Šta je novo?

Apple lagano gubi patent bitku... not!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jos jedan bubble ready to burst :)

Jos jedan bubble ready to burst :)

kakve veze ima bubble sa objavljenim rezultatima poslovanja? Bubble je nesto sasvim suprotno - bubble je kada cena neke firme na trzistu (cena akcija da pojednostavimo) raste preko one koja ima potporu u pravim rezultatima kompanije (sto se desava zbog trgovine tim akcijama a ne poslovanja firme same).

Ovo su objavljeni rezultati poslovanja u realnom sektoru (apple se nikada nije zanimao za finansijska ulaganja).

Bubble je bilo koje ulaganje gde svako hoce da udje na cenu koja je vec visoka.
Naravno, bolje nego housing i silver bubble, ali i dalje - bubble.

lep taj tvoj univerzum alfaunitse... :D

Svi vasi(nasi) univerzumi:)

Bubble je bilo koje ulaganje gde svako hoce da udje na cenu koja je vec visoka.

uz malu ispravku:

Bubble je bilo koje ulaganje gde svako hoce da udje na cenu koja je neopravdano visoka.

Nije bubble svaka cena koja raste i gde ljudi hoce da kupe. Ako ta cena raste zbog poslovanja kompanije nema nikakvog govora o bubble-u*. Sada, mozda apple ima naduvanu cenu, ali ovde se prica o objavljenim rezultatima poslovanja. Mozes da tvrdis da je bubble ako pricamo o drugoj komponenti cene, a to bi bila buduca ocekivanja, ali to ovde nije pomenuto. A ako pogledas finansijsku organizaciju Apple-a videces da oni ne zavise skoro uopste od kapitalizacije na trzistu. Tj imaju tolika obrt robe i casha, kao i odlicne deal-ove sa dobavljacima. Jedan od razloga zasto ih finansijska kriza nije ni dotakla.Za razliku od nekih drugih firmi, Apple moze da propadne samo ako bude lose poslovao. as simple as that.

*Microsoft je kroz devedesete stalno rastao i tu nije bilo govora o bubble-u.

uz malu ispravku:

Bubble je bilo koje ulaganje gde svako hoce da udje na cenu koja je neopravdano visoka.
Da, tu si u pravu.

Treba uporediti grafik rasta zarade naspram rasta cene deonice i uporediti ta dva.
Pazi i Silver bubble (najskoriji) kao i Gold ('80-ih) bubble nisu izazvani ulaskom na neopravdano visoku cenu. Cena je bila visoka jer je i potreba i potraznja bila velika.

Ali ako je rast prihoda iz godine u godinu proporcionalno pracen rastom cene deonica onda nije bubble.

Treba uporediti grafik rasta zarade naspram rasta cene deonice i uporediti ta dva. [...] ako je rast prihoda iz godine u godinu proporcionalno pracen rastom cene deonica onda nije bubble.

Taj odnos se zove P/E ("Price to Earnings Ratio). U Eplovom slučaju, cifra je, koliko se ja sećam, bila oko 24 početkom 2007. godine (kad je najavljen Ajfon). Zahvaljujući ekonomskoj kataklizmi i krahu berzi s kraja 2008, Eplov P/E se srozao na 15. Trenutno je čak još i niži (ispod 13). Da malo razjasnim; što je P/E veći, to je cena deonica veća u odnosu na profit kompanije. Ono što je za našu priču bitno je da, bez obzira da li je taj P/E visok ili nizak, ako je konstantan, to znači da vrednost deonica prati profite. U Eplovom slučaju, taj broj je već nekoliko godina u padu, što znači da profit raste brže nego vrednost deonica.

To je donekle i logično. Veliki procenat Eplovih deonica nalazi se u vlasništvu institucija (zajedničkih fondova, investicionih banaka itd). Ovima uglavnom rukovode finansijski esperti sa 20 - 30 godina iskustva, kojima to dugotrajno iskustvo govori da ni jedna kompanija ne može toliko dugo da raste i održava taj konstantan rast. Osim toga, pošto je Epl trenutno najveća kompanija na svetu po kapitalizaciji (veća od Ekson-Mobila), neka logika velikih brojeva govori da ne bi trebalo dalje da raste.

Problem je što je slučaj Epl jedinstven u istoriji akcionarskih berzi u Americi. Nijedna kompanija u istoriji nije toliko dugi niz godina održavala toliko rapidni rast profita. Ako tome dodamo i činjenicu da Epl u većini svojih poslovnih grana nije još ni blizu zasićenja tržišta svojim proizvodima (drugim rečima, ima još puno prostora za rast), onda je očigledno da je vrednost deonica još uvek previše niska u odnosu na visinu profita, količinu gotovinskog kapitala kojim firma raspolaže (gotovo 100 milijardi USD!!!) i rekordnim kvartalima koji se nižu poslednjih 7 godina. Čak kada bi Epl nastavio da posluje "na autopilotu", profit bi, zahvaljujući ogromnom zaletu, nastavio da raste, i sa njime i vrednost deonica.

Sledeći Apple marketing stunt:

Pošto su, jelte, najveća i najbolja kompanija na svetu i imaju najbolje i najpamentije fanove na svetu oni će lepo, zajedno sa svojim fanovima, da odlete na Mars i kolonizuju ga i nazovu Apple planeta. Tako će za nekih 20 godina od sada da se vrate na zemlju kao vanzemaljci i da vrše ispitivanja nad nama, primitivnim zemljanima.

@vasic, iskreno slazem se. Na neki nacin vidim nesuglasice stock-a i zarade u protekloj godini, ali uopste nije prenapumpana trenutno.

Nego, da se vratimo na početnu temu (Epl "gubi" patentnu bitku):

http://fosspatents.blogspot.com/2012/01/legendary-judge-hands-apple-key-patent.html
http://fosspatents.blogspot.com/2012/01/german-appeals-court-upholds-galaxy-tab.html

U prvom slučaju, američki sudija u Čikagu dodeljuje presudu Eplu protiv Motorole. U drugom, nemački sudija potvrđuje zabranu prodaje Samsung Tab-a u Nemačkoj.

Dakle, patentni sporovi širom sveta i dalje se kotrljaju. Ishod će donekle zavisiti od validnosti samih patenata, kao i od validnosti tužbi. U najvećoj meri, ishod će zavisiti od količine para potrošene na advokate. Stranka sa više para i boljim advokatima u pravilu će imati veće šanse da dobije spor. U ovom slučaju, ni Motorola, ni Samsung, ni HTC, ni Gugl (ako Epl eventualno bude tužio njih) nemaju ni blizu toliki kapital koji ima Epl.

Kako stvari stoje, vrlo verovatno će krajnji dobitnik iz svega biti Mikrosoft sa svojim novim Metro OS-om. Kad proizvođače Android telefona počne polako da hvata nervoza zbog patentnih sporova oko Gugla, mnogi će se odlučiti da se na kraju ipak prebace na Mikrosoft, pogotovo što je isti posle pet godina čekanja i tapkanja u mestu izgleda konačno izašao sa moblinim OS-om koji je originalan (dakle, nije derivat nečeg postojećeg), funkcionalan, intuitivan i elegantan. Kada ga čak i poznati navijači Epla (kao što je Dejvid Poug iz Njujork Tajmsa, ili Volt Mosberg iz Vol Strit Žurnala) hvale, onda je nesumnjivo u pitanju sistem sa dobrim šansama.

Vasić i njegove deonice, ha! :)

Da sam bio pametan 2000-te, kad sam bio došao do nekih para (od prodaje stana u Beogradu...), pa da sam pazario AAPL tada (po ceni od $8), imao bih sad preko 5,000 deonica, (preko $2,2 miliona). Ja budala, kupio stan u Njujorku... koji sam morao da prodam šest godina kasnije, kad mi se rodilo drugo dete. Kupio sam, naravno, nešto akcija (po ceni od oko $80), ali mnogo manje od tih 5,000...

Ispada da japan drzi 90% patenata.

Tako je! :D

Sta je sa iPhone 4S?
Apple je dobrovoljno povukao koliko sam razumeo? (Moto je morala da ostavi obveznicu od 100m ako hoce odmah da enforsuje zabranu, sto valjda nije uradila a nisam ni siguran da moze? :D)

http://www.engadget.com/2012/02/08/apple-etsi-frand-licensing-policy/
Vizionarska kompanija. Sada zeli da menja FRAND sistem.

Edit: kada razmislim... za neko bolje sutra bi mozda i bilo bolje da se ceo taj patentni sistem slomi. Ni Apple ne bi mogao vise da se poziva na svoje patent gluposti, a ni drugi ne bi mogli Apple da zabranjuju, ucenjuju jer poseduju krucijalne patente kada je telefonija u pitanju.
Kako Apple nema patent ni na jednu opciju prenosa podataka (LTE, UMTS, EDGE, GPRS, GSM) ako ovo prodje Motoroli, tj da im uzmu 2.25% profita od svih prodatih Apple uredjaja (iskljucujuci ip4s i ipad2), kada svi ostali pocnu da salju racune za naplatu ... iphone ce kostati 1500 eur da bi se to sve isplatilo. Samim tim, samo su korisnici na gubitku.

Poslednja izmena:
Čekaj, sa manje od 10% tržišta, Apple prisvaja 75% profita u mobilnoj sferi.

Pošto ne prodaju najviše mobilnih telefona, proističe da imaju ogromu maržu po prodatom primerku.

Dakle, kada oni treba da plate nekome za patent, onda traže kontrolisane i "fer" uslove, a kada treba da odrede cene svojih proizvoda za kupce, onda nema granica.

Poslednja izmena:
Mislim da je ovo do odluke o žalbi apple-a, pošto su od motorole tražili da položi jemstvo od 100,000,000$, što oni nisu uradili. Zanima me jedno, zašto su izuzeti iz ove odluke ip4s i ipad2?

Priča se da koriste licencirane Qualcomm čipove za 4S i iPad 2. Ili su u trenutku pravljenja tužbe bili neobjavljeni proizvodi, pa ih nisu obuhvatili.

E sad, pravno pitanje. Ako se presudi protiv Apple-a, a oni ne koriste drugačije čipove u ip4s i ipad2, znači li to da će morati potpuno novi proces da se pokreće za njihovu eventualnu zabranu ili neki aneks ili tako nešto, nisam stručan pa lupam? I presuda nemačkog suda je za teritoriju Nemačke, ne EU?

Ako je druga varijanta tačna, moguće je da prošire tužbu i zabranu, ne bi bio prvi takav slučaj na svetu.
Da, obično je presuda suda jedne zemlje validna maksimalno na teritoriji te zemlje, a ne i više od toga.

@priest:
U trenutku kada sam okacio tu poruku, zabrana je bila na snazi.

Priča se da koriste licencirane Qualcomm čipove za 4S i iPad 2. Ili su u trenutku pravljenja tužbe bili neobjavljeni proizvodi, pa ih nisu obuhvatili.

Ne verujem u ovu pricu, jer ono gde ih Motorolla lomi je sam 3g/UMTS prenos podataka/glasa. Ne verujem da ima veze sa cipom, no verovatno ima nesto drugo u pitanju. Neki cak pricaju da kada je ova tuzba podneta 4s i Ipad2 nisu jos bili pusteni u prodaju, sto znaci da je ovo napisano bar pre god dana.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno