Šta je novo?

Apple diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ova diskusija je totalno na nivou Jerry Springer show-a.
Jobs je bio inzvaredan menadzer i biznismen. Stavljati ga na listu sa najbitnijim pronalazacima je apsurd i nastavak marketinske kampanje koju bi svako ko radi u bilo kojoj velikoj kompaniju itekako iskoristio. Potezanje moralnih dilema i opravdavati svoje besmilene fustracije ka jednom obicnom PROIZVODU time sto se analizira kakav je on bio porodican covek ili CEO svoje kompanije je tek *****izam svoje kategorije...
Obim i kompleksnost tog pitanja "da nije Apple-a bilo, sta bi sada imali" je prevelika da bi o tome diskutovali. Pogotovo sa ovom standardnom ekipom ljubitelja i hejtera gde je poenta svake diskusije da ovaj drugi napokon "prizna" da je pogresio. Ono u sta sam licno siguran je da je veliko pitanje da li bi mnoge tehnologije imali u obliku u kome ih trenutno imamo. Kroz istoriju je pokazano da zaista postoji shaka ljudi na ovoj planeti koji su bili sposobni da na ovaj ili onaj nacin nesto poguraju ili nametnu. Tuzno je samo sa kolikom mrznjom se prica o gomili proizvoda koje te niko ziv ne tera da kupis. Chill. Jobsa treba analizirati iskljucivo iz poslovnog ugla. Manite se te tuzne price kako je on bio okrutan. Ne poznajem ovde nikoga dovoljno ali iz komentara se lako moze zakljuciti da niste bili u prilici da vodite veci tim ljudi...

Bravo za ovaj post :)

Samo ko ubaci Teslu u ovaj thread nije mi jasno :)

edit: jeste da sam i ja negde procitao da svrstavaju SJ-a ispred Tesle (i to vidi cuda gledaju ga kao pronalazaca :) ) - ali ni na kraj pameti to ne bih uzimao za ozbiljno (bez obzira sto su ti ljudi bili ozbiljni :) ) - to su vec klasicne budalastine ljudi koji nemaju pojma o zivotu i lepo iskuliras takve izvore k'o covek

Prihvati to, više nas je. Da li je razlog to što smo previše siromašni da iskeširamo kintu za iPhone odjednom, ili ima nas kojima je Android telefon zaista bolji, ili kombinacija obe stvari, opet je krajnji rezultat da smo brojniji. Ljudi nikako ne kapiraju da živimo u Srbiji, i da nam iPhone nije pristupačan, em cenovno što moramo da dajemo pare odjednom, što u ludilu nemam, em što ne možemo legalno da ga uzmemo.

Android telefoni su nama smrtnicima odlična alternativa, nekima i bolja solucija nego iPhone, a plus ne moramo da dajemo ruku i nogu da bi imali nešto što radi isti posao (gori, bolji, ubacite šta god hoćete umesto isti). Sve se vrti oko para na kraju, koliko god mi diskutovali o manama jednog ili drugog sistema, ili o hardveru. Kako ja sa svojom platom od 350e da kupim iPhone 4s (recimo da želim da ga kupim), a da platim sve račune i da imam šta da jedem. Spustite se na zemlju, prosekom plate u Srbiji ne može se priuštiti iPhone. Vi koji imate veće plate svaka vam čast, ako možete da iskeširate tolike pare a da ne osetite. Mislite o tome.

I ti posle ovoga mislis da ce bilo ko da se upusta u neku konstruktivnu raspravu sa tobom? O cemu cemo sad da pricamo, o novcanim mogucnostima Srba? Jel' i za to kriv apple? iPhone nije nedostupna stvar. Skupa je, i to jako ali nije nedostupna. Ni vrhunski android telefoni nisu jeftini. Zasto sad opet prebacujes fokus?

Pa vecina ih se zali upravo na to, nije sam iphone problem nego njegova cena. I da preskup je. Ali ne moze da mu se spori funkcionalnost zato sto je skup.

Ja to uopste ne gledam kao da je problem apple, mislim da bi najglasniji hater-i slicne stvari koje govore o SJ-u rekli i za recimo Novaka Djokovica,jednostavno tudj uspeh boli u ovoj zemlji i to je ono sto je tragedija.

Kakav bre crni uspeh i ljubomora??

Ovde se neki svojski trude da kanonizuju Dzobsa i proglase ga za nekakvog demigoda.... nema to veze sa uspehom vec sa zatucanoscu ovdasnjeg zivlja kojem vazda treba mesija, veliki vodja, vozd, kralj, car, knjaz - nekad bio Karadjordjevic, pa Staljin, pa Tito, pa Sloba, pa je sad valjda dosao red i na Dzobsa, ni krivog ni duznog? Koja je svrha kovanja u zvezde i stavljanja u deseterce, pre-dzobovski i post-dzobovski cikljus?

Sto pa tebi toliko smeta kritika na Dzobsov racun? Jel ti rod? Partijski lider? Jel pravio vino od vode, lecio bolesne i ozivljavao mrtve? O cemu se radi?

I ti posle ovoga mislis da ce bilo ko da se upusta u neku konstruktivnu raspravu sa tobom? O cemu cemo sad da pricamo, o novcanim mogucnostima Srba? Jel' i za to kriv apple? iPhone nije nedostupna stvar. Skupa je, i to jako ali nije nedostupna. Ni vrhunski android telefoni nisu jeftini. Zasto sad opet prebacujes fokus?

Zato što kulturno zanemarujete tu jako bitnu činjenicu i zaboravljate da ste u Srbiji, ne u Americi. Zašto ne bi samnom hteo da ima konstruktivnu raspravu, zato što sam realan? Da li sam ja jedini kojem cena nečega predstavlja problem, pored svih ostalih mana Apple proizvoda? Itekako je nedostupna u poređenju sa onim što Android nudi. Tačno je, Android isto ima slične visoke cene uređaja, ali opet po oglasima možeš da nađeš SGS za 300e nov, dok iPhone 4 ne možeš ispod 500e. To je taj porez na ovce.

Da ne pominjemo to što je većina Android uređaja dostupna kod naših operatera, pa su samim tim mnogo pristupačniji, jer ne daješ sve odjednom, inače pola nas ne bi imala to što ima od smartfonova. Možete da pričate nešto ozbiljnije kada i ako Apple dođe u ponudu operatera, tada možemo da diskutujemo - ovako je dobrom procentu srpskog stanovništva itekako iPhone nedostupan sa svojim cenama.

Da se malo promeni tok diskusije, jer se toliko diskutovalo o prednostima i manama istih, ajde sada malo realnosti ko to može da kupi u Srbiji i zašto kod nas Android ima toliku prednost.

Poslednja izmena:
Iphone 4 stari do par meseci od 350-370eura koliko ih hoces.
To je i dalje preskupo (po nekom mom shvatanju) ali ne treba da pljujes po uredjaju sto je skup. Ne cujem ljude da pljuju po luksuznim kolima a nemaju neke razlike od po par deserina hiljada eura jeftinijih. Voze te, imaju klimu, brisace.
A kupuje ih onaj ko ima para i to je to. Niko tebi ne kaze da sa 350e platom odes i kupis 4s od 650e, ali ima ko hoce. I nema razloga te ljude koji sebi hoce da priuste nesto iz bilo kog razloga, omalovazavati.

P.s. a android kod nas ima prednost SAMO zato sto ih ima od 50 do 400e a zna se cena iPhonea.

Poslednja izmena:
Sto se nisi pobunio kad ovaj ustvrdi da smo, bozemioprosti, zavidni?

Ne, nisam mislio na tebe,ako te to kopka.

Da se malo promeni tok diskusije, jer se toliko diskutovalo o prednostima i manama istih, ajde sada malo realnosti ko to može da kupi u Srbiji i zašto kod nas Android ima toliku prednost.

Verovao ili ne, moze dosta ljudi... Srbiji decenijama fali srednji stalez. Sad pitanje je da li ljudi znaju sta kupuju. Uvek me ova prica podseti na druga koji kupuje drecavo zuto/zelene Nike patike od 220e i kune se da ih kupuje jer samo njih moze da nosi zbog udobnosti koje pruzaju. Nikad nisam video svrhu da ga ubedjujem u nesto drugo. ;)

Poslednja izmena:
ako vec pricamo o primanjima, ja imam prosecnu platu i opet imam iphone. Naravno nisam uzeo 4 nego 3gs. I ne vidim da mi je to opterecenje jer cu ga sigurno koristiti naredne 2 godine. Pre toga sam imao ip2, koji sam koristio nesto manje od 3 godine.

Meni se isplati, imam telefon koji je za mene izuzetno funkcionalan, i kosta me manje od 10e mesecno.

Realno, cena iphona je uporediva sa android telefonim iste klase.

Kada smo vec kod toga ne vidim da na forumu postoji gomila ljudi koja (gotovo religiozno) napada korisnike intel 2700K ili ne daj boze SB-e procesora. Pa oni su egzotika i daleko od platnog razreda koji je prosek u srbiji.

Tako da stvarno ne znam o cemu pricate

Poz

je ne vidim da je ogranicen za sve ove godine, ali dobro, sta ja znam

Verovao ili ne, moze dosta ljudi... Srbiji decenijama fali srednji stalez. Sad pitanje je da li ljudi znaju sta kupuju. Uvek me ova prica podseti na druga koji kupuje drecavo zuto/zelene Nike patike od 220e i kune se da ih kupuje jer samo njih moze da nosi zbog udobnosti koje pruzaju. Nikad nisam video svrhu da ga ubedjujem u nesto drugo. ;)

Pa ne ubeđujem ja nikoga da kupi Android telefone zbog toga što su jeftiniji i nemam razloga da im zvocam što daju toliko para na telefon - njihove su pare, neka rade sa njima šta hoće. Ono što ja pokušavam je da istaknem očiglednu poentu. Kupovina Android telefona u Srbiji je u svakom pogledu više moguća nego kupovina iPhone-a.

Toliko se priča o tim prednostima iPhone-a (a često se zanemaruju mane), da diskusija ide u tom smeru kao da je svima nama ta kupovina moguća - u fazonu "kako možete da koristite taj i taj Android telefon pored svemoćnog iPhone-a", ali da li se neko od njih zapita koliko korisnika odavde sa normalnim poslovima može sebi da priušti takav udar na novčanik gde će iskeširati toliko para odjednom. Opet kažem, svaka čast ljudima sa platom od 1000e i pojedincima sa bogatim roditeljima koji će im dati 500,600e bez pitanja, ali opet se mora uzeti u obzir i prosek plate u Srbiji, nevezano za to što itekako ima buržuja kod nas. Jeste, stvarno je tužno to što nemamo srednji stalež u Srbiji.

iPhone 3GS nije sporan više, sporan je nov iPhone 4 i dan danas, a da ne pominjemo iPhone 4s. Mada, sa druge strane nije mi takođe jasno ni kako ljudi kupuju nov Samsung Galaxy Tab 10.1 bez ugovora, ili daju 600e u kešu za Samsung Galaxy Note. Priznajem, nije jedini Apple koji dere po ušima, Samsung je video da može i on isto to da radi, ali i mnogi drugi. Olakšavajuća okolnost je to što oba pomenuta proizvoda postoje u ponudi operatera i mogu da se uzmu na rate i sa smanjenom cenom uz ugovor, inače ni to nam ne bi bilo dostupno kao iPhone 4s. Zato se kod nas iPhone korisnici smatraju elitom, a kada bi bio ponuđen iPhone 4 i 4s na ugovor, kao što je to slučaj u drugim zemljama, mnogo više ljudi bi ga furalo i taj elitizam bi itekako splasnuo.

edit:

Opet malo da promenimo tok diskusije, da li ste videli ovo Apple to Samsung: Don't make thin or rectangular tablets or smartphones ? Ja prosto ne mogu da verujem da kompanija može da poruči drugoj kompaniji tako nešto. Odakle im pravo?

Poslednja izmena:
Sto se nisi pobunio kad ovaj ustvrdi da smo, bozemioprosti, zavidni?

Ne, nisam mislio na tebe,ako te to kopka.

Pusti demagogiju, ko je to tvrdio i gde osim tebe?pre svega SJ-u se treba diviti zbog vizije,posvecenosti poslu i neverovatnom daru za marketing.to su stvari zbog kojih ga treba ceniti i diviti mu se,sta mislis koliko ucesnika ovih diskusija je posveceno bilo kojem poslu toliko koliko je SJ bio?

ok, zar je moguce da neko moze da kaze da iOS nije ogranicen? :)

mada, daleko od toga da i android nije..

Pa, pazi sve je ograniceno na odredjeni nacin. Koristio sam i android i iphone paralelno, duzi vremenski period i jednostavno mnogo sam vise stvari radio na ip i lakse mi je ispunjavao moje potrebe. U tom smislu, za mene, ogranicenja koje namece ip su manje bitna u odnosu na funkcionalnost koju gubim koristeci android. Naravno to sam samo ja, sasvim je noramlno da bilo ko drugi ima sasvim drugacije misljenje. Sve je to stvar licnih preferenci. Zato je konkurencija i dobra. Za svakoga se nadje ono sto mu najvise odgovara

Poz

Pa ne ubeđujem ja nikoga da kupi Android telefone zbog toga što su jeftiniji i nemam razloga da im zvocam što daju toliko para na telefon - njihove su pare, neka rade sa njima šta hoće. Ono što ja pokušavam je da istaknem očiglednu poentu. Kupovina Android telefona u Srbiji je u svakom pogledu više moguća nego kupovina iPhone-a.

E vidis, kad budes napokon ukapirao da ti i drugari upravo to radite (sto si ovim postom crno na belo potvrdio) onda ce mozda i moci da se normalno diskutuje sa vama.
Znaci, potpuno je neverovatno sta si napisao...

Tek ono za elitizam. Tu rec ponavljate vise nego da iOS ima lazan multitasking. Niko ovde NIKAD nije sebe opisao na taj nacin niti odavao utisak da tako posmatra sagovornike. Sta moze masa da ucini, to je neverovatno...
Uostalom, sta tebe i ekipu briga ko koliko para ima? Ja sam iP 2g koristio od kraja 2007 do ove godine dok nisam uspeo da skrpim za ip4 dok posle 20-ak varijanti nisam nasao najpovpoljniju (tada) opciju. Ovaj ce bar 3 godine da bude u funkciji.

Poslednja izmena:
@ Gizmo

Nekako si uspeo da me uvučeš u mašinu da popizdim, iako se godinama nisam raspravljao ni sa kim na forumu. Ti priznješ da mrziš LJUDE koji "veličaju" iPhone, ne, ti mrziš one koje ih poseduju. Dakle da se ponovim, ti mrziš nekoga ko ti ništa nažao nije uradio u životu. To je bolesno i retardirano! Ne treba nikoga mrzeti a pogotovo ne nekoga koga ne poznaješ!

Drugo, slušao sam, ćutao... Dakle zaje*i me nazivanja OVCAMA, OGRANIČENIMA, MAJMUNIMA i ostalim epitetima korisnike Apple uređaja jer sam i ja među njima, i ne prija mi da me iko tako oslovljava, a ti si previše raširio krila i to ti se ne sankcioniše jer si neki "znalac"... Ja to ne tolerišem pa taman da si pomenuti (Bog da mi oprosti) Nikola Tesla. Dakle spusti se na zemlju, i to brzo, i ne vređaj ostale korisnike!

Zaista se potrudi da me apsolutno više ne stavljaš u usta ni pod tačkom razno i nauči da se ponašaš! Isključujem se definitivno iz ove rasprave...

Ja ne znam sta napadate Gizmora kad je covek u pravu...na stranu ti epiteti za korianike iUredjaja. Ali covek je lepo napisao kao vecu zamerku uredjaju odnos cene i funkcionalnosti. Jer ne pruza toliko za taj novac. Ponovo, ako se ne uzme platezna moc gradjana Srbije u obzir, postavlja se jedino pitanje tog elitizma na koji se u svetu korisnici tih uredjaja pozivaju. I sta im se konstantno servira kroz Apple marketing.. To je ono na sta Gizmor aludira. Naravno, jos jedan problem sa iPhoneom u Srbiji je ta njegova zvanicna nedostupnost. I samim tim njegova nerealna cena, jer ga je nemoguce nabaviti preko operatera..tu Gizmor hoce da ukaze na taj nepraktican odnos cena/funkcionalnost. Yoyo je takodje realan kada konkretno prica o nedostacima iOSa iz programerskog ugla, ogranicenjima Apple folozofije koju Appleovi korisnici dizu u nebesa.. Tako da meni nije jasno cemu ljutnja kada je cinjenicno stanje stvari takvo...

EDIT: U sustini ono sto najvise smeta, ne mogu da kazem da me nervira, ali je neboluzno, je bre to neko velicanje Jobsa. Pa to stvarno ima primesu neke sekte, kada krenete sa tim atributima, genija, sjajnog pronalazaca i sl. Pa uporedjivanje sa Teslom, Mozartom i ostalim pravim genijima.

Poslednja izmena:
Pusti demagogiju, ko je to tvrdio i gde osim tebe?pre svega SJ-u se treba diviti zbog vizije,posvecenosti poslu i neverovatnom daru za marketing.to su stvari zbog kojih ga treba ceniti i diviti mu se,sta mislis koliko ucesnika ovih diskusija je posveceno bilo kojem poslu toliko koliko je SJ bio?

A sta su onda tvoji postovi? Od ovih 11 koje si do sada iznedrio, svi su kratki, ponavljaju se povremeno, a u manje-vise svakom se cudis kako neko moze da ima bilo sta protiv SJ-a i to objasnjavas time sto su Srbi zavidan narod?

Svasta se moglo cuti u SJ ovde, cak i to da je nekima potpuno promenio zivot. Velica se i pravda svaki njegov potez, i zivotni i poslovni, i ulazi u konflikt sa neistomisljenicima koji se *usude* da misle drugacije. Ti konkretno se, izmedju ostalih stvari, Dzobsu divis zvog njegove vizije.

Nije to problem, divi se ti ili ne divi kome god pozelis sve. Problem je kad to divljenje krene da se manifestuje tako sto ljudima kojima Dzobs nije idol krenes da lepis etikete jer ti prosto nije jasno kako to da se Dzobsu ne dive svi? E to vec vise nije samo divljenje, vec polako prelazi u fanatizam.

Nadji i postuj ovde ko je tebi sta ruzno rekao zato sto se ne divis SJu. A onda nadji ostale is android/google tabora sta su rekli o ljudima koji su rekli da je SJ bio odlican marketing mag, i dobar CEO itd. (I ne ponavljajte to vise da je neko pravio boga od njega jer nije, a posebno u ovoj temi nesto ne vidim velicanje preterano. Jedino ako mislite da je pod "napravio je odlican proizvod koji svi kupuju" velicanje SJa u nebesa).

J Naravno, jos jedan problem sa iPhoneom u Srbiji je ta njegova zvanicna nedostupnost. I samim tim njegova nerealna cena, jer ga je nemoguce nabaviti preko operatera..tu Gizmor hoce da ukaze na taj nepraktican odnos cena/funkcionalnost.

Pa jeste "nerealna" cena, niza od regularne evropske cene :). 610e 16GB prema 629e u Nemackoj npr.

I uporedi tih 610 eura za, pretpostavljam, nov telefon sa 300-400 eura za top Android telefone...nove i preko operatera

Dobro i?
Ako neko hoce apple i ima da da 610eura neka da. Sto je to problem kod nekih forumasa ovde da pocne odmah etiketiranje?
Kao za sve drugo, svaka roba nadje svog kupca. I kod svake robe imas raspon cena toliki, e sad da li vredi ili ne to je na kupcu da odluci jer daje SVOJE pare ne TUDJE i ne tvoje.

Ne nije nikakav problem...njegove su pare. Mi ovde raspravljamo da li taj proizvod vredi toliko i koje su mu alternative. Da li su bolje, gore i sl.

Pa to je regularna cena koju placaju svi u Evropi, sto se neko ne buni sto Nokia 700 koja se sada pojavila kosta preko 300e u radnjama!? Kako uvek ispadne prica da je iPhone najskuplji telefon u Srbiji, 50% skuplji od top Nokie i top Android telefona??

Nema sta da raspravljamo. Meni i onima koji su kupili iP vredi. Milion puta je vec navedeno zasto nam vredi. Milion puta ste rekli zasto je vama Android bolji. I uglavnom se to opet svede na cenu. Nikakve to veze nema sa elitizmom. Vrhusnski proizvod u oba "tabora" je upravo to - vrhunski proizvod. Ja sam spreman da platim vise zarad toga da mi desktop i imenik ne secka i da je telefon vrhunske izrade i nije od plastike (zato i nisam hteo da predjem na shugavi 3g/3gs). Moze umesto jabuke da stoji pcela, nebitno.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno