Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ako moze malo pojasnjenje u vezi Timemore C3-a, koja je fora sa kupovinom preko Ali expresa posto vidim da je tamo cena duplo jeftinija nego na njihovom zvanicnom sajtu (50ak vs 90-100e)? Jel su to neke kopije na Aliju i ima li razlike u odnosu na original? Pretpostavljam da je sve ovo kod nas na kupujemprodajem stiglo sa Alija.

Koja je tačno komplikacija oko održavanja mlina za kafu?

Svi su nekad bili početnici, a ovo su sve dobri saveti za početak. Svakako je ručni mlin obavezan u arsenalu, makar kao bekap. Ovaj moj timemore C3 prevazišao svako ocekivanje za 50e sa sve carinom. Podešen za aeropres, a na opusu meljem espreso.
Pun je internet zadovoljnih korisnika. Exit shute da se očisti, treba x šrafa da se skine, gde se povlače i žice od plazma generatora. Srećno sa tim. I sa onim aluminijumskim poklopcem na kome su navoji.

Prilozi

• Screenshot_20250329_130853_YouTube.jpg
    Screenshot_20250329_130853_YouTube.jpg
    89.5 KB · Pregleda: 156
  • Screenshot_20250329_133212_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20250329_133212_Samsung Internet.jpg
    102 KB · Pregleda: 149
Poslednja izmena:
Ako moze malo pojasnjenje u vezi Timemore C3-a, koja je fora sa kupovinom preko Ali expresa posto vidim da je tamo cena duplo jeftinija nego na njihovom zvanicnom sajtu (50ak vs 90-100e)? Jel su to neke kopije na Aliju i ima li razlike u odnosu na original? Pretpostavljam da je sve ovo kod nas na kupujemprodajem stiglo sa Alija.
Meni je stigao original, a verujem i svima drugima.

@diviner_golden plazma generator? Pravi se nauka od običnog kućnog mlina za kafu? :)

Oronero, na pakovanju piše roasted 26-08-26 :D najverovatnije je u pitanju istek roka trajanja od 2 godine tako da je kafa prepržena u avgustu prošle godine.
Nakon utrosenog kilograma mogu samo da iskazem zal i tugu sto kafa nije bila sveza.

Nakon ovoga kupih za probu Kalemegdan u BRC... srećom pak 1/4kg pa žena okupila AFŽ, ode brzo, bolje da ga nije bilo.

Tražimo dalje.

Ne vredi!
Bio je za 9kdin oko Nove godine u Tempu pa posle i u Maxiju.
Ja sam želeo beli pa sam uzeo ovde, bio je 118 eur u novembru '24:
Za sad sve ok.
Msm da možeš da proguglaš pa da nađeš jeftinije.

Koji automatski mlin kupiti? Što jeftiniji po mogućstvu.. Trenutno koristim ručni kingrinder k6 uz delonghi dedicu..

Pre nekog vremena sam naleteo na video review mlina koji je oko 200 evra nov. Medjutim ne melje za espreso.
Lik ga je rasklopio, dodao podloski na osovinu koja je na jednoj strani mlina i time postigao da su nozevi blize jedan drugom i da melju sitnije i takva kafa moze da se koristi za espreso.

Koji automatski mlin kupiti? Što jeftiniji po mogućstvu.. Trenutno koristim ručni kingrinder k6 uz delonghi dedicu..
Ovo naravno nije preporuka da li je kvalitetno ili ne. Ali evo ja sam kupio ovo. Za kućnu upotrebui je odličan. Samelje jako brzo, i najnormalnije mi pravi espresso :)
Za neku profesionalniju preporuku sačekaj ostatak ekipe koja se razume više.

Koliko para je ključna reč, da ne kažem brojka?
200-250 e max
Ovo naravno nije preporuka da li je kvalitetno ili ne. Ali evo ja sam kupio ovo. Za kućnu upotrebui je odličan. Samelje jako brzo, i najnormalnije mi pravi espresso :)
Za neku profesionalniju preporuku sačekaj ostatak ekipe koja se razume više.
Čekam još neki savet ali verovatno ću da probam ovaj mlin

Ja ne znam, nikad nisam koristio neki skup, pa ne bih rekao koja je razlika. Ovaj može jako sitno da melje. Jeftin je, mali je. Samo pitanje koliko će da traje hah
Evo ja bih isto od ostalih profesionalaca voleo da čujem mišljenje

eh, sad sam se smorio hah. a baš je dobar :)
Ne znam za dugotrajnost noževa, ali taj mlin deluje slično kao https://www.delonghi.com/en-gb/kg79-kg-series-grinder/p/KG79 koji koristim često u gostima. Ti tipovi mlinova baš nisu pravljeni da melju za espresso, i kad nekako uspem da podesim da bude tu negde granulacija, rezultati su apsolutno drugačiji pri svakom mlevenju. Možda taj sa Temua bolje drži podešavanja, ali pre bih išao na neki od povoljnijih ručnih mlinova koji stvarno mogu da melju za espresso i imaju dovoljno sitnih koraka za fino podešavanje granulacije.

KG79 može da se hakuje da melje malo sitnije.

C3esp uzmite ko ima limitiran budžet, ne slabije od tog ništa. Da li treba bolje, ne znam, skuplji ručni mlinovi imaju noževe vrlo slične kao C3, tako da bi me iznenadilo da je rezultat drugačiji.

Sem što ručno vrtiš, jeftiniji, a dobri električni konusni mlinovi nisu naročito brži, ako uopšte.

KG79 može da se hakuje da melje malo sitnije.
Mislio sam više na problem sa velikim koracima i često različitim rezultatima pri istim podešavanjima, inače sam dosta puta uspeo da zapušim mašinu da ne pojavi ni kap kafe, tako da je taj primerak možda i modifikovan, jer je mogao i previše sitno da samelje.

C3esp uzmite ko ima limitiran budžet, ne slabije od tog ništa. Da li treba bolje, ne znam, skuplji ručni mlinovi imaju noževe vrlo slične kao C3, tako da bi me iznenadilo da je rezultat drugačiji.

Sem što ručno vrtiš, jeftiniji, a dobri električni konusni mlinovi nisu naročito brži, ako uopšte.
Meni električni mlin sa 58mm ravnim noževima samelje 18g u zavisnosti od zrna za manje više 18 sekundi. Na Kingrinderu K6, koji ima konusne noževe od 48mm mi treba 20ak sekundi za istu količinu. Najčešće i na električnom merim vagicom količinu koju samelje, iako ima opcije da se vremenski dozira. Tako da mi je manje više isti proces, sem eto što nema 20ak sekundi mog učešća kada koristim električni.

Ja se divim ljudima koji imaju strpljenja i rekao bih entuzijazma da koriste rucni mlin. Preporodih se otkako sam presao na elektricni : )

Ja imam kingrineer k6 i prezadovoljan sam ali je problem kada trebam da pripremim 4 5 kafe kada dodju gosti.. Zato bih kupio električni..
Ja se divim ljudima koji imaju strpljenja i rekao bih entuzijazma da koriste rucni mlin. Preporodih se otkako sam presao na elektricni : )
Koji koristis električni?

To nije mlin za espresso, moze za tursku, moku i za entry level aparate sa pressurized portafilter-om... neko kratko vreme dok se ne raspadne.
Za te pare (100 eu) bolja je kupovina neki polovan Mazzer ili Fiorenzato iz uvoza ( sa kante iz Nemacke ), a ima ih u oglasima poprilicno.
Slažem se da nije najbolji za espresso ali takođe neće ni brzo da se raspadne. Ja ga koristim 4 godine uz gaggia vivu i drugar uz dedicu i rade posao, ne uvek dobro ali rade.

To nije mlin za espresso, moze za tursku, moku i za entry level aparate sa pressurized portafilter-om... neko kratko vreme dok se ne raspadne.
Za te pare (100 eu) bolja je kupovina neki polovan Mazzer ili Fiorenzato iz uvoza ( sa kante iz Nemacke ), a ima ih u oglasima poprilicno.
Po cemu se razlikuje mlin za espresso u odnosu na mlinove za ostale vrste kafe?

Pozdrav svim ljubiteljima kafe.

Pre nekoliko meseci sam kupio Sage Barista Express i nikako ne uspevam da napravim dobru kafu na njemu.
Nabavio sam svu dodatnu opremu (vagicu, temper sa oprugom, wdt, distributer kafe, naked portafilter...), kupujem sveže prženu kafu u Gradskoj pržionici, trudim se da ispoštujem osnos 18/36g za 20-35 sekundi, pa mi ipak na duplo jeftinijem automatskom "Gaggia Magenta +" kafeaparatu koji imam kod roditelja, sa duplo jeftinijom kafom, kapućino ispadne ukusniji.

Znam da su se neki vlasnici Barista Express-a žalili kako ne može da samelje kafu dovoljno sitno, pa im je espresso izlazio prebrzo i bio kiseo.
Na mom aparatu je drugačija situacija. Krupnoća mlevenja u većini slučajeva mora da bude nameštena na više od 5, inače će kafa izlaziti u kapljicama ili neće izlaziti uopšte. Pritisak vode je, po specifikaciji proizvođača,ograničen na 9 bara, pa koliko god sitno da sameljem, kazaljka na barometru ne mrda dalje od pozicije "12h".

Molio bih one koji poseduju, ili su posedovali ovaj kafeaparat da mi daju neki savet
Hvala unapred.

Poslednja izmena:
Nemo se ljutiš, da promeniš dobavljača?
Ja sam im u lice rekao šta imam kući od opreme baš zbog toga da mi ne uvale ugalj i opet su mi spakovali ugalj. Ugalj - ugalj.

Nazad
Vrh Dno