Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Novi Sad, bivši tempo, imate još 20tak aparata po 9.999, vredi.

pa zar u gradskoj przionici nije bila dobra kafa?

Nemo se ljutiš, da promeniš dobavljača?
Ja sam im u lice rekao šta imam kući od opreme baš zbog toga da mi ne uvale ugalj i opet su mi spakovali ugalj. Ugalj - ugalj.
Taman posla sda se ljutim😄

Nisam do sad čuo da ih neko kudi, mada nisam mnogo ni istraživao. Moraću malo da obratim pažnju kakve komentare im daju.

Ovaj njihov blend koji trenutno koristim se zove “family cup”. Jeste tamnije pržen, ali nemam utisak da je kao ugalj. Sve one industrijske kafe u zrnu su tamnije.

Promeni kafu, imaš dobar aparat.
Još uvek nesam školOvao kako se koristi multiquote, pa moram ovako😄

Ne bih se ovde “žalio” pre nego što probam razne kafe raznih proizvođača😃
Kafa na ovom aparatu bi trebala da bude mnogo bolja nego na pomenutoj Gaggiji, a za sad nisam postigao ni da bude slična

Naruči kafu iz Malaja coffee, plati unapred, da te ne bi dostava izašla 750 dinara. Meni je Honduras po meri, ali naravno svi imamo drugačiji ukus.

Naruči kafu iz Malaja coffee, plati unapred, da te ne bi dostava izašla 750 dinara. Meni je Honduras po meri, ali naravno svi imamo drugačiji ukus.
Pogledao sam im sajt i deluju odlično. Probaću ih jednom sigurno. A dostavu bih svakako morao da platim. Ličko Petrovo Selo (što bi rekli u Državnom poslu😄) mi je predaleko.

Mada mislim da kod mene osnovni problem nije u kafi. Sve koje sam do sad koristio su kvalitetne i teško može da bude neke drastične razlike, eventualno nijanse.

Po cemu se razlikuje mlin za espresso u odnosu na mlinove za ostale vrste kafe?
Osnovna razlika je u granulaciji mlevenja, a obicno su ti jeftiniji mlinovi predvidjeni za neprecizno i krupnije mlevenje (moka pot, filter kafa)
Za espresso ide sitnije mlevena kafa nego za french press ili pour over, a krupnija nego za tursku, pa se pored podesavanja granulacije i sam oblik seciva na nozevima razlikuje.
Da bih ispostovao parametre ekstrakcije to jest 25-30 sekundi, odnos kafa:voda je 1:2 pri 9 bara potrebno je "stepless" podesavanje granulacije (precizno milimetarsko podesavanje), sto nije opcija kod jeftinijih mlinova, a bitna je i brzina mlevenja (jak motor, veliki broj obrtaja + precnik seciva=brze mlevenje ), da se kafa ne greje i ne izgori zadrzavajuci se u nozevima.
Najvaznije od svega je kvalitet mlevenja i da ono bude konzistentno / ujednaceno a to ne omogucavaju jeftini mlinovi, jer ako je mlevena veličina nejednaka, neke će čestice biti preterano ekstrahovane (sitnije), oslobađajući gorak okus, dok će druge (krupnije) biti nedovoljno ekstrahovane, a jedan deo vode pod velikim pritiskom nadje put gde ne treba (coffee channeling), što će rezultirati slabim i kiselkastim ukusom i na kraju dobijes gorko kiselastu pišoru.

Da li neko koristi TIMEMORE Chestnut C3ESP PRO

Naleteo sam na njih, slucajno, na netu. Pakovanja deluju lepo, uredno, bas se premisljam koju da narucim, za probu... Kazes tebi je Honduras dobro legla, a da li si imao prilike jos neku da isprobas? Vidim da su im sve varijante medium, sto je meni ok, jer uglavnom takva zrna i koristim (sve redje light sada, jer ih je teze i naci, a da vrede novca).

Probao sam Blend el clasico (meni ubedljivo najgori), Honduras blend, Guatemala, Malaja blend.

Najviše mi legli, Honduras i Guatemala, Jedino sto Guatemale više nema, pa sam uzeo Honduras. Hoću još da probam Coffee break blend i Cafe Italia blend.

Mene je kupio detalj što sam dobio dve čokoladne kockice kao poklon ( mislim to se uvek dobija, ali znaš kad prvi put kupuješ, pa dobiješ). Pakovanje, kesica, cokoladica, mene je kupilo da nastavim tamo da uzimam.

Nije to nista skupo ili kakvog kvaliteta, ali taj gest mi bio lep.

Poručio sa Alija pa javljam utiske.

Zanimljivo izgleda, i konacno da se pojavi jedan aparat u tom cenovnom rangu (Beko, Gorenje i slicni) da ima normalan stimer

Stigao kombo za putovanja
1000024235.png

Ovaj Xiaomi aparat deluje zanimljivo. Nadam se da ce neko imati dodira sa njim pa da prenese vredi li sta..

U specifikacijama je navedeno da ovaj uređaj ima pumpu od 20 bara, tako da nisam siguran koliko to može dati dobru kafu.
Da li je to mnogo ili malo pošto u toj cenovnoj klasi a i skuplji aparati imaju 15 bari pritisak?

Za presurizovanu korpu ide veći pritisak. Nema na izlazu sigurno 20 bar, nema ni 15, možda oko 12. Regulacija je na portafiltru.

Planiramo na poslu da uzmemo EP3347/90 za office? Kakva su iskustva?

Nazad
Vrh Dno