Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Uzeo sam moka pot od inoxa i mogu reci da mi je daleko prijatnija kafa iz njega nego iz aluminijumskog.
Isprobao sam nekoliko varijanti i sve su mi bile prijatne. U pitanju je Bialetti Venus za 2 soljice.
Da li neko zna koja kafa bi imala najslicniji ukus obicnoj Nescafi kada se razmuti u vrucoj vodi?

Zanimljiv zahtev. Stavi koju kap mleka u crema de gusto od Lavazze, sa pijace. U radnji je preskupa.

Pozdrav, da li neko moze da mi kaze gde ima da se kupe kapsue za Vertuo aparate, sestra kupila skoro i ne placa joj se 60rsd+ po kapsuli. Ja imam obican Nespresso aparat i kapsula za mene ima svuda, ali ovih nema ni na KP izgleda....

Zanimljiv zahtev. Stavi koju kap mleka u crema de gusto od Lavazze, sa pijace. U radnji je preskupa.
Ta crema de gusto mi nikako ne godi. Ja nikako ne smem da stavljam ni trunku mleka u kafu jer imam onda osecaj u stomaku kao da cu da puknem.. Bas odvratan osecaj bude..
Pozdrav, da li neko moze da mi kaze gde ima da se kupe kapsue za Vertuo aparate, sestra kupila skoro i ne placa joj se 60rsd+ po kapsuli. Ja imam obican Nespresso aparat i kapsula za mene ima svuda, ali ovih nema ni na KP izgleda....
Kolio vidim na OVOM sajtu imaju grdilo kapsula. Pogledaj da li imaju koje odgovaraju za taj sistem sto ti trazis pa ih onda vijaj na KP.

Stigao 9bar OPV za Vivu,javljam utiske kad namontiram.

1000014951.jpg

Kolio vidim na OVOM sajtu imaju grdilo kapsula. Pogledaj da li imaju koje odgovaraju za taj sistem sto ti trazis pa ih onda vijaj na KP.
Kad ukucam vertuo ne dobija se nijedan rezultat, a mislim i da sam ga gledao danas i da nisam nasao

Samo u Nespresso radnjama.
Nespresso trenutno ima patentnu zastitu na Vertuo kapsule, sto znaci da samo oni mogu da proizvode originalne kapsule za Vertuo aparate. Za razliku od klasicnih Nespresso kapsula, gde su se nakon isteka patenata pojavili mnogi treci proizvodjaci (poput Starbucks, Lavazza, Jacobs itd.), Vertuo sistem je i dalje zatvoren.
Tacn datum isteka patenta na Vertuo kapsule zavisi od zemlje i od toga kada su tacno podneseni patenti, ali uobicajeno, industrijski patenti traju do 20 godina od podnosenja. Obzirom da je Vertuo sistem predstavljen 2014, moze se ocekivati da ce monopol trajati do 2034, osim ako Nespresso ne nadje nacin da ga dodatno zaštiti.
Do tada, jedini nacin da se koriste kompatibilne kapsule je putem punjivih kapsula sa Alija koje korisnici sami pune kafom, ali to nije isto iskustvo kao originalne kapsule.

Vertuo kapsule za razliku od drugih tipova kapsula, imaju bar kod na sebi koji uređaj očita i na osnovu toga zna koliko vremena treba da dozira vodu.
U odnosu na nespresso kapusle, ovde ide više kafe od 7gr za espresso i ristretto do 17gr za neke egzotičnije napitke.

Inače, kad se već dotakoh kapsula, izgleda je Dolce Gusto najverovatnije smanjio količinu kafe u nekim kapsulama.
Slučajno pogledao na kutiji težine i kapsula za kafu teži 6.3gr što kada se odbije plastika, u kapsuli ima od 5 do 5,5gr kafe dok je recimo pre 3 godine bilo 7gr kafe.
Naravno, cena ista ili veća no što je bila :).

Zamenih OPV ventil,15min posla,sve proslo kako treba. Zamena sto bi se reklo šraf na šraf. Opalih jedan brzinski shot samo za probu,velika razlika. Daleko bolji balans ukusa,na 15bara sam osecao i kiselost i gorcinu istovremeno,ovde sada toga nema,sve je nekako lepo balansirano,jako pitko. Sutra cu jos da stelujem shot,posto mora za nijansu krupnije da se samelje,ali sve u svemu,investicija godine :)

Konačno sam se nakanio da kupim gooseneck
1000023943.jpg

Pozdrav,
imate li iskustva sa polovnim aparatima. Vidim da na KP ima delonghi dedica za 100-120 e polovnih, pa me interesuje da li se to isplati kupiti. Inače, nemam aparat i nikada nisam imao, pa sam što se tiče iskustva jedna velika 0...😀

Zeznuto sa polovnim da se učiš, ne znaš da li je do tebe, kafe, ili aparata.

Zamenih OPV ventil,15min posla,sve proslo kako treba. Zamena sto bi se reklo šraf na šraf. Opalih jedan brzinski shot samo za probu,velika razlika. Daleko bolji balans ukusa,na 15bara sam osecao i kiselost i gorcinu istovremeno,ovde sada toga nema,sve je nekako lepo balansirano,jako pitko. Sutra cu jos da stelujem shot,posto mora za nijansu krupnije da se samelje,ali sve u svemu,investicija godine :)
Mislim da sudbina msmcompany na eBay-u zavisi od tvog sledećeg izveštaja 😉
Kakav ti je utisak posle par dana, ako si stigao do isprobaš natenane ?

Čekam(o) kao zapeta puška, samo me 1 klik deli od ventila 😅

Sve ok,definitivno drugaciji ukus kafe,lepsi balans,pitkije poprilicno. Posle par shotova,zavrsio sam na nesto krupnijem mlevenju,ali ne sad nesto drasticno krupnije. U svakom slucaju,po meni vredi te novce.Jos kad bih nekako uspeo i PID da ubudzim....:)

Sad mi pade napamet, pošto Viva nema OPV, kako radi ta opruga? Koja joj je svrha tačno? Neka regulacija rada pumpe?

Hajde da budem još malo dosadan. Recite mi šta mislite o ovom:

A gde ode višak pritiska? Neka me neko sa Classic ispravi, ali tamo je opruga na OPV?

A gde ode višak pritiska? Neka me neko sa Classic ispravi, ali tamo je opruga na OPV?
Voda je pod pritiskom sve do portafiltera koji je "zapusen" mlevenom kafom, a ispustni ili prelivni ventil je OPV.Kada pritisak u grupi dostigne odredjenu vrednost (9 bar), opruga propusti vodu kroz propusni ventil (OPV) ka posudi za vodu ili u drip tray (zavisno od uredjaja), u tom trenutku padne pritisak u sistemu i opruga opet "zapusi" otvor i sve u krug.Na taj nacin odrzava konstantno zeljeni pritisak, sto je opruga meksa to je pritisak nizi i obrnuto.

Voda je pod pritiskom sve do portafiltera koji je "zapusen" mlevenom kafom, a ispustni ili prelivni ventil je OPV.Kada pritisak u grupi dostigne odredjenu vrednost (9 bar), opruga propusti vodu kroz propusni ventil (OPV) ka posudi za vodu ili u drip tray (zavisno od uredjaja), u tom trenutku padne pritisak u sistemu i opruga opet "zapusi" otvor i sve u krug.Na taj nacin odrzava konstantno zeljeni pritisak, sto je opruga meksa to je pritisak nizi i obrnuto.
Odgovorio si lepo (i tačno) na nešto šta ja nisam pitao. Viva nema OPV, čemu služi OPV opruga?

Da, mutim u french press-u iz Ikee.

Provericu koliko je stepeni, ali mislim da je oko 40*C. U sustini, idem na osecaj, kad ubacim prst i ako je toplo (ne mlako, ne vrelo, nego nesto izmedju), tu stajem.

Bitno je da bude oko 1/3 mleka u FP.

Prvo uradim 3-4 velika i spora zamaha da bih ubacio vazduh u mleko (krenem od 2/3 visine FP na dole).

Nakon toga, uradim oko 10ak manjih i brzih, ali tu obavezno vodim racuna da mutilica ne izlazi iz mleka, zapravo ne dodje ni do povrsine, kako ne bih uneo jos vise vazduha, tj kako ne bih napravio mehurice. Tu mi je cilj da vazduh koji sam uneo sa ona 3-4 velika lepo rasporedim i napravim kremu. Ne treba ni preterivati sa muckanjem, zato sto onda krema postane pregusta i nepogodna za latte art.

Nakon toga, mleko prospem u latijeru, taman se krema jos lepse iznivelise prilikom presipanja, onda tapnem latijeru 2-3 puta o sto, malo provrtim kremu po latijeri i to je to.

Pokusacu da snimim proces, pa da uploadujem

Odgovorio si lepo (i tačno) na nešto šta ja nisam pitao. Viva nema OPV, čemu služi OPV opruga?
Kakav je zaključak komisije 😉 ?
Placebo efekat ili ima smisla zameniti ventil ?
Nije neka investicija ali je više tehničko pitanje, a ja o ventilima i oprugama znam koliko i Marica o...😅

Da, mutim u french press-u iz Ikee.

Provericu koliko je stepeni, ali mislim da je oko 40*C. U sustini, idem na osecaj, kad ubacim prst i ako je toplo (ne mlako, ne vrelo, nego nesto izmedju), tu stajem.

Bitno je da bude oko 1/3 mleka u FP.

Prvo uradim 3-4 velika i spora zamaha da bih ubacio vazduh u mleko (krenem od 2/3 visine FP na dole).

Nakon toga, uradim oko 10ak manjih i brzih, ali tu obavezno vodim racuna da mutilica ne izlazi iz mleka, zapravo ne dodje ni do povrsine, kako ne bih uneo jos vise vazduha, tj kako ne bih napravio mehurice. Tu mi je cilj da vazduh koji sam uneo sa ona 3-4 velika lepo rasporedim i napravim kremu. Ne treba ni preterivati sa muckanjem, zato sto onda krema postane pregusta i nepogodna za latte art.

Nakon toga, mleko prospem u latijeru, taman se krema jos lepse iznivelise prilikom presipanja, onda tapnem latijeru 2-3 puta o sto, malo provrtim kremu po latijeri i to je to.

Pokusacu da snimim proces, pa da uploadujem
Treba vezbe, ja sam isto pravio penu u FP ali sa hladnim mlekom iz frizidera.
Uglavnom malo preteram :LOL: i pena bude gusta i cvrsta zbog hladnog mleka.

Sad mi pade napamet, pošto Viva nema OPV, kako radi ta opruga? Koja joj je svrha tačno? Neka regulacija rada pumpe?
Odakle ti info da nema OPV?
Nema 3-way solenoid, ali OPV ima. Po izgledu bih rekao da je identičan kao na GC-u..
I naravno ima istu ulogu kao i svuda, ograničava max pritisak pumpe koji stiže do puck-a. (u originalu 12 bara).

Pozdrav svima, naredne nedjelje bi trebalo da uzmem Delonghi Dedica . Prvi mi je aparat, nisam zahtjevan treba mi radi meraka katkad da popijem cisti espresso da liči na nešto :) Gledah neki klip na yt vezano za ovaj aparat pa imam nedoumica :
  • koji i koliko para je najpovoljniji mlin a da posluzi?
  • koliko moze stajati gotova mljevena kafa koju kontam da cu ponekad kupiti?

- da li stvara koliku razliku dodatna "rucka" koja se kupuje za ovaj aparat , dje se nabavlja i koliko kosta? ( Vidjeh na nekoj yt recenziji ovog aparata)

• pravi li problem sto je onaj nastavak za pjenu onako debeo ?
  • je li mi prijeko potrebna vaga ili je dovoljna mjerica koja dodje uz aparat?
Ps: ako imate neke savjete dodatne napisite koga ne smara. Fala :)

Nazad
Vrh Dno