Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Napiši gde gledaš te oglase? Ja bih uzeo još jedan Bambino Plus i Fellow Opus da imam na dve lokacije. :D

Zna li neko sta se desava sa Pogon-om u Novom Sadu?
Otisli u avgustu na godisnji i jos nisu otvorili zbog tehnickih problema. Na fb se ne oglasavaju i ne odgovaraju.
Bas kad smo se "navukli" na India monsooned

Uzeo u Kopi ovu kafu:

Jedna od retkih u poslednje vreme koja me je oduševila. 1500 din za 200g, nije idealno ali - vredi :D Pravim V60, ali probao sam i hibridnu switch metodu, i Aeropress, za sve je super. Možda probam sutra i espreso.

Ima li neko iskustva sa La Natura Nespresso aparatom?

Kupih ga nedavno na nekoj akciji (240 kapsula a on ispade gratis)

Lepo radi sa originalnim kapsulama, lepa kafa, ali danas probah Perla kapsule - bukvalno neće da probuši prednju stranu gde je alu folija, pa ne radi.

Ima li spasa? Ako iko ima iskustva sa aparatom, da li se ovo dešava sa još nekim kapsulama ili samo sa Perla?

@daxyco

Iz prve ruke, nedostaci Lelit Anna koja se u odnosu na Lelit Anita malo razlikuje su :

1. 57mm portafilter. Samo 2 krštena sita nađoh, IMS za single i double dose. Single neupotrebljiv, sa dozom kafe koja je preporučena (7-9gr) tamperi 57mm i 57.5mm ne stižu do kafe. Double sito (14-16gr) mi je jedina opcija za kafu.
2. Slabiji steamwand sa jednim otvorom i rezultati variraju. Teže da se svaki put pogodi pena kako treba.
3. Kotur za steamwand traži prevelik broj obrtaja. Meni na Anni treba 4 puna kruga da bi od zatvorenog došao do potpuno otvorenog ventila i natrag što je i vremenski zahtevno i iritirajuće.

Lelit Anita dodatno ima samo ugrađeni mlin sa noževima od 38mm što bi trebalo biti u rangu Timemore C3.

Gaggia Classic ako se dobro sećam ima alu bojler i dolazi bez PIDa koji iziskuje još min 150ak eura troška.

U listi koju si naveo, Rancilio Silvija sa PIDom bi mi nakon prethodnog iskustva bio sledeći izbor (Lelit Bianca mi je malo van budžeta :) ).
Koliko sam po netu ranije video, ima prilično jak steamwand i jedina zamerka mu je bila što fabrički ne dolazi sa PIDom.

Ove mašine osim neke sitne elektronike i grejača, nema ništa što neki električar ne bi mogao lagano da popravi.
Pogotovo ti ne treba biti žao ako ih uzimaš za do 250eura što je cena nekih Nespresso aparata.

Hvala na komentaru. Iskreno, to što nema PID neki aparat mi ne bi predstavljao problem jer bi mi to možda bio neki "projekat" da sredim u budućnosti. Evo sad pijem kafu sa Gaggia Viva od 100e i stvarno sam prezadovoljan, bilo koji od nabrojanih aparata mi deluju kao ozbiljan upgrade. Nešto me vuče ka Gaggia Classic ali sam svestan da je inferioran aparat u odnosu na neke druge koje sam pominjao, ali uz gagguino verujem da izbacuje vrlo dobre rezultate, prednost mu je prilično mali footprint, ali kad pogledam da je 7kg u odnosu na 14kg za silviju, vidi se da je rancilio ozbiljniji aparat. Takođe, hteo bih malo više da se posvetim mlečnim napicima (do sada nisam uspeo da napravim kulturan kapućino), a GC tu zaostaje.

Da li zamena steam wand-a poboljšava situaciju?

Dajte još neku preporuku, i za mlin takođe. Za Anitu nisam ni skontao da ima mlin, ne bih to razmatrao jer ne bih da gubim prostor u kuhinji.

Ovo za vrednost aparata mi nije problem, ne dajem 100 dukata, nego što treba da iscimam ljude da mi to donesu, pa ne mogu baš da menjam mišljenje svakih mesec dana da mi to šalju, zato bih da se što bolje informišem i kupim nešto što će mi odgovarati odmah.

Ima li neko iskustva sa La Natura Nespresso aparatom?

Kupih ga nedavno na nekoj akciji (240 kapsula a on ispade gratis)

Lepo radi sa originalnim kapsulama, lepa kafa, ali danas probah Perla kapsule - bukvalno neće da probuši prednju stranu gde je alu folija, pa ne radi.

Ima li spasa? Ako iko ima iskustva sa aparatom, da li se ovo dešava sa još nekim kapsulama ili samo sa Perla?
Da odgovorim, možda će nekome značiti - probao sam Lavazza i Costa Coffee, sve je kako treba. Samo Perla (za sada otkriveno) neće što i nije neka problematika

@daxyco Gagija nova ce biti okej, za 1an mlecni napitak, ja imam Biancu, i ako nisam vican late artu, sto se tice same Gagije koju koristi drug, treba vise vremena na njoj ali stimer je dovoljno jak tako da za kucnu upotrebu ce to biti ok.

Mlin za koji tip kafe, zrna sa kog podrucja preferiras i koliko para za mlin ?

Pa za sada pijem neke blendove ili arabike, srednje pečene, za espreso uglavnom i povremeno Moka pot. Nekad bi se možda oprobao sa filterom ali nije mi to prioritet (koliko sam načuo to je veći izazov od mlevenja za espreso). Par stotina evra polovan bib dao. Ovde sam bio bacio oko na df64 II.

@daxyco meni sto se tice samog osjecaja vise lezi fellow ode i estetski mi je dopadljiviji, ako neces da modujes df, onda je ovo samo dodatna preporuka, jer razlike u kvalitetu nece biti. Ovo pricam ne iz direktnog izkustva, ali drugari imaju i jedan i drugi mlin pa eto neko moje licno poredjenje.

Ako je izbor vec pao na df onda nema sta bices zadovoljan prilicno sam siguran. Ja bi svakako gledao da uzmem nov mlin, ili ako je polovan onda od nekog koga znas.

Al ga iskopirase kinezi za sve pare haha
Ja sam bio veoma skeptičan dok ga nisam probao :) Kinez ga je iskopirao u šraf, svaka mu čast! Za cca 4x manje para. Još su noževi novi, pa moram da šetam podešavanje finoće, ali evo već nekoliko dana kuvam svetlo pržene kafe sa njega i da mi neko da to na slepo da probam, nikada ne bih rekao da je sa konusnih noževa. Sporo vrti noževe i u kombinaciji sa pljosnatim pribrejkerom stvarno daje ukusne rezultate. Čak i bez one skalamerije za izduvavanje zadržava oko 0,1-0,2 g. Desi mu se da ostane neko zrno u pribrejkeru ako su baš sitna zrna (npr. Etiopija koju trenutno kuvam). Voleo bih da imam MC5 i ovaj jedan pored drugog, baš da vidim dal ima osetne razlike :)

Ne samo da je ovo iskopirao, već je odradio i EG-1, trebalo bi da drugaru stigne u novembru (sa Lab Sweet SSP noževima), jedva čekam to da probam.

Samo da javim ekipi, malo sam update-ovao equipment : )

Prodao sam Flair Pro 2 i Comandante, i kupio sam Eureka Mignon Single Dose. Mislim da cu se na ovom setupu zadrzati neko vreme.

Utisci o mlinu nakon tacno nedelju dana koriscenja - ozbiljna stvarcica. Brz, precizan, retention 0g. Flat nozevi 65mm, osecam razliku u odnosu na konusne nozeve na Komandante i konacno uspevam da dobijem aromu u kombinaciji sa mlekom, koja mi je falila na Comandante, gde sam uvek imao flat ukus. Ono sto je takodje zanimljivo je da ovaj mlin ne moze da samelje dovoljno sitno komercijalnu (pretpostavljam dugo odstajalu) kafu sa kojom sam testirao (Rosa / Lidl Espresso). Zapravo moze, ali je jako blizu nule i tu vec cujem kako se nozevi udaraju, sto ne smem da radim. Medjutim, sveza arabika mu savrseno odgovara. Trenutno pijem Meksiko iz Java Coffee i bas mi se svidja.

Moj trenutni flow:

• 9.5g kafe
  • 93C temperatura vode
  • medium level zagrevanje za Flair

IMG_2700.jpg

Da pitam: u nedelju supruga i ja trcimo maraton u Ljubljani i kod kuce uvek ujutru pre trcanja pijemo dupli espreso 16gr (bez mleka). Kako je trka u Ljubljani u 9 ujutru, trebalo bi da kafu popijemo barem 2 i po sata pre, a tad nista ne radi od kafica naravno. Vidimo da u apartmanu ima DG aparat, pa jel bolje da uzmemo 2 kapsule svako, jer po 1 mi se cini malom nekako? Ili ta gramaza u kapsulama je dovoljna, 2 ce biti mnogo?

@mstojanov te kafe su svakako prilican shit (licno misljenje) ali mlin ih melje (da li je dovoljno stidno, mislim da to niko zivi ne moze sa sigurnoscu da potvrdi) ali u tom slucaju ako ti je stalo da ih testiras, povecas gramazu u basketu, pa ces dobiti drugaciji rezultat.

Da pitam: u nedelju supruga i ja trcimo maraton u Ljubljani i kod kuce uvek ujutru pre trcanja pijemo dupli espreso 16gr (bez mleka). Kako je trka u Ljubljani u 9 ujutru, trebalo bi da kafu popijemo barem 2 i po sata pre, a tad nista ne radi od kafica naravno. Vidimo da u apartmanu ima DG aparat, pa jel bolje da uzmemo 2 kapsule svako, jer po 1 mi se cini malom nekako? Ili ta gramaza u kapsulama je dovoljna, 2 ce biti mnogo?
Koliko vidim, DG kapsula ima 8g kafe, tako da bi trebalo da popijete po dve kapsule (uz ogradu da različite kafe prirodno imaju različite nivoe kofeina, i da najčešće jeftine kafe poput one u DG imaju više kofeina).

Ne razumem se u dugoprugaško trčanje pa možda lupam, ali zar nije za vašu konkretnu potrebu praktičnije da pijete tablete sa kofeinom? Ima ih po radnjama sa suplementima i prilično su jeftine.

Do Stow-a svratite posle svakako, odlična kafeterija, a verujem da će se naći i nešto za dopunu ugljenih hidrata. :)

Koja komplikacija. Ko je kafepija, može da popije 5 kafa pre trčanja, može i nijednu, ako nema pri ruci. Ne menja to ništa bitno, svakako ne na početku trke. Za kraj trke postoje gelovi, ali to je možda bolje imati u šteku UH i elektrolit.

Sa dve kapsule ste sigurno OK, kao i sa jednom, ili sa tri.

Poslednja izmena:
@mstojanov te kafe su svakako prilican shit (licno misljenje) ali mlin ih melje (da li je dovoljno stidno, mislim da to niko zivi ne moze sa sigurnoscu da potvrdi) ali u tom slucaju ako ti je stalo da ih testiras, povecas gramazu u basketu, pa ces dobiti drugaciji rezultat.
Meni su ukusne sto je najjaca stvar, iako mogu skroz da razumem ljude koji ih ne vole. Njih koristim na automatskom aparatu, a specialty zrna cepam na fleru, pa kako mi koji dan cefne : )

Imao sam mali "breakthrough" u spravljanju espressa. Već duže vreme se mučim da poboljšam ukus a i da izjednačim levu i desnu stranu izlaza iz portafiltera. I samo je trebalo da slabije tamperišem. Do sada sam pritiskao kao sivonja, logikom "ne može da bude prejako pritisnuto".
Prekjuče probam samo osrednje da pritisnem i primetim da je flow iz portafiltera mnogo ravnomerniji. Probam juče isto dva puta i oba puta konzinsentan izlaz i ukusna kafa. Upravo sam napravio ponovo i odlučio sam da je to ono što mi je trebalo sve ovo vreme. Em sam mučio ruku, em nisam mogao da napravim 2 kratka espressa u isto vreme, em ukus nije bio skroz kako treba.

Ja sam zato uzeo spring tamper, jednom pritisnem, i čak i da meni deluje da nije to dovoljno dobro, lepo napravim kafu s time, nema problema u ekstrakciji.

Portafilter iza korpe ima rupu na sredini, pa se onda razdvaja. Ne može tamperisanje da ima uticaja, već nivelacija aparata.

Ja sam se vratio sa fensi skupog spring tampera na najobičniji, jer je laganiji i imam već osećaj koliko sabijam pak. Sa spring nema tog osećaja, svaki put isto.

Portafilter iza korpe ima rupu na sredini, pa se onda razdvaja. Ne može tamperisanje da ima uticaja, već nivelacija aparata.

Ja sam se vratio sa fensi skupog spring tampera na najobičniji, jer je laganiji i imam već osećaj koliko sabijam pak. Sa spring nema tog osećaja, svaki put isto.
Tako je. Samo da to još objasnim svom aparatu :)
Tamperisanje iz nekog razloga ima uticaja. Kada jako pritisnem, tok izlazi polako, pa na jednu stranu ponekad uspori, pa opet krene brže... Nije channeling. Sto puta sam pregledao pak nakon toga. Bar ne mogu da vidim da se to desilo. Mada mi je channeling jedino logično objašnjenje.
Kada pritisnem tamperom osrednje, onda je curi na obe rupe ravnomerno sve vreme.
Jedino da napravim dva puta i da sve snimim. Ali veruj mi na reč da samo pritiskom tampera mogu da usporim flow da postane nepredvidiv i nejednak.
U svakom slučaju, ja sada nastavljam ovako, prošto vidim samo prednosti, a ni jednu manu.

Nema veze ni channeling, kad je rupa u sredini. Operi dobro portafilter kad izvadiš korpu, izniveliši aparat, pa vidi šta se dešava. Kad manje tamperišeš ide brže i onda se taj problem manje manifestuje.

Ne stiskam ja ko sivonja, ali drugi put potvrdim da više ne mogu da osetim da se dalje sabija (verovatno bi moglo kad bih grunuo). Takođe često ne curi iz obe podjednako, onda samo malo gurnem aparat na stranu, vrlo malo, i krene da curi iz obe. Veliki aparati su teški, stoje ravno, nivelišeš kako treba i onda to curi fino. Ovi malecki, eto radi ovako kao ja.

Poštovanje društvo,

Samo što sam uzeo DeLonghi EC 685 GB nema 15 dana, dodje ćerka i uze mi ga, kaže da joj se mnogo svidja.... , taman za male kuhinje
Tako da ja ostadoh bez aparata, e sad imam dilemu da li da ponovo uzmem isti za sebe ili da uzmem automatik
DeLonghi Magnifica Start ECAM 220.20 GB koji mi se mnogo svidja a i mislim da je jednostavniji za rukovanje,
jer sa onim starim žena nikako nije mogla da se snadje sa portafilterom i punjenjem itd.... , ženska posla.

Da li neko ima iskustva sa ovim automatikom , molim sve za pomoć i savet.

Hvala unapred,

Kakve su šanse da ovo išta valja https://share.temu.com/rAJvqSPq8rA
Nemam mesta u kuhinji za još jedan aparat (ozbiljniji mlin jel' da), a mrzeće me da vrtim ručno... Sad mogu da sameljem do french press granulacije (što je bedno).

Vrh Dno