Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Nadam se da nije off-topic, ali Perla kapsule Nespresso u Maxiju (barem u NS) su valjda još danas na popustu, kutije od 20 komada za 250 dinara. Rok trajanja do februara 2025. Senzacija živa, izašao sam iz marketa sa 500 kapsula.

Gran Gaggia Deluxe se pokvario nakon godinu ipo dana, uzet na Ananasu i vratili mi pare jer navodno ne može da se popravi.
A uzeo za njega unpressurised portafilter i svašta nešto za 53mm :(
Sad ne znam da li da uzimam nešto slično pa da iskoristim portafilter, tamper i ostalo ili da uzmem nešto skuplje tipa Gaggia Classic ili Sage Bambino.
Može li mi neko reći razlike izmedju Gaggia Classic Evo koja se sad prodaje i onih 2018, 2019? Koje nemaju boilergate?
Ipak sam uzeo Gaggia Classic, našao sam ga ovde u Vršcu u prodavnici za 37000din, model 2019.
Prvi utisak da mi je mnogo ozbiljniji aprat od Gaggie Deluxe, skoro sve je od metala, portafilter veliki i masivan, jedina mana za sada mi je isto mali prostor ispod portafiltera.. ali snaći ću se :)
Sledi kupovina ostalih sitnica, tamper, puck screen, levak… pa ako može neki predlog…
Koliko sam ukapirao tražim 58,35 ili 58,5mm?
Vidim ima na aliexpresu i opruga za 9 bara, da li je ok ta ili da gledam na drugom mestu?

Poslednja izmena od urednika:
Ja bih to naručio i probao kako šljaka.

Prostor ispod portafiltra ćeš dobiti ako naručiš botomless, takođe sa AliE.

Ipak sam uzeo Gaggia Classic, našao sam ga ovde u Vršcu u prodavnici za 37000din, model 2019.
Prvi utisak da mi je mnogo ozbiljniji aprat od Gaggie Deluxe, skoro sve je od metala, portafilter veliki i masivan, jedina mana za sada mi je isto mali prostor ispod portafiltera.. ali snaći ću se :)
Sledi kupovina ostalih sitnica, tamper, puck screen, levak… pa ako može neki predlog…
Vidim ima na aliexpresu i opruga za 9 bara, da li je ok ta ili da gledam na drugom mestu?

Ja sam one moje delove od Gaggie deluxe okačio u oglas pa ako nekom treba neka se javi.
Imaš te opruge i kod nas, ne košta puno ako ti se ne čeka. Pogledaj na KP.

Zdravo svima. Da li je neko pio Di Grano esspresso? Vidim da se pino reklamiraju na Instagramu i kupujem-prodajem, pa me zanima kakva je kafa?
Hvala unapred.

Uzimao sam ja,
Animated GIF
:LOL:
U tom momentu je bila 1000din/kg pa sam uzimao caletu, on nije nesto probirljiv, sipa mleko i bude mu okej. Potrosio je par kila , nije kisela, nije gorka previse, okej u sustini ali nista spec.
Nakon tog promo perioda podigli su cenu na 1500 cini mi se, tako da za slicne pare imas i neke Lavazze na pijaci, sta znam, meni se npr Lavazza/Pellini/Julius vise svidjaju ako vec poredimo taj cenovni rang (1500-2000/kg)

Uzeo drug, probao kod njega, očaj. Mislim ne može se ni očekivati za 1000 dinara po kg ništa više. Mada naravno nekome možda paše.

Da li neko od vas produži espresso sa vodom nakon što ga napravi? Obično to ne radim, ali sad mi se pila kafa bez mleka, a da bude puna šolja da mogu polako da pijuckam dok radim. Pa sam napravio dupli espresso i samo dodao vuću vodu. Dosta sam ga oslabio, ali i dalje ima ukus i prija mi.
Kada sam u kancelariji pijem neki iz aparata maksimalno produžen. Pijem i plačem :( Ali više dođe kao ritual za koncentraciju dok radim... razmišljam da pređem na čaj kad sam u kancu.

Ma nađi dobar crni čaj ili još bolje zeleni, on može da se čvari u vodi i da dolivaš vruću kako pijuckaš. Možda ti je još bolje Yerba Mate, on se pijucka tako što se doliva voda dokle god ispušta ukus.

A kafu popij kako bog zapoveda, ne razblažuj je, sem ako tako ne voliš baš.

Di Grano esspresso,narucio kilogram,moj utisak je korektno,nije kisela,za te pare moze da prodje

Da li neko od vas produži espresso sa vodom nakon što ga napravi? Obično to ne radim, ali sad mi se pila kafa bez mleka, a da bude puna šolja da mogu polako da pijuckam dok radim. Pa sam napravio dupli espresso i samo dodao vuću vodu. Dosta sam ga oslabio, ali i dalje ima ukus i prija mi.
Kada sam u kancelariji pijem neki iz aparata maksimalno produžen. Pijem i plačem :( Ali više dođe kao ritual za koncentraciju dok radim... razmišljam da pređem na čaj kad sam u kancu.
ili ako baš voliš kafu, a želiš količinu, probaj filter kafu.

Ma imam mlin, nego nemam vremena da učim još jedan način pripremanja kafe. I ovako pijem više nego što bi trebalo.
Sad ćeš da kažeš "nema šta da se uči" ili "lakše je od pripreme espressa"...
Dobro... Šta mi treba za filter kafu i na šta obratim pažnju? Probaću da napravim.

Kakav ti je Philos? Ja sve nesto hocu-necu da ga uzmem ne znam ni sam. Sta si imao pre njega?
philos mi je super. izvinjavam se na kombinaciji englesko-srpskog, stvar navike.
maksimalno sam uprostio work-flow. ne radim više rdt, niti ima potrebe niti mazzer to preporučuje. kafa je rastresita i bez grudvica. čak i iglice ne koristim kao nekad, više da samo površinski distribuiram puck. vrlo mali deo statičkog elekriciteta stvara problem kod prane kafe, kod naturala skoro ništa.
suma sumarum je da nema lošeg shota. čak i kada omašim granulaciju. nema više onih fora da prospem shot u sudoperu jer ne može da se pije. kao i svaki drugi mazzer, i ovaj je predimenzionisan. služiće i mojoj deci bez problema. maksimalno zadržavanje kafe je 0,2g. dosta je tiši od npr super jolly ali u delu oko mlevenja, sam zvuk motora je isti. čišćenje je maksimalno uprošćeno i obavlja se bez alata (samo četka) u par minuta bez da se gubi podešavanje granulacije.
pošto nisam hteo da se bakćem sa seasoning-om i dalje se malo mučim oko promene granulacije ali očekujem da se to brzo reši.
koristim isključivo svetlo prženu kafu pa po preporuci mazzera to radim na hot-startu ali verujem da i u obrnutom slučaju ne bi bilo problema.
pre philosa sam koristio mazzer sj i comadante. ono što sam definitivno siguran da mojim čulima mnogo više odgovaraju ravni noževi.

jedinu manu koju sam primetio da se u dodiru catch cup i kućišta mlina stvara zvuk usled vibracija motoroa ali to sam lako rešio sa malo samolepljive plute.
tražio sam po netu, niko ne prijavljuje taj problem, a mazzer se ne oglašava na mail koji sam im poslao.
takođe piše da je jedna nožica podešavajuća, a kod mene su sve fiksne.
moguće da mi je stigao neki pre-production verzija.

sve u svemu, ocena 9,5/10. služiće me do smrti, moje ili njegove.

Ma imam mlin, nego nemam vremena da učim još jedan način pripremanja kafe. I ovako pijem više nego što bi trebalo.
Sad ćeš da kažeš "nema šta da se uči" ili "lakše je od pripreme espressa"...
Dobro... Šta mi treba za filter kafu i na šta obratim pažnju? Probaću da napravim.

Najbolje je da uzmeš Aeropress ili Hario Switch. Oba se mogu koristiti vrlo jednostavno, postoji gomila recepata a možeš odabrati jedan koji redovno koristiš. Jedino veće ulaganje tu zapravo jeste gooseneck ketler, bilo bi dobro da ima mogućnost biranja temperature. Kad to uzmeš, osiguran si bukvalno za bilo koju pripremu kafe i čaja.
Switch nudi ili klasičan V60 ili hibridni model imerzije i perkolacije. Aeropress je vrlo simple alatka koja nudi balansiranu "čajastu" kafu, sjajnu za light roast.
Probaj da kupiš Aeropress negde u inostranstvu ako uskoro putuješ, kod nas zna da bude duplo skuplji; ili čekiraj KP.
Najbolje kod njega je što se mnogo lako koristi i čisti, a postoji Aeromatic aplikacija gde možeš da uneseš svoj mlin, i za svaki recept ti daje granulaciju.

U krajnjem slučaju, i americano koji praviš je isto okej, ali opet nije isto baš.

Ima na AliE kopija aero pres za koju tvrde da je kvalitetnije odrađena od originala. Ja nisam video original pa nemam pojma, ali kopija ferdera za 5.

• Nisi naveo prvo i osnovno, novu korpu jer to što stiže uz aparat je stvarno đubre. Ima na KP, kucaj "IMS sita" i to je prvi i osnovni upgrade. Ne znam da li ima drugde kod nas.
  • Tamper, traži 58.5mm slobodno. Kod 58mm bas ostaje značajno kafe po zidu korpe.
Ja koristim ovaj: https://www.aliexpress.com/item/100...o.order_list.order_list_main.5.1b211802Whwfme
Nije baš jeftin ali je ipak značajno povoljniji od "brand name" sličnih. Može da se koristi sa oprugom i bez nje (meni je tako bolje).
  • Shower screen, po meni je nebitan upgrade za Gagia-u, imam čak i jedan neotvoren ako baš želiš (slučajno naručena 2).
  • Puck screen koristim obavezno i to onaj najtanji (0.2 mm) jer je čišćenje aparata neuporedivo lakse, a takođe za razliku od debljih ne moze da se zapuši...
  • Levak - dosing ring (funnel) je obavezan. Ne kupuj one koji ulaze unutar korpe vec samo one koji se naslanjaju odozgo.
Npr: Dosing ring - stainless steel, (ja sam kupio sličan, ne mogu da tvrdim da je isto, ali je ovaj od 58.35mm je malo veci te bi uzeo 58mm).
Ovi koji ulaze unutar korpe su značajno povoljniji, ali će te smoriti jer ostavljaju ceo rov bez kafe po ivici pa ćeš na kraju kupiti ovakav.

Neki wdt, obrati pažnju da su iglice tanke ne debele.

Botomless ručka nikako bez promene opruge...
Itd...

Hvala puno na savetima, taj tamper koji si postavio što ti imaš… da li je ujedno i leveler?

Hvala puno na savetima, taj tamper koji si postavio što ti imaš… da li je ujedno i leveler?

Jeftino si uzeo Gaggiu Classic, alal vera i svaka cast.

Nije,
Čist tamper.
Kada se otvori i izvadi opruga "samostalno" pada polako. pa se lakše koristi na kraju za izravnjavanje površine.
Leveler po svim iskustvima nije nešto bitan, te ga nikada nisam ni koristio. Wdt minimalno koliko da rasporedim kafu ravnomerno po korpi.

Pazi samo kod AliEx, na linkovima često ima više proizvoda, pa pazi na vrstu i dimenzije.

Uzimao sam ja,
Animated GIF
:LOL:
U tom momentu je bila 1000din/kg pa sam uzimao caletu, on nije nesto probirljiv, sipa mleko i bude mu okej. Potrosio je par kila , nije kisela, nije gorka previse, okej u sustini ali nista spec.
Nakon tog promo perioda podigli su cenu na 1500 cini mi se, tako da za slicne pare imas i neke Lavazze na pijaci, sta znam, meni se npr Lavazza/Pellini/Julius vise svidjaju ako vec poredimo taj cenovni rang (1500-2000/kg)
Ne bih da eksperimentišem. Jednom sam uzeo u Metrou njihov brend kafe Rioba, pa sam napravio grešku. Još uvek je nismo popili. Nisam nikada pio Pellini. Kakva je ona u odnosu na Julius?

I te riobe ima različitih vrsta, ja uzeh nekad jedno pakovanje od pola kg i bila je sasvim korektna, beskonačno bolja od lavazza raznih. Ali ne sećam se tačno koju sam uzeo.

Što je najgore, nekako mi je u glavi da je preporuka za Lavazza crema e gusto (ili tako nešto) za ok kafe sa kojima se može krenuti. A sad kad gledam šta kupuju kod mene u firmi (i za koje pare), neke kao premium Lavazza od 3+ hiljade po kg, a datum pečenja pre više od godinu dana. Šlogiram se.

philos mi je super. izvinjavam se na kombinaciji englesko-srpskog, stvar navike.
maksimalno sam uprostio work-flow. ne radim više rdt, niti ima potrebe niti mazzer to preporučuje. kafa je rastresita i bez grudvica. čak i iglice ne koristim kao nekad, više da samo površinski distribuiram puck. vrlo mali deo statičkog elekriciteta stvara problem kod prane kafe, kod naturala skoro ništa.
suma sumarum je da nema lošeg shota. čak i kada omašim granulaciju. nema više onih fora da prospem shot u sudoperu jer ne može da se pije. kao i svaki drugi mazzer, i ovaj je predimenzionisan. služiće i mojoj deci bez problema. maksimalno zadržavanje kafe je 0,2g. dosta je tiši od npr super jolly ali u delu oko mlevenja, sam zvuk motora je isti. čišćenje je maksimalno uprošćeno i obavlja se bez alata (samo četka) u par minuta bez da se gubi podešavanje granulacije.
pošto nisam hteo da se bakćem sa seasoning-om i dalje se malo mučim oko promene granulacije ali očekujem da se to brzo reši.
koristim isključivo svetlo prženu kafu pa po preporuci mazzera to radim na hot-startu ali verujem da i u obrnutom slučaju ne bi bilo problema.
pre philosa sam koristio mazzer sj i comadante. ono što sam definitivno siguran da mojim čulima mnogo više odgovaraju ravni noževi.

jedinu manu koju sam primetio da se u dodiru catch cup i kućišta mlina stvara zvuk usled vibracija motoroa ali to sam lako rešio sa malo samolepljive plute.
tražio sam po netu, niko ne prijavljuje taj problem, a mazzer se ne oglašava na mail koji sam im poslao.
takođe piše da je jedna nožica podešavajuća, a kod mene su sve fiksne.
moguće da mi je stigao neki pre-production verzija.

sve u svemu, ocena 9,5/10. služiće me do smrti, moje ili njegove.
Haha drago mi je da uzivas. Ja jos nisam nasao taj "do smrti" grinder, al dobro volim da probam. Genaralno znam sta da ocekujem od mazzer nozeva a i lep je na oko.

Posle pola meseca lepog korišćenja (samo svetlo pečeno) imalo je možda gram kafe unutra po svim šupljinama. Uz standardni dobitak na ukusu, činjenici da uživam više nego ikada u pripremi, ne znam šta bih više očekivao. Volim i ja da probam nove ukuse ali sam prezadovoljan sa ovim...

Prilozi

• 20241006_163127.jpg
    20241006_163127.jpg
    138.2 KB · Pregleda: 69
  • 20241006_163132.jpg
    20241006_163132.jpg
    118.7 KB · Pregleda: 73
Pozdrav društvo i hvala svima na preporukama

Ipak sam se na kraju odlučio za Delonghi Dedica EC685 BK , našao ga u BC Group za 20.808,00
a ne mogu da verujem da je isti takav u Tehnomaniji 42.499,00 , pa da li su oni normalni

Stigao pre neki dan , uzeo sam i Lavazza mlevenu kafu, našao u IDEA marketu, pakovanje 250g na popustu 470,00

Za sada sam prezadovoljan aparatom a još se učim kako napraviti dobar Espresso i Cappuccino

Ako imate neki savet , pišite

Gledam malo oglase po Nemačkoj, može se naći baš lepih aparata za relativno male pare, pa mi treba preporuka šta da gledam. Ono što bi bilo dobro je da postoje dostupni rezervni delovi kod nas ili da se relativno lako nalaze makar i u DE, da ima dostupnih dodataka (tampera i slično) za odgovarajući prečnik portafiltera itd. Takođe, kuhinja mi nije prevelika pa bi bilo dobro da nije ogroman aparat u pitanju, naročito što planiram i mlin da uzmem.

Ono što bi mi bilo najlakše da kupim i kasnije održavam je verovatno Gaggia classic, ali su i preko cene poprilično visoke u odnosu na cenu novog aparata. Ponekad iskoči neka za oko 100e, ali brzo ode i često se desi da nema slanja. Na primer, ima i gagguino set dostupan za oko 100e, pa eto onda ideje da se napravi neki zanimljiv aparat za male pare, koji će se kasnije i ovde lako održavati.

Ali na primer može da se uzme i Rancilio Silvia za 150e već, a to bi trebalo da je ozbiljniji aparat, 250e sa urađenim PID-om i dosta dodatne opreme. Ono što me ovde "brine" je koliko su dostupni rezervni delovi jer ako nešto strada, pitanje je hoću li naći ovde (a polovan i prilično star je to aparat).

Bambino plus ispod 200e (opet, Silvia bi trebalo da je ozbiljniji aparat?), Lelit Anita 250e... Dajte neki predlog šta još da gledam, značilo bi mi da ima ok steam wand jer žena voli kapućino da popije (opet prednost u odnosu na GC), i šta je od ovih aparata najbolje uzeti - naravno podrazumeva se da su sličnog stanja i starosti.

Dakle, tražim preporuku u fazonu: Najbolje uzmi Lelit Anitu jer je najrobusniji aparat i bolji je od Silvije zbog xyz. Razlika od 50e mi ne igra neku ulogu.

Slična mi preporuka treba i za mlin, tu već nemam pojma šta da gledam. Verovatno da idu noževi (burr, ne znam kako se prevodi) koje je relativno lako zameniti i pronaći. Iz nekog čitanja sam skontao da bi mi verovatno bolji bio flat nego conical, ali svakako nisam ekspert pa ne mogu da sudim, tako da sam otvoren za preporuke. Uglavnom pijemo neke srednje pržene kafe, ne verujem da bih bio nešto prezahtevan, naročito što trenutno koristim ručni mlin Timemore C3. Od imena koja prepoznajem, Fellow Opus se može naći za oko 120e.

Nazad
Vrh Dno