Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ja se nameračio na, ovde pomenuti, Catler ES 7xx (ima na KP verzija sa kutijom za kapsule i dodatke za 128€) koji guta 3 vrste kapsula + mljevenu) kad sinoć gledali sajt Martello i iskoči ova akcija. Ženče odmah okrenula rodbinu u Austriji i sad čekamo 😃
Za dve kafe dnevno, koliko pijemo, mora da radi da ga .... 😃

Jel neko ima možda aparat De'longhi Rivelia i kako je zadovoljan?

Nakon dve popijene kafe, inače po mom ukusu, prilikom isprobavanja opcije za paru, naš dragi Pogledajte prilog 458282 je
graphics explosions GIF
.

Planiram da ga otvorim da vidim šta je puklo, a moje voljeno biće u međuvremenu naručilo opet Martello za nevjerovatnih 39,99€ (Aparat + 100 kapsula) i Milk Frother za 29,99€ . Ako je nekom zanimljiva akcija i ima nekog u EU da mu donese može je naći na njihovom sajtu.

Inače kod nas su Martello kapsule 35 dinara.
Dobri moj, za 40e samo tih 100 kapsula da popijete i da ne zalite, a aparat ostaje gratis. Ekstra ponuda. 👍

Koja je razlika izmedju
DELONGHI Dedica Style EC685.R i
DELONGHI Magnifica Evo ECAM290.61 osim sto prvi nema mlin?

Koji pravi bolju kafu?
Koja kafa je najbolje da se koristi uz ove aparate i gde da je kupim?

Dedica je manuelni aparat, Magnifica koliko vidim automat. Nemaju mnogo veza jedan sa drugim.

Dedica će bolju kafu da napravi - ako kupiš dobar mlin, dobru svežu kafu (ne iz supermarketa), tamper, i investiraš malo vremena da izučiš zanat. Ne bih da te plašim, ali trebaće ti par dana, nedelja da uđeš u štos., Ako imaš koga da ti pokaže, realno zanat je za dan ko je zainteresovan, posle samo praksa.

Magnifica ne može da napravi takvu kafu kao Dedica sa nekim ko zna šta radi, ali najbliža je tome, ukoliko budeš našao odgovarajuću kafu.

Da ne bih nikog reklamirao, na PP mogu da ti napišem gde trenutno kupujem svežu kafu, stignu od pečenja 2-7 dana, što je u principu presveže za optimalan ukus. Meni se najviše sviđa kada odleži bar 10tak dana, pa to 30-40 dana na primer, onda krene u minus fazu - što ne treba da te brine, to blago ide nizbrdo ako je kesa/posuda dobro zatvorena i u mraku.

Ne mora, neko je okačio ovde kad sam tražio sredstva za kafu link ka espreso direkt sajtu. Kupio sam za backflush i za dekalcifikaciju, video da imaju i neke kafe. Kako je Apa prestao sa radom, nadam se privremeno, kliknuo sam na Alba blend i Gvatemalu, po kilo, pored ove dve stvarčice ranije navedene. Obe su odlične, blend nam se baš sviđa, spremamo 5 duplih ujutru i 5 posle ručka plus za goste. Sad mi je stigao Honduras ali premlada je, ne mogu da kažem ništa. Curi kao med iz aparata, biće super za slikanje i snimanje ekstrakcije, a za ukus treba da joj damo još koji dan - ako se pojavi. Jako je blaga, ali najavljuje kao da će biti fina. Popiće se kako god.

Hvala za info. Upravo sam video da imaju "pretplatu" i rešio da ih testiram sa sa mixom na 3 meseca. Ako se pokaže dobro, ovo bi moglo da mi reši brigu oko kupovine i traženja kafe :)
Videću koliko brzo šalju, pošto sam pri kraju ovog što sad pijem.

Ja kao da sam izdao.

U kancu svi spremaju kafu, moj timemore c3 i viva, ja samo sedim stiže kafa svako jutro i poslepodne. Danas sam sam spremao popodne i ko zna kad.

Kod kuće dugme mlin, single dose, Bambino drugo dugme… Jedino što moram malo da properem korpu. Ljudi kupe kapsule, a ovo traje dva i po minuta, bruto.

Kakav je ovaj aparat:

Da li ima neko iskustva?

Liči da je naslednik Vive. Presurizovane korpe i 15bar.

Na Ananasu je 18k. Uvek proveravaj sniženja na Guglu, isklikći sve linkove, ne mrzelo te.

edit: za razliku od Vive ima PID kontrolisan bojler. To može da bude lepa razlika. Ako može da se raskanta portafilter kao na Vivi ili postoji kompatibilna ručka za njega, to onda može biti baš fino.

Da li ima neko preporuku za sredstvo za čišćenje kamenca za nespresso aparate? Probao sam ovaj iz dm i nisam oduševljen. Nije prošlo ni mesec ipo dana i već se užasno mnogo kamenca nakupilo, kao da ga uopšte nije ni očistilo, a dnevno napravim jedan do dva espresso-a, eventualno nekad tri.

Prilozi

• Screenshot_20240918_153636_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20240918_153636_Samsung Internet.jpg
    85.8 KB · Pregleda: 87
Probaj da sipaš neku jako meku vodu, ne tu iz česme. Imaš online Vlasinu, naruči par flaša od 5l, pa sa tim istim sredstvom probaj sa njom. Ako ti odgovara ukus, možeš da nastaviš da sipaš kupovnu vodu ili probaj akvafor. Za tu količinu kafe kupovina vode je smešna. Možeš Rosu da sipaš, nju imaš u radnji, ona je oko 60mg suvog ostatka, vlasina 20 i nešto, baš je meka. Tu je samo pitanje da li će ti ukus odgovarati.

Imaj u vidu da ta sredstva ne čiste u budućnosti, niti pružaju ikakvu zaštitu unapred, ako si posle čišćenja nastavio da sipaš slavinovaču. Ta voda je puna kamenca i nije dobra za uređaje koji bilo šta rade sa vrućom vodom.

Probaj da sipaš neku jako meku vodu, ne tu iz česme. Imaš online Vlasinu, naruči par flaša od 5l, pa sa tim istim sredstvom probaj sa njom. Ako ti odgovara ukus, možeš da nastaviš da sipaš kupovnu vodu ili probaj akvafor. Za tu količinu kafe kupovina vode je smešna. Možeš Rosu da sipaš, nju imaš u radnji, ona je oko 60mg suvog ostatka, vlasina 20 i nešto, baš je meka. Tu je samo pitanje da li će ti ukus odgovarati.

Imaj u vidu da ta sredstva ne čiste u budućnosti, niti pružaju ikakvu zaštitu unapred, ako si posle čišćenja nastavio da sipaš slavinovaču. Ta voda je puna kamenca i nije dobra za uređaje koji bilo šta rade sa vrućom vodom.
Ne koristim česmovaču, koristim jazak ili minakvu ili vrnjci. Nikada je nisam ni koristio za nespresso. Nego ne mogu da verujem da se nakupio tako brzo kamenac, kao da ga nije dobro očistio. Onaj nespressov je baš dobar bio, ali mi se ne daju pare, pa reko da probam sa nekim drugim.

Iz glave, Jazak je jako mineralna voda, zato imaš kamenac. Minakva verovatno isto, pročitaj šta piše. Treba ti <60mg a imaš verovatno preko 300 u tim vodama.

Pređi na Rosu ili Vlasinu.

Liči da je naslednik Vive. Presurizovane korpe i 15bar.

Na Ananasu je 18k. Uvek proveravaj sniženja na Guglu, isklikći sve linkove, ne mrzelo te.

edit: za razliku od Vive ima PID kontrolisan bojler. To može da bude lepa razlika. Ako može da se raskanta portafilter kao na Vivi ili postoji kompatibilna ručka za njega, to onda može biti baš fino.
Hvala ti na odgovoru! U Tehnomaniji radim povraćaj jednog proizvoda, pa mi se to mnogo više isplati od 2 crvene koje bih uštedeo na Ananasu, ali hvala puno na savetu.
Kapiram za portafilter, plastičan je ceo uređaj to mi se baš ne dopada, ali verujem da je dobar brend kako kažete svi ovde.

Stigao Martello. Sve ovo za 70€. Mi prezadovoljni.
Koje je optimalno vrijeme mućenja mlijeka u frotheru?
Picsart_24-09-18_21-50-07-582.jpg

Isključi se nakon 2 do 3 minute.

Gledao sam YouTube snimke za ručno mućenje pjene i svi preporučuju mućenje od oko 50 sekundi.
Eto meni zanimacije da nađem pravu mjeru 😃

Kafeterija podigla cene kafe odokativno 25 posto. Postaje ovo veoma skup sport

CoffeeDream isto poskupeo za espresso zrna. Sa 965 din za 350g, sada je 1200 din.

Poskupela je sirovina i podigli su akcize, šta ste mislili ?

1200 je previše za 350g. Pronađite moju preporuku na prethodnim stranama i probajte blend.

Jedan Honduras za poziranje:

Sirovina poskupela, kvalitet opao - klasična ljubavna priča :rolleyes: Ne sećam se kad sam dao za light roast ispod dve hiljade za 250g a da me je oduševio. A onda daš i preko, i tu je lutrija kakvo će biti zrno, da li će biti dobro pečeno, itd.
Skup hobi, i ne toliko zahvalan, na kraju krajeva.
Mislio sam da mi je pivo skupa varijanta, ali iskreno tu ako imaš omiljene pivare, znaš šta dobijaš :D

Skočila akciza sa 116,23din/kg na 135,07din/kg. Platio sam u fuki kafu (preračunato) 6800din/kg koja ne da ne opravdava cenu nego... Visoke cene, loš kvalitet

Ima jedno mesto u centru gde sam uzimao odlicnu kolumbiju za 3400 videcu u ponedeljak da li su zadrzali cene

Vrh Dno