Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Taj clan sam ja : ) Nisam prodao jos uvek, tu mi je. Ekstrakcija, a i ukus sa single basketom zaista najbolje ispadne sa La Marzocco X-Filter basketom, jer on ima ravne ivice u donjem delu, gde stane od 7-9g kafe. Dobijem isti ukus kao na double kafi:

Pogledajte prilog 456409

Pogledajte prilog 456414
On je mnogo bolji nego recimo IMS-ov basket (B701Th26.5E) koji nema ravne ivice, a predvidjen je da se popuni samo taj donji deo:

Pogledajte prilog 456410

E onda sam jednom otisao u Momument u Ada Mall-u i tu sam dobio fenomenalan "duzi sa mlekom", i nije me mrzelo da odem do bariste i da ga pitam kako mu izgleda basket i koliko grama stavlja. On je bio nevidjeni car i pokazao mi kako prave - koriste Baristapro 10/12g Precision 58mm Portafilter Basket, i stavljaju 9g, a izadje oko 30g:

Pogledajte prilog 456412

Ono sto mi je bilo jako cudno je to da je kafa curela, i curela, maltene je postao providan mlaz, i tek tad je zaustavio ekstrakciju. WTF!? Elem, zamolio sam da mi daju 9g samlevene kafe, hteo sam da probam kod sebe, da vidim da nije mozda do mlina. Prvo sto sam primetio je da je mleveno dosta krupnije nego sto ja meljem kod sebe, i kad sam probao na svom single basketu (La Marzocco, ovaj gore), bukv je voda samo procurela kroz Flair58, nisam nista mogao da napravim.

Pomislih OK - moram i ja da nabavim taj basket. Razmisljao sam, sigurno headspace ima uticaja - na La Marzocco/IMS, kafa popuni samo donji deo basketa i tako ostavlja dosta headspace-a, sto po nekim youtuberima nije dobro. Nabavio sam basket, probao kod sebe, i dobio sam uzasnu kafu, bukvalno, u svakom pokusaju. : D To me je jos jednom podsetilo da ne treba da pravim kafu kod kuce, nego da idem u kafic kad zelim da popijem po svom ukusu : )

Razlog tome sto kod tebe procuri a kod njega na profi aparatu ne, je u protoku vode, takozvani "flow rate". Za to je kod skupljih aparata zaduzen restrictor (gicleur) koji je zapravo jedna dizna suzenog precnika, a kod jefitnijih(eto odgovora zasto su skupi aparati bolji od jeftinih), je presek protocne cevi dosta veci da se instalacija pod pritiskom ne raspadne.Pa tako skuplji aparati imaju protok od 1.5 do 2.5 ml u sekundi dok jefiniji (kao recimo gaggia classic i razni de longhi), imaju protok 9 ml/grama u sec.
Promena pritiska ne utice na protok vode.

Razlog tome sto kod tebe procuri a kod njega na profi aparatu ne, je u protoku vode, takozvani "flow rate". Za to je kod skupljih aparata zaduzen restrictor (gicleur) koji je zapravo jedna dizna suzenog precnika, a kod jefitnijih(eto odgovora zasto su skupi aparati bolji od jeftinih), je presek protocne cevi dosta veci da se instalacija pod pritiskom ne raspadne.Pa tako skuplji aparati imaju protok od 1.5 do 2.5 ml u sekundi dok jefiniji (kao recimo gaggia classic i razni de longhi), imaju protok 9 ml/grama u sec.
Promena pritiska ne utice na protok vode.
A odgovor na to zasto se instalacija raspadne lezi izmedju ostalog u tome sto skuplji aparati imaju vodove za hladnu vodu od teflona a za toplu od cvrstog materijala (obicno cevi od bakra), dok se kod ovih budzetlija iz tehnomanije i gigatrona, kako hladne tako i tople cevi (u stvari creva), zajedno sa spojnicama i ventilima prave od plastike/teflona.

@Lavacko

Ima smisla. Ali ovo sto kazes "promena pritiska ne utice na protok vode" - zar pritisak ne utice na flow rate? Veci pritisak, veci protok, i obrnuto? Naravno, zavisi i kakav otpor dolazi iz puck-a, koja je doza, koja je granulacija, koja je temperatura vode koja prolazi kroz puck? Sve su to varijable koje uticu na flow rate, koliko ja razumem. Ali opet, ocigledno je da ne razumem dovoljno. Ili je isuvise komplikovano. : D Ne razumem konkretno sta je to sto profesionalni aparati rade, kakva je to magija, sto ja ne mogu da uradim kod kuce, bez obzira sta pokusavao.

Evo recimo, pogledaj kako izgleda flow rate na mom prosecnom shot-u na Flair 58:

IMG_2350.jpg

Prvih par sekundi idem bas lagano, dok ne osetim otpor. Onda radim laganu preinfuziju na oko 2-3 bara, i onda raspalim na 9 (tu se vidi od 15. sekunde, ali flow rate opada zato sto otpor puck-a takodje opada. Tako ja razumem.

Imam jednog drugara koji ima sve i svasta od coffee opreme, i izmerio sam ekstrakciju bas ovog shota preko ovoga: https://digitizefluid.com/products/r2-extract?variant=43871660540131 Shot je savrseno izbalansiran (u sredini je po svim parametrima sour/bitter/strong/weak). I espresso je super ukusan, kad popijes cist. Ali cim se doda mleko, to nije to. Mnogo je bolja gore pomenuta kafa iz Monumenta sa 9g in 30+ out : D

Neobjasnjivo...

Treba uzeti u obzir i koja kafa se pravi s mlekom. Šteta je bacati 100% arabica single origin na mlečne napitke s kafom ,kad je svakako bolja sinergija ukusa ako se koristi neki srednji ili tamniji roast, uz mešavinu arabike i robuste. Krema koja je izraženija kod robuste komplementarna je s mlekom.

Probao sam i to - coffeedream, java 001, java 007, dosta komercijalnih kafa (lavazza, hausbrandt, lidl kafe, sigurno jos nesto...). Bez uspeha. Opet - sve specialty kafeterije koriste 100% arabiku, od etiopije, juzne amerike, do blendova, i ukus bude extra. Zato kazem - ili ima neka sitnica koju ne provaljujem jos uvek, ili jednostavno domaca aparatura ne moze da napravi dobar flat white...

@Lavacko

Ima smisla. Ali ovo sto kazes "promena pritiska ne utice na protok vode" - zar pritisak ne utice na flow rate? Veci pritisak, veci protok, i obrnuto? Naravno, zavisi i kakav otpor dolazi iz puck-a, koja je doza, koja je granulacija, koja je temperatura vode koja prolazi kroz puck? Sve su to varijable koje uticu na flow rate, koliko ja razumem. Ali opet, ocigledno je da ne razumem dovoljno. Ili je isuvise komplikovano. : D Ne razumem konkretno sta je to sto profesionalni aparati rade, kakva je to magija, sto ja ne mogu da uradim kod kuce, bez obzira sta pokusavao.

Evo recimo, pogledaj kako izgleda flow rate na mom prosecnom shot-u na Flair 58:

Pogledajte prilog 456504

Prvih par sekundi idem bas lagano, dok ne osetim otpor. Onda radim laganu preinfuziju na oko 2-3 bara, i onda raspalim na 9 (tu se vidi od 15. sekunde, ali flow rate opada zato sto otpor puck-a takodje opada. Tako ja razumem.

Imam jednog drugara koji ima sve i svasta od coffee opreme, i izmerio sam ekstrakciju bas ovog shota preko ovoga: https://digitizefluid.com/products/r2-extract?variant=43871660540131 Shot je savrseno izbalansiran (u sredini je po svim parametrima sour/bitter/strong/weak). I espresso je super ukusan, kad popijes cist. Ali cim se doda mleko, to nije to. Mnogo je bolja gore pomenuta kafa iz Monumenta sa 9g in 30+ out : D

Neobjasnjivo...
Postoje tri vrste pritiska, dinamicki, staticki i ukupni.Da pritisak ne utice na protok najbolje ilustruje dizel common rail motor, jer su kod njega dizne restriktori kao i kod espreso aparata.
Kod tog motora pritisci variraju izmedju 300 i 2000 bara, zavisno od obrtaja motora/pumpe visokog pritiska,
ali se protok ili ti flow rate ne menja usled promena u pritisku, nego promenom vremena ubrizgavanja (vreme otvaranja dizne,
kada pritisnes papucicu gasa motorni racunar poveca vreme trajanja otvorenosti dizne mereno u mili sekundama a samim tim i kolicinu goriva koje izadje iz dizne).
Nije flow rate ono sto udje u soljicu nego ona voda koja izlazi iz tusa.
Na ono sto iscuri u solju zavisi od granulacije kafe u korpi i jacine pritiska.Ako je pritisak konstantan (recimo 9 bara) onda zavisi samo od granulacije i presovanja kafe u situ tamperom.
Kod tvoje lever masine nije konstantan pritisak pa tako nije ni flow rate, jer vrsis promenljivi pritisak na polugu.
Ne znam sa kojim uredjajem ovo meris (nemam iskustva), i na koji nacin meri flow rate, ali vidim da je u trenutku odgovarajuceg pritiska od 9 bara protok skocio na 5 grama a trebalo bi da bude izmedju 2 i 3.
A vidim i temperatura vode je niska (87 C).Tvoj aparat nema neku termo stabilnost, to moras da priznas.
A i *******e su lever masine, tu treba puno prakse a i rezultat nije uvek isti.

Izvini, taj uredjaj u stvari tebi prikazuje flow rate kao izmerenu tecnost koja curi u soljicu, a ja pricam o fabrickim parametrima protoka vode kod odredjenog aparata.
To su razlicite stvari, ali svakako su vrednosti vece nego sto bi trebalo (5 grama u sekundi).

Probao sam i to - coffeedream, java 001, java 007, dosta komercijalnih kafa (lavazza, hausbrandt, lidl kafe, sigurno jos nesto...). Bez uspeha. Opet - sve specialty kafeterije koriste 100% arabiku, od etiopije, juzne amerike, do blendova, i ukus bude extra. Zato kazem - ili ima neka sitnica koju ne provaljujem jos uvek, ili jednostavno domaca aparatura ne moze da napravi dobar flat white...

Probaj ovu kafu:

Ja sam baš prošle nedelje prvi put uzimao kod njih, uz ovo i par single origin svetlih roastova, sasvim solidno. Nisu skupi kao ostale kafeterije. Prijatno iznenađen ovim blendom, i super mi paše kao kapućino :)
E sad, ono što još možeš eksperimentisati je da promeniš ratio, možda nešto duže ali možda probaj i ristreto kao bazu za mlečni napitak - 1:1.5 odnos, 18g in 22g out u nekih 35 sekundi. Bude dosta kremastije i punije. Ili idi u krajnost sa 1:3 odnosom pa vidi da li ti je to bolja opcija.
Takođe i količina mleka je bitna, ja obično dodam 150ml mleka što mi je sasvim odgovarajuća jačina. Nekome bi se tu kafa previše osetila, al opet, to su ljudi koji su navikli da im ukus kafe bude više sve drugo nego sama kafa :)

Pretpostavljam da je bilo rasprave Dolce Gusto vs Nespresso, malo guglao i mislim da cu ici ipak na Nespresso aparat jer uglavnom pijem cistije kafe (duzi espreso ali probao bih mozda i nesto sa ukusom ponekad) a i cuo sam da su malo bolji preparati.
Ima li neko preporuku za neki budzet Nespresso aparat iz vecih prodavnica, tu da se krece do 15 000 din?
Mada nisam ni od Gusta skroz odustao ako se za ovaj budzet moze naci mozda bolji aparat.

Drugari, vredi li ovo?

Pretpostavljam da je bilo rasprave Dolce Gusto vs Nespresso, malo guglao i mislim da cu ici ipak na Nespresso aparat jer uglavnom pijem cistije kafe (duzi espreso ali probao bih mozda i nesto sa ukusom ponekad) a i cuo sam da su malo bolji preparati.
Ima li neko preporuku za neki budzet Nespresso aparat iz vecih prodavnica, tu da se krece do 15 000 din?
Mada nisam ni od Gusta skroz odustao ako se za ovaj budzet moze naci mozda bolji aparat.
Pixie je odličan mali ne zauzima prostor imam ga dve tri godine radi sjajno.
Veći mnogo veći izbor kafe nego za dolce gusto

Izvađeno iz naftalina. Kako ovo očistiti, dezinfikovati... Ima li smisla?

IMG_20240911_133648.jpgIMG_20240911_133657.jpgIMG_20240911_134041.jpg

U Lidl-u, iako nije navedeno u katalogu, su ponovo dostupna XXL pakovanje njihovih Nespresso kompatibilnih kapsula.
44 komada po ceni od 808+ din. pa kome treba ... :)

Dobro veče, preporuka za aparat na kapsule? Da li neko ima iskustva sa Cetler 705 porto W? Kompatibilan je i sa dolce gusto i sa nespreso kapsulama, a podrzava i mlevenu espreso kafu.

Dobro veče, preporuka za aparat na kapsule? Da li neko ima iskustva sa Cetler 705 porto W? Kompatibilan je i sa dolce gusto i sa nespreso kapsulama, a podrzava i mlevenu espreso kafu.
Ja imam na poslu. Ne vidim neku razliku za kapsule u odnosu na druge Nespresso automate, ali je jako zgodno što guta sve (što u firmi koriste da uštede jer kupuju šta god da je najpovoljnije u tom trenutku, bilo da je DG ili nespresso ili one treće). Sa dodatkom za mlevenu sam uspeo da napravim ukusnu kafu, mada ne može biti nikad isto kao iz prave espresso mašine, nema taj pritisak (mada Gigatron tvrdi da je 15 bara). Neki to koriste i da prave domaću, kažu da bude dosta jaka. :D
Kapsule su mi dojadile, ali ako bih išao u tom pravcu verovatno bih odabrao ovaj uređaj, za tu cenu ima smisla.

Ja imam na poslu. Ne vidim neku razliku za kapsule u odnosu na druge Nespresso automate, ali je jako zgodno što guta sve (što u firmi koriste da uštede jer kupuju šta god da je najpovoljnije u tom trenutku, bilo da je DG ili nespresso ili one treće). Sa dodatkom za mlevenu sam uspeo da napravim ukusnu kafu, mada ne može biti nikad isto kao iz prave espresso mašine, nema taj pritisak (mada Gigatron tvrdi da je 15 bara). Neki to koriste i da prave domaću, kažu da bude dosta jaka. :D
Kapsule su mi dojadile, ali ako bih išao u tom pravcu verovatno bih odabrao ovaj uređaj, za tu cenu ima smisla.
Hvala puno. Ovaj uređaj mi je opcija i zbog dimenzija, jer nemam gde da stavim klasican espreso aparat, a i odrzavanje je minimalno, što mi je bitno. Meni odgovaraju kafe u kapsulama, međutim suprug pije čist espreso bez mleka, pa sam mislila da će ta opcija sa mlevenom poslužiti za njega. Koja količina kafe se dobije kada se pravi sa mlevenom? Koliko sam shvatila, ovi aparati daju mnogo manje kafe od klasičnih espreso? Na sopsteru prodaju neki 3u1 aparat marke Sogo, on je 19bara, navodno jači, ali nikaf nisam čula za tu marku....

Nakon dve popijene kafe, inače po mom ukusu, prilikom isprobavanja opcije za paru, naš dragi IMG_20240911_133648.jpg je
graphics explosions GIF
.

Planiram da ga otvorim da vidim šta je puklo, a moje voljeno biće u međuvremenu naručilo opet Martello za nevjerovatnih 39,99€ (Aparat + 100 kapsula) i Milk Frother za 29,99€ . Ako je nekom zanimljiva akcija i ima nekog u EU da mu donese može je naći na njihovom sajtu.

Inače kod nas su Martello kapsule 35 dinara.

kako tako jeftino *** , dzabe aparat i kafa

Nazad
Vrh Dno