Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ovo sto je Yellow Pinky napisao MOZE samo ukoliko je pravio na profesionalnoj opremi. Nema teorije da je napravio dobar kapucino sa nekom osnovnom kucnom aparaturom. Ne moze niko da me ubedi - da nisam isprobao sve, poverovao bih, ovako - jok : (

Ovo sto je Yellow Pinky napisao MOZE samo ukoliko je pravio na profesionalnoj opremi. Nema teorije da je napravio dobar kapucino sa nekom osnovnom kucnom aparaturom. Ne moze niko da me ubedi - da nisam isprobao sve, poverovao bih, ovako - jok : (
Prvo upoređivao je sa DG kapsuama koje su sve "jok :(" što bi ti rekao. Imao sam DG kuci 2 godine.
Gaggia Classic sa Gaggia MD15 mlinom (krš, ali radi) može da napravi neuporedivo bolji kapućino. Koristio tu kombinaciju 2 godine dok nisam zamenio mlin. To je bas na granici neke "osnovne kućne" aparature.

Većina kafića (kod nas) ne pravi cappuccino sa doppio dozom i tu je razlika već nebo i zemlja. 8-9 g (ili 6g u kapsuli) ne mogu da se porede sa 15-17g. Jedno je mlečni napitak drugi kafa sa mlekom. I osnovna kućna aparatura sa iole upotrebljivim mlinom će dati solidan ili čak dobar rezultat. Ovo je mišljenje i većine koji su kod mene probali kafu.
Zavisi šta je tebi dobar kapucino, ali ako mi je kućni bio bolji nego u većini kafića meni je dovoljno dobro. Mogu samo da se slozim sa Yellow Pinky, osim što se meni taj Brazil iz Kafeterije ranije nije sviđao nikako.

Najveci problem kućne aparature je vreme. Tu su kapsule apsolutni šampion.

Kapsula je sad meni slaba uteha za kafu koju rado koristim kad sam na putu u hotelu nekom. Često bude nespreso aparat i par kapsula. Bolje rezervno rešenje je aeropres, može fino gusto telo da se dobije u dugačkoj kafi. Nekad njega ponesem na put.

Ma zato ja po kafićima tražim "skraćino" moja neka izmišljotina-Kapućino al mleko do pola šolje nekad i manje od pola (neko će ssd reći to je makijato al nije razlikuje se)

Poslednja izmena:
Kapsule jedino dolaze u slucaj sa onom trajnom kapsulom u koju stavis kafu koja ti se svidja i u koju moze da se stavi 12grama

E ovo je jako zanimljivo:

Većina kafića (kod nas) ne pravi cappuccino sa doppio dozom i tu je razlika već nebo i zemlja. 8-9 g (ili 6g u kapsuli) ne mogu da se porede sa 15-17g.

U kaficu sa 8-9g dobijem kapucino (a.k.a. "duzi sa mlekom") od nekih 100-120ml gde se za moj ukus kafa oseca savrseno - i po jacini ukusa i po kompleksnosti i aromama koje mogu da prepoznam. Kad sameljem tu gramazu kod sebe, ista kafa, isto mleko (Dukat u flasi), osecam dominaciju mleka nad kafom (sto uopste ne volim) i cak i ta kafa koju osetim nema nikakvu dimaniku ukusa. Jos mi je veci hit ta nespresso kapsula koja uspe sa 5.5g kafe nekako da se lepo oseti u ~80-100ml napitka.

Ne znam, stvarno ne znam. Ja se u teoriji slazem sa svima - kapsule bi trebalo da budu mnogo gora opcija. Ali u praksi mi se pokazalo da mi kafe mnogo lepse na nespresso-u nego na manuelnim aparatima, a testirao sam: Lelit Anita, QuickMill Vetrano, Flair Pro2 / 58 i Melitta Solo (u licnoj upotrebi), GCP i Rocket Appartamento (kod drugara).

Ja sa 8-9g u životu nisam uspeo da dobijem - ništa. Samo običnu brlju, ali nisam mnogo ni pokušavao.

Od 13g već može da se napravi dobra kafa.

Evo jedne lepotice od pre 5 minuta, iz 13 u 26.
1725006990730.png

Jedno pitanje mogu na rate preko sbb da uzmem ovaj aparat jel ok?

EP3343/50 philips​

Jedno pitanje mogu na rate preko sbb da uzmem ovaj aparat jel ok?

EP3343/50 philips​

Posedovao sam isti ranije pre nego sto sam presao na rucni i mlin. U osnovi nije los aparat ako ne zelis da se cimas sa pripremom kafe, mlevenjem i istrazivanjem dalje. Mlecne napitke pomocu latte go pravi odlicno, dok sam espresso i nije nesto preterano dobar. Glavna mana je ogromna potrosnja vode, pogotovo ako koristis Rosu(preporuka), na svakom paljenju, gasenju, pripremi. Ako koristis original Philips setove za odrzavanje, filter, tablete protiv ulja, tecnost za dekalkaciju, mast itd Nisu ni malo jeftini ukoliko se cisti i odrzava po Philips specifikaciji i intervalima. Po pitanju trajnosti sam cuo od mnogih da su grupe dosta izdrzljive i mogu trajati godinama bez ikakvog servisiranja osim redovnog odrzavanja.

^ Koji mlin, koji aparat?
Mlin Eureka Oro Single dose, aparat Lelit Anna.
Godinama sam kod kuće pio DG + razne Nespresso kapsule sa dodatkom mleka i mislio sam da je to OK kafa.
A onda sam sabrao, oduzeo, podvuko crtu i prelomio, uzeo navedenu kombinaciju i shvatio koliko sam bio u zabludi.
Shvatam da cena ove opreme nije uporediva sa cenom DG / Nespresso aparata ali kafa koju sada spremim je količinski i cenovno uporediva sa cenom kafe iz kapsula, dok je kvalitativno jednostavno neuporediva.

Pre par meseci sam uzeo Delonghi Rivelia automatski aparat.
Meni da je sasvim OK kafa iz njega, a glavna prednost je što sve uradi jednim pritiskom na dugme.
Doduše, mora povremeno da se radi čišćenje od kamenca i zamena filtera vode, ali nije to tako strašno.

Dobra jeste, ali sam svakako svestan da se može napraviti bolja manuelnim (i jeftinijim) aparatima. Naravno, ko ume i ima volje :)

Mlin Eureka Oro Single dose, aparat Lelit Anna.
Godinama sam kod kuće pio DG + razne Nespresso kapsule sa dodatkom mleka i mislio sam da je to OK kafa.
A onda sam sabrao, oduzeo, podvuko crtu i prelomio, uzeo navedenu kombinaciju i shvatio koliko sam bio u zabludi.
Shvatam da cena ove opreme nije uporediva sa cenom DG / Nespresso aparata ali kafa koju sada spremim je količinski i cenovno uporediva sa cenom kafe iz kapsula, dok je kvalitativno jednostavno neuporediva.
Fer. Ne slazem se, zato sto sam imao Anitu oko 8 meseci (identican aparat kao Anna, samo sto ima integrisani mlin), nikad nisam dobio dobar kapucino sa njim. Ali stvar ukusa - ako ti se dopada - extra, samo napred!

Lelit mašine, sve do Elizabet, imaju baš prosečan steam wand. Ja na Viktoriji retko kad uspem da umutim mleko dobro. Kod ortaka na Gaggia Classic Pro uspem mnogo lakše... postoji mogućnost da se uzme steam wand sa Elizabet i zameni i radi perfektno, al iskreno, previše cimanja za nešto što ne pijem baš toliko često, a ljudi kojima pravim to su zadovoljni i ovim :D

@nidza pošto sam "prekopirao" tvoj set za Gaggia Viva imam pitanje.
Kada pravim 2 kafe, stavim 17g kafe i recimo da sam zadovoljan, skoro pa odlično.

Ako pravim 1 u maloj korpi,nikako ne valja. Ili protrči voda, ili smanjim mlevenje pa skoro zapuši sve i ide voda sa strane...nema između.

U veliku korpu stavim 12g za 1 kafu i bolje je ali opet ne kao kad pravim 2...i još smanjio mlin za 2 klika.
Koliko ti staviš (stavljao dok si koristio Vivu) kafe kad praviš solo ?

Potreban je poseban workflow za single shot, neko je već kačio na forumu ovde ovaj video, uz ponudu propratne opreme al ne mogu da nađem, pretpostavljam jer je nudio za prodaju, pa je već prodato, a ljudi su ga cimali :)
U svakom slučaju, poenta je zapravo obezbediti opremu koja odgovara single dozi, jer tamper očigledno ne može da kompresuje kafu adekvatno za single dozu podjednako kao za veću korpu. Sad, ja sam se već navikao na dupli šot pa me ovo ne zanima trenutno, al ko zna, možda kad kafa ponovo poskupi skapiram da se ovo više isplati :D

Taj clan sam ja : ) Nisam prodao jos uvek, tu mi je. Ekstrakcija, a i ukus sa single basketom zaista najbolje ispadne sa La Marzocco X-Filter basketom, jer on ima ravne ivice u donjem delu, gde stane od 7-9g kafe. Dobijem isti ukus kao na double kafi:

la_marzocco.jpg

IMG_2346.JPG
On je mnogo bolji nego recimo IMS-ov basket (B701Th26.5E) koji nema ravne ivice, a predvidjen je da se popuni samo taj donji deo:

ims.jpg

E onda sam jednom otisao u Momument u Ada Mall-u i tu sam dobio fenomenalan "duzi sa mlekom", i nije me mrzelo da odem do bariste i da ga pitam kako mu izgleda basket i koliko grama stavlja. On je bio nevidjeni car i pokazao mi kako prave - koriste Baristapro 10/12g Precision 58mm Portafilter Basket, i stavljaju 9g, a izadje oko 30g:

baristapro.jpg

Ono sto mi je bilo jako cudno je to da je kafa curela, i curela, maltene je postao providan mlaz, i tek tad je zaustavio ekstrakciju. WTF!? Elem, zamolio sam da mi daju 9g samlevene kafe, hteo sam da probam kod sebe, da vidim da nije mozda do mlina. Prvo sto sam primetio je da je mleveno dosta krupnije nego sto ja meljem kod sebe, i kad sam probao na svom single basketu (La Marzocco, ovaj gore), bukv je voda samo procurela kroz Flair58, nisam nista mogao da napravim.

Pomislih OK - moram i ja da nabavim taj basket. Razmisljao sam, sigurno headspace ima uticaja - na La Marzocco/IMS, kafa popuni samo donji deo basketa i tako ostavlja dosta headspace-a, sto po nekim youtuberima nije dobro. Nabavio sam basket, probao kod sebe, i dobio sam uzasnu kafu, bukvalno, u svakom pokusaju. : D To me je jos jednom podsetilo da ne treba da pravim kafu kod kuce, nego da idem u kafic kad zelim da popijem po svom ukusu : )

Poslednja izmena:
Ako nisi uzeo baš tu kafu u zrnu koju je on koristio, teško da možeš da repliciraš postupak prilagođen tvojoj opremi, zar ne?

Kod kuće imam 3-4 kafe i sve rade različito. Zauzimaju veoma različito prostora unutar korpe za istu gramažu. Ne usuđujem se još uvek da se igram sa single basket koji je stigao iz Bambino, na Vivi nikad ništa. Bambino ima preinfuziju, PID i 9 bar, to može da pravi razliku.

To si u pravu. Oni koriste Barcaffe, ja ga nisam nabavio za test, ali sam koristio nesto slicno sto sam imao u tom trenutku, ali nisam sad siguran sta je bilo. U svakom slucaju, nije bilo vredno dosatnog testiranja : )

Vrh Dno