Evo konacno sam uzeokafu iz gradske przionice... Uzeo 0.5kg Orange blend i 0.5kg Green blend...
Setup je ostao isti:
Dedica + 4cups non pressurized basket + plasticni tamper
Mazzer SJ
Cisto da napomenem da sa ovom kafom, koja je sveza, pena je bila odlicna...
* kada kazem 25s ekstrakcije to racunam od trenutka kada pumpa krene da gura vodu, posle preinfuzije, pa dok ne stane sa radom...
** ovo je orjentaciono, cisto da mozete da vidite da li sam povecao ili smanjio granulaciju. Sve sitnije od granulacije 0 je sitno kao za domacu kafu...
Pre svakog kuvanja je aparat zagrejan pustanjem pare i pustanjem vode za dupli espresso na prazno (bez portafiltera)...
Orange blend:
rb. | gr kafe | vreme ekstrakcije* | grind size** | gr kafe na izlazu | Ukus
4. | 18gr | 25s | 4 | 67g | nema kiselost, vrlo blaga/razvodnjena,vrlo malo slana
5. | 18gr | 25s | 5 | 61g | slicno kao u pokusaju 4.
Green blend:
1. | 18gr | 25s | 2.5 | 32g | Kisela, slana
2. | 18gr | 25s | 4 | 35g | Kisela, slana
3. | 18gr | 25s | 5 | 34g | Kisela, slana
Posle sat vremena stajanja i spemanja splacina nisam vise mogao... najbolja kafa koju sam u ovim pokusajima dobio je bio orange blend u pokusaju 3. ali sve to je daleko od pitke kafe...
Definitivno cu morati jos malo da razmislim/istrazim gde gresim...
Jedno pitanje:
Posle 25s ekstrakcije, sklonim solju i iz portafiltera i dalje kaplje voda... Kada skinem portafilter, na povrsini kafe imam 0.5cm po visini vode koja nije prosla kroz kafu... Da li je to normalno? Ukoliko sacekam 2minuta npr, ta voda prodje kroz kafu i izadje iz portafiltera...