Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ako je neko traži polovnu Gaggia Classic, pojavila se jedna na KP u kategoriji Ugostiteljstvo / Oprema/ Profesionalni aparati za kafu. Nemam pojma u kakvom je stanju. Vidim samo da je stariji originalni model iz Italije. Nije Rumun.

E da i ovo sam hteo da te pitam ali zaboravih pa sada nađoh, kako prepoznati original od tog "Rumuna" (pretpostavljam manje kvalitetan aparat)?
Na ovo me podseti jedan prodavac sa KP koji mi nudi Saeco Liriku običan i plus neki model za tu nekih cca 330-350€, kao Gaggia se kvari puno??
Kontam da mi je onda bolja varijanta da vijam neki "uvoz" ovog aparata iz CH ako baš hoću da je original, jer ne znam šta su nudili ovi iz bago.rs?

Kao što kaže bmibmc Super Jolly polovan za oko 150-200 ti je najbolja varijanta. Ja hopper ni ne koristim, dosta manje izgleda aparat bez njega a i kad uđeš u fazon biće ti bolje da melješ samo onoliko koliko ti treba za jednu kafu (14,15,16g...)
Inače ti "rumuni" se najlakše prepoznaju po ubodnim tasterima. Stariji kvalitetniji, kao i novi "pro" modeli imaju klasične klik klak prekidače. Može da se vidi i po tome što rumuni imaju malenu kuglicu iza water showera umesto solenoid ventila koji imaju ovi ostali.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

[mention]mstevanic [/mention] Gaggia se kvari? Hahahaha. Kakav trgovac. Da je tako ne bi na eBay-u bilo GC modela još iz 70-tih. Ako se nešto i pokvari, to je sve smešno jeftino. Delova ima gde hoćeš. Uzmi Gaggiu, nećeš se pokajati. Taj aparat nema alternativu ni u približnom cenovnom rangu. Bolji je od mnogih skupljih modela. Naravno govorimo o modelu iz 2018/19 tzv. Pro model ili New Classic.

@xalexas
Ma trgovac znam nema GC pa da mi proda nešto sa svog lagera :)
kao fora imam te aparate sa mlinom...Ma ok razumljivo svako bi
da zaradi i proda što ima trenutno. Čekam da mi jave iz bago.rs
da su dostupni i na stanju i palim odmah po jedan komad GC. :)

Sa cim dolaze ovi aparati iz Bagoa? Da li je kupovao neko? Pretpostavljam oni plasticni tamperi, ali sta je sa kasikama i korpama?

Evo konacno sam uzeokafu iz gradske przionice... Uzeo 0.5kg Orange blend i 0.5kg Green blend...

Setup je ostao isti:
Dedica + 4cups non pressurized basket + plasticni tamper
Mazzer SJ

Cisto da napomenem da sa ovom kafom, koja je sveza, pena je bila odlicna...
* kada kazem 25s ekstrakcije to racunam od trenutka kada pumpa krene da gura vodu, posle preinfuzije, pa dok ne stane sa radom...
** ovo je orjentaciono, cisto da mozete da vidite da li sam povecao ili smanjio granulaciju. Sve sitnije od granulacije 0 je sitno kao za domacu kafu...
Pre svakog kuvanja je aparat zagrejan pustanjem pare i pustanjem vode za dupli espresso na prazno (bez portafiltera)...

Orange blend:
rb. | gr kafe | vreme ekstrakcije* | grind size** | gr kafe na izlazu | Ukus
4. | 18gr | 25s | 4 | 67g | nema kiselost, vrlo blaga/razvodnjena,vrlo malo slana
5. | 18gr | 25s | 5 | 61g | slicno kao u pokusaju 4.

Green blend:
1. | 18gr | 25s | 2.5 | 32g | Kisela, slana
2. | 18gr | 25s | 4 | 35g | Kisela, slana
3. | 18gr | 25s | 5 | 34g | Kisela, slana

Posle sat vremena stajanja i spemanja splacina nisam vise mogao... najbolja kafa koju sam u ovim pokusajima dobio je bio orange blend u pokusaju 3. ali sve to je daleko od pitke kafe...

Definitivno cu morati jos malo da razmislim/istrazim gde gresim...

Jedno pitanje:
Posle 25s ekstrakcije, sklonim solju i iz portafiltera i dalje kaplje voda... Kada skinem portafilter, na povrsini kafe imam 0.5cm po visini vode koja nije prosla kroz kafu... Da li je to normalno? Ukoliko sacekam 2minuta npr, ta voda prodje kroz kafu i izadje iz portafiltera...

Poslednja izmena:
Jedno pitanjce,koje je mleko najbolje koristiti za espreso? U mom slucaju za kafu iz moka pota :)Probao kravicu i jos neko iz tetrapaka,ali mi nekako previse vuce na onaj šmek dugotrajnog mleka...

Sent from my OnePlus 8 using Tapatalk

Evo konacno sam uzeokafu iz gradske przionice... Uzeo 0.5kg Orange blend i 0.5kg Green blend...

Setup je ostao isti:
Dedica + 4cups non pressurized basket + plasticni tamper
Mazzer SJ

Cisto da napomenem da sa ovom kafom, koja je sveza, pena je bila odlicna...
* kada kazem 25s ekstrakcije to racunam od trenutka kada pumpa krene da gura vodu, posle preinfuzije, pa dok ne stane sa radom...
** ovo je orjentaciono, cisto da mozete da vidite da li sam povecao ili smanjio granulaciju. Sve sitnije od granulacije 0 je sitno kao za domacu kafu...
Pre svakog kuvanja je aparat zagrejan pustanjem pare i pustanjem vode za dupli espresso na prazno (bez portafiltera)...

Orange blend:
rb. | gr kafe | vreme ekstrakcije* | grind size** | gr kafe na izlazu | Ukus
4. | 18gr | 25s | 4 | 67g | nema kiselost, vrlo blaga/razvodnjena,vrlo malo slana
5. | 18gr | 25s | 5 | 61g | slicno kao u pokusaju 4.

Green blend:
1. | 18gr | 25s | 2.5 | 32g | Kisela, slana
2. | 18gr | 25s | 4 | 35g | Kisela, slana
3. | 18gr | 25s | 5 | 34g | Kisela, slana

Posle sat vremena stajanja i spemanja splacina nisam vise mogao... najbolja kafa koju sam u ovim pokusajima dobio je bio orange blend u pokusaju 3. ali sve to je daleko od pitke kafe...

Definitivno cu morati jos malo da razmislim/istrazim gde gresim...

Jedno pitanje:
Posle 25s ekstrakcije, sklonim solju i iz portafiltera i dalje kaplje voda... Kada skinem portafilter, na povrsini kafe imam 0.5cm po visini vode koja nije prosla kroz kafu... Da li je to normalno? Ukoliko sacekam 2minuta npr, ta voda prodje kroz kafu i izadje iz portafiltera...

Ako je kisela, voda brzo prolazi kroz nju..probaj da meljes sitnije ili da povecas kolicinu..kod sitnijeg mlevenja mozes i da smanjis malo kolicinu.. Uglavnom imas na yt vide-e Jamesa Hofmana bas kod tog podesavanja mlina i aparata pa odgledaj i to :)

Pa da, ali kiselost opada sa povecanjem granulacije a ne sa smanjivanjem granulacije... Sto se vidi i iz gornje tabele... Ako jos smanjim granulaciju, to ce biti kao za domacu kafu, a onda ce ratio biti 1:1, dobicu ispod 20gr kafe na kraju...

*mjau**mjau**mjau*a, odgledaj te vide-e, ako to ne pomogne dovedi nekog pro baristu za 20 EUR da ti to sredi :D

EDIT: btw. probaj i sa klasicnim osnovama 12-14 gr. kafe i oko 60ml zapremine..vidi da li sa tim dobijas ok rezultate

Ne znam za koliko gr. su ti ti portafilteri..

Poslednja izmena:
u ovaj basket mogu da smestim sigurno 36-40grama

Auh..pa takav basket se nigde standardno ne koristi...preveliki je za samo 18gr kafe da stavis u njega.. Mislim, mada mozda i gresim, da ti je basket preveliki i neodgovarajuci za tih 18 gr koje stavljas..nadji baskete od 14 i 18gr..ako mozes

Nemoguće je da može toliko da se strpa u taj basket :) Ne bi smelo više od 18g. Ne kapiram šta si to kupio. Poslao sam ti PM.

Nemojte na PM, pisite ovde da bi i drugi znali resenje problema :)

Auh..pa takav basket se nigde standardno ne koristi...preveliki je za samo 18gr kafe da stavis u njega.. Mislim, mada mozda i gresim, da ti je basket preveliki i neodgovarajuci za tih 18 gr koje stavljas..nadji baskete od 14 i 18gr..ako mozes

Cekam da mi stignu, ovaj je prvi stigao pa sam trenutno osudjen na njega :)

pa to cu probati sutra :) Danas sam se vec otrovao od kofeina...

Probacu sutra i da snimim ceo proces...

Poslednja izmena:
Doziraš baš ovako kao u videu koji je zechs poslao. Tamper se ne nabija velikom silom. To je blagi pritisak. Kad sabiješ kafu tamperom trebalo bi da ostane najmanje 1cm od kafe do vrha portafiltera. Moraš da ostaviš prostor za vodu kao i za ekspanziju kafe.

Da, da ovo sam vec gledao... Da bih svoj jumbo basket napunio tako, definitivno ce mi trebati 34+ g kafe :D

Poslednja izmena:
Ti si uzeo basket za potrebe vojne kantine :d

Hahahaahahha :D Tacno tako :)

Ja koliko sam video dolazi standardno kasika, dva normalna basketa (single i double) i treci pod pritiskom, plus taj plasticni tamper...

Ma evo videa :D

Ovaj video je veoma interesantan, da li se zaista ovako mora "raditi" sa ovim aparatom?
Mislim šta sve ovde ne treba pored dobre kafe i ostalog...znači i dobra štoperica? :)

Hahaha ovaj lik bi zbunio i mene. Ja još uvek merim kafu jer volim da uvek dobijem istu kafu svaki put. Vreme ne merim odavno. Već sam stekao osećaj kad je dovoljno.

Ja o vuku, a vuk na vrata. :D

@C4in evo komentari za tvoju dedicu su oko 9og min. Izgleda da ces morati da koristis ove zagorele kafe (po preporuci kolege xalexas-a :D) Inace James vise voli svetlije przene kafe, ali ocigledno za njih je potreban bolji aparat, na zalost..

u ovaj basket mogu da smestim sigurno 36-40grama

Ja mislim da je problem u ovome. Imas veliki basket a samo 18gr kafe, previse prostora i onda pack popuca i ti imas sitno mlevenu kafu ali voda ne prolazi svuda jednako. Skoro sam siguran da je sad tu glavni problem.

Nazad
Vrh Dno