Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Čuo sam samo za triple dose sito od 21g. Za sito od 4 doze moram da priznam da nisam nikad čuo. Tu bi išlo minimum 28g. Verovatno je greška u pitanju.
 
Ccc dokle se stiglo danas sa overdozama :D 21g...još uzmeš onu Jamajčansku plavu planinsku i plačeš svaki put kad samelješ tih 21g :d
 
To su nam uvalili Ameri sa njihovom megalomanijom. Kod njih sve mora da bude ogromno. Piju latte od pola litre sa 21g kafe.
 
E to da...totalno su mi nejasni ti koncepti kafe od 0.5l :D volim kafu, ali i 0.2l mi je ponekad previše iako uglavnom pijem kapućino
 
e83d67fff420d146373602e5f3e340d0.jpg

Starbucks standard
 
Ako pricate za ovaj moj basket, da, on je za 4 doze, nije typo... cemu sluzi? pa jbm li ga... da pravis pola litra espressa? :)
narucio 2dose i 4dose, ovaj stigao prvi :)
 
Ja bih pre rekao da unosis zabunu nego sto im pomazes..ne pomaze se nekome gurajuci ga ka portafilterima pod pritiskom, naprotiv samo mu odmazes ;) Taj kada sutra, kupi neki mlin i dalje ce dobijati losiju kafu od one koju je mogao da dobije koristeci normalan aparat sa tim mlinom. Ko ne moze da prisuti novu Gaggiu Classic moze da kupi neku polovnu ili bilo koju drugu polovnu masinu koja valja i mnogo je bolja od nekog DeLonghia.

Na kraju postoje i Moka potovi, Hario i Kalita dripperi, Francuska presa, Aeropress i gomila jos drugih nacina pripreme kafe koja ce dati mnogo bolji konacni proizvod nego taj Delonghi..bolje im preporucivati i tako nesto.

Ali konacni zakljucak jeste da svaka dobra priprema krece od sveze samlevene kafe.

Mi vec godinama koristimo jedan stariji model Gaggie Classic, kafa je stvarno predobra (iako smo amateri). Prilikom nabavke smo se bas iscimali, morali smo cak iz engleske da dovlacimo aparat. Ali posto kafu sve redje pijemo kuci, verovatno cemo preci na moka pot koji ne zauzima toliko mesta. Svaki put kad odlucimo, ok ajde lepo ide u oglase, predomislimo se... teeeeska odluka :)
 
Sledeci plan je da kupim svezu kafu pa da testiram...
i ja čekam da pročitam. nakon toga mož ili ne mora se pazari mlin sa dodacima za non pressurized basket...

Digla i žaba nogu?
Manite se hipstera sa ove teme i youtube-a. Svi su oni pametniji od inžinjera iz Delonghi-a. Non pressurized ili naked je jeftinije proizvesti a ne pravega. Zašto?
Na Youtube pogledaćete na desetine videa na temu non pressurized portafilter bez objašnjenjenja, kako radi non pressurized portafilter. Postavljaju videa a pojma nemaju.

To je stvar fizike. Original ima duplo dno. Na donjem je jedna rupica koja ima finkciju da pritisak sveda, na odprilike, 9 bari. Da bi dobili isti efekat kod non pressurized filtera morate da meljete sitnije od "normalnog" da bi se filter zapisio i redukovao pritisak. U protivnom ce voda protrcati kroz basket/filter kao kod @C4in i dobićete splačine.

Ali ako sameljete sitnije za 0,xx kafa će zapušiti filter i pumpa će da trpi preveliko opterćenje i vaš aparat će završiti na kupujem-prodajem. Primer promene rada/zvuka pumpe imate ovde https://www.youtube.com/watch?v=96Ghe0Uvhkc

PS: očekujte uskoro da će vam objašnjavati - ko ne srče kafu taj pojma nema šta je espresso. Kao na primer ovaj stručnjak https://www.youtube.com/watch?v=YbEKjzTkyPk :)
 
Imam problem sa Gaggia Classic: kada pritisnem dugme za uključivanje aparata i pustim ga, ono se normalno vrati u gornji položaj, ali se lampica ispod njega odmah ugasi, tako da ga nikako ne mogu uključiti. Da li je neko imao ovakav problem?

Video: https://streamable.com/jmwutn
 
Kako bi trebalo da radi? Jel' to prekidač sa dva položaja (uključen/isključen) ili je taster?
Pozdrav
 
Vraća se uvek u gornji položaj, kako bi aparat automatski mogao da se isključi nakon 15 minuta neaktivnosti. To je samo kod novog modela, kod starih je bio sa 2 položaja, bez automatskog isključivanja.

Sent from my S10e using Tapatalk
 
Glupo pitanje ali da li imaš dovoljno vode u rezorvoaru? Ako imaš vode, verovatno je problem neki relej. Imao sam sličan problem na velikoj Gaggia mašini.
 
Drzi duze to dugme i trebalo bi da se upali. Na tako brzi kontakt meni se nikada ne pali, vec mora duzi kontakt. Probaj prvo tako.

Edit: vidim da si vec probao tako. Onda je neki problem ipak verujem.

Edit 2: nova GC (nzm za stare) se sama ugasi posle 20min neaktivnosti (nista nije pritiskano u tom periodu), ali ja sam za 1 funtu kupio neku spojnicu (ne znam kako to da nazovem) od nekog engleza i sada se ne gasi vise automatski, sto je od znacaja jer i treba da stoji bar 20min da se ugreje prvo. Taj lik zapravo pravi navoje/federe (spring eng.) za 8bari, 6bari i msm 4.5bari da se zamene u aparatu, te mi je ponudio i to za 1 funtu (manje bitna prica, al aj sad).
 
Poslednja izmena:
Jamaica Blue Mountain je odlična kafa (i za filter i za Aeropress i za espresso). Međutim, ni to što je "ekskluzivna" jer je njena ponuda ograničena, što se ručno prebira i pakuje u drvene buriće, ne opravdava njenu cenu.

JBM, peaberry, anaerobic process, kopi luwak su, po meni, nepotrebno bacanje para (da ne upotrebim narodski izraz "porez na budale"). Ovo iz ličnog iskustva, uz napomenu da kopi luwak nisam probao niti ću. Za neupućene: https://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2013/sep/13/civet-coffee-cut-the-crap i https://world.time.com/2013/10/02/the-worlds-most-expensive-coffee-is-a-cruel-cynical-scam/

Ne bacajte pare na JBM. Prvo ne bih verovao prodavcima tamo, drugo kafa je dobra, ali dobra koliko i kvalitetna etiopija i to je to. Pio sam bolje kafe. Ako gledas samo po nadmorskoj visini, JBM kvalitetan dolazi sa 1650m visine, vec Etiopija Misty Valley koju upravo pijem se gaji na 1800-2100m.

Kafa koju vredi probati/platiti bi bila neka Geisha Columbia, takodje se gaji na oko 2000m. Pokusacu u narednih 2 nedelje da nabavim jednu kesu pa da probamo i to bas da uporedim sa jeftinijim a odlicnim kafama. Hocu samo da se dokopam french pressa pa da je probam u svim varijantama.

Ono u cemu se ne slazem (iz mog iskustva) sa kolegom: svaka peaberry kafa koju sam probao je bila nenormalno dobra! Mozda nije do peaberry zrna mozda je bila sama kafa ali to je moje iskustvo. Zadnji peaberry koji sam pio je Papua NG i mozda jedna od top 3 kafe koje sam probao
 
[mention]MareBGD [/mention] U potpunosti se slažem. Od svega što sam probao, dobra Etiopija mi je i dalje najbolja kafa. Još kad naletiš na neki vrhunski microlot kao Lima Kosu od plantažera Shimekt Daba. Ne mogu da zaboravim tu kafu iako sam posle toga probao mnoge dobre kafe.
 
Ako neko moze da mi objasni sta je ovo i dal pravi bolji espresso od kapsula?


http://caffeine.rs/product/bialetti-express-moka-pot/

Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

Ovo ne pravi esspreso vec nesto izmedju espressa i filter kafe, ali ajde da kazemo da je slicno. Kakvu kafu stavis unutra, tako i ispadne. Problem sa Moka pot je sto nemas nikakvu kontrolu temperature i shodno tome treba da pogodis neku kafu koja bas odgovara aparatu. Kapsule ili moka? Nemam pojma. Ja bih odabrao nesto trece verovatno, V60 ili Aeropress.
 
Ako neko moze da mi objasni sta je ovo i dal pravi bolji espresso od kapsula?

http://caffeine.rs/product/bialetti-express-moka-pot/

Da, to je tzv. moka pot, i njega ćeš npr. najviše sretati po kućama u Italiji.
Problem sa njime je što je prilično teško postići ujednačenost kafe koja izlazi iz njega.
Najbolje se koristi na plinskim gorionicima, ili sada indukcijskim (koji mogu na indukciju (ne mogu svi)), jer je potrebno brzo da radi.
Druga mana je što određena veličina moka pot može da pravi samo određenu količinu kafe. Dakle, imaš moka pot-ove u 4 veličine, od najmanjeg ka najvećem, i svaki od njih najoptimalnije pravi samo jednu količinu kafe.

Po meni, kapsule su bolji izbor. Ali i mnogo skuplji "po porciji".
 
Moje iskustvo sa Bialetti moka pot-om za indukcijsku ploču je totalno razočaravajuće. Po internetu (mislim da je i na ovoj temi bilo) vidim da nisam jedini. Jednostavno, aparat ne uspeva da protera dovoljnu količinu vode, u donjoj posudi uvek ostane više nego što treba. Tako dobiješ manje napitka nego što bi trebalo. Nema ni ono malo pene, koja se inače napravi u ovim aparatima.
Sa plinom, staklo-keramičkom pločom i klasičnim ringlama nisam imao problema i tu ovi moka potovi rade dobro, i Bialetti i drugi (Kika, no-name,...)
Pozdrav
 
Za sve koje zanima moka pot a nemaju iskustva sa istim, na ovom klipu imate kratko uputstvo za pripremu:

https://youtu.be/rpyBYuu-wJI

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk
 
Evo konacno sam nasao malo vremena da se igram sa Dedicom...

Setup:
Mlin: Mazzer SuperJolly
Aparat: DeLonghi Dedica
Basket: Non-pressurized 4cups
Vagica
Tamper plasticni koji je dosao uz aparat - ako to uopste moze da se nazove tamperom
Kafa: Vijetnam u zrnu iz neke przionice kod starog merkatora...

(Do sada sam uglavnom dobijao kiselu i slanu kafu - nisam probao Vijetnam nego Kostariku, kolumbiju i td, ratio je bio oko 6, za vreme ekstrakcije oko 23-25sekundi sa pressurized basketom koji je dosao uz aprat, i to jednostavno nikako nisam mogao da dovedem u red)

Tip za ostale Dedice: Pre svakog pustanja vode u basket sam grejao aparat pustanjem pare... Tu morate da znate da ako ne pustite dovoljno pare iz aparata, necete moci da pokrenete spravljanje kafe jer je voda pregrejana... Treperece prva 2 dugmeta... Znaci morate da pustate paru dok ne krene voda da tece iz one cevke za paru...

1. pokusaj:
Kafu samleo malo krupnije (to je sad relativno), stavio 18g kafe u basket, nabio najjace sto sam mogao plasticnim tamperom, zarotirao ga, i gledao sam da povrsina bude ravna, da nema nekog pada... Tako sam radio svaki put ovaj korak...
Pumpa je radila 25sekundi - preinfusion nekoliko sekundi, pa krece merenje kad krene pumpa da radi dok ne prestane da pumpa, u solji je pena bila ne tako dobra, a u solji je bilo 70gr tecnosti... To je ratio 3.8...
Rezultat: osecala se nota kiselosti ali drasticno manje nego u ranijim pokusajima, mada je kafa bila dosta gorka...

2. pokusaj:
Grind smanjen za "2 podeoka" - finije mlevena kafa, 25s extraction time - ratio isti kao u prethodnom pokusaju, kiselost slabija, gorcina slabijeg intenziteta nego prvi put, pena i dalje slaba...

3. pokusaj:
grind smanjen za jos "4 podeoka" u odnosu na pokusaj 2. - finije mlevena kafa skoro kao za kuvanje u dzezvi, 25s extraction time - ratio je pao na 3.
Kiselost se totalno izgubila, gorcina osetno slabija od prethodna 2 pokusaja, mozda prvi espresso koji je mogao da se popije bez mrstenja. Ali realno jos uvek nije to to...

Zakljucak za sada je da sam konacno uspeo da smanjim kolicinu tecnosti u solji ali nedovoljno. Verujem da mi ipak treba normalan tamper za tako nesto... Takodje, nisam siguran da li treba jos sitnije da meljem jer ovo u pokusaju 3 je bila granulacija gotovo kao za kuvanje kafe u dzezvi...



*kada kazem podeoka mislim da zupce na brojcaniku na mlinu, mada to nisu bas pravi podeoci kao na step mlinovima...
 
[mention]C4in [/mention] Vietnam? Da to nije robusta 100%? Ne znam da ovde kod nas neko prodaje Vietnam a da nije robusta.

Moj ti je savet da odeš do Metroa i da kupiš njihovu Rioba Etiopiju i da vežbaš na tome. Poslednja Etiopija koji sam tamo kupio je bila tamno pržena tako da verujem da bi ti se svidela jer nije imala trunku citrusnosti. Poklonio sam tu kafu drugarici koja pije tamnu kafu i bila je oduševljena. Ona sprema espresso na mojoj staroj Poemiji sa presurizovanim sitom. Pola kile je oko 1000din.

Kad sam tom Riobom napraviš dobar espresso onda možeš da ideš u Koppacoffe i tražiš neku tamnije pečenu kafu za espresso. Moraš tako da tražiš ili će ti prodati svetlo pečenu za pour-over. Ali dok ne izvežbaš sa Riobom ne bacaj pare :)
 
Super jolly polovan bez trunke razmišljanja...
Taj Graef sam imao i to je plastično đubre.. Doduše ja sam imao onaj model 700 i nešto al to je isti đavo, taj 900 valjda samo ima neki dodatni tajmer.
Ovaj moj se raspao posle dva meseca, srećom lik sa kp mi je odradio mađarsku garanciju pa su mi poslali nov mlin koji sam ekspresno prodao a u međuvremenu kupio SJ...

Sent from my SM-G950F using Tapatalk
 
Kad je pečena kafa?

Brat je kupio pre par dana, ali iskreno kada je pecena ne znam, mada mislim da im je kafa uvek manje vise sveza, ali ne mogu da se zakunem...

[mention]C4in [/mention] Vietnam? Da to nije robusta 100%? Ne znam da ovde kod nas neko prodaje Vietnam a da nije robusta.

Moj ti je savet da odeš do Metroa i da kupiš njihovu Rioba Etiopiju i da vežbaš na tome. Poslednja Etiopija koji sam tamo kupio je bila tamno pržena tako da verujem da bi ti se svidela jer nije imala trunku citrusnosti. Poklonio sam tu kafu drugarici koja pije tamnu kafu i bila je oduševljena. Ona sprema espresso na mojoj staroj Poemiji sa presurizovanim sitom. Pola kile je oko 1000din.

Kad sam tom Riobom napraviš dobar espresso onda možeš da ideš u Koppacoffe i tražiš neku tamnije pečenu kafu za espresso. Moraš tako da tražiš ili će ti prodati svetlo pečenu za pour-over. Ali dok ne izvežbaš sa Riobom ne bacaj pare :)

Pa pazi, kao sto rekoh, brat je kupio, i to mu kao radnica preporucila, kaze da je super za espresso... Danas sam nju testirao jer je brat hteo da je proba (da li radnicu ili kafu, sad vise nisam siguran :d ).

Svakako imam jos 4 vrste koje je kupio, tako da cu i njih istestirati, ali tek sledeci vikend...

Hvala preporuku za Rioba Etiopiju, svakako cu je probati i javljam utiske!

Inace ne smeta meni citrusna nota, ali ovo sto ja osecam u ovim kafama je daleko od te prijatne citrusne note... Vise kao neki ukvareni limun uvaljan u so, koji je neko zaboravio da pojede dok je pio tekilu pre 3 meseca...
 
Nazad
Vrh Dno