CarnX
Slavan
- Učlanjen(a)
- 28.05.2005
- Poena
- 495
Moja oprema
- CPU & Cooler
- AMD Ryzen 1600x & Arctic Freezer 34
- Matična ploča
- Asus ROG Strix b350-f gaming
- RAM
- 2x8gb GSkill F4-3200C16-8GVK, 2x8gb Patriot 3600 C17
- GPU
- Asus ROG Strix-GTX1070 Gaming
- Storage
- A-Data XPG GAMMIX S11 Pro 1TB, WDC WD6400AAKS, ST4000VN006
- PSU
- Antec HCG 750 GOLD 750W
- Kućište
- Thermaltake Kandalf LCS
- Monitor
- Dell S2721DGFA
- Miš & tastatura
- Logitech MX Master 3, Razer DeathAdder V2 Pro
- Mobilni telefon
- S23
- Pristup internetu
- Optički internet
Evo kao neko ko je pre koji dan konacno imao vremena da se poigra sa Delonghi EC685, nemam mlin kao sto sam vec pisao, kupovao sam vec samlevenu kafu i ukus je bio blagi uzas.
Zadnje sto sam uspeo je sledece, kupio sam ovu kafu u konzervi : https://www.lazada.com.ph/products/...-ground-coffee-250g-can-italy-i735830099.html
Ukus je bio malo bolje od one koju su mi u shop-u samleli za espreso, vodio sam se time da je bolje na pressurized basket da ide ova vec samlevena grublje kada nemam mlin.
Onda iz ko zna kojeg puta mislim da sam shvatio sta je problem, potrebno je recimo da se okine na prazno sa portafilterom dupla doza espresa da se masina zagreje kako treba, progledao sam posle toga, prosto kafa je 100 puta boljeg ukusa, verovatno nije kako moze sa unpressurized basket-om ali sada vec moze da se pije bez problema, ono pre toga je bilo uzas.
Takodje napomenuo bih da sam i ranije uvek pre kafe pustio na prazno jedan kratki espreso da se zagreje, podigao temp vode po uputstvu na najjace ali nije pomoglo, tek kada sam skontao da moram barem duplu dozu na prazno vidim razliku.
Nije me mrzelo i stavio sam onaj "termostat" za meso u casu i na prazno kada roknem jedan espreso temp vode je 65 stepeni u casi, kada posle toga ispraznim casu, pustim jos jednom na prazno drugi put vec pokazuje 75 stepeni i tu kafa vec dobija sasvim drugi ukus.
Sacekacu da prodje par sati da se ohladi posteno pa cu probati da izmerim ponovo na prazno iz jednog da vidim sta kaze koja je temperatura.
Pitanje za iskusnije sada je da li je i ovih 75 stepeni u casi ok ili treba jos vise?
edit:
Evo jos jedan zanimljiv eksperiment koji sam nasao u medjuvremenu koji potvrdjuje teoriju: https://hackaday.io/project/162176-...stability-in-the-delonghi-dedica-style-ec685m
Izvini sto ti to nisam napomenuo kada si me pitao na pvt, nekako sam mislio da se to podrazumeva... Obavezno zagrejati aparat ili parom kao sto je rekao xalexas (po meni bolja opcija) ili pustanjem na prazno vrelu vodu jednom ili 2 puta, kao sto si rekao, mozda cak i kombinacijom (para pa jedna double na prazno)...
Evo malopre sam opet eksperimentisao:
1. ona kafa sto sam ti je spomenuo, Beanz, blend 2... Samleo sam je dosta krupnije od onog sto sam mleo prvi put, kafa je bila ok.
2. probao i kafu etiopija koja mi je ispadala kisela i slana do sad... Mleo je krupnije nego prvi put, smanjila se kiselost i dobio sam cvetni miris. Cak je i gospodja rekla da joj se svidja u odnosu na sve do sad...
Ono sto sam do sad zakljucio je da sa pressurized basketom mora dosta krupnije da se melje (bar ova koju imam). I dalje postoji problem sa ratio-m, to jednostavno ne mogu da podesim na pressurized basketu... Jaci tamping na pressurized basketu totalno blokira protok, za nijansu manji tamping jednostavno napravi ratio 1:4, 1:5 kao sto sam negde gore pisao...
Probacu da napravim par eksperimenata sa zagrevanjem aparata, mozda uspem i da izmerim temp vode u basketu... Kad budem imao vremena...
Poslednja izmena: