Posto sam dobio par PP a i generalno da podelim sa vama kako izgleda ceo proces pravljenja jednog kapucina na Gaggia Classic 2018 (kupljena u dec 2019.), koja je cesto osporavana.
Sam proces je sledeci: ukljucim aparat da greje vodu za kafu, za to vreme sameljem kafu i sipam vrelu vodu iz kuhinjske slavine u soljicu da se zagreje, zagrejem i portafilter na isti nacin.
Kada aparat dostigne temperaturu tj ukljuci lampicu, ispustim vodu bez portafiltera kroz sito u trajanju od 2-3 sekunde i onda ukljucim da greje bojler za paru 10ak sekundi.
Onda sledi extrakcija u trajanju od cca 25 sekundi, nakon toga ukljucim ponovo bojler da greje vodu za paru i za to vreme sipam mleko, istresem portafilter i operem, ispustim jos jednom vodu da operem sito (to prvo uradim) i sredim eventualni haos koji se napravio, sto je retko.
E da, moze i sve to da ide obrnuto, a to je da prvo uradim frothing, pa onda zagrejem soljicu dok ispustam visak pare i samim tim je i temp za extrakciju visa, ali mi prvi nacin vise odgovara, jer ne znam ni je sto...
Sam frothing radim sa onim njihovim nastavkom. Zasto? Zato sto bez njega OBAVEZNO isprskam sve okolo. Mala je ona rupica i stvara velik pritisak a mali protok i dok krene da pokrece mleko, krene da prska, a rezultat mi bude isti. E sad, kada pravim dva kapucina, onda koristim veliku latijeru i radim bez nastavka, jer u njoj ima mesta da se melok pokrene i ako krene da prska, ne moze da izleti i nje.
Tako da koristim i jednu i drugu varijantu, u zavisnosti od situacije. Ali uvek na krau ugasim aparat i onda odvrnem paru da izadje iz njega tj da ispusti taj pritisak, jer verujem da je to dobro za samo stanje aparata.
Sta mi realno smeta? Sto nema solenoid i opv, jer sam navikao da mi aparat sam ispusti visak vode u otpad, dok ovde to nije slucaj. No, aparat sam uzeo nov i imam garanciju 2 godine i neka traje toliko i ja sam zadovoljan. Suma summarum je da je Gaggia skroz dobar aparat i da je razlika u spremljenoj kafi izmedju njega i prof. aparata od par k evra relativno mala, ako i postoji.
Saglasan sam da svezina kafe i mlin igraju ogromnu ulogu. No, kada pijes jednu istu kafu u kaficu godinama i onda napravis to isto kod kuce, znas da radis dobar posao...
Trenutno koristim The Pub Blend iz istoimenog kafica iz NS, gde im je dobavljac Mlin produkt:
Koja samlevena na odgovarajucu granulaciju izgleda ovako:
Dve slike extrakcije:
Posle 10ak sekundi:
Posle 20ak sekundi:
Slika male latijere, pored portafiltera i solje, za poredjenje. Kolicina mleka za jedan kapucino:
Mleko nakon frothing-a:
Konzistencija samog mleka, prilikom sipanja:
PS Ceo proces gore, sa sve slikanjem, jer trajao 7 minuta. Bez slikanja oko 6, a za obican espreso ili ristreto je to oko 3-4 minuta...