Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ako neko bude hteo da se igra :D

 
Jel kupuje neko kafu od kupujemprodajem preprodavaca?

Zanima me da li tu postoji opasnost od nekih "kopija" ili bi trebalo da su legitimna pakovanja?
 
@Risko kakva crna kopija kupuj ako ti odgovara. Ne vidim odakle si ali na KP kafa se prodaje po vecim cenam nego na pijaci. Imas na pijacama, Kalenic i Banjici, Lavazze po 1400 dinara. Ja ne znam za jeftinije. Na Kalenicu danas pazario Qualità Rossa, poslednji kilogram :)
 
Ja sam juce u caffe&factory-ju kod bajlonija uzeo usput malo kafe, trazio za kapucino i da ne kisi puno, da je gorca i dali mi re:start 1, kazu ta je najjaca. I odlicna mi je kafa mada ja nemam prevelike zahteve, malko je mozda i gorca za moj ukus, nijansa, jer mi ostane ta gorcina na jeziku al meni je i to super. U odnosu na onu spaljenu iz maksija delhaize koju sam uzeo za prvu pomoc dok ne vidim koje przionice rade itd, razlika je nebo i zemlja. Evo i konacno da mi i latte umetnost na nesto lici, moze i bolje jednog dana al zadovoljan sam :D

media-share-0-02-05-4c0426e9c9e911c6b16c3aecf10d854688b287b96ef10beff7df4641f674ae10-c282ca77-a7.jpg
 
Znaci to je :D ja vidim nesto mi mnogo gorka ta deleze..reko, mozda je ne meljem kako treba :d ja bas suprotno..volim kiselu kafu :D ali nijedna ova konzervirana (hausbrandt, lavazza, illy) nije ksiela..sve su gorke
 
Ja sam juce u caffe&factory-ju kod bajlonija uzeo usput malo kafe, trazio za kapucino i da ne kisi puno, da je gorca i dali mi re:start 1, kazu ta je najjaca. I odlicna mi je kafa mada ja nemam prevelike zahteve, malko je mozda i gorca za moj ukus, nijansa, jer mi ostane ta gorcina na jeziku al meni je i to super. U odnosu na onu spaljenu iz maksija delhaize koju sam uzeo za prvu pomoc dok ne vidim koje przionice rade itd, razlika je nebo i zemlja. Evo i konacno da mi i latte umetnost na nesto lici, moze i bolje jednog dana al zadovoljan sam :D

Pogledajte prilog 283445

Dobro je, sledeci put slobodno jos manje vazduha, ranije kreni da potapas tip
 
Dobro je, sledeci put slobodno jos manje vazduha, ranije kreni da potapas tip

Da, da, slazem se, video sam i sam da je trebalo malo manje vazduha da uvucem. Onda bi mozda i bilo "shiny". Nego ja imam "strah" neki da mi se nece pojaviti na vrhu belo, jer ovo je dupla doza espressa na slici, a taman mi ovoliko mleka odgovara za dupli (ponekad i malo manje), jer sve preko toga mi bude nekako razblazeno. Tako da zbog toga sto u solju za kapucino pravim dupli sa mlekom, a ne bih mnogo mleka, onda sam malo vise uvukao vazduha. To jest, desavalo mi se vise puta da mislim da sam super odradio mleko i sve (ko na YT i silnim klipovima), a onda mi ne izadje fino belo na vrhu. Al vezbace se, trebalo bi da je to izvodljivo i u ovoj solji za kapucino ako se pije dupli sa mlekom :D
 
Ne znam kolika ti je ta šoljica ali trebalo bi da dobiješ 18gr samlevene kafe=36gr tečnosti ekstraktovan double espresso. Ako si dobro protresao strukturu mleka za željeni latte ili capp ne bi trebalo da bude problema za art[emoji16]

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk
 
Hmm nisam siguran da sam igde video 13g za double. 18-19g koliko sam ja upućen. Naravno u zavisnosti od kafe i mašine podešavanja variraju pa tako ja stavim manje 16-17gr da bih dobio 60ml za 25sek. E sad sve ovo je na Breville Barista(Sage u Evropi).

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk
 
Za ove kratke espressoe, da li zagrevate šoljicu, i koliko?
 
Ja uvek, vrucom vodom sa cesme ili kada radim flush sa aparata, nista spec ali zagreje se za to kratko vreme sasvim lepo.
 
Hmm nisam siguran da sam igde video 13g za double. 18-19g koliko sam ja upućen. Naravno u zavisnosti od kafe i mašine podešavanja variraju pa tako ja stavim manje 16-17gr da bih dobio 60ml za 25sek. E sad sve ovo je na Breville Barista(Sage u Evropi).

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk

Samo prenosim iz knjige sta pise...nisam bio u Italiji, ali po onome sto pisu ljudi koji zive tamo, 13-14g im je standardna doza za dupli espresso u njihovim kaficima (mislim da su i rekli da na zapadu preteruju sa dozama i da je tih 18g krenulo bas sa zapada)..pokusacu da iskopam pisanije nekog Italijana koji je bas pisao o tome

EDIT: Mislim da sam ovde to citao : https://www.home-barista.com/tips/italian-vs-american-dosing-t52359.html
 
Poslednja izmena:
I meni stoji u glavi ta informacija za italijane – 7g single, 14g double, ali treba imati u vidu da oni uglavnom cepaju dark roastove sa solidno robuste, tako da negde razumem zbog cega je takva mera :)
 
Samo prenosim iz knjige sta pise...nisam bio u Italiji, ali po onome sto pisu ljudi koji zive tamo, 13-14g im je standardna doza za dupli espresso u njihovim kaficima (mislim da su i rekli da na zapadu preteruju sa dozama i da je tih 18g krenulo bas sa zapada)..pokusacu da iskopam pisanije nekog Italijana koji je bas pisao o tome

EDIT: Mislim da sam ovde to citao : https://www.home-barista.com/tips/italian-vs-american-dosing-t52359.html
A pa moguće i ja da grešim pa pratim ove na zapadu.
https://youtu.be/d0g8umpINGQ

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk
 
Samo prenosim iz knjige sta pise...nisam bio u Italiji, ali po onome sto pisu ljudi koji zive tamo, 13-14g im je standardna doza za dupli espresso u njihovim kaficima (mislim da su i rekli da na zapadu preteruju sa dozama i da je tih 18g krenulo bas sa zapada)..pokusacu da iskopam pisanije nekog Italijana koji je bas pisao o tome

EDIT: Mislim da sam ovde to citao : https://www.home-barista.com/tips/italian-vs-american-dosing-t52359.html

Nije da je neko tek odlucio da preteruje sa dozama, vec se kafa i nacin przenja menjao, kako su ljudi shvatili da kafa moze biti kvalitetnija. Tradicija espressa u Italiji je duga, i sam taj cin ispijanja je deo jutarnje rutine decenijama. Ipak, previse se tu daje neke mistike i dosta ljudi kafu i Italiji izdize na neki pijadestal iz pogresnih razloga. Espresso je bio (i dobrim delom ostao) u Italiji deo neke fast food kulture, jeftin je (50-80 centi po soljici na Sicijliji npr) i zapravo i dan danas ga dosta italijana pije sa secerom. Razlog za to je prost - blendovi ne tako dobrih kafa koji umeju da budu neprijatno gorki. Delimicno se to menja, sto sam video i sam pre 2 godine kad sam proveo 15 dana uzduz i popreko Italije i probao ne znam bar 30-40 mesta, od malih lokalnih do nekih kao boljih barova po Perudji npr. Kafa je uglavnom bila losa, cast izuzetcima, i ovo govorim u okvirima tradicionalnog italijanskog espressa, nisam tamo pio nikakve afrike, kenije itd.

To sto se menja su pak, uglavnom pokupili sa zapada, najvise severne Evrope pa i SAD, gde je i pokrenut novi talas zasluzan za kvalitetne kafe koje imamo danas u izboru. Da me ne razume neko pogresno italijanski espresso treba da ostane u nekim svojim okvirima, i to jeste poseban stil, ali ne znaci da ne mogu da uzmu i koriste neki kvalitetan arabica/robusta blend, koji ce dati gorko slatki espresso koji jeste neki ultimativni comfort cup za dosta ljudi, ali naci ga u Italiji i dalje je retkost.

Ameri su pak imali svoj neki period kada zaista jesu uzimali Italian style roast (crno ko crna zemlja) i podizali doze kao ludaci, sto i dan danas ima naziv Seattle style, ali uglavnom jer su pravili velika latte pica i onda je to i imalo nekog smisla. Kako je vecina roastera pocela da nabavlja kvalitetnija zrna, tako se i potreba za tamnim pecenjem gubila, a sa tom promenom se i odstupalo od tradicionalnih doza, vremena ekstrakcije, pritiska i odnosa kafa/voda. Podsecam, manje kvalitetne kafe se prze najcesce dosta tamno, zato sto to sagori gotovo sve ukuse (uglavnom lose ko kafe sa defektima) osim karamela i neka doze gorcine.

Anyway vec sam se i pogubio, ali kafu pravite prema svom ukusu ne morate se drzati toliko tradicionalnih odrednica jer su one za vrlo specifine italijanske blendove i situacije. Ipak, ako kupujete i koristite komercijalne blendove Illy, Lavazza ili sta vec, onda je to mozda dobar savet (ne preterivati sa dozama).


edit: a sve sto sam ja ovde razvukao simma je stavio u jednu recenicu kao covek :D
 
@sima ".... 7g single, 14g double,..."
Traziti neki standard je bezveze. Tacno je za karatki ide 7g . Tako je uvek bilo ali to nije sveto pismo i zavisi od kafe. Da ga merim, nemam vremena, za takve gluposti.
Ako je kafa "svetlija" neces dobiti "jaku" pa ces staviti vise kafe. Ja mesam razne lavazze i dobijam nesto sto mi odgovara. Jedina stvar, koja se nece menjati, je ekstrakcija. Da ne traje tuze od, OKO, 25 sekundi.

Zagrevanje soljice pre upotrebe, je rebus koji resavam preko 15 godina. I nisam ga resio. Na novom aparatu mogu da podesim TRI nivoa za toplotu vode. I tek sa tom opcijom rebus mi je jos zagonetniji. Zagrejati vodu na najmanju temperaturu a zagrejati soljicu pre upotrbe. Ili ne grejati soljicu a pojacati temperaturu vode. :d OMG
 
Poslednja izmena:
Ja nisam ni rekao da tako treba, samo kako italijani uglavnom spremaju. Moj single je ~10-10.5g, cini mi se da 7g ne bih ni mogao nikako da sabijem, barem u ovaj barista express single basket. I da, famoznih 25 sekundi je takodje prilicno okviran parametar, sve zavisi od kafe, neki od najukusnijih shotova koje sam izbacio su bili blize 35s.

@MareBGD neka, skroz fino napisano i verujem da ima jos ljudi koje zanima istorijat i ostali gikovski detalji :D
 
Poslednja izmena:
Da u pravu je Marko a i ti si što se tiče dark roast jer ja uzimam samo medium. Sviđa mi se specifični blend. Jedino što nisam probao je baš sveže ispečenu recimo do 7 dana jer ne kupujem u lokalnim pečenjarama.

Sent from my SHT-W09 using Tapatalk
 
Za to preporucujem Gradsku przionicu, imaju najbolji izbor zrna, razumne cene i kafa se przi tek po narudzbini u mini przionicima, dakle ne moze svezija biti. Razlika svakako postoji i u ukusu i u izgledu ekstrakcije – bogatija i lepsa krema, za nijansu puniji ukus, pogotovo kafa sa vocnim/kiselijim notama (imam utisak da se dosta izgubi ta aroma posle recimo 20ak dana, cini mi se da nije toliko drasticno sa manje kiselim zrnima).
 
Ima li neka firma u bgd koja se bavi prodajom poluautomatskih automata za kafu? Vec skoro 3 nedelje jurim neki od ova 2 aparata da kupim:
- sage barista express
- delonghi la specialista ec9335
Jedino sto sam nasao je KP preko madjara ali posto oni trenutno ne rade i pitanje je kad ce poceti.

Ocigledno je da je trziste aparata za espresso u srbiji ravno nuli. Kafa i moze da se nadje ali dobri i kvalitetni aparati nikako.




Sent from my iPad using Tapatalk Pro
 
0 bodova, jedino Gaggia Classic ili igracke poput Delonghi Dedice i slicnih + ozbiljni aparati za kafice sa vise grupa koji kostaju vise hiljada evra :) Mada sam prijatno iznenadjen sto sam uspeo da nadjem recimo Vibiemme Domobar i Domobar Junior 2B kod jedne firme koja se bavi ugostiteljskom opremom, ali to su masine bez integrisanog mlina koje su pritom duplo skuplje od ta dva (naravno i dosta ozbiljnije, shodno ceni). Ocekujem da se situacija poboljsa u narednih par godina, pretpostavljam da ce odredjen deo ljudi navucenih na Nespresso pozeleti da predje na nesto bolje.
 
Samo da se nadovežem sa mojim iskustvom o doziranju. Kao što reče Mare, doziranje zavisi uglavnom od prženja. Tamnije pržene kafe kod mene uvek idu na 15-16g za dupli. Jednostavno, ne može da se nagura više a da ne dodiruje sito. Za svetlije pržene, za isti nivo kafe u portafilteru ide i do 19g. U čemu je stvar, nisam siguran da razumem.

Kad naručujete kafu u Gradskoj pržionici obavezno im naglasite kako želite da vam isprže. Poslednji put su mi ispržili srednje tamno i ubili sve visoke arome. Popiću je svakako jer je kvalitetna kafa, ali mi ne prija kao svetlije pržena.
 
... Kao što reče Mare,....U čemu je stvar, nisam siguran da razumem ....
Pa sta je Mare napisao a da niste znali? Przi kafu dva sata da postane crni izgoreli prah, dovoljo ce ti ti biti 5g takve kafe. Zato i jeste glavna fora, kako je przena. Sto je kafa prepecenija to ce biti gorca i/ili kiselija. Nepecena kafa nije kisela. Naprotiv.

Zato je boja povezana sa pecenosti kafe. Kada pise 7 (na kesi) onda je srednje pecena. Kada nadjete na kesi 5 boja je svetlo braon (slabo pecena) zato je i slabijeg ukusa

Primer je Lavazza Super Crema, treba mi 30g da bih dobio intezivan ukus.
 
Poslednja izmena:
Samo da se nadovežem sa mojim iskustvom o doziranju. Kao što reče Mare, doziranje zavisi uglavnom od prženja. Tamnije pržene kafe kod mene uvek idu na 15-16g za dupli. Jednostavno, ne može da se nagura više a da ne dodiruje sito. Za svetlije pržene, za isti nivo kafe u portafilteru ide i do 19g. U čemu je stvar, nisam siguran da razumem.

Kad naručujete kafu u Gradskoj pržionici obavezno im naglasite kako želite da vam isprže. Poslednji put su mi ispržili srednje tamno i ubili sve visoke arome. Popiću je svakako jer je kvalitetna kafa, ali mi ne prija kao svetlije pržena.

E sad da li kazes to zbog nivoa kafe u portafilteru? Ja se time ne vodim. Korpe koje koristim su IMS competition 12-18 grama, VST 18gr, i IMS competition 15gr. Za medium kafe uglavnom zavrsim na prvoj oko 16gr doza.

Evo pre 15 min sam otvorio novu kesu kafe Yirga veoma light. Gde smo zavrsili? 15gr kafe 35gr output u 35 sekundi. (ok prvih 7-8 je preinfuzija na oko 3 bara). Dosao sam do zakljucka da light kafe mi idu na manju dozu i jaaaaako sitno mlevene (skoro turkish grind), otud i preinfuzija. Light kafe su mahom kisele, te treba povecati ekstrakciju da bi napravili balans sa secerom koji se teze ekstraktuje - znaci melji sitnije. E kako takva situacija moze dovesti da kafa bude preagresivna (u isto vreme i jako gorka i jako kislela), smanjenjem doze se to sve smiri. Dosta sam se mucio sa light kafama, ali evo ovo jutros sam ub0o iz dva puta lagano.

Volumen kafe u portafilteru, zavisi od vlaznosti samog zrna i gustine, zavisi od tipa kafe. Ako ste ikad koristili neku indijsku kafu videcete to je vlazna masa gde 15 grama napuni 18gr basket lagano. Zato ja uvek merim sve jer trazim tu neku konzistentnost, mada jeste da je vremenski zahtevno...
 
Koristim takođe IMS competition 12-18g. Ne znam kako je kod tebe ali ja kad meljem previše fino, dešava mi se da čestice kafe prođu kroz sito. Ostane u šoljici zrnasti talog.

Te manje doze mogu na boljim aparatima sa preinfuzijom. Znam o čemu pričaš, ali za mene je to prekomplikovano na trenutnoj postavci. Kad budem imao novca, uzeću nešto bolje. Za sad, to nije moguće.
 
Moze pomoc? Zena bi da kupi froter za mleko. Na poslu imaju. Nikad nisam pio ali pogledao po netu i vidim da na dnu imaju ovakav krug. Probam i ispadne extra. Kao sneg. Ali rasturi se jako brzo i spljosti se. Sta je u pitanju?

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk
4894a440417591712884e66b48912ec6.jpg
 
Ko se rasturi? Pena ili froter? Od kog mleka praviš, manje ili više masnog?
BTW, obraduj ženu, pazari joj Nespresso Aerocino, vidim da su neki sad na akciji. Nije džabe, al' radi OK, a i lepo izgleda, što je još jedan plus za pripadnice lepšeg pola ;)
Pozdrav
 
Nazad
Vrh Dno