Ako neko bude hteo da se igra
Ja sam juce u caffe&factory-ju kod bajlonija uzeo usput malo kafe, trazio za kapucino i da ne kisi puno, da je gorca i dali mi re:start 1, kazu ta je najjaca. I odlicna mi je kafa mada ja nemam prevelike zahteve, malko je mozda i gorca za moj ukus, nijansa, jer mi ostane ta gorcina na jeziku al meni je i to super. U odnosu na onu spaljenu iz maksija delhaize koju sam uzeo za prvu pomoc dok ne vidim koje przionice rade itd, razlika je nebo i zemlja. Evo i konacno da mi i latte umetnost na nesto lici, moze i bolje jednog dana al zadovoljan sam
Pogledajte prilog 283445
Dobro je, sledeci put slobodno jos manje vazduha, ranije kreni da potapas tip
The variables ranges are:
Ground coffee portion 6.5 +- 1.5 g
Water temperature 90 +- 5 C
Inlet water pressure 9 +- 2 bar
Percolation time 30 +- 5 s
the volume in the cup is to be left to the personal taste of the consumer
inside the range 15 to 50 ml, with an optimal outcome at 25 to 30 ml.
Hmm nisam siguran da sam igde video 13g za double. 18-19g koliko sam ja upućen. Naravno u zavisnosti od kafe i mašine podešavanja variraju pa tako ja stavim manje 16-17gr da bih dobio 60ml za 25sek. E sad sve ovo je na Breville Barista(Sage u Evropi).
Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk
A pa moguće i ja da grešim pa pratim ove na zapadu.Samo prenosim iz knjige sta pise...nisam bio u Italiji, ali po onome sto pisu ljudi koji zive tamo, 13-14g im je standardna doza za dupli espresso u njihovim kaficima (mislim da su i rekli da na zapadu preteruju sa dozama i da je tih 18g krenulo bas sa zapada)..pokusacu da iskopam pisanije nekog Italijana koji je bas pisao o tome
EDIT: Mislim da sam ovde to citao : https://www.home-barista.com/tips/italian-vs-american-dosing-t52359.html
Samo prenosim iz knjige sta pise...nisam bio u Italiji, ali po onome sto pisu ljudi koji zive tamo, 13-14g im je standardna doza za dupli espresso u njihovim kaficima (mislim da su i rekli da na zapadu preteruju sa dozama i da je tih 18g krenulo bas sa zapada)..pokusacu da iskopam pisanije nekog Italijana koji je bas pisao o tome
EDIT: Mislim da sam ovde to citao : https://www.home-barista.com/tips/italian-vs-american-dosing-t52359.html
Pa sta je Mare napisao a da niste znali? Przi kafu dva sata da postane crni izgoreli prah, dovoljo ce ti ti biti 5g takve kafe. Zato i jeste glavna fora, kako je przena. Sto je kafa prepecenija to ce biti gorca i/ili kiselija. Nepecena kafa nije kisela. Naprotiv.... Kao što reče Mare,....U čemu je stvar, nisam siguran da razumem ....
Samo da se nadovežem sa mojim iskustvom o doziranju. Kao što reče Mare, doziranje zavisi uglavnom od prženja. Tamnije pržene kafe kod mene uvek idu na 15-16g za dupli. Jednostavno, ne može da se nagura više a da ne dodiruje sito. Za svetlije pržene, za isti nivo kafe u portafilteru ide i do 19g. U čemu je stvar, nisam siguran da razumem.
Kad naručujete kafu u Gradskoj pržionici obavezno im naglasite kako želite da vam isprže. Poslednji put su mi ispržili srednje tamno i ubili sve visoke arome. Popiću je svakako jer je kvalitetna kafa, ali mi ne prija kao svetlije pržena.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari