Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ako mlin izgleda očuvano, potpuno je nebitno koliko je star. Kažem ti, zameni noževe i imaš nov mlin. U kućnoj eksploataciji takav komercijalni mlin ćeš ostaviti unucima.
 
Nisam, u kanadi ih ima, a ima ko da mi ih donese... Taj Dose control je tamo oko 150e, a ovaj smart je oko 180e... Mada ima dosta losih komentara pa mi zbog toga cimanje...

Aha, ok :) obrati pažnju na napon ako uzimas tamo...ne znam jel kod njih isto beše 110v kao u USA
 
Da, 110v je... Imam konvertor...
 
Da li zna neko sastav one tablete za kafe aparat? Imam jos 3 tablete one koje se stavljaju kao kafa, ne one sto idu u vodu ako me razumete :D
Da li ima u BG-u da se kupe u nekoj prodavnici a da ne narucujem preko KP? Razmisljam da probam umesto tablete limontus da sipam da probam (tamo gde se ubacuje mlevena kafa) koristim Saeco Minuto pa ima obe varijante... Hteo bih ako moze limontus da koristim cesce jer je jeftiniji...

Ta tableta ti je kao Puly Caff ili Cafiza (da odmasti, tj. odulji). Medjutim, Saeco koristi neotrovnu verziju tablete, a ovi pobrojani preparati jesu otrovni i moraju se isprati (iako ponegde na internetu pise da nisu). Ako istrazis pa se pokaze da Puly Caff ne steti gumicama, onda mozes izvaditi presu (taj sklop citav) i potopiti je u rastvor pulycaffa (cafize) da je ocistis od kafe. Naravno, isperi kasnije.
Ili, da potrazis neotrovne tablete kao sto su te saeco. Pre ih je prodavala Tehnomanija, a bilo je i u Gigatronu...

Nadam se da koristis i ove za skidanje kamenca u vodi. Ta tableta o kojoj pises, ona ocisti samo presu od kafenog ulja.
 
Jel imao ko prilike da proba Jacobs kapsule za nespresso?

Sent from my BLA-L09 using Tapatalk
 
Pio sam dok sam rabio Nespresso, bile su solidno lošije od Nespresso kapsula.
 
pozdrav svima.

procitao sam skoro zadnju trecinu teme i manje vise kao pocetnik u ovome stvorio sam neku sliku o aparatima za espresso.
ono sto je da kazem, nakon stecenog utiska, za mene komercijalno i najvise se spominje od uredjaja su Delonghi magnifica i Saeco incanto sa podverzijama. ovi, a i ostali aparati uglavnom imaju slicne karakteritike (jacina pumpe, programi za ciscenje, duzine kafe, koriste mlevenu i kafu u zrnu, poseduju diznu za paru i obradu mleka... sve stvari su standardne i to mi deluje kao da za auto 2006 godiste navodite da ima elektronske podizace). kada kazem ostali mislim na recimo Bosch, AEG, Siemens, Jura... koliko je pametno gledati neki od tih modela (u firmi recimo koriste AEG i krljaju u njega sirce za ciscenje opusteno, a ako se dobro secam to nije bas preporuceno). uredjaje koje sam gledao su u nekom cenovnom rangu oko 150e polovni naravno.
voleo bih da mi neko ko ima strpljenja i iskustva odgovori na par pitanja:
jel ima nesto sto izdvaja jedan od ostaliha aparata?
pojedini imaju crevo koje uvlaci mleko i tako ga obradjuju. koliko je to zahtevnije za odrzavanje u odnosu na klasicnu diznu za paru (da li posle svakog spremanja mora da se rastavljaju delovi,ciste...)?
volim popiti espresso ali nisam neki zavisnik pa ukoliko niko vise od ukucana ne bude koristio aparat ima li smisla isti kupovati za 5 doza nedeljno (mozda bi se ovo povecalo sa nabavkom aparata) i koliki uticaj ima eksploatacija na odrzavanje/ciscenje, da li se isto radi nakon odredjenog broja spremanja ili vremenski?
na kraju, da li je u opste pametno uzimati aparat ukoliko njegova upotreba nije intenzivna?

hvala svima unapred.
 
Na offline savet da proverim cene kod Stevana pre nego ga nastavim preporucivati za mlin - jesam, proverio sam, dere.

Izvinjavam se svima kojima sam potrosio vreme preporukom!
 
Dobio obavijest od reala da udaraju akcije na aparate. To su stvarno dobre cene ili marketing varka?
Evo i linka:

https://www.real.de/kaffeevollautomaten/
67074b6239212440e5527b0e2916351f.jpg


...riding on 720p...
 
@bmibmc Dere, tacno, ali opusteno za mlin koji mu je na oglasu 240,250e hoce da spusti na 200.. (pricam uopsteno :D ) Kada sam ja kupovao barem je bila takva situacija.

@palija Sto se tice Saeco Incanto vs Delonghi Magnifica, ja sam imao Saeco a drug Delenghija. Kafa je bila bolja kod mene i sam aparat mi se cini malo robusniji i izdrzljiviji. E sad, mozda je kod njega mogao da se podesi mlin bolje i sta ti ja znam... Ni jedan ni drugi nisu imali sistem koji uvlaci mleko i pravi kremu. Takav sistem ima moj zet na Nespreso aparatu i skroz je ok, nisma primetio da je nesto posebno komplikovano za odrzavanje, operes posle upotrebe i to je to. Ako neces puno kafa da pravis mozda ti se isplati i da nabavis neki na kapsule, tu pa tek nemas neko posebno odrzavanje.
 
Na offline savet da proverim cene kod Stevana pre nego ga nastavim preporucivati za mlin - jesam, proverio sam, dere.

Izvinjavam se svima kojima sam potrosio vreme preporukom!

Oprosteno ti je :)
 
Danas sam obišao relativno novo mesto za prženje kafe. U pitanju je Gradska Pržionica u Gučevskoj 10 (iznad Steco restorana na autoputu). Imaju dosta ozbiljnu opremu, da ne kažem preozbiljnu. Kafa se prži Probat pržioniku vezanom za kompjuter. Moguće je napraviti svoj profil prženja, ovo naravno važi za velike porudžbine. Pored velikog pržionika imaju i dva manja Probata za prženje uzoraka, kao i laboratoriju za merenje vlažnosti, boje i rastvorljivih supstanci.

Default prženje je srednje - srednje tamno, što se meni ne sviđa posebno jer sam navikao na srednje svetlo. Razlika u aromi je za mene velika. Moguće je tražiti da ispeku drugačije, ali ono što prodaju gotovo je uglavnom srednje pečeno. Preporučujem za probu Orange blend kao nešto veoma izbalansirano. Probao sam kod njih i veoma mi se svideo.

Uzeo sam Guatemala Antigua - dosta ravna i dosadna, Burundi Kibingo - aromatična ali zemljasta, Ethiopia Yirgacheffe - po mom ukusu bi trebalo da bude svetlije pržena. Cene su umerene, ni jeftino ni skupo. Više kod njih na sajtu http://gradskaprzionica.rs/uzorci.html Uzorci su od 200g, nemojte da vas zbune cene jer su po kg. Po mom ukusu mogu da preporučim samo Orange Blend i Ethiopia Yirgacheffe. Zbog srednjeg prženja, kiselost je minimalna ali zato nedostaju visoke aromatične note.

Koga ne mrzi i ima vremena, može da ode kod njih direktno i da proba kafe. U nastavku, slike iz pržionice.







 
^
Ovo deluje sjajno sto se tice cena i obima ponude, moracu da prosetam da cekiram.
Koristim Magnifica nekih tri meseca i za sada mi je Columbia u zrnu iz CoffeeFactory optimum ukus/kvalitet/cena.

@palija Nisam siguran koliko ti je isplativa cela masinerija bez barem 3-4 soljice dnevno. Dosta ima propratnih troskova (tipa Delonghi decalc sredstvo) i eksperimentisanja sa ukusima koje su podnosljiviji uz veci protok. Ako se ipak opredelis za kupovinu, topla preporuka za Delonghi Magnifica, nije pretesko savladati kreiranje pene za kapucino uz pomoc pare. Na poslu koristim Nespresso i u poredjenju s ovom od kuce je Aliexpress, ali moze okej da se iskombinuje za prvu pomoc. :)
 
Razmisljao sam i o tome ali nekako mi deluje da te kapsule ne nose sa sobom pravi ukus kafe, kao da je nesto izmiksno u njima ili je to samo moj pogresan subjektivan utisak... Opet volim povremeno sa mlekom napraviti a preko kapsula se dobije cena blizu one u kaficu. Neko je naveo racunicu prilikom kupovine automatskog i Nespresso aparata i cinjenica je da se prvi otplati. Kod mene bi to mozda potrajalo ali bi doslo na svoje...
Na kraju ni to nije bitno toliko, ako vec resim izdvojiti novac za jednu od opcija, samo da skontam koja mi donosi vece uzivanje.
Vidim da postoje aparati sa keramickim nozevima mlina, a negde sam naleteo da su spomenuti metalni, navodno bolji. Sta je bolje vijati?
 
drugari, imam neki mellita espresso aparat (automatik), ali ga nisam koristio sigurno 2-3 godine... Koji servis predlazete u BG da ga odnesem da ga temeljno ociste, promene gumice, filtere ... sta vec treba.
Verovatno je dosta toga "zapusilo" za ove dve tri god :)
 
@palija Kao prosecan i nezahtevan korisnik moj savet ti je da uzmes aparat od oko 200-250 eura i da kupis posebno mlin na kome je moguce podesavanje krupnoce mlevenja.
Kao za sve ostalo, protiv sam AIO uredjaja.
Aparat cistis sa sredstvom za protiv kamenca (DM - 95 dinara dve kese). Za kafu koristi Rosa vodu.

Za kapucino koristi lonce i ne trazi aparat sa tankom za mleko. Pogledaj na YT kako se parom pravi pena...

Aparat na kapsule zaboravi to sa "dobrim" espressom nema veze.

Uzivaj i nema filozofiranja. A ako mislis da imas vremna da se bahces sa doziranjem, grejanjem, curenjem, dripovima, dopovima,... onda idi u kafic i plati kafu.
 
Poslednja izmena:
Breville, tj. Sage je odličan. Ovaj model ima i PID, da.

@sajlonac

Pregledao sam ceo YT pre nego što sam ga uzeo. :D Trebalo mi je jedno 30ak kafa da bih skapirao fazon, dužina ekstrakcije, koliko kafe (9g mi je sweet spot za single shot, duplo za double), koja granulacija, itd. Naravno, više posla nego automatika, ali mi je iskreno dosta bolja ista kafa u Breville nego u Magnifica S. Probao sam Supercremu, Brazil iz kafeterije, Tierru, Pellini (za sad mi je omiljeni od ovih komercijalnih kafa) i uglavnom su sve ispadale kako treba...

Najbolja u semi-auto segmentu. Imam je već duže vremena. Meni je isto trebalo više vremena da nabodem grind i vreme za različite kafe. Neki tip pomaže kao što je 10-15min zagrevanje mašine sa portafilterom, sipam toplu vodu u šolju pa gore da se greje, itd...Pošto pijem sa bademovim mlekom kapućino neverovatno je koliko dobro može da odradi.

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk
 
@palija
Prelistaj postove unazad. Pisali smo o tome bezbroj puta. Za dobar espresso treba i pristojna investicija. Ja nisam pristalica automatskih mašina. Nisam nikad popio kafu koja mi se sviđa na njima, čak i na modelima od po 600eur. Po meni, bacanje para. Za te pare kupiš Gaggia classic i polovan komercijalni mlin.
Ako hoćeš da znaš kakva je kafa na automatici, u Ikea restoranu imaš ozbiljan automatski aparat, mnogo bolji nego što može bilo ko od nas da kupi. Koristili su nekad Lavazza Tierra kafu. Sad ne znam šta stavljaju. Ako ti se ta kafa sviđa i mrzi te da se zezaš sa kafom, kupi automatiku i ne razmišljaj.
 
Ako problem nije u lovi probao sam na promocijama Jurine full mašine. Odličnu kafu prave obzirom da su full auto ali je i cijena prava sitnica[emoji16].

Sent from my Pixel 3 XL using Tapatalk
 
Sve vise mi deluje najprakticnije sto je xalexas naveo. Neki manuelni aparat bi mi mozda bio najpametnije resenje. Pored ovih Gaggia, koji bi mi jos preporučili, kakvi su delonghi iz ec serije i slicno?
 
Ne znam kakvo je stanje danas ali pre par godina je kod nas bilo dosta polovnih repariranih Jura po više nego pristojnim cenama.
 
Ima li neko 'dolce gusto delonghi'? Kako se pokazao generalno? Ima ih za 50e po oglasima, ima li neki bolji za taj novac?

Sent from my OnePlus 7 Pro using Tapatalk
 
Sve vise mi deluje najprakticnije sto je xalexas naveo. Neki manuelni aparat bi mi mozda bio najpametnije resenje. Pored ovih Gaggia, koji bi mi jos preporučili, kakvi su delonghi iz ec serije i slicno?

Gaggia classic je pristupačan kućni aparat koji koristi isti portafilter kao velike komercijalne mašine. Razlika u odnosu na ostale jeftinije kućne aparate je ogromna. Ja sam dugo koristio Philips Poemia ali ona kao i ostale kućne manuelne mašine koristi portafilter pod pritiskom. U prevodu, možeš da koristiš i lošije samlevenu kafu a pritisak će uvek biti oko 15bara jer gura vodu kroz malu rupicu kao na Nespresso aparatima. Na komercijalnim mašinama i Gaggia classic, pritisak se postiže određenom granulacijom mlevenja i tampiranjem a za to treba dosta iskustva i odličan mlin. Ponavljam, razlika u kvalitetu spremljenog espressa je značajna.
 
Za taj Gaggia classic postoji brdo reklamacija i prituzbi jer se vec izvesno vreme ne pravi u Italiji, nego u Rumuniji, od kada je Gaggia u vlasništvu Philipsa.
 
@netlord Koje tačno reklamacije? Novi model GC iz 2019 je značajno unapređen. Bolji je i od prvih modela koji su bili sjajni. Prethodni model je bio jeftinije izrade. Što se tiče Philipsa, nikad nisam imao ni jednu zamerku sa tim brendom. Svi aparati su mi trajali bar 10 godina. Konkretno Philips Poemia espresso aparat radi već duže od 10 godina bez ijednog problema. Sipao samo Rosu i nisam radio ni dekalcifikaciju. Za usisivače i ostalo da ne pominjem ali to nije tema ove grupe.
 
Bio u Gradskoj pržionici i odusevljen sam. Bas prijatni ljudi i jos su mi esspreso spremili. Uzeo Orange Blend i Peru Phelix Phoro po 200g. U principu, koliko sam shvatio, moze da se naruci na sajtu 200g kafe i oni samo da ispecu 200g (jer imaju posebne przionice za te male kolicine) i to se pokupi kod njih. Kazu da im je to i cilj, da mozes da baneš i dobijes svezu prženu esspreso kafu.
 
@xalexas, idi pogledaj review na evropskim amazon sajtovima za tu made in romania verziju.Izgleda da su zato i vratili proizvodnju u Italiju.Slazem se da se philips kao brend i kod mene za razne uredjaje pokazao odlicno.
 
Evo, ja sam kupio novu tu losu seriju Gaggia Classic pre 4 meseca i bas da vidim ko ce da skonta razliku izmedju kratke kafe i kapucina na njoj i Vibiemme aparata sa dve grupe, koji je skroz servisiran, a koji imam na drugom mestu.

Doduse, priznajem da sam izbacio onaj njihov baset i ubacio normalan i da je tesko napraviti singl shot. Isto tako priznajem da sam vezbao vec 5 ili 6 godina na prof aparatima za svoju dusu (Bezzera, La San Marco i Vibiemme)...
 
Nazad
Vrh Dno