Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Ja sam. Moze, normalno... Ali je to preskupa kafa da bi se tako kuvala... Dobra kafa ispadne, ali je razlika u odnosu na druge kafe tipa grand mala... Ne mozes da izvuces na taj nacin iz te kafe sve sto treba...
Ja je kuvam tako (tasti) kad mi izvetri za espresso...

Nema veze,bitno da moze. Probacu bas ovih dana,pa cu videti kako ce da ispadne...

Možda je bolje uzeti neku light roast kafu za filter, pa da od nje praviš tursku. Svakako, cupping se radi na sličan način, talog je tu i dalje :D
Ja sam pravio jednom, bilo je zanimljivo - bolje od obične turske - ali da, ne možeš na taj način izvući sve arome koje kafa inače ima.
I smor je trošiti punih 5 minuta u mlevenju same kafe - zavisno od mlina, može i duže potrajati xD

Pa ok,to mi onako pade na pamet,posto svakodnevno pijem cist espreso,a tursku volim da drmnem s vremena na vreme,pa ajd rekoh da pitam da li je izvodljivo.

Ja sam dobio na poklon kilogram neke svajcarske kafe za espresso nikako mi nije legla. Samleo je kao prah i dao mojima za domacu, stukli je za 15 dana kazu da je top

cekaj, ese filteri nisu kapsule nego ćalde (cialde)... Kapsule su u plasticne a ese (calde) su kao kesice za caj sa "kompresovanom" kafom.
I dalje sam poprilicno siguran da nisam dobio taj 3. basket

Edit: i nisam vise tako siguran...
ja calde stavljam u ovaj pressurized singe basket...
Potrazicu kad dodjem kuci taj 3. bakset ako ga imam... ali...
Nasao ESE pod... ipak ga imam :)

^ Ako si iz BG-a, imas je u Mega Maxi-ju na Adi, ali je bas skupa, mislim da je oko 4K kilogram, nema od 500g.

Prilozi

• Screenshot_20250130_192113_Chrome.jpg
    Screenshot_20250130_192113_Chrome.jpg
    63.9 KB · Pregleda: 53
4k za haubrant? Za te pare imate više opcija iz manjih przionica za svežu kafu, zašto bi iko pio industrijsku?

Iz NS-sam,provericu da li ima kod nas u Maxiju.To je ova?
Da to je ta.Takozvani zlatni hausbrandt.
Pa barem vi iz novog sada imate onu poznatu najlon pijacu a koliko znam tamo ima svega.
Kad sam pre par godina bio na toj pijaci bilo je i espreso kafe i to raznih proizvodjaca.I cena je sto posto povoljnija nego maxi,roda,merkator i slicne radnje.

Da to je ta.Takozvani zlatni hausbrandt.
Pa barem vi iz novog sada imate onu poznatu najlon pijacu a koliko znam tamo ima svega.
Kad sam pre par godina bio na toj pijaci bilo je i espreso kafe i to raznih proizvodjaca.I cena je sto posto povoljnija nego maxi,roda,merkator i slicne radnje.
Jeste,ali te na pijacamq su krsh. Uglavnom su przene pre 2god,stajale u ko zna kakvim vremenskim uslovima. Zadnja Lavazza Top Class koju sam koristio,bila je uzasna,samo protrčava kroz aparat,šta god da joj radiš. Tako da su pijace velika lutrija.
4k za haubrant? Za te pare imate više opcija iz manjih przionica za svežu kafu, zašto bi iko pio industrijsku?
Ma sve to ok,nego sam se malo smorio sa blendom iz Espresso Direct-a,pa bih da probam neku klasiku preprženu 😀

@sinda
Ma nista ti nije sigurnije ni u rodi,maxi-u i slicnim radnjama.Cena izuva kod njih i retko ko tamo i kupuje.Tako da je i kod njih upitan datum,ono tipa da li su sveze ili bajate.Za tu lovu 4 soma moze se kupiti bolja kafa u nekim przionicama kafe.
Ja sam ovde u beogradu dok je bio buvljak kupovao lavazze i kimbo i rok je bio ok.Nije bilo pred istek roka.Lavazza koliko znam ima skoro dve godine rok trajanja.
Slazem se da je na buvljaku upitno kako ih cuvaju ali ako hoces kompromis sa nekom normalnom cenom za komercijalne kafe onda ti ostaje jedino ta solucija ili przionice kafe.

Hyundai nespresso aparat mi se bio začepio, pa sam mu odradio rutinski descaling.
Sad, kao da pumpa ne vuče vodu uopšte, iako se čuje da radi.
Da li ovo da probam da rešavam sam ili da nosim u neki servis?

Da, u sustini je najbolje kupiti kafu iz przionice, tu si siguran sta kupujes. Ali przionice uglavnom imaju svetlu ili srednje prezenu kafu, ne znam da li negde ima dark roast da se nadje? Za tradicionalni italijanski espresso, ko voli, treba ti prepecenica, i to sa nekih 7.5-8g bude top shotic, kremast, gorkast, milina : )

Ne znam, iskreno, toliko puta sam pukao pare i na kafu iz przionica, koja je bila losija od "pijacarke" i to poprilicno losija. Dok je onaj lik iz Apatina przio kafu, bio sam miran. Sada, izbora mi je sve manje, a cene sve vece.

Pisemo peticiju da se ponovo pokrene Apa Roasters :)

Kvalitet varira i kod većih prižionica.
Zadnje dve ture Kube iz Kafeterije, jedna pečena 25.12.2024 , druga 10.01.2025 ni prići prethodnim serijama gde se jasno osećale nijanse i aroma.
Malo smo tržište, kvalitet repromaterijala verovatno nije uvek isti a verovatno ni pečenje ne pogađaju svaki put.

A što se tiče kafe po buvljacima ili marketima, dobra je samo za izbegavanje. (Pre)Pečena ko zna kad, čuvana u ko zna kojim uslovima, par puta sam probao i dobio jedno veliko ništa.

Da, u sustini je najbolje kupiti kafu iz przionice, tu si siguran sta kupujes. Ali przionice uglavnom imaju svetlu ili srednje prezenu kafu, ne znam da li negde ima dark roast da se nadje? Za tradicionalni italijanski espresso, ko voli, treba ti prepecenica, i to sa nekih 7.5-8g bude top shotic, kremast, gorkast, milina : )
u gradskoj przionici mozes da kazes koliko przeno da bude

Kvalitet svuda varira, i to će da potvrdi svako ko isti tip kafe kupuje duže vreme od istog dobavljača. Meni je sve to bilo dobro, bez obzira na varijacije.

Mislim da Greenet ima dark roast kafu. Nije nesto ni skupa, pa mozes da probas ako imas negde u blizini.

Nasao ESE pod... ipak ga imam :)
Ako nekog zanima:
Probao sam ćalde na ESE basketu (Dedica) i iskreno, vise mi se svidja kako ispada na pressurized basketu... Bolja je krema na pressurized, i malo veca kiselost sa nekako intenzivnijim ukusom, dok na ESE basketu se dobija manja kiselost, slaba krema (pena) i orasastiji ukus...
Tako da, zavisi ko sta voli...

Ja na kraju uzeo 200gr neke Barcaffe,u The Pub-u u Big NS....kafa odlicna,samo cena nenormalna. 450din/100gr 🙄

Možda je jeftinija na kg? Zeznuto postaje malo sa cenama u Srb, mada ne samo kod nas, globalno trokira.

^^ u Loftu je 500 i nesto dinara 100g, tako da dobro si prosao :D

Nazad
Vrh Dno