Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Kakva je kafa u dzezvi, neka za espreso recimo ?

Sent from ass

Espreso mislim da nisam nikad pio, samo obicnu kupovnu Grand ili Bonito.. Crna/turska kafa hebem li ga?

Espresso kafa u dzezvi je prilicno losa. Mislim na mlevenje za espresso koji se koristi u dzezvi. Prosto, ne napravi to neku dobru kafu. Treba ipak pritisak da se iz espresso grinda izvuce ono sto treba, a toga nema pri turskoj kafi.

Može li neko da preporuči kvalitetnu kafu za pravljenje klasične crne, turske, u džezvi?

Sent from my Nexus 5X

Pa dobro, jel ima neka preporuka za obicnu tursku kafu u zrnu a da iole valja i da je bolja od raznih grandova, bonita itd? Naravno, a da nije skupa..

Coffee factory, sveže pržena i mlevena.

Mislis na Cafe & Factory?

Uzeo sam one kineske pods za Dolce Gusto, posto vec imamo 2 takva aparata (pomenuh da se sestri svidja ta kafa, pa su aparati bukvalno bili frei uz njih).
I sada iz Koffeina koristim kaficu. Malkice sam isprobavao koliko da presujem kafu (ako se rastresita samo stavi, ne ispada lepa, kao da pola kafe ne iskoristi sto sam i ocekivao, ako se pretera, jedva izadje ista za 60sek :D)

FIna bre stvar stvarno! I dobro ispadne espresso. A i filter zrno ako se iskoristi, fin ukus daje, bas sam zadovoljan. (probao sam i mlevenu za filter, znaci veci prah, moze i on da se koristi, naravno drugaciji ukus)

Ali smorih se sto tracking nije pravi, mesec tacno otprilike putovali, skoro sam zaboravio :)

Probao sam sada Burundi u Koffeinu, posto nema vise Gvatemale (a stvarno je bila dobra). Licni predlog, preskocite. Ono je bas ukus koji podseca na C kafu i slicne, dakle nase obicne dzezvare :)

Јеси ли ово поручио?
85420e39fb93ba12984ebc76dcd33619.png

Tako bas izgleda, ali sam sa eBaya, ne Ali-a.

P.S. u Koffeinu mu odgovara 1.5/1.6 (ne znam zasto imaju i tako male razlike za mlevenje) mlevenje, dok u Przionici mora preko 10. Uzeo sam 9.5, jedva ima masina pritisak da napravi espresso.

Moguce da i sama kafa igra ulogu, Kenya @1.5 iz Koffeina je prilicno rastresitija, a izgleda iskreno sitnije mlevena od Gvatemale @9.5 (nisu iste mere!) iz Przionice, ali Kenya se super uklapa, dok Gvatemala kazem, jedva. (samo izgleda sitnije mlevena, kada se proba u papirnom filteru, zrna prodju u filteru 2 :))

Skupa varijanta je Burundi u Koffeinu. Mislim da se odlicno uklapa za tursku kafu, i ima bas taj smek.
Ili mozete onu Rioba iz Metroa, Brasil, sami samleti, ili cak Etiopiju.

@peja u Nišu nećemo da se napijemo kvalitetne kafe, nažalost... Jedino Biro ima dobre kafe ali ne znam da li prodaju i melju neku koja bi odgovarala za džezvu.

Ја сам на најлон пијаци у Новом Саду нашао Lavazza crema &gusto од 250gr за 250 динара, млевену и користио метод са YouTube и одличан еспресо је био! Баш сам био задовољан.

https://m.youtube.com/watch?v=ADZpUrhGqZQ

Poslednja izmena:
Uzeo sam one kineske pods za Dolce Gusto, posto vec imamo 2 takva aparata (pomenuh da se sestri svidja ta kafa, pa su aparati bukvalno bili frei uz njih).
I sada iz Koffeina koristim kaficu. Malkice sam isprobavao koliko da presujem kafu (ako se rastresita samo stavi, ne ispada lepa, kao da pola kafe ne iskoristi sto sam i ocekivao, ako se pretera, jedva izadje ista za 60sek :D)

koja sve kafa može da se koristi u ovim kapsulama? sad mi dolce gusto aparat već deluje zanimljivije, ali koliko sam razumeo iz ovog tvog posta ima tu zezanja tipa kako, koliko, koja kafa itd...?

meni je nekako i dalje italijansko espresso lonče favorit...osim što nema pene, sve ostalo je savršeno...a i način pripreme je onako, zen budizam :)

Moze bilo koja samo da bude mlevenje prikladno.
Ne bih menjao to lonce, DG su pravi low end. I imam ga za dz inace ga ne bi ni kao dzezvu platio:)

Malo sam proleteo kroz temu, i ne mogu da pohvatam?!?

Od ovih aparata što rade na kapsule, koji sve standardi postoje? Pohvatao sam do sada Nesspresso, Dolce Gusto, Tassimo...
Samo Lavazza ima Espresso point, Espresso Point Maxi i Espresso Blue kapsule, sve međusobno nekompatibilne u raznim aparatima.

Svi ovi imaju neke drugačije kapsule. Ima li neki guide koji svi standardi postoje, šta je sa čime kompatibilno?

Ako gledas kod nas, mislim da ti je skroz nebitno. Ima Nescafe Dolce Gusto i Nespresso, i to je to ;) Ja nista drugo nigde nisam nalazio. U stvari Nespresso pods nisam ni nalazio kod nas, mozda ih ima kod veleprodaja, ali ima Rioba i Lavazza u Metrou koja se koriste u Nespresso aparatima reicmo.

Ја сам на најлон пијаци у Новом Саду нашао Lavazza crema &gusto од 250gr за 250 динара, млевену и користио метод са YouTube и одличан еспресо је био! Баш сам био задовољан.

https://m.youtube.com/watch?v=ADZpUrhGqZQ
Видим да у Tapatalku не показује снимак, па сам мислио да исправим, али не нешто не иде од руке.

Poslednja izmena:
Ako gledas kod nas, mislim da ti je skroz nebitno. Ima Nescafe Dolce Gusto i Nespresso, i to je to ;) Ja nista drugo nigde nisam nalazio. U stvari Nespresso pods nisam ni nalazio kod nas, mozda ih ima kod veleprodaja, ali ima Rioba i Lavazza u Metrou koja se koriste u Nespresso aparatima reicmo.

Ahm! To mi je trebalo. Gledao sam u Nemačkoj u Saturnu, ima sijaset aparata, za sve moguće kertridže. Ali nisam pohvatao šta tu sve postoji, niti šta ima kod nas.

Kod Italijana dok sam boravio, pio sam Lavazza Espresso point, i bila je skroz dobra. Ali koliko sam pohvatao, tih patrona, a ni aparata, nema kod nas.

Ahm! To mi je trebalo. Gledao sam u Nemačkoj u Saturnu, ima sijaset aparata, za sve moguće kertridže. Ali nisam pohvatao šta tu sve postoji, niti šta ima kod nas.
:) The problem of having too much choice ^^ Ja u Nemackoj videh gomilu aparata isto u Saturnu, ali iskreno nisam video da i oni imaju patrone izbora!
U Francuskoj sam samo Dolce Gusto i Nespresso isto nalazio, i to nema Nespresso u obicnim radnjama, nego bas Nestle-ova Nespresso radnja (ima ih nekoliko, najveca je ona promotivna kod OPere, koja lici na luksuzni vinski podrum vise nego na kafic :))

Možda u sve te silne aparate i ide samo jedan ili dva kertridža, ali ni to nisam pohvatao. :(

U one skuplje u Saturnu/MediaMarktu ide kafa, zrno ili mlevena, ne patrone. Sem one skuplje DG/Nespresso. Svejedno, kod nas imas Nespresso i DG, i to je to. DG su smejurija pravi low-end, Nespresso vec i ima izbora alternativnih (a ni sam Nespresso nije losa kafa, samo nije najbolja)

Pitanje za vas koji ste uzimali u Koffeinu i Przionici za espresso mlevenu kafu - na koliko vam je mlevena i za koji aparat? Hocu da vidim da li mogu da povezem brojke medju njima, jer se razlikuju oko 10x, ali nisam siguran da li je BAS 10x.

^^ Da da, znam da u ove bolje ide zrno. Mislio sam na izbor tih patronskih.

Nego, ajd sad dobro, ima li za DG alternativnih kafa? I kakva su iskustva sa tim kineskim DG patronama koje sam puniš? Kako se ponaša aparat ako stavimo neku vr' kafu?

U sustini DG ti je kompresor - kao da pustis vrucu (ili hladnu vodu) pod pritiskom kroz patronu. DG patrone imaju unutra ili instant kafe (kao npr. nes 3 u 1) ili imaju pravu kafu i filter. Kakve su kineske patrone, to ti ne bih znao reci, posto ih nisam video ili probao, ali nema tu neke filozofije - ako stavis kafu predvidjeno za to, i imaju filter, ne znam zasto ne bi kafa bila normalna. Naravno, ne moze da se meri sa pravim dobrim espressom, ali to je vec prica za sebe.

Po meni, sam po sebi DG ima ok espresso kafe. Jesu malo skuplje za nas standard, ali opet jeftinije nego da negde odes na espresso, a cesto nemas vremena za to i hoces da brzo napravis kafu i ispijas je npr. za kompom.

Jedina mana DG je sto kod nas ima jako mali izbor kafa, tako da najcesce moras da kupujes preko svercera ako hoces nesto drugo.

Treba malo isprobavanja verovatno za svaki DG aparat, ali ja sam nasao neku smernicu za ovaj sto je bio frei.
Tacno nekih ~20sek za oko 30ml espressa, tada mlaz pocinje biti razredjen, do tada super.

Trenutno koristim Gvatemalu koju sam ove nedelje kupio, ona se nekako uklapa bas u ovu formulu. Prosla Gvatemala (inace MNOGO bolja od trenutne, i najbolja kafa kod nas koju sam probao), dakle do pre neke 2 nedelje sto je bila u Koffeinu je malo drugacije isla, morala je vise da se kompresuje (vise da se stavi i da kasicicom malo presuje), inace izadje razredjena. Identicno mlevenje, ali skroz drugo zrno, ocigledno nije ni ista plantaza/vrsta kafe.

Probao sam inace i Keniju, i kod njih i sam da pravim od iste serije, identicno mi izadje Espresso, iz prve sam pogodio. Nisam ocekivao da ce tako dobro napraviti iz DGa.

S' tim da za ovu Gvatemalu treba birati krupnije mlevenje izgleda. Kompresor je odlican za Keniju taman @1.5 u Koffeinu, ali za Gvatemalu, kao da je sitnija ili vise upija, ne znam kako da objasnim, ali vidi se da se kompresor muci da od nje napravi espresso:)

U svakom slucaju, mislim da je za pocetak odlican izbor. Patrone su 1-2$ komada, besplatan shipping. Ja uzeo 6 komada, 3 za mene, 3 za moje, cisto da nikada ne koristim mokre, vec da uvek barem jedna bude suva skroz.

Kod nas u BGu, Alosno i Metro Borca ima bre izbora DG kafa. Jedno 12ak razlicitih. U Francuskoj i Austriji sam video mozda jos 3 neka, ali 2 su bila caj (da, ima i patrone za Nestea), ne secam se sta bese onaj 3.
Generalno, mislim da se izbor svodi na Espresso (ima 6 vrsta kod nas barem: Grande, Lungo, Ristretto, Cortado, Barista, Intenso) i Cappuccino. Ne vidim sta jos tu ima posebno. Macchiato i Cafe Au Lait deluju previse razvodjeni.
A i generalno, bolje kupiti nesto za pravljenje prave dobre pene (dajte predlog inace, ii dalje nisam nasao odlucio) nego koristiti patrone sa creamer-om u kapsulama.

Poslednja izmena:
A i generalno, bolje kupiti nesto za pravljenje prave dobre pene (dajte predlog inace, ii dalje nisam nasao odlucio) nego koristiti patrone sa creamer-om u kapsulama.

Угрејеш млеко скоро до врења и узмеш кинески миксер за кафу од 200 динара и добијеш одличну пену.

Nema to veze sa dobrom penom.
Probaj koji put u Przionici, ako ti se pogodi da jedan mladji pravi kapucino, shvatices razliku.

Ova pena sto prave DG aparati je meni i bez poredjenja sa Przionicom lose.

Da li si probao Nespresso Aerocino za penu? Ne znam da li je dobar, to je jedini kućni koji sam ja probao...

Sent from my Mi 4i using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno