Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Taj Gaggia MDF lepo izgleda i ok mu je cena skroz...da li je neko imao iskustva sa istim?

onda Graef na KP

-----------------------------------------------------------------------------
dodato: tek sada vidim da Graef nema na KP. mozes pitati nekoga da ti donese iz Madjarske. svi ovi sto prodaju aparate.
ili Delonghi KG521M (150 eura) na KP
Ima graef cm800 jedan na kp. Jel taj dobar?

Poslednja izmena:
Sto se tice aparata ja koristim onaj stari lidlov model, dobio sam ga iz inostranstva i meni je skroz ok. Radi vec 4+ godina, imao sam samo problem sa polomljenom kasikom koju naravno nisam mogao da nadjem nigde ovde, ali sam na kraju narucio iz nemacke sa zvanicnog sajta projzvodjaca. Kostala me je ranga do 20e sa dostavom.

Ja sam narucio sve.
Nasao sam na lageru ovde gaggia viva style, a mlin narucio u Bago gaggia md15.
Za entry lvl ce mi to biti sasvim ok.

Ne mogu da editujem prethodni post.
Kakve parametre da pratim za pressurised filter? Nalazim na netu nekih 15s ekstrakcije u odnosu 1:2.

Jel neko probao da upgradeuje na unpressurised viva seriju? Nasao sam na ebay komplet ručku sa naked portafilterom. Cena oko 50$. Koliko to sve ima smisla nisam ni sam siguran.

Prvo, za tu cenu možeš da nađeš portafilter i kod nas.
Drugo, nema mnogo svrhe da dodatno ulažeš, vrlo brzo ćeš raznim tvikerajima stići do cene ozbiljnojeg aparata npr. GC pro.
Treće, što de tiče vremena ekstrakcije to moraš sam da eksperimentišeš jer zavisi od niza faktora (vrsta kafe, masnoća, granulacija ...)

Ako neko zna gde ima portafilter unpressurised kod nas 53mm neka javi.... Naravno za neke ok novce.

portafilter unpressurised kod nas 53mm neka javi
Javljam ti da ga neces naci nizakakve pare

Napisao si
Za entry lvl ce mi to biti sasvim ok.
za isti lvl nije "unpressurised portafilter". Mani se toga i ne bacaj pare.

Prvo kupio si mlin koji ne moze da melje sitniju kafu da bi je koristio za "unpressurised portafilter".
Drugo i da imas takav mlin neces nikad dobiti bolju sa "unpressurised portafilter".

Spremaj kafu i uzivaj.

Poslednja izmena:
Dok cekam da stigne Lavazza Crema e Aroma, uzeh u DM-u njihovy Espresso Bio kafu. 75% arabika, 25% robusta. Zrna djeluju nekako masna i na prvi miris kisela. Ali kad se kafa napravi ne osjeti se puno kiselost. Prije te sam koristio Lavazzu Espresso Cremoso i jos 1 i obje su bile 100% arabika.
Meni je ova kafa iz DM sasvim solidna, ne znam da li je iko probao.

Ja sam pio tu lavazzu cremoso i ona nije 100 posto arabica.
ako je to ova ona je 70 posto arabica i 30 posto robusta.Nije losa kafa.
Sad sam uzeo kimbo extra crema i ona mi se najbolje pokazala do sada od ovih komercijalnih espreso kafa.
Ona je 35 posto arabica i 65 posto robusta.
Inace je dobra i lavazza top class i lucaffe espresso bar.

To je ta. To je i mene bunilo. Negdje pise 100% arabika, negdje 70-30 u korist arabike. Solidna kafa, ali iskreno, ova iz DM-a mi je ljepsa i ukusnija. Nema kod nas u BIH, ako ima cijena je smijesna. Npr ova Lavazza Crema e Aroma blue je 22-23 eura kod nas sto je ludost, ali tako je kako je. Cim budem u Srb, uzeco Kimbo Extra Cream sto si rekao, Pellini vivace i jos 1-2 pa probati sve polako.

Ovo je italijanska komercijalna kafa koja ima taj ukus koji se nama sviđa kod njihovog espresa.
Ima i neki udeo robuste.
Kod nas ima da se kupi u zrnu (na meru) u restoranu Eatalian na Dorćolu. Ne znam tačno cenu ali se sećam da je nešto skuplja za "non specialty coffee".
U Italiji uopšte nije skupa, tako da ko ide tamo ili ima nekoga...

Kod mene isti sto su pili prosle kafe, kazu da je ova ima jaci ukus i da je ljepsa od prethodnih. Nisam rekao da sam promijenio, vec sam samo napravio i cekao reakciju. 😂

Dok cekam da stigne Lavazza Crema e Aroma, uzeh u DM-u njihovy Espresso Bio kafu. 75% arabika, 25% robusta. Zrna djeluju nekako masna i na prvi miris kisela. Ali kad se kafa napravi ne osjeti se puno kiselost. Prije te sam koristio Lavazzu Espresso Cremoso i jos 1 i obje su bile 100% arabika.
Meni je ova kafa iz DM sasvim solidna, ne znam da li je iko probao.
Pisao sam o toj dm bio. Skroz pristojna, cak i bolja od npr Vergnano grancrema.
Inace, postoje minimum dve dm bio kafe kod nas - 100% arabika i ovaj blend o kome je pisano.

Od tebe sam i vidio da si pisao za tu kafu, posto sam taman trazio novu. Bila je jos jedna 100% arabika, Caffe Crema tako pise na pakovanju. Ova sto sam ja uzeo pise espresso. Znaci ti si uzeo 100% arabiku?

Od tebe sam i vidio da si pisao za tu kafu, posto sam taman trazio novu. Bila je jos jedna 100% arabika, Caffe Crema tako pise na pakovanju. Ova sto sam ja uzeo pise espresso. Znaci ti si uzeo 100% arabiku?
Uzeo sam blend. Nisam nasao do sada 100% arabiku koja mi se bas svidja, tako da nisam hteo da eksperimentisem.
Cim cujem vocne, citrusne note, znam da nije za mene.

Jel zna neko gde mogu da se uzmu julius meinl espresso soljice? Ove crvene a narocite crne sa slike su mi zapale za oko. Po kaficima ovde u Vrscu sam video samo njihove bele klasik

1631387079933.png

Uzeo mlin, oko 17e me je koštao, melje ko pobesneo. Ne znam sta cu ako se preselim u manji stan i ako mi se familija vrati, pa kuhinja stvarno zatreba za kuvanje :))
20210912_151616.jpg

Postoji li neki kafe aparat da može raditi i espresso/capuccino i filter kafu?

Nazad
Vrh Dno