Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Jel nesto za preporuku od ovoga?
I moja preporuka za LavazZa Crema E aroma,takodje preporuka za Lavazza Super Crema (plava kesa sa zutim prugama) ona mi je mozda cak i bolje legla od ove prethodne,ali preporuka za obe. A juce sam uzeo ovo čudo u Lidlu,ajd čisto da probam,pa javim utiske :)

Prilozi

• IMG_20210831_162145.jpg
    IMG_20210831_162145.jpg
    192.5 KB · Pregleda: 111
Potreban mi je aparat za kafu/kapucino za kucnu upotrebu.
Uzeti bilo sta polovno je veoma rizicno jer nemas nikakvu garanciju. Posto pocinjes za 250 eura mozes imati dobar set. Ja imam DeLonghi Dedica 685 i Saeco poemia. Pa ti onda i savetujem da izmes Gaggia Viva (naslednik Saeco Poemia aparata) na KP. A mlin imas Graef ili polovni kod Stevana (ovo ti je sigurno). I sve pokrivas sa 250 eura. Ja bih tako.

sinda je kupio Gaggia Viva Prestige , pa ga pitaj.

pa javim utiske
Čekam...

Poslednja izmena:
  • Lavazza Crema e aroma - BLUE na OTC je 1500 dinara. Odlicna i ona je Lavazzina HoReCa.
  • Hausbrandt Gold (baka i deka na etiketi) - je izvrsna ali me odbija cena. Najmanja koju sam video je 2900 din. u prodavnici.

Za kucne i ne zahtevne, mlin je odlican. Jeste plastican ali radi svoj posao. Problem sto je pre par meseci bio 11.000 din. Od pre 3-4 meseca je oko 150 eura.
Znaci da je cena prevelika. Trazi na Stavana on prodaje polovni Mini Mazzer za 150 eura. Trenitno nema ali pitaj.
Pitao sam za aparat za esspresso,ne za mlin.Hvala

Uzeti bilo sta polovno je veoma rizicno jer nemas nikakvu garanciju. Posto pocinjes za 250 eura mozes imati dobar set. Ja imam DeLonghi Dedica 685 i Saeco poemia. Pa ti onda i savetujem da izmes Gaggia Viva (naslednik Saeco Poemia aparata) na KP. A mlin imas Graef ili polovni kod Stevana (ovo ti je sigurno). I sve pokrivas sa 250 eura. Ja bih tako.

Čekam...
Ima li kakva opcija da ne moram mlin da kupujem posebno? Vise je stvar prostora...

Ima, superautomatici od 400 evra, pa navise

• Lavazza Crema e aroma - BLUE na OTC je 1500 dinara. Odlicna i ona je Lavazzina HoReCa.
  • Hausbrandt Gold (baka i deka na etiketi) - je izvrsna ali me odbija cena. Najmanja koju sam video je 2900 din. u prodavnici.
Regulare ima za cca 2000 din,a na kp, neproveren prodavac za 1600. Hausbrandt gold
Za kucne i ne zahtevne, mlin je odlican. Jeste plastican ali radi svoj posao. Problem sto je pre par meseci bio 11.000 din. Od pre 3-4 meseca je oko 150 eura.
Znaci da je cena prevelika. Trazi na Stavana on prodaje polovni Mini Mazzer za 150 eura. Trenitno nema ali pitaj.

I moja preporuka za LavazZa Crema E aroma,takodje preporuka za Lavazza Super Crema (plava kesa sa zutim prugama) ona mi je mozda cak i bolje legla od ove prethodne,ali preporuka za obe. A juce sam uzeo ovo čudo u Lidlu,ajd čisto da probam,pa javim utiske :)

Tu iz Linde sam ja skoro uzeo i bas pisao o njoj. Nije losa, pogotovo za te pare. Mozda malo masnija
Ima, superautomatici od 400 evra, pa navise

Ima i za manje. A kad vec pisete o polovnim aparatima i mlinovima, moze i full automatik za 150-200e dobar da de nadje

Superautomatike, polovne u životu ne bih uzeo

Superautomatike u životu ne bih uzeo
Razlicita publika.
Mene recimo mrzi da se *****avam sa mlinom, pripremom kafe aparatom " sa ruckom", kao i pospremanjem nakon toga.
Svesan sam da mozda, sa boljom opremom i uz dosta truda mogu dobiti kafu kod koje cu osetiti razliku u ukusu, ali i da ce to vise kostati, zahtevati vise truda i vremena, a to, pogotovo ujutro, ne zelim da radim.
Ovo je stepenicu iznad Nespressa i Dolce gusta, a mozda trunku losije nego kafa koju bih dobio sa prosecnim aparatom i mlinom, a uz mnogo manje cimanja.
Kome se cima, tj. ne dozivljava to kao cimanje, cela ova logika ne pije vodu...

@malacrnabuba
Nisi probao Jure Professional :D Problem sa superautomaticima je, koliko sam video, za isti kvalitet manuelnog plaćaš 2x više za superautomatik

Ima li kakva opcija da ne moram mlin da kupujem posebno? Vise je stvar prostora...
Pazi,ova moja kombinacija je ok,i ne zauzima mnogo prostora. Mlin drzim u kuhinjskom elementu,izvadim kad meljem kafu neposredno pre pripreme,kad zavrsim,spakujem nazad,i ne mrzi me,par minuta posla. Ako si bas bas u frci sa prostorom,onda neki automatik,mada je meni kafa sa bilo kog automatika nebo i zemlja u odnosu na ovo sad sto imam kuci. Uzeo sam Gaggia Viva Prestige (polovna ali extra ocuvana 80e),a drugar mi poklonio neki mlin,u pitanju je TurMix Espresso E20,i u kombinaciji sa ovim aparatom,radi posao skroz ok. Eto,cak sam sad posle par meseci eksperimentisanja i dosta bacene kafe,konacno dosao do faze kada svaki put dobijem poprilicno istu kafu,tj konstantan kvalitet,sto u startu nije bio slucaj (jednom previse kisela,drugi put manje,pa treci put nesto trece,itd....). Mislim da tu najvise doprinose sledece stvari:
1. Konstantna krupnoca prilikom mlevenja (nikada vise ne meljem tacnu gramazu zrna koju cu da spremim,vec je posuda u mlinu maltene sada uvek napunjena vise od pola,pa kafa lepo ima konstantnu tezinu kada prolazi kroz nozeve)
2.Upotreba WDT tool-a (napravio sam u domacoj radinosti cep od vina+par igala za akupunkturu)
3.Merenje tacne gramaze pre doziranja (ovde se jos uvek malo mucim sa nekom prokletinjom od Gorenje kucne vage sa kojom seta gramaza,ali resava se uskoro sa onom malom ultra preciznom vagicom sa Alija)
4.Tampiram cisto da se "ispolira" pak,bez nekog veceg pritiskanja,ipak je u pitanju pressurized portafilter.

Kada se sve ovo ispostuje,dobije se bas bas fina kafa,meni bolja od bukvalno 90% kafa koje mogu da se popiju po razno raznim kaficima,a realno ceo setup kosta smesno.A sto se samog prostora tice,sve ovo staje na nekih 40x40 cm (vidi fotku) pa ces onda znati da li ti odgovara ovako nesto ili ne...

Prilozi

• IMG_20210831_204927.jpg
    IMG_20210831_204927.jpg
    152.6 KB · Pregleda: 115
Poslednja izmena:
@nemanjabgd84
Da, nisam računao cenu mlina, ali ovako grubo da kažemo da Jura od 2k evra daje isti kvalitet kao manuelni od 1k evra i kada dodaš neki mlin od 500 evra dođeš do 1,5k evra naspram superautomatika od 2k :D (eto ponovo je jeftinije, jedino ako te ne mrzi da se igraš bariste :D )

... za isti kvalitet manuelnog plaćaš 2x više za superautomatik..
i ne samo to. Vec pisao. AIO uredjaji su mi kao oni perorezi sto imaju i viljusku i kasiku, i kutlaču i nož,... Često idu na servisiranja. Na mnogima, ako jedan deo operacije stane, ne ide dalje. Ako je mlin problem onda je u problemu sve....
I na kraju, ne bi oni smećari ("uveženo iz Švajcarke, Nemačke,..) dovlačili AIO aparate na kontejnere. Pogledajte KP, sve automatici "iz uvoza".

PS: na 40x32 stalo sve. Mini Mazzer, Poemia i podloga sa tamperom. A ako je to preveliko onda se pravi mala stalaza i mlin iznad (video na www).

Poslednja izmena:
@nemanjabgd84
Da, nisam računao cenu mlina, ali ovako grubo da kažemo da Jura od 2k evra daje isti kvalitet kao manuelni od 1k evra i kada dodaš neki mlin od 500 evra dođeš do 1,5k evra naspram superautomatika od 2k :D (eto ponovo je jeftinije, jedino ako te ne mrzi da se igraš bariste :D )
Napisah da me mrzi :))
Salim se, o tako skupim aparatima nisam razmisljao. Fantazirao jesam, ali mislim da malo ljudi ovde moze to da priusti...
Tamo se pominjala cifra od 400e za superautomatik...
Ja sam za moj Philips dao 350e i mogu reci da sam zadovoljan. Kad uzmem Lavazza Crema e aroma, mocu cu bolji sud da dam, jer je to kafa koju gro kafica koristi koliko sam provalio, pa cu znati sta ovaj aparat zapravo moze.

Probah ovo ĉudo od kafe iz Lidla...prvi utisci pomesani :) kesa kada se otvori,ima miris ali dosta slabiji (poredim sa Lavazzom),i dosta drugaciji....zrno je dosta tamno,i poprilicno masno,kao da su iz ulja izvadjeni :) e sad sto se ukusa tice...interesantan je skroz. Jeste kisela,ali ne neprijatno,mene cak podseca na neki citrus sa nekom cudnom aromom,nekako osvezava ta kiselost,koja brzo prodje,pa ostane malo i slatkast ukus posle...sta znam,cudna kafa,ali moze da prodje,pogotovo ko voli malo kiselkastiju kafu-to je to :) u svakom slucaju se nece baciti,to je sigurno :)

Prilozi

• IMG_20210831_162145.jpg
    IMG_20210831_162145.jpg
    192.5 KB · Pregleda: 81

Čekam...
Gledacu da uzmem onda viva prestige.
Kazi mi kako da dodjem do Stevana vezano za mlin?

Probah ovo ĉudo od kafe iz Lidla...prvi utisci pomesani :) kesa kada se otvori,ima miris ali dosta slabiji (poredim sa Lavazzom),i dosta drugaciji....zrno je dosta tamno,i poprilicno masno,kao da su iz ulja izvadjeni :) e sad sto se ukusa tice...interesantan je skroz. Jeste kisela,ali ne neprijatno,mene cak podseca na neki citrus sa nekom cudnom aromom,nekako osvezava ta kiselost,koja brzo prodje,pa ostane malo i slatkast ukus posle...sta znam,cudna kafa,ali moze da prodje,pogotovo ko voli malo kiselkastiju kafu-to je to :) u svakom slucaju se nece baciti,to je sigurno :)
Meni recimo nije bila kisela,a ne volim kiselu kafu?!
I da, masna je dosta. Toliko da razmisljam da je ne koristim, da mi ne pokvari mlin, jer masne kafe sjebavaju mlin na superautomaticima

Meni recimo nije bila kisela,a ne volim kiselu kafu?!
I da, masna je dosta. Toliko da razmisljam da je ne koristim, da mi ne pokvari mlin, jer masne kafe sjebavaju mlin na superautomaticima
Pa vidi nije to ono kiselo da ubija,nego ta kiselost ima notu nekog citrusa (bar meni tako deluje) i prijatna je,brzo se izgubi i posle ostane slstkasto gorak ukus....mada opet kapiram da ima i do toga kako koji aparat izvuce ukus iz nje....

Gledacu da uzmem onda viva prestige.
Kazi mi kako da dodjem do Stevana vezano za mlin?

Mislim da je Prestige skuplji 30 eura samo zato što je ceo u prohromu. Ja bih licno uzeo onaj s plasticnim postoljem za 100 eura. Takva je Poemia, stariji brat.
U postu #5939 imaš link ka njegovoj strani na KP.

Meni recimo nije bila kisela,
Kolika je kiselost neke kafe zavisi od previse stvari. Ako koristis bottomless dobices kiseliju od stock portafiltera. Kiselost se "ubija" krupnijim mlevenjem, .... bla-bla

Pa vidi nije to ono kiselo da ubija,
Nakisela je Rossa pa se pije od 1972. godine. Nekad mi "leže" takve kafe. Osvežavaju. Možda uporedjenje s Rossom možeš dati precizniji ukus. I ovako si ti, koliko znam, prvi pisao o toj kafi. Svaka čast.

Poslednja izmena:
Qualita Rossu sam pio iz moka pota,uzimao gotovu samlevenu,nisam je uzmiao u zrnu sad od kad sam uzeo aparat,pa ne mogu bas precizno poredjenje da dam,ali u svakom slucaju,malo sam usao "u stos" sa pripremanjem,pa makar sad mogu uvek priblizno jednaku kafu skuvati,pa samim tim i uraditi neko poredjenje....a sto se Gaggia aparata tice...brt,nek je srecna kupovina svima koji ga jure...pre par meseci kad sam ja uzimao ovaj moj,sve sam zive prodavce sa KP iscimao,i niko ga nije mogao nabaviti (iako su uredno kacili oglase,klasika) te mi se javio covek ovde sa foruma,pa sam od njega pazario...ne znam kakva je sad situacija sa dobavljacima,ali ono je bilo katastrofa!

Nasao sam, gaggia viva style za 90e.
Dali je ona ista kao i prestige po pitanju delova, prikljucaka itd.... Materijal kucista mi ne igra toliko ulogu?
Razlika u ceni nije mala viva style 90e, a viva prestige 185e. Tu razliku u ceni bih radje usmerio u kvalitetniji mlin.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Gledao sam na oficijalnom sajtu, obe varijante imaju aluminijumski bojler.

Ako ima bojler onda gaggia viva style nema sta dalje da gledas. Trazi mlin.
Vazi.

Za mlin sam se čuo sa stevanom ali nema nikakvu manju varijantu mlina.... Tako da to sam u potrazi za nekim rešenjem do 150e.

onda Graef na KP

-----------------------------------------------------------------------------
dodato: tek sada vidim da Graef nema na KP. mozes pitati nekoga da ti donese iz Madjarske. svi ovi sto prodaju aparate.
ili Delonghi KG521M (150 eura) na KP

Poslednja izmena:
Vrh Dno