Aparati za kafu i kafa

juventus89

Flash Drive
Učlanjen(a)
14.08.2012
Poruke
15
Poena
3
Gledao sam sve klipove, mada ih ima jako malo, nema tu mog konkretnog problema. Zanima me samo da li i grupa tj glava daje pritisak kada se pusti kafa ili samo pumpa?
 

mstevanic

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
18.02.2005
Poruke
563
Poena
28
Snimi ti onda neki klip gde se dobro vidi šta se to konkretno dešava kako bi ti ljudi koji znaju to i kojih ovde sigurno ima na forumu mogli pomoći?
 

diviner_golden

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
29.10.2005
Poruke
201
Poena
28
Slažem se sa bubom.
Ovde su poznavaoci ukusa i pripreme kafe, slabo se ko razume u popravku aparata.
 

e46glogi

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
17.11.2015
Poruke
1,095
Poena
48
Za vikend u Bosni naletio na ove kapsule za toplu cokoladu, nisam vidjao kod nas.
 

Prilozi

  • 20210724_210229.jpg
    20210724_210229.jpg
    183.4 KB · Pregleda: 43

mstevanic

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
18.02.2005
Poruke
563
Poena
28
Ja sam poručio Lavazzu Espresso Barista, jel neko viđao ovu kafu kod nas?

Capture.JPG
 

Immortal0907

Flash Drive
Učlanjen(a)
19.06.2021
Poruke
7
Poena
1
Ljudi nikako ne mogu da izvucem dobar espresso shot. Ne znam vise do cega je. Aparat je Gaggia Classic Pro, koristim neki rucni mlin jer iskreno ne mogu da nadjem da kupim neki normalan. Sa nekom espresso kafom u zrnu ne znam brend, izvucem za nekih 13 sekundi 32 ml. Mlin podesen na najsitnije i kafa kada se samelje izgleda skoro kao ova domaca, ako meljem krupnije vreme ekstrakcije bude jos krace.
Tako resim da probam drugu kafu i kupim vec samlevenu Lavazza Crema E Gusto Classico. Kaze na pakovanju pogodna za sve aparate. Ljudi moji ja ubacio ono samo procuri kroz aparat. Bukvalno treba 5 sekundi ako i toliko. Blagi uzas. Sta radim pogresno :D ?
 

sinda

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
29.06.2010
Poruke
3,000
Poena
48
Ocigledno je iprevise krupno (koliko god tebi izgledalo da je sitno). Da li odradis tampiranje kako treba?I koju kolicinu samlevene kafe koristis za shot,tj koliko grama po dozi?
 

juventus89

Flash Drive
Učlanjen(a)
14.08.2012
Poruke
15
Poena
3
I problem je?



mstevanic mislim da sam je video jyce na OTC
Problem je bio taj da je ovamo jedna cev sto vodi od bojlera do grupe zapusila od kamenca.
Ljudi nikako ne mogu da izvucem dobar espresso shot. Ne znam vise do cega je. Aparat je Gaggia Classic Pro, koristim neki rucni mlin jer iskreno ne mogu da nadjem da kupim neki normalan. Sa nekom espresso kafom u zrnu ne znam brend, izvucem za nekih 13 sekundi 32 ml. Mlin podesen na najsitnije i kafa kada se samelje izgleda skoro kao ova domaca, ako meljem krupnije vreme ekstrakcije bude jos krace.
Tako resim da probam drugu kafu i kupim vec samlevenu Lavazza Crema E Gusto Classico. Kaze na pakovanju pogodna za sve aparate. Ljudi moji ja ubacio ono samo procuri kroz aparat. Bukvalno treba 5 sekundi ako i toliko. Blagi uzas. Sta radim pogresno :D ?
Mene muci nesto slicno. Uvece podesim sve lepo i kafa bude top. Ujutru ustanem i prva kafa proleti za 5 sekundi, a niko nista nije pipao preko noci, niti zna bilo ko oko toga. Znaci ista granulacija, ista kafa, ista gramaza, ista temperatura vode, isto tampiram sve i ujutru proleti samo. Pocinjem da sumnjam da preko noci ta samlevena kafa sto ostane u mlinu izgubi svojstva.
A savet za tebe, povecaj gramazu kafe ako vec i samlevena Lavaca proleti brzo. I tampiraj jos jace.
 
Poslednja izmena:

MareBGD

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
30.03.2003
Poruke
2,003
Poena
63
Naravno da samlevena kafa preko noci izgubi svojstva...

@immortal dve najvaznije stvari: kafa, mlin. Koliko vidim nit je mlin dobar, nit je kafa sveza. Probaj da doziras mnogo vise usporices protok ako mislis da ti je to resenje...

Poslednjih mesec koristim E65S GBW mlin koji ima hopper. Ako napravim kafu, i posle 2 sata napravim drugu a ne sameljem sekundu-dve da izbacim kafu od pre koja je stajala u izlaznoj cevi 1-2g shot je brzi za 10-15%
 

MladiNaucnik

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
21.09.2020
Poruke
23
Poena
3
Vezano za kafu, stajanje i gubljenje svojstva: ista stvar je i kad kafa stoji u zrnu, samo malo vise vremena treba da prodje, oko nedelju dana, do 10, zavisi od kafe.
Kad nacnem kesu od kilogrema, stavim u one metalne konzerve od 250gr i u frizider. Kod otvaranja kafe, nastelujem mlin da 16gr mlevene kafe prodje za 26-29sekundi (od kad se pojavi kafa, ne od ukljucivanja aparata; to sam od skoro promenio i bolja je kafa) i dobijem oko 36-40gr kafe (kineska vagica, precizna da ne kazem kako).
Nakon tih nedelju dana, obavezno sledi stelovanje mlina, ako hocu da dobijem slican rezultat.
U pitanju je GCP i Kinu
 

nemanjabgd84

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
12.12.2007
Poruke
1,693
Poena
48
U cemu i gde cuvate kafu u zrnu nakon otvaranja? Jurim da kupim neku posudu, teglu i nemam ideju sta da uzmem i gde da stoji...
 

zechs

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
20.12.2008
Poruke
8,445
Poena
83
Nema potrebe, drzis u kesi u kojoj je kafa stigla
 

malacrnabuba

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
10.11.2020
Poruke
135
Poena
28
Pocinjem da sumnjam da preko noci ta samlevena kafa sto ostane u mlinu izgubi svojstva.

Naravno da samlevena kafa preko noci izgubi svojstva...
Prvo ni kamen nije isti svaki dan a kamoli kafa. Lavazza HoReCa standard je da se ne koristi MLEVENA kafa 6 sati posle mlevenja.
Drugo, recimo, Kafeterija ima 6-8 mlinova. Ko ce da vadi kafu iz tih mlinova svake noci. Ne mislim samo na njih. Na bilo koga.
Trece zašto juventus89 tek sada "primecuje"? Valjda bi primetio i pre 2-3 godine da je kafa "od sinoc" BLJAK. Ima problem sa aparaturama a ne sa kafom.



U cemu i gde cuvate kafu u zrnu nakon otvaranja? Jurim da kupim neku posudu, teglu i nemam ideju sta da uzmem i gde da stoji...
Isto :) Kod nas mozes naci samo nesto ovako. https://www.emmezeta.rs/staklena-posuda-lola-1l-647658.html Stakleno ili limeno. Ako nesto nadjes ti se pohvali.
PS: emmezeta je samo primer. Inace sto vidis na njihovom sajtu nema veze sa prodavnicom, Prosto nema dosta artikala sa sajta.


Nema potrebe, drzis u kesi u kojoj je kafa stigla
Zna i on da nema potrebe zato i pita
U cemu i gde cuvate kafu u zrnu nakon otvaranja?...
 
Poslednja izmena:

nemanjabgd84

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
12.12.2007
Poruke
1,693
Poena
48
Prvo ni kamen nije isti svaki dan a kamoli kafa. Lavazza HoReCa standard je da se ne koristi MLEVENA kafa 6 sati posle mlevenja.
Drugo, recimo, Kafeterija ima 6-8 mlinova. Ko ce da vadi kafu iz tih mlinova svake noci. Ne mislim samo na njih. Na bilo koga.
Trece zašto juventus89 tek sada "primecuje"? Valjda bi primetio i pre 2-3 godine da je kafa "od sinoc" BLJAK. Ima problem sa aparaturama a ne sa kafom.




Isto :) Kod nas mozes naci samo nesto ovako. https://www.emmezeta.rs/staklena-posuda-lola-1l-647658.html Stakleno ili limeno. Ako nesto nadjes ti se pohvali.
PS: emmezeta je samo primer. Inace sto vidis na njihovom sajtu nema veze sa prodavnicom, Prosto nema dosta artikala sa sajta.



Zna i on da nema potrebe zato i pita

Ovako nesto sam video, ali je preskupo:

Imali su u carinskoj prodavnici slicno, ali je prodato i ne dobijaju, a bilo je podosta jeftinije....
 

malacrnabuba

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
10.11.2020
Poruke
135
Poena
28
Ako nadjes nesto po normalnoj ceni javi mi na PM. Molim te.

Eh a kojoj carinskoj prodavnici. Gde.
 

doggmania

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
13.01.2009
Poruke
1,991
Poena
48
Cisto da znas cesto u tim prodavnicama (NBG, Nova Karaburma i Borca) prodaju robu sa isteklim rokom. Ako nema nikakav datum onda je sigurno istekao. I to im ne promakne pa da kazes da je istekao rok vec standardna praksa da uvaljuju bajatu robu. Jednom sam kupio neki suncokret u roku a bio je bajat tj budjav...To vazi i za proizvode koji imaju rok trajanja a nisu hrana ili pice...
 

nemanjabgd84

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
12.12.2007
Poruke
1,693
Poena
48
Ja na svemu gledam rok, nisam do sada primetio to sto pricas.

Ovde je svakako rec o posudi za kafu, rok ne postoji.
 

juventus89

Flash Drive
Učlanjen(a)
14.08.2012
Poruke
15
Poena
3
Prvo ni kamen nije isti svaki dan a kamoli kafa. Lavazza HoReCa standard je da se ne koristi MLEVENA kafa 6 sati posle mlevenja.
Drugo, recimo, Kafeterija ima 6-8 mlinova. Ko ce da vadi kafu iz tih mlinova svake noci. Ne mislim samo na njih. Na bilo koga.
Trece zašto juventus89 tek sada "primecuje"? Valjda bi primetio i pre 2-3 godine da je kafa "od sinoc" BLJAK. Ima problem sa aparaturama a ne sa kafom.




Isto :) Kod nas mozes naci samo nesto ovako. https://www.emmezeta.rs/staklena-posuda-lola-1l-647658.html Stakleno ili limeno. Ako nesto nadjes ti se pohvali.
PS: emmezeta je samo primer. Inace sto vidis na njihovom sajtu nema veze sa prodavnicom, Prosto nema dosta artikala sa sajta.



Zna i on da nema potrebe zato i pita

Problem je sto nekada 10 dana ne kuvam, a za
to vreme stoji kafa i prvo kuvanje bude top kafa. A nekada proleti. Mislim da me ipak zeza temperatura vode u bojleru.
 

malacrnabuba

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
10.11.2020
Poruke
135
Poena
28

Logično se vidi da imaš "kvar".​




NOTE za moderatore: Iznad rečenica je bold i ne može da se pretvori u Normal. Tako je godinama. Ispravite BUG.
 
Vrh Dno