Šta je novo?

Android (TV) multimedia uređaji (box-evi i stick-ovi) [nije tema za Mi Box/Stick, FireOS, Google Chromecast/Streamer]

Pokretao sam na S905X4 i koristio odgovarajući dtb. Za S905W2 nađi koji odgovara. s4_s905w2_2g ili s4_s905w2_4g

Pokretao sam na S905X4 i koristio odgovarajući dtb. Za S905W2 nađi koji odgovara. s4_s905w2_2g ili s4_s905w2_4g
Posto si napisao posle mog posta o konkretno S905W2 da Lakka radi na svim Amlogic, shvatio sam da si pokrenuo ili da imas info da radi bas i na S905W2.
Koliko je meni poznato sem te prepakovane Batocere sa 4PDA foruma nema gajming OS koji radi sa S905W2 (zvanicno ili nabudzeno).
Ako gresim neka me neko ispravi ko je uspesno instalirao Lakka na S905W2 sa DTB s4_s905w2_4g.
S905W2 ima jedino zvanicnu podrsku za CoreELEC. U CoreELEC se moze instalirati RetroArch i namestiti da bootuje direkt u njega, sto na kraju daje UX kao i Lakka.

Poslednja izmena:
Nema razloga da ne radi na S905W2 jer postoje 2 dtb baš za njega. Nije S905W2 ništa posebno kao ni S905X3 ni S905X2... Lakka je inače bazirana na core elecu ako se ne varam.

Moguce da ti onda znas nesto sto vecina ne zna niti ume da postigne.

Nije tacno da je Lakka bazirana na CoreELEC. Prva inforamcija za Lakka na Wiki:

Lakka is a community-driven lightweight retro gaming Linux distribution based on LibreELEC. It uses the RetroArch user interface. Lakka is especially suited for older hardware and for low-end single-board computers, such as Raspberry Pi.

Svakako ako imas pravu inforamciju ili postupak kako instalirati Lakka na S905W2, bio bih ti zahvalan da podelis, a verovatno i jos clanova sa foruma.

Ne pada mi na pamet da trošim svoje vreme na objašnjavanje nekome ko ne želi sam sebi da pomogne već čeka da mu se sve servira na tacni.

Ne pada mi na pamet da trošim svoje vreme na objašnjavanje nekome ko ne želi sam sebi da pomogne već čeka da mu se sve servira na tacni.
Hvala vam svkako i na ovoliko potrosenog vremenu u podeli vaseg znanja i konciznim objasnjenjima. Mislio sam da ste kao stari clan sa velikim brojem poruka, u duhu ovog foruma, i da zelite delite svoje saznanje. Iz zadnje poruke je jasno da nemate vremena na bacanje. Jedan predlog za vas, ali samo ako imate slobodnog vremena. Mozete se prikljuciti (ako vec niste) community LibreELEC i Lakka, i da tvorcima objasnite gde su zapeli sa podrskom sa S4 vec 2-3 godine. Onda mozda i mi ostali, koji ne zele sami sebi pomognu, dobijemo zvanicni gaming OS za S905W2.

A sta je gaming OS? Mislim, cemu sluzi da unapredi redovan android?

A sta je gaming OS? Mislim, cemu sluzi da unapredi redovan android?
Naravno iz samog naziva jasno je da su za igre tj. pokretanje raznih emulatora.
Naj svrsishodnija upotreba je za izgradnju gaming konzola, rucnih, stonih, samostojecih, kakvih god.
Takvim uredjajima ne treba Android.
Sam Andorid je dosta velik i zahtevan sistem, i generalno ima mnogo servisa koji su nepotrebni takvim konzolama.
Gaming OS sa druge strane su manje zahtevni i cesto mogu da se pokrecu i na dosta slabom hardweru.
Evo jedne tabele koja otprilike ilustruje tu tvrdnju.

Prilozi

• Screenshot 2024-12-15 100516.png
    Screenshot 2024-12-15 100516.png
    18.8 KB · Pregleda: 205
Poslednja izmena:
Kolege dajte preporuku koji android box za dual boot, koristio bi se za smart tube i stremio i emuelec ili batoceru. Što jeftinija varijanta koja radi posao i dostupna je na kupujemprodajem (za klince za novu godinu je pa aliekspres otpada).
Ako moze i polovni onda ako nadjes neki sa s905x sa 2gb. A vidim da nude neki Tanix sa s905x4 za oko 4500din. Za te pare nema ni na Aliju, a koliko znam na njemu bi trebao radi Emuelec, mada nisam licno probao. Treba proveriti da li je to tacno.

Na AliE idu cene gore dole, pratite malo. Ja sam jedan X4 stvarno platio oko 40$, ali ovaj drugi sam platio 21$.

Svi su Vontari za preporuku ali mislim da je X4 na sniženju best buy, pa tek onda X2/W2. Razlike su male, ali taman da je bolje strpiti se, iako će većini isti posao da rade X2/W2. Ima malo lošiji prijem WiFi i taman je za toliko sporiji da ne pušta jak Remux, pa kome je daleko access poiint, značiće mu. Kome je WiFi dobar, a ne gleda Remux, otprilike neće da primeti razliku.

Ovo je devices tree od Emuelec 4.7 i postoji generic s905x4. Ima prica da se s905x4 pregreva, ali to nije nesto sto ne moze da re resi.
Ja licno bi svkako isao sa nekim boxom koji ima gigabitnu mreznu karticu (W2 nema, naravno ima smisla samo ako imate i mrezu gigabitnu). WiFi su boksevima oduvek bili realno krs, tako da ako imas mogucnost samo povezivanjem sa kablom.

Prilozi

• Screenshot 2024-12-17 085131.png
    Screenshot 2024-12-17 085131.png
    644.4 KB · Pregleda: 144
Pregreva se X4, ali ne mislim da je problem u čipu, već stvarno jeftinoj izvedbi boxa. Ja sam samo prislonio mali ventilator da izvlači toplotu odozdole gde su rupice i to je dovoljno da prepolovi temperature, tj. da ih spusti daleko ispod graničnih.

Nije neophodna gigabitna kartica, iako je fin nice to have.

Evo kako sam malo resio grejanje na jednom od prvih boksova. S905 sa 2gb na kome inace odlicno radi Emuelec (zadnja podrazana verzija 4.3).
Dugo su boksevi pravljeni bez ikakvih otvora sa gornje strane. Imali su uglavnom neke otvore dole. Znamo da se topli vazduh krece na gore, pa je onda bilo smisleno omoguciti ventilaciju i sa gorenje ili bocne strane. Izbusio malo rupa bocno, stavio sam veci hladnjak na CPU dodao isto i na memorije neke malecke hladnjake. Na svakom boksu koje sam imao uvek sam i dodao vece nozice dole.
Sve to nije ucinilo neko cudo od hladjenja, ali po neki stepen dole svkako jeste.
Dobro je sto su se kinezi izgleda malo naucili pa sad dosta bokseva ima ventilacione rupe i sa gornje strane.

Prilozi

• Screenshot 2024-12-17 103834.png
    Screenshot 2024-12-17 103834.png
    1 MB · Pregleda: 126
Definitivno mora da vidite ceo boks. Ne znam kako je @mitar1982 znao da mu fale spojleri :). Ima i prednje svetlo.
Jos kad sam ga kupovao od kineza sa nekog sajta mini.. tako neki naziv zaboravih (Ali je tek pocinjao ili nije ni postojao) pomislih - da li je moguce da su ovako nesto napravili :)
Prepostavljam tj sigurno cena je ispeglala sve utiske o "lepoti".

Prilozi

• 20241217_112905.jpg
    20241217_112905.jpg
    111.1 KB · Pregleda: 131
Zatvaraj ti vrata od sobe da ne izleti napolje velikom brzinom tako namunjen... 😁 Šalu na stranu, ako ti završava posao odlično.

Aliexpress je definitivno stariji od bilo kog android boxa, tu je negde sa prvim generacijama androida.
Ovu abominaciju ne bih stavio u kuću, pa da mi plate. Mada vidim da voliš da se igraš, vidi se u pozadini da si kolekcionar.

Zatvaraj ti vrata od sobe da ne izleti napolje velikom brzinom tako namunjen... 😁 Šalu na stranu, ako ti završava posao odlično.
To je najcudniji boks koji sam ikada kupio. I dalje ne verujem da je tako sve bilo, ali sto se kaze seci me ako lazem.
Boks je kupljen kao S905X sa Android 7 u to vreme tek izasao.
Boks jeste stigao sa Android 7, ali perfomanse su bile katastrofalne. Boks je takoreci bio neupotrebljiv - bukvalno ga nisam koristio.
U to vreme nije bilo toliko custom romova kao danas. Pokusavao sam nadjem neki rom. Kao verovatno sam i nasao i pokusao updejtujem i ubio boks.
Tako je stajao ubijen, pa sam na svakih 2-3 meseca kao pokusao da ga ozivim.
Kako se razvijala zajednica za Andorid bokseve tako sam i saznavao nove stvari, dolazili novi romovi.
I onda recimo posle jedno 1-1.5godine padne mi na pamet da skinem hladnjak i vidim oznaku na CPU.
Kad ono S905, bez X.
Aaaaaaha. Znaci kinezi su uspeli nekako da ubudze ko zna koji ROM i izmenili oznake u OS za CPU, sto je u kasnijim godinama bila ne tako malo pojava SCAM kineskih prodavaca.
Do tada sam "naucio" i resetovanje boksova sa kratkospojevima.
Nasao neki ROM za S905 (Android 5), kratkospojio flash i vratio ga u zivot. Sto je interesatno ROM koji sam na kraju ubacio i koji se pokazo najbolji je ROM od drugog boksa koji sam imao a to je bio Mini M8S, po meni najkvalitetnji boks koji sam imao.
U sustini ne koristim ovaj transformers boks, ali eto neka sintimetalna povezanost i nevidjena lepota :)

Poslednja izmena:
Ima li neki bez budženja da radi ok ili se svi jeftikaneri pregrevaju.
Vecina rade bez budzenja. Nije to toliko problem kao sto bi covek pomislio.
Meni ni jedan boks nije crkoa ili pravio direkte probleme od pregrevanja.
Bolje hladjenje je vise kao predostroznost i "produzivanje" radnog veka
Kinezi su samo krenuli da stede i na toliko malo materijala sto stavljaju u te bokseve.
Kad bi staljavli hladnjake kao sto su nekada u recimo taj Mini M8S, sigurno bi resili problem grejanja.
Na kraju zavisi za ste ces koristis boks.
Ako ces igras najzahtevnije igrice non stop, onda mozda naidjes na problem.

Dajte onda dva tri konkretna predloga za box, i za bežične kontrolere (dva kom kontrolera) ako može da se sve upari do 9000 din.
Ako ces kod nas imas tog nekog Davida na KP sto prodaje Tanix sa s905x4. Prodaje i original kopije Sony PS3 i PS4 kontrolere. Koliko vidim konzola 4500 i kontroleri za 1200 tj 2000. Ja imam neki MS industrial (kopija PS3) bezicni koji radi sasvim OK u emulatorima. Iskreno nisam nikad pokusao neku Andorid igru sa njime.

Nazad
Vrh Dno