Šta je novo?

Android navigacija i mape

A je l' neko proverio koje podatke google u stvari koristi? Kod nas je omogućen mapmaker poodavno što će reći... Uneću pogrešno neku ulicu i... Ako me neko odmah ne ispravi a to može da potraje ako nema previše zainteresovanih eto belaja...

Utisci nakon koriscenja Google Maps najnovije verzije za vreme Novogodisnjih praznika:
Navigacija me jeste dovela i odvela gde treba i to najkracim putem ali bih najiskrenije voleo da Google nije pretpostavio da putujem Traktorom nego Automobilom kao sto sam i izabrao, ali izgleda da to njemu nije bitno, pa me je na moje cudjenje odveo putem njiva i livada (iako tu putevi stvarno postoje i svaka cast na unosenju istih) to nije putanja kojom bi ja hteo da se krecem nakon proslavljene Nove godine...
SUV all the way...

elem, ne znam kojom magijom ti možeš da očekuješ od gugla da zna koji su putevi asfaltirani po selendrama a koji ne?

SUV all the way...

elem, ne znam kojom magijom ti možeš da očekuješ od gugla da zna koji su putevi asfaltirani po selendrama a koji ne?

Pa na istu foru na koju i unose nove rute tj. update mapa kada rade. Ako se radi neki novi put zna se da li je asfaltiran ili ne, pa se prevashodno tome i unosi kako jeste, e sad to sto ja ne znam svaki metar nasih puteva pa da izbegnem slucajeve kao ove to je drugo. Ja sam samo pratio navigaciju i isao po njoj.

Koliko se ja secam u iGo postoji opcija da se iskljuce putevi koji nisu asfaltirani za navigaciju tj. mapiranje puta kojim zelis da ides do cilja.

SUV all the way...

Pa to ce se promeniti,ako se street view bude snimao po celoj srbiji,kao sto je i po hrvatskoj.

DA napišem i ja koju o novim mapama navtweqa. Elem koristim iste na sygic navigaciji. Neka mesta, čak i ona manja, kao što je moje, su odradili do perfekcije1 Tj. do nivoa kućnih brojeva. Odlična stvar! Ali me čudi kako neke ulice fale u većim mestima (gradovima) kao što je Aranđelovac na primer? Ok, neke ulice su odradili do kućnih brojeva ali nekih ulica uopšte nema! Primer - Avalska ulica. Isti je slučaj sa Ubom. I tamo fale neke ulice, čak ni poi tačke kao što je Dom zdravlja na pr. nema. Sa druge strane kod Tom Tom mapa (2013.06) nisu odrađeni kućni brojevi tako detaljno kao kod Navteqovih mapa ali je svaka ulica uctana. Slabija je što se tiče poi tačaka od Navteqovih mapa ali su one glavne ucrtane. Obrisao sam navteqove mape na sygic navigaciji i instalirao tom tom mape a navtwqa koristim u CoPilot navigaciji. Igo je verovatno i dalje najbolji izbor ali mi je malo dosadio. DA zaključim - Navteqove mape imaju sve uslove da u skorijoj budućnosti (s obzirom na neredovno ažuriranje lokalnih mapa tj. mapa lokalnih provajdera) posanu najbole mape za Srbiju. mada se i Tom Tom uključuje u trku.

Koliko se ja secam u iGo postoji opcija da se iskljuce putevi koji nisu asfaltirani za navigaciju tj. mapiranje puta kojim zelis da ides do cilja.

...pa me je na Krfu ipak vozala po kozjim stazama, tucaniku i putevima koji uopste ne postoje.

:D i mene isto. Provozala me kroz maslinjake. Gledaju Grci, gledaju me koze. Ne veruju kuda ja sa autom idem...

Delimicno resenje je kao nacin rutiranja staviti 'Easy'. Medjutim, problem i dalje postoji. Verovatno ne postoji dovoljno kategorizacija puteva. Kod mene na Mirijevu te vodi kroz decje igraliste/dvoriste jer neke od komisja koriste to parcence kao put i/ili kao parking. Ne znam zasto je to ucrtavano uopste.
Generalno, neretko se desava da, umesto da me ostavi na glavnom putu, navigacija mi sugerise skretanje na neki sporedni da bi mi ustedela nekih 100m. Naravno, ti sporedni su neki budzaci. Takva ruta/usteda nije vredna truda.

Mape postaju predetaljne. Svako parcence asfalta koje se cini pogodno za saobracaj biva ucrtano, lose kategorisano i onda ruta postaje komplikovana.
Sve se to menja kad se izadje na otvoren put gde bas pomaze. Znate kako se put ispred vas pruza, obavestava o ogranicenju/prekoracenju/najcescim radarima, POI itd.

ja sam se letos vozao po grčkoj 15 dana i ni jednom me igo nije smakao sa asfalta. ti prilikom pravljenja rute imaš opcije "fastest" i "shortest". ako izabereš "shortest" što se posle buniš ako te navigacija vodi sporednim putevima da ti uštedi 100m, pa ti si joj rekao da to radi.

...pa me je na Krfu ipak vozala po kozjim stazama, tucaniku i putevima koji uopste ne postoje.

Pa na Krfu samo takvi putevi i postoje. Ja tamo ne videh više od 2km normalnog asfalta. Osim toga, pitanje je kako je onaj ko je pravio mapu obeležio pojedine puteve. Verovatno je neki Grk po svom vrednosnom sistemu procenio da one rupe povezane komadićima asfalta na Krfu vrede makar kao jedna prava magistrala. :d

Nije bas da nema vise od 2km asfalta, ali da je vozio po kozjim stazama i putevima koji ne postoje, u to mi je tesko poverovati, s obzirom na konfiguraciju terena.

Ed hunter
Nisi procitao dalje od prve recenice? Setovano je na easy - uvek.

Na Krfu ima magistralni put po obodu ostrva i deonica magistrale koja ostrvo preseca po IZ pravcu (uglavnom je to-to sto se sirokih drumova tice). Ostali putevi su kroz sela u brdima.

video sam to easy samo ne znam šta ti je to

OK. Na iGo imas 4 metode rutiranja: Fastest, Shortest, Green i Easy. 'Easy' je metoda gde kazes da zelis rutu koja vodi preko puteva najvise kategorije bez obzira da li to produzava vreme ili duzinu putovanja. Nikakvi budzaci, sokaci i sl. Sad, posto te iGo opet provede kroz budzake i sokake, to znaci da putevi nisu najbolje kategorisani. Isto mu dodje put sa normalne dve kolovozne trake i onaj gde moras da se sklonis van puta ukoliko zelis da se mimoidjes sa nekim.

roadracer,
Krf i putevi - ima to i svoju draz. Cekas ispred sela da se otvori semafor jer su ulicice toliko uske da ne mogu dva auta da se mimoidju i jos neki stari Grk odlucio da rasklopi sto i popije kafu na ulici. Moras paziti da mu retrovizorom ne oboris dzezvu :D

Mislim da zaboravljate na ne neke stvari. Više puta sam viđao da se neki seoski put asfaltira a posle 2-3 godine tu ni CSI ne bi provalio da je tu bio asfalt. Jednostavno seljaci poljoprivrednim mašinama to unište do neprepoznavanja. A da ne pričam kako privatne firme nanose asfalt. Tako da je stanje puteva jako relativna stvar.

Da li postoje NQ mape 2013 Q3 i jel ih opravdano stavljati tj. da li ima neke velike razlike u odnosu na Q2?
Instalirao sam Sygic sa tomtom mapama i nisam pametan sta je bolje ,NQ ili Tomtom.
Zasada ostajem na iGo, navikao sam, sa NQ mapama.Ako neko ima ideju da je nesto bolje u smislu mapa,neka javlja.

Ja koristim dve navigacije - Sygic sa tomtom mapama 2013.06 i Copilot navigaciju sa navtqovim mapama 2013.09. Ovako stvari stoje: navtwq je mape za veliku većinu mesta, čak i sela, odradio skoro pa savršeno. Međutim u nekim mestima uključujući tu i gradove nema nekih ulica. Ucrtane jesu ali obeležene nisu. Kućnih boojeva ima podosta čak i u manjim mestim.aMislim da će navteq u dogledno vreme postati najboji što se mapa Srbije tiče. Tom tom ima ucrtane sve ulice (mislim na one koije sam testirao) ali su tanke sa kućnim brojevima. Iskreno mene tomtom mape dosta podsećaju na tommap kartu Srbije. Zbog svega navedenog sam instalirao obe navigacije (imam ih tačnije 4 al koristim samo ove dve :D).
Za Igo navigaciju još uvek ne postoje navteq mape 2013.q3. Njih možeš pronaći ili za Sygic navigaciju ili na Copilot navigaciji. Nisamm siguran ali čini mi se da je i Garmin u Navigonu updateovao mape.
Juče sam probao Garmin Streetpilot navigaciju za Android 4.1.2, verziju 2.22. Nikad nisam radio sa Garminom pa me je živo interesovalo kakve su mape lokalnog provajdera. Navigacija je naravno budževina kad je o Androidu reč ali radi savršeno što se same navigacije tiče. Ali mapama lokalnog provajdera sam razočaran. Probao sam i Adria mape i SCG mape. Za gradska područja svaka im čast- to su verovatno najbolje mape na srpskom tržištu. Ali da se nisu potrudili da u ruralnim područjima obeleže nijednu ulicu - to ne mogu da shvatim! Ma čak ih nisu ni ucrtali!Znam da se najviše navigacija koristi kad se putuje na neke nepoznate destinacije, u gl. po gradovima ali to nije opravdanje.

Poslednja izmena:
@panpetar
Bravo za koristan post iznad... ovo su dobre i korisne iskustvene informacije.

Ja sam takođe za vreme praznika koristio Sygic i veoma sam zadovaoljan, putovao sam u zapadnu Srbiju i zaista je lepo rutirala i dosta detaljno uradjene mape. Ja sam išao i do manjih mesta (mesta sa oko 2-5.000 stanovnika) i sve je ucrtano,sve ulice(brojevima se zaista ne opterećujem i mislim da je to ok,ali nije neophodna opcija). Jako mi se dopada i 3D terena, fantastično izgleda. Sygic ću i dalje testirati jer mislim da ima potencijala i kao sof i mape. Dopada mi se izgled.
Koristio sam i na NOKIA WP - HERE navigaciju... i mogu reći da je upotrebljiva, ništa više od toga... nije toliko detaljna ali je napredak evidentan. Može da posluži, lako se "instalira", dostupna svima koji imaju NOKIA WP telefone- pa zašto ne iskoristiti.

Ali, ostajem pri svom iGO PRIMO sa NQ mapama jer mislim(ovo je moje subjektivno mišljenje) da je to trenutno najozbiljnija navigacija i mape za tel i za uređaje sa "narodnim" mapama.
Odlična stvar je što sada već pričamo o finesama na mapama za Srbiju, to je jako dobro. Mape su veoma dobre i biće još detaljnije, što mi je drago.

Poslednja izmena:
@panpetar
Bravo za koristan post iznad... ovo su dobr i koreisne iskustvene informacije.

Ja sam takođe za vreme praznika koristio Sygic i veoma sam zadovaoljan, putovao sam u zapadnu Srbiju i zaista je lepo rutirala i dosta detaljno uradjene mape. Ja sam išao i do manjih mesta (mesta sa oko 2-5.000 stanovnika) i sve je ucrtano,sve ulice(brojevima se zaista ne opterećujem i mislim da je to ok,ali nije neophodna opcija). Jako mi se dopada i 3D terena,fantastično izgleda. Sygic ću i dalje testirati jer mislim da ima potencijala i kao sof i mape. Dopada mi se izgled.
Koristio sam i na NOKIA WP - HERE navigaciju... i mogu reći da je upotrebljiva, ništa više od toga... nije toliko detaljna ali je napredak evidentan. Može da posluži, lako se "instalira",dostupna svima koji imaju NOKIA WP telefone- Zašto ne iskoristiti.

Ali, ostajem pri svom iGO PRIMO sa NQ mapama jer mislim(ovo je moje subjektivno mišljenje) da je to trenutno najozbiljnija navigacija i mape za tel i za uređaje sa "narodnim" mapama.
Odlična stvar je što sada već pričamo o finesama na mapama za Srbiju, to je jako dobro. Mape su veoma dobre i biće još detaljnije, što mi je drago.

NQ mape na iGO myway brljaju po Beogradu sa jednosmernim ulicama i nepropisnim skretanjima ja proverio 100%

NQ mape na iGO myway brljaju po Beogradu sa jednosmernim ulicama i nepropisnim skretanjima ja proverio 100%

Predlažem ti da probaš na sygicu ili copilotu pošto ove dve navigacije umaju novije navteqove mape od Igo navigacije. Čitao sam po forumima da je dosta toga pispravljeno.

Slažem se da kućni brojevi nisu toliko bitni po selima ali je lepo videti da ih ima da sve više mesta u navteqovim mapama. Očekivao sam da više na tome porade lokalni provajderi.
sdeki ako budeš koristio sygic malo pripazi. Sve je kod nje super odrađen al ume i ona da zabrlja. Uglavnom pobrljavi prilikom preračunavanja ruta. Mislim da se ostale navigacije tu bolje snalaze. Retklo se to desi ali se desi.

ja sam se letos vozao po grčkoj 15 dana i ni jednom me igo nije smakao sa asfalta. ti prilikom pravljenja rute imaš opcije "fastest" i "shortest". ako izabereš "shortest" što se posle buniš ako te navigacija vodi sporednim putevima da ti uštedi 100m, pa ti si joj rekao da to radi.

Ne koristim iGO od juce i vrlo dobro znam kako se podesava ova navigacija ali zavaljivala me je u rute koje NE POSTOJE, vrzina razumes, nista, ni tucanik ni kozja staza ni utabana zemlja sa kolotrazima, yebena zona sumraka. Zena i ja imali osecaj kao da se nalazimo u slasher horor filmu Wrong turn tipa:D

Poslednja izmena:
u bre to je gadno :/ kad jednu grcku ne mogu da urade kako valja koja zivi od turizma i stranih gostiju kako li ce tek retardiranu srbiju gde zaluta tek poneka mukica koja bi da sto pre pobegne odatle dok je nisu pojeli i opljackali gladni i propali domoroci....

Ja koristim dve navigacije - Sygic sa tomtom mapama 2013.06 i Copilot navigaciju sa navtqovim mapama 2013.09. Ovako stvari stoje: navtwq je mape za veliku većinu mesta, čak i sela, odradio skoro pa savršeno. Međutim u nekim mestima uključujući tu i gradove nema nekih ulica. Ucrtane jesu ali obeležene nisu. Kućnih boojeva ima podosta čak i u manjim mestim.aMislim da će navteq u dogledno vreme postati najboji što se mapa Srbije tiče. Tom tom ima ucrtane sve ulice (mislim na one koije sam testirao) ali su tanke sa kućnim brojevima. Iskreno mene tomtom mape dosta podsećaju na tommap kartu Srbije. Zbog svega navedenog sam instalirao obe navigacije (imam ih tačnije 4 al koristim samo ove dve :D).
Za Igo navigaciju još uvek ne postoje navteq mape 2013.q3. Njih možeš pronaći ili za Sygic navigaciju ili na Copilot navigaciji. Nisamm siguran ali čini mi se da je i Garmin u Navigonu updateovao mape.
Juče sam probao Garmin Streetpilot navigaciju za Android 4.1.2, verziju 2.22. Nikad nisam radio sa Garminom pa me je živo interesovalo kakve su mape lokalnog provajdera. Navigacija je naravno budževina kad je o Androidu reč ali radi savršeno što se same navigacije tiče. Ali mapama lokalnog provajdera sam razočaran. Probao sam i Adria mape i SCG mape. Za gradska područja svaka im čast- to su verovatno najbolje mape na srpskom tržištu. Ali da se nisu potrudili da u ruralnim područjima obeleže nijednu ulicu - to ne mogu da shvatim! Ma čak ih nisu ni ucrtali!Znam da se najviše navigacija koristi kad se putuje na neke nepoznate destinacije, u gl. po gradovima ali to nije opravdanje.

Mala ispravka: copilot koristi navteqove mape 2013.06 a ne 2013.09 kao što sam napisao. Govorim o verziji copilota 9.4. Upravo instaliram 9.5 verziju ali mislim da, što se mapa tiče, nijw bilo promena

На мапама Navteq 2013.09 уцртана је нова петља код Панчевачког моста. Томтом је није уцртао а то је магистрални правац и врло је битан за многе који пролазе кроз Београд а не познају га. Значи, ако неко из унутрашњости Србије иде ка Панчеву, све мапе до ове, упути ће возаче да скрену лево на мост уместо десно!

@zx16

Kakva je situacija sa brojevima po Beogradu gde je čini mi se ranije Navteq bio slabiji od TopMap-a odnosno one poslednje Contrast mape za iGO? Možda još bolje pitanje da li je poslednji Navteq bolji od prošlogodišnjeg Contrast-a?

Нисам имао времена за то, тек сам прекјуче допутовао из иностранства, тако да не могу дати прави одговор на твоје питање. Једино сам видео, то што сам и навео битну измену на мапи, петља на Панчевцу. Не знам да ли су убацили и нове петље на Новосадском аутопуту?

Ok, hvala puno na odgovoru. Zamolio bih te da posle izvesnog vremena kada budeš isprobao mapu i video kako sve izgleda napišeš svoje utiske i uporediš je sa pomenutom Contrast mapom.

Hvala unapred! :)

Vrh Dno