Šta je novo?

Android navigacija i mape

Da li je neko imao problema sa Here maps? Nece da radi u off line modu ili kako podesiti to? Hvala

Nasao, hvala, jeste u pitanju su mape upravo provalio. Za druge savet, morate imati sve zemlje prilikom pretrage. U mom slucaju konkretno nisam imao Makedoniju, pa nije hteo da izbaci putanju.

Naravno. Od početne do odredišne tačke moraš da imaš sve međuzone pokrivene. To važi za sve softvere, ne samo za Here.

Pa normalno da treba da imas mape kroz koje zemlje ces da prodjes da bi stigao do one koju zelis. Ne mozes da ide od Srbije do Grcke, a da nemas mapu Makedonije ili Bugarske ako ides tuda. :/ A da ti trebaju sve zemlje to ti ne treba.

Moze da se ide iz Srb do Gr ako nemas mape ali nece moci navigacija da radi/pokaze putanju ako nemas sve mape ... :d

Plan je da se ide preko BG, skinute mape RS,BG i GR. E sad kada se iskljuci data ili wi-fi (odnosno veza sa netom), pretragu nece odraditi i izbacuje nije moguce pronaci rutu, e sad nije htelo zbog toga sto nisam imao MKD. Ubacivanjem MKD je pokazalo sve moguce rute. Znam ja da bih trebao imati mape zemlje gde i kroz koju putujem ali nisam znao da mi trebaju i mape zemlje kroz koju necu putovati. To na iGo-u je radilo sasvim normalno, pa sam zato i postavio pitanje. U svakom slucaju hvala svima :D

Auuu, e to je bas onda zaheb s rutiranjem ili nikome pa ni samoj navigaciji nije "palo napamet" da rutira "okolo" preko BG koju si imao medju mapama...

Nisam bas mislio neki offroading, vec jednostavno da iskalkulise najbolju rutu za pesaka, regularnim putevima i ulicama, trebalo bi mi za letovanje (rovinj).
Ja sam u Rimu koristio Here i bio oduševljen.

Kombinacija peške + prevoz. Razne opcije tipa hoću manje da presedam ili hoću manje da hodam.

Extra. Bio sam online.

Za RovInj stvarno ne znam. Moraćeš da probaš verovatno nekoliko dok ne vidis koja će ti najbolje raditi.

ubr, RovInj je otprilike 3x1km. Što ti treba navigacija za to?

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

Koje mape preporucujete za vozikanje po Srbiji?

Do sad sam koristio Google Maps, izdale su me kad sam isao u Brestovacku banju, dovele me na sred nekog polja, kontejneri pored, you have arrived.. A banja jos par kilometara udaljena na putu sa kog smo skrenuli da bi dosli u pustos :D

Generalno, resio sam da ocistim telefon od svih guglovih servisa, pa da vidim sa iskusnijima koje su dobre free mape za Srbiju [emoji4]

Najbolje besplatno je HERE WeGo, a ozbiljne navigacije su iGO & Sygic!
I iGO i Sygic mogu da koriste HERE & TomTom mape uz malo čačkanja, a podrazumevano iGO koristi HERE, a Sygic TomTom mape.

Najbolje besplatno je HERE WeGo, a ozbiljne navigacije su iGO & Sygic!
I iGO i Sygic mogu da koriste HERE & TomTom mape uz malo čačkanja, a podrazumevano iGO koristi HERE, a Sygic TomTom mape.

+1 - takodje Sygic je besplatan ali nemas glasovnu navigaciju, samo rutiranje ali moze kao free opcija da se koristi. Here je takodje ozbiljna navigacija, vozala me po Rumuniji bez problema :)

Poslednja izmena:
nema te navigacije koja te nekad na pogresan put nece odvesti.. sve sam probao..

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Iz nekog razloga mi se ne čuje voice navigacija u Google Maps, samo "beep" svaki put kad bi trebalo da me navede navigacija. Zna li neko kako to da ispravim?

Vezano generalno za sve navigacije, koju rutu je pametnije koristiti, najkracu ili najbrzu (shortest ili quickest)? Koju ste vi stavili u podesavanjima kao podrazumevanu?

Poslednja izmena:
Fastest bi trebalo da je svuda default.

Mene je shortest odveo na brdo pored magistrale i u jednom momentu vise auto nije mogao da prodje pa sam morao da se okrecem :) E da i ovce i krave su bile tu.

Od tada svaku put kad koristim navigaciju, nakon sto ukucam rutu, ja pregledam kuda me vodi za svaki slucaj.

Vezano generalno za sve navigacije, koju rutu je pametnije koristiti, najkracu ili najbrzu (shortest ili quickest)? Koju ste vi stavili u podesavanjima kao podrazumevanu?
Ako se krećeš po nepoznatom gradu u lokalu, onda NAJKRAĆA ruta, ako ideš na dalji put, prolaziš više gradova, onda NAJBRŽU rutu jer je bitno da koristi tranzitne puteve. Ja tako radim.

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

nema te navigacije koja te nekad na pogresan put nece odvesti.. sve sam probao..

To je potpuno normalno. Nikada proizviđači karata ne mogu "ucrtati" istovremeno promene koje nastanu na terenu. Npr. Ako sada rutirate za Pirot, dobijaju se neke "bezvezne" rute jer je ucrtano dosta toga od novog koridora pa čak nešto i unapred(a još nije pušteno u saobraćaj).
Navigacije su tačne 95%, zato uvek treba gledati i znakove.
Ima ona čuvena:
"Kartu čitaj, al seljaka pitaj." [emoji6]

Poslednja izmena od urednika:

Uvek i isključivo quickest...

Najkraća će da rutira i kroz najgore budžake, male ulice u stambenim zonama, pa hoće i kroz parkinge (jer je npr. kraće proći kroz parkin plato koji gleda na dve ulice, nego obilaziti blok i doći u tu neku drugu ulicu).

Pokušajte iz zezanja da odete do Grčke, ili oko Soluna sa navigacijom podešenom na shortest. Videćete kroz kakav horor maleckih budžaka Soluna ćete proći.

Najbrža gleda da optimizuje kretanje i u praksi radi najbolje. Bilo da putujete od Pejićevih Salaša do Pariza, bilo od Kaluđerice do Kalemegdana.

Na kraju krajeva, probaj sve to u svom gradu, gde poznaješ najbolje putanje. Videćeš da najkraća uglavnom radi totalno bzvz.

Poslednja izmena:
Takodje, pre nego sto krenem na bilo kakav put pogledam 10 sekundi kuda vodi cela ruta :)

A obicno koristim "laku" rutu sem ako ciljano idem negde ali ne znam 100% tacno kuda..

Laka ruta je kombinacija brze i kratke i uglavnom(kažem uglavnom) to navigacije dobro odrađuju. Meni je to default.

Ma ima i gore. Blesavi Grci u najnovijim Here mapama ispod Leptokarije ucrtali sve i svasta samo su isto to "zaboravili" da naprave.
Pa to mi više liči na ove naše, mora da se toga još nisu setil [emoji23]

Koliko znam, Grci su od Platamona do Larise završili auto put i sad je kompetan od Soluna do Atine i nije još ucrtan. Ni u Gmaps niti u Here.

Za Rodos kombinacija Sygic (zbog malobrojnih POI) i Google Maps (tupavo rutiranje kroz nepostojece puteve, ali zna gde je koja radnja/bankomat/muzej/plaza/restoran/toalet! i za peške odlična skroz...)

Via RN4x

Here 2017 q1 je sve ucrtano, nisam naisao na nesto da nema ucrtano na mapi.Samo nije uradjeno tako kako je ucrtano :D.

Vrh Dno