Šta je novo?

Android - general Q&A (FAQ u prvom postu)

Većina stvari navedenih tamo mi zvuči nebitno. Najviše mi je žao što će izgleda i v6 biti suviše svetla/bela :(

Ako može pomoć. Sredjujem ortaku neki krš tablet, estar. Android 5.1. 1 je u pitanju. Normalno se kačio na moj PC i odjednom ništa.

Menjao kabl, menjao port, uključivao usb debuging, restartovao i pc i tablet... i ništa.
Kada prikačim usb čuje se zvuk ali ga računar ne prepozna. izašla je poruka da nisu instalirani driveri u nekom momentu ali je pre toga računar prepoznavao tablet. Any ideas?

Ovo s premisijama mi nije na kraju jasno, ako traži od npr kamere, da li je to skriveno od korisnika i da li može da bude? Takođe da li to zaobilazi ako se zabrani kameri?

Po XP je zakon mantri, bi i trebalo da koristimo 2.3, ovaj L i M su previše Windows 10...

Ne razumem zasto 2.3, kada je 1.6 sasvim dovoljan, radi play store, pozivi, poruke, kamera, muzika....cemu traziti nesto vise od toga? :d

Jesi li ti bšee pričao kako ne vidiš razliku između 2.3 i 5.1.1?
Nije ni čudo što ti zvuči nebitno.
Ne baš 5.1.1 - to još nisam video :) Poredio sam 2.3.6 (ranije moj, sada ženin telefon), 4.4.2 (tablet) i 5.0.1 (moj telefon). Nije baš da nema razlike, ali je meni i dalje najprimetnija razlika ta da 2.3.6 (sa TouchWiz-om) izgleda ubedljivo najlepše :) U odnosu na tu kombinaciju, 4.4.2 sa Lenovo UIjem i 5.0.1 sa LG UIjem izgledaju bledo, jadno ;) E, sad, to nije mišljenje o čistom Androidu, već o konkretnim UI lejerima...

U svakom slučaju, moguće je da baš ne volim svetle flat UI-e (zato mi Win7 izgleda bolje od Win8, a Win8 bolje od Win10).

Naravno, ne sumnjam da će v6 biti bolja od v5, ona od prethodnih. Ovde samo pričam o izgledu.

^ ovakve stavove moze da ima samo ZoNi, provaljen si :d :d

Poslednja izmena:
He lives

Ovo s premisijama mi nije na kraju jasno, ako traži od npr kamere, da li je to skriveno od korisnika i da li može da bude? Takođe da li to zaobilazi ako se zabrani kameri?
When you install an app on Marshmallow, it gets most basic permissions automatically (this includes internet). Other permissions (eg, sdcard access, camera, phone access) are granted on demand, so you don't see them until the app tries to use them. So in EXKM, it doesn't automatically grant access to the sdcard at install, but if you try to save a color profile, or download a new kernel version, it will ask you at that time (because it is saving to the sdcard). This makes it clear exactly why the app is asking for the permission. Once you grant the app permission, it never asks again, but you can go into system settings and revoke it any time.

Znaci bazicne dozvole su na on odmah pri instalu a specificne dobijes pitanje da li ces da dopustis.

Ја се највише радујем што ћеш моћи да SD card ставиш као интерну меморији.

Al' to je vise mana nego prednost, sto se tice instaliranja apo-ova na sdcard.
emmc je daleko brzi od bilo koje kartice, pa je aplikacije najbolje instalirati na internu, a karticu koristiti za slike/video/muziku..

Znaci bazicne dozvole su na on odmah pri instalu a specificne dobijes pitanje da li ces da dopustis.
A zar može da se instalira neki app, a da se ne odobre dozvole koje ta app traži prilikom instalacije?

U svakom slučaju, ja nikada nisam na to obraćao pažnju, jer sam mislio da na to ne može da se utiče :D

@ nightshadow: ali je dobro za one telefone koji jednostavno imaju premalo interne memorije (npr. LG L70 - ima ga sestra, i nakon instaliranih 10ak app, memorija joj je već popunjena :( )

Poslednja izmena:
emmc je daleko brzi od bilo koje kartice, pa je aplikacije najbolje instalirati na internu, a karticu koristiti za slike/video/muziku..
Jeste bolje, a najbolje je da interna memorija bude dovoljna na prvom mestu.

A zar može da se instalira neki app, a da se ne odobre dozvole koje ta app traži prilikom instalacije?

U svakom slučaju, ja nikada nisam na to obraćao pažnju, jer sam mislio da na to ne može da se utiče :D

@ nightshadow: ali je dobro za one telefone koji jednostavno imaju premalo interne memorije (npr. LG L70 - ima ga sestra, i nakon instaliranih 10ak app, memorija joj je već popunjena :( )

Ne moze, jer postoji samo dugme "accept", ali zato se naknadno mogu pojedinacno onemoguciti dozvole koje su date.

u teoriji da, ali u praksi ti možeš da kupiš karticu koja je brža od emmc koje ugrađuju u telefone.
sa druge strane, ja kada bih koristio ovu opciju, stvarno bih pukao keš na brzu karticu, jer ne bih da čekam da se neka aplikacija vuče ili pukne prilikom upisa, jer ja žurim da uradim nešto u nekoj drugoj.

U svakom slučaju, ovo je urađeno, valjda, tako da sistem pomera podatke po stepenu korišćenja sa i na memoriju telefona.

Prso mi je ekran na telefonu tako da je sve zamuljano, ništa se ne raspoznaje.
Neću da ga popravljam, hoću da obrišem sve podatke.
Kako i šta da radim? :)

Da dobro je. Ali taj telefon nece videti Android M. A koliko tehnologija ide napred 99% budućih telefona sa Android M ce dolaziti sa min 8 gb interne memorije. Ovo pricam za godinu - dve.

Poslednja izmena:
Tad neće biti M, nego N(utella), O(reo)...

99% budućih telefona sa Android M ce dolaziti sa min 8 gb interne memorije
Pa, i to može da bude nedovoljno. Evo, ja imam LG Spirit - on šatro ima 8GB interne memorije, ali je tako podeljena da korisniku ostaje na raspolaganju oko 3GB. Instaliraš neku "jaču" (u MB posmatrano) navigaciju, par većih igara i to je to ;)

Svakako se nadam da će većina Android M telefona dolaziti sa bar 8GB, ali će biti i onih jeftinih kojima će mogućnost spajanja interne memorije i SD kartice biti super korisna. Važno je da onima drugima to neće smetati, tako da je dobro svima ;)

Vrh Dno