Šta je novo?

Android - general Q&A (FAQ u prvom postu)

Owim što ne probaš, pa vidiš? Neće ti eksplodirati :D tablet i telefon i ako instaliraš i pokušaš. Taman još nekima pomogneš za ubuduće.

Znaci na novom fonu uopste da ne instaliram Viber i Whatsapp, već samo Titanium bekapom da prekopiram apps i data? Ili samo da instaliram Viber i Whatsapp i onda uvezem data koristeci Titanium?

Da probam isto to da uradim i za tablet? Zapravo, dva tableta. Whatsapp zvanicno nece da se instalira na tabletu jer ih ne podrzava.

Frka mi da mi ne deaktiviraju nalog na nekom uredjaju usled ove igre.

Bas steta sto Viber na fonu i tabletu ne sinhronizuje sve, dok u Win verziji to radi. Instalirao si regularno, na tabletu uneo broj moba na kojem vec imas Vajber i nista nije deaktivirao? Ja sam i dalje na ver 2 Vibera, stara vise od pola godine. ;)

Ako uvezes samo data za WhatsApp, sve sto ce se desiti je da ce ti traziti ponovo da registrujes broj. To se meni desilo prije par dana kad sam reinstalirao rom i vracao samo data.
Pod uslovom da si prije vracanja data, upalio WhatsApp nakon instalacije i registrovao ga.

Za Viber ne znam sta se desava, jer ga imam tek reda radi :)

Bas steta sto Viber na fonu i tabletu ne sinhronizuje sve, dok u Win verziji to radi. Instalirao si regularno, na tabletu uneo broj moba na kojem vec imas Vajber i nista nije deaktivirao? Ja sam i dalje na ver 2 Vibera, stara vise od pola godine. ;)
Moja greška. Sad sam video da sinhronizuje Viber, tako da slobodno instaliraj sve radi ekstra.

Kako da promenim sliku lock screen-a. Trenutno je neka bolesno sarena slika (sa noteIII cinimi se) i voleo bi da promenim u nesto jednostavnije. U pitanju je uredjaj sa android 4.3. Verovatno moze pomocu nekog programa, ali da li moguce ovako, bez dodatnih instalacija ?

Poslednja izmena:
Ako je stock android onda ne moze, ako je htc, samsung ili neki drugi UI onda moze.

Vezano za moje pitanje prenosa podataka iz Vajbera i Whatsapp-a sa starog u novi fon koristeći Titanium Backup: da li je problem sto je stari fon GB, a novi JB Android? Hoce li Titanium sve staviti gde treba?

Mada video sam da Whatsapp sve konverzacije i media fajlove drzi u jednom folderu (u podfolderima), mozda je dovoljno i njega iskopirati. :)

Vezano za moje pitanje prenosa podataka iz Vajbera i Whatsapp-a sa starog u novi fon koristeći Titanium Backup: da li je problem sto je stari fon GB, a novi JB Android? Hoce li Titanium sve staviti gde treba?

Mada video sam da Whatsapp sve konverzacije i media fajlove drzi u jednom folderu (u podfolderima), mozda je dovoljno i njega iskopirati. :)

za whatsapp jeste, samo iskopiraj taj folder i imaš sve isto

na viberu sve gubiš, e sad ne znam šta će titanium uraditi

Зашто је гугл тако неозбиљан по питању имплементирања неких ствари у сток андроид? Зашто им је тако тешко да омогуће мењање notification toggles-а? Зашто се, када се пипне сат у notification менију, отварају подешавања времена и датума, а не апликација clock? Ова глупост са спуштањем notification менија са два прста је невероватна. Зашто не могу да правим фолдере у app drawer-у и ручно сортирам апликације како ја хоћу?

Preci na WP ili iOS da vidis kako je tamo. Ovde bar imas izbor za sve sto si naveo. Mozes da prilagodis sebi sve u najsitnije detalje.

Ма знам да може, није то проблем, само ми није јасно зашто сток андроид не подржава такве ситне твикове...

Kolega ima neki prastari huawei U8500 sa froyom i žali mi se pre neki dan da mu bus plus aplikacija više ne radi. Najnovija verzija radi od 2.3, a starija verzija ne radi, jer pri pokretanju traži ažuriranje. Mislio sam da mu nabacim neki custom 2.3, međutim ni na jednom ne radi FM, WI FI i još neke rešive sitnice, koje iziskuju puno vremena da bi se rešile. Da kupuje novi telefon pre isteka ugovora neće.

Da li je moguće spoof-ovati android verziju, ili na neki drugi način "prevariti" aplikaciju da radi iako nije ažurna?

Možeš prevariti aplikaciju, ali ona ne traži džabe noviji Android. Verovatno traži neki API koji je dodat u Android 2.3. Tako da tako nešto nije moguće.

Hvala na odgovoru. Instaliraću mu neki 2.3, a fm neka sluša preko neta.

Nadji spirit fm aplikaciju na netu, plaća se, pa vidi jel radi. Trebalo bi na svakom AOSP-u da radi, e sad ne znam jel radi i na 2.3. Naravno telefon mora da ima radio prijemnik.

Ne radi fm uopšte na 2.3, nema drajver ili kernel ne podržava fm, ne znam tačno zbog čega. A ima fm čip, radi na 2.2.

Kako da ugasim svim aplikacijama mogućnost da se "upgrade"-ju? Jednostavno, hoću da koristim neke verzije aplikacija koje su mi zgodnije za korišćenje od nekih novih, šarenih, sa nepotrebnim opcijama...

Si ušao uopšte u settings play store? :) imaš opciju za auto update, jednostavno ga isključi...

I posle sa Titaniumom Detach-ujes sa Marketa te app i mirna Bosna :D

Nemam play store, instalirao sam neki ROM koji nema "Gapps". :) Ali i pored toga neke apps imaju po defaultu podešeno da proveravaju ima li novih verzija... A dok svaku podesim da to ne radi + neke i ne može da se ugasi provera...

@Stjepan_Zarez
Za to treba kupljen Titanium.

Za to treba kupljen Titanium.

Ma to nije problem, imam kintu. :D

Nego, znam da sam dosadan jer sam noob još uvek ali ako nekome nije mrsko:
1a) Sa čime da probam da zamenim dialer app i kako?
1b) Isto to i za SMS.
Hteo bih neke dark style (vidi attach, tako neki style) a sada imam neke bele...
2) Ne znam kako ali ne mogu na ovom ROMu (4.2.2 KitKat) da podesim 24h clock. :)
Da menjam i tu sistemsku app ili kako da dobijem 24h sat u "taskbaru"?

:wave: i hvala što me trpite. :)

Prilozi

• Screenshot_2014-01-05-20-55-07.jpg
    Screenshot_2014-01-05-20-55-07.jpg
    22.9 KB · Pregleda: 140
  • Screenshot_2014-01-05-20-55-15.jpg
    Screenshot_2014-01-05-20-55-15.jpg
    28.2 KB · Pregleda: 139
Poslednja izmena:
Samo skrećem pažnju da te opcije nema u besplatnoj verziji. I ja bih rado otkačio neke programe da mi ne prijavljuje novu verziju.

Jel ti nemas PlayStore sto neces da imas ili ne znas instalirati :D
Skini 4.5.10 apk sa neta i ubaci u /system/private apps

Settings - date & time - 24 format

Poslednja izmena:
Ma to nije problem, imam kintu. :D

Nego, znam da sam dosadan jer sam noob još uvek ali ako nekome nije mrsko:
1a) Sa čime da probam da zamenim dialer app i kako?
1b) Isto to i za SMS.
Hteo bih neke dark style (vidi attach, tako neki style) a sada imam neke bele...
2) Ne znam kako ali ne mogu na ovom ROMu (4.2.2 KitKat) da podesim 24h clock. :)
Da menjam i tu sistemsku app ili kako da dobijem 24h sat u "taskbaru"?

:wave: i hvala što me trpite. :)
1a) exdialer ili dialer+? čini mi se da jedan od ova 2 podržava teme, imaju light i dark mode itd... proveri svakako

Jel ti nemas PlayStore sto neces da imas ili ne znas instalirati :D

Nisam iskusan sa Androidima a nemam više toliko vremena da isprobavam razne verzije... Ovu što sam sad ubacio preporodila je telefon, sve je "glatko i slatko" :) pa bi samo da modifikujem šta me iritira ovako na prvi pogled + da ubacim (verzije) aplikacije na koje sam naučio.
E sad, ja sam kapirao da proveravanje za nove verzije ide preko Google Play aplikacije ali sad vidim da apps same proveravaju ima li novih verzija...
Ako mi taj GApp ne smeta toliko, da li onda da instaliram neku modifikovanu verziju ili da obavezno idem sa "oficijalnom"? Mada stvarno trenutno nisam u stanju da vidim korist od toga što bi imao instaliran Google Play?
Uspeo sam neke da onesposobim iz Settings - Apps da se "proveravaju" sa ovom opcijom čekiranom kao u attach-u (Enable Privacy Guard) ali za neke druge apps to nije dovoljno...
Možda bi mi Titanium Backup ipak pomogao... Probaću i to.

Prilozi

• Screenshot_2014-01-05-21-18-38.jpg
    Screenshot_2014-01-05-21-18-38.jpg
    32.4 KB · Pregleda: 177
Ma sta komplikujes ***. To privacy guard nema veze sa tim, ne diraj.
Poslacu ti link za google play da ga kopiras u system kad budem na kompu ako hoces. Cuj ne vidi prednost Google playa, to ti je skoro kao da ne vidis prednost smartphonea :D

Vrh Dno