Šta je novo?

AMD Unveils Bulldozer & Bobcat

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja nešto kontam da će AMD napraviti ODLIČAN PROIZVOD ZA ŠIROKE NARODNE MASE (na BD mislim) a ne kao konkurencija koja dere kožu sa cenama (jes da ubija sa performansama).

AMD ne pravi Bulldozer za narodne mase... cak bih rekao da ce biti presrecni ukoliko prvu generaciju Bulldozera ne budu morali da "valjaju" sirokim narodnim masama :p Naravno, isto tako mislim da planiraju da budu jeftiniji, gde god da se smeste sa performansama.

EDIT...
Seifert said that AMD would transition to Llano in the second quarter, and that it was a 4-core, 1.8-GHz chip that was fully capable of running Microsoft's DirectX 11 API. "The architecture is vastly superior" to Intel's own microprocessors, which are code-named "Sandy Bridge".

Posto je ovo izjava "privremenog" CEO-a, recimo da je tacna ;) Izvesno je da ce neka verzija imati CPU na 1.8GHz, ali je pitanje koja.

Poslednja izmena:
Posto je ovo izjava "privremenog" CEO-a, recimo da je tacna ;) Izvesno je da ce neka verzija imati CPU na 1.8GHz, ali je pitanje koja.

Kontekst je jasan:

AMD gave demonstrations Wednesday of a prototype computer powered by the new chip performing a set of chores alongside a laptop PC running Intel’s latest chips, code-named Sandy Bridge.

Intel for several years has enjoyed advantages over AMD chips in performance and power consumption. In the demonstration, however, loading the competing systems with multiple jobs that exploit graphics circuitry caused images to run much more smoothly on the Llano system than Intel’s technology–and it drew 10 watts to 30 watts less power.

Da, bilo je jasno da je u pitanju mobile verzija, ali koja... 35W, 45W... nije da je nevazno. Mislim, retko ko sumnja da ce po GPU performansama Llano biti ispred Sandy Bridge-a, ali je pitanje kakav ce biti odnos CPU i GPU performansi po oba pitanja unutar istog power budget-a.

Posto je CPU kod LIano ispeglani K10, trebalo bi da je sporiji od Sandy Bridge parnjaka. Tj sporiji cpu/brzi gpu, otprilike kao i do sada u laptopovima sa int grafikom (Intel i AMD).

Kad neko sastavi HTPC nek javi kolko ga je sve ukupno izaslo sa kojim komponentama i naravno kako sprava radi.

Jos nije dostupno kod nas, a koliko vidim i po svetu imaju problema sa zalihama.

Pa naravno da je AM3. Od AM3+ još uvek ništa...

Baš me zanima dal je hibrid ili će podržavati sve funkcionalnosti BD procesora.

Jeste malo stariji video, ali ko hoce nek pogleda.Jim Bovenzi u videu.

Ne znam šta da mislim o ovoj vesti. Sigurno je sjajna za nekoga ko poseduje AMD comp i razmišlja o upgradeu ali mi nešto ne miriše na dobro kada razmišljam o performansama.
AMD-u treba "svež početak" makar iz marketinških razloga!

Zabrinjavajuci podatak bi bio da recimo poseduje i DDR2 memorijski kontroler, ovako manje vise... tesko da je sam socket ogranicenje. Na kraju krajeva, serverske verzije ce koristiti postojece platforme.

citao sam da ce novi AMD CPU traziti AM3+ plocu... i to na AMD forumu.
hmmm... sacekacemo jos za tacan info.

Zabrinjavajuci podatak bi bio da recimo poseduje i DDR2 memorijski kontroler, ovako manje vise... tesko da je sam socket ogranicenje. Na kraju krajeva, serverske verzije ce koristiti postojece platforme.
Ne kažem da je socket ograničenje. Kažem da ako bi Buldozer bio konkurentan sa Sandy Bridgeom na desktopu, AMD ne bi imao mnogo interesa da održava kompatibilnost sa starim pločama kako bi pojačao prodaju.
A opet Sandy Brigde je po performansama toliko ispred aktuelnih AMD procesora da nije realno očekivati da bi AMD mogao u jednom koraku da dostigne i prestigne najnovije Intelovo posrnulo čedo.

Slazem se. Da je dobar kao SB ili bolji to bi se iskoristilo da se prodaju nove ploce.

..... AMD ne bi imao mnogo interesa da održava kompatibilnost sa starim pločama kako bi pojačao prodaju.

Mislim da to takođe ovisi o dinamici prelaza s jednog procesa na drugi. K10 45nm će postojati paralelno sigurno do kraja 2011. Ako je sudeći po nekim AM3+ pločama na starom čipsetu (Asrock), razlike između AM3 i AM3+ će biti minimalne.

citao sam da ce novi AMD CPU traziti AM3+ plocu... i to na AMD forumu.
hmmm... sacekacemo jos za tacan info.

Pa verovatno će biti kompatibilan i sa AM3 i AM3+. Kao što je to bio slučaj i sa AM2 i AM2+ socketom. Jer ipak ima dosta dobrih AM3 ploča, kao što su asus chrosshair IV, Gigabyte 890FX-a UD7 itd. Ali će verovatno smisliti nešto da bager za nijansu bolje radi na am3+ pločama i da će imati neke minimalne prednosti. No, ostaje da se vidi tačan info, ovo je samo nagađanje.

Ma, to su priče. BD se fizički ne može staviti na AM3 i tu sva priča staje.

Ne kažem da je socket ograničenje. Kažem da ako bi Buldozer bio konkurentan sa Sandy Bridgeom na desktopu, AMD ne bi imao mnogo interesa da održava kompatibilnost sa starim pločama kako bi pojačao prodaju.
A opet Sandy Brigde je po performansama toliko ispred aktuelnih AMD procesora da nije realno očekivati da bi AMD mogao u jednom koraku da dostigne i prestigne najnovije Intelovo posrnulo čedo.

Ne znam zasto ne bi to uradili ako je moguce... prodace mnogo vise cipova na ovaj nacin. Mislim da ce performanse biti identicne, ali da nece raditi napredni power management na AM3, naravno pod uslovom da je BD uopste kompatibilan.

Poslednja izmena:
Navodno je na AM3 socketu plastikom prekriveno ležište za jedan pin koji BD koristi i procesor se ne može ugurati. Odnosno, BD ima jedan pin više. IMHO, veoma pametno od AMDa. S AM2-> AM2+ migracijom su ljudi mogli staviti AM2+ procesor u AM2 ploču bez podrške, sada to definitivno ne mogu.

Poslednja izmena:
Mislim da im je to lose, jer ako BD ne bude dovoljno konkurentan. bice im slabija prodaja nego sto bi inace bila da je CPU kompatibilan sa AM3 plocama

Mislim da im je to lose, jer ako BD ne bude dovoljno konkurentan. bice im slabija prodaja nego sto bi inace bila da je CPU kompatibilan sa AM3 plocama

Ko pita nas za misljenje kao krajnje korisnike? :d
Svima njima je bitno da od nas izvuku max moguće love i zabole ih u suštini...
:(

Cekaj, pa ja necu kupiti BD ako to iziskuje kupovinu nove ploce, znaci oni su na gubitku :D. BTW nisam trebao da napisem "Mislim" nego "Smatram", ali zaista, mislim (opet ja mislim :D) da bi im bilo bolje da se ne ogranice samo na AM3+ soket.
To bi mi bilo glupo iz razloga sto si AM2+ proc mogao da ubodes u AM2 plocu, a sad AM3+ proc neces moci u AM3 plocu.

Poslednja izmena:
Cekaj, pa ja necu kupiti BD ako to iziskuje kupovinu nove ploce, znaci oni su na gubitku :D. BTW nisam trebao da napisem "Mislim" nego "Smatram", ali zaista, mislim (opet ja mislim :D) da bi im bilo bolje da se ne ogranice samo na AM3+ soket.
To bi mi bilo glupo iz razloga sto si AM2+ proc mogao da ubodes u AM2 plocu, a sad AM3+ proc neces moci u AM3 plocu.

To ne zavisi od toga da li neko misli da je nešto GLUPO ili nije nego od njihove procene šta će im doneti veću zaradu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno