Šta je novo?

AMD Unveils Bulldozer & Bobcat

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slajd je iz decembra, SB je izasao u januaru! Mnogo volis da se pravis pametan!

eto rece ti i Dusan K

Ostaje da se vidi da li je fake....

Slajd je iz decembra, SB je izasao u januaru!

Ostaje da se vidi da li je fake...

Slajd je graficka kompilacija i prezentacija dela rezultata koje su neki videli pocetkom novembra. Ovu konkretnu prezentaciju nisam video, ali svakako lici na zvanicnu AMD-a.

Slajd je iz decembra, SB je izasao u januaru! Mnogo volis da se pravis pametan!

eto rece ti i Dusan K

Ostaje da se vidi da li je fake....

Ne pravim se pametan vec jednostavno nisam primetio....... mada ako je ko na tom slajdu bice puno njih razocarano :)

8 coje procesor 50% brzi od i7 (quad) ili ti AMD x6, pa po tome ispada da je core per core ips opao ili u njaboljem slucaju da je isti kao i kod pehnom II arhitekture! i to nasminkan slajd AMD, pa sta tek da ocekujemo u realnosti, koliko igara, programa zna da uposli 6 jezgra a ne 8

Ali to nije 8 core kakvog ga ti zamisljas, nije to ono isto jezgro od ranije

Alo to nije 8 core kakvog ga ti zamisljas, nije to ono isto jezgro od ranije

Pa ok razumem ja to, ali ajde prvo da vidimo i jedan realan bench, jer stvarno je tesko zamisliti da ce takva arhitektura skalirati dobro u igrama i programima koje vecina nas koriste
Samo kad se setimo koliko je pojava HT-a na P4 lose prosla i koliko je vreman trebalo da se to pretoci u nesto korisno (znam da nije pravo poredjenje, ali nemam bolje...)

Poslednja izmena:
8 coje procesor 50% brzi od i7 (quad) ili ti AMD x6, pa po tome ispada da je core per core ips opao ili u njaboljem slucaju da je isti kao i kod pehnom II arhitekture! i to nasminkan slajd AMD, pa sta tek da ocekujemo u realnosti, koliko igara, programa zna da uposli 6 jezgra a ne 8

Pre svega, mozda i ne tumacis grafik kako treba :) Videcemo naravno kakve su realne performanse, ali Bulldozer je pravljen za serversku i workstation primenu, a tu se po pravilu koriste programi koji su dobro multithread optimizovani. Ukoliko se ovo sa grafika obistini u realnosti, Bulldozer ce u tim segmentima biti sjajan izbor... a mozda cemo videti i jeftine Intele kao kontra odgovor... ili znatno brze SB procesore od ovih sadasnjih ;)

Pisao sam juce u drugoj temi da je potpuno nebitno za krajnjeg korisnika koliko i kakvih jezgara unutra ima, vec dobijene performanse za ulozen novac. Ako bude kostao kao i lupam 2600K, a bude brzi od njega 20% bice to super za AMD. "Problem" je sto se ide na pumpanje broja jezgara, pa snaga procesora moze da se oseti samo u specificnom softveru (spomenuo je Dusan serversku i workstation primenu na koju AMD izgleda puca) tako da ta vecina koju ti spominjes, uglavnom nece osetiti benefite nove arhitekture. Medjutim, ta vecina uglavnom visi na netu, slusa muziku i gleda filmove tako da je njima i C2D/X2 sasvim dovoljan, pa im ni brutalan IPC takodje nista ne bi znacio.

I intelov procesor ima 8 threadova bas kao i Bulldozer, tj ovaj bulldozer ima 4 modula i 8 threadova. Zaboravljas da buldozer nema 8 potpunih jezgara, ovo je isto hyperthreading samo bolje uradjen, sa vise dupliranih elemenata.

Ni to bas nije tacno... Bulldozer ima 8 pravih integer jezgara, a neke druge stvari su deljene medju njima ;) Jednostavno, drugaciji pristup od svega sto smo do sada videli.

Performanse ovih procesora se sigurno nece uporedjivati u igricama :d
Ono za sta su namenjeni to zna da iskoristi kolko god jezgara da mu das.

Vec smo ustanovili da je za njih dual core dovoljan prema tome ova tema ih ne zanima.

Ovo uopste nije HT, vec svako jezgro odnosno sada modul ima dva para izvrsnih jedinica. Intelovo jezgro moze da izvrsi jedan thread po jezgru, a ukoliko dodje do omaske u predvidjanju grananja ili cache miss aktivira se drugi thread kako izvrsne jedinice ne bi cekale da se instrukcije dovuku iz cache-a. Tako se na jednostavan nacin povecava iskoriscenost procesora.

Zeljko, slepo gledas iz svog ugla. Pre svega mnogi ni ne znaju sta je fps niti se opterecuju time, niti bi primetili razliku izmedju procesora. A i da li bi ti primetio razliku izmedju 80 i 100 frejmova?

Vec smo ustanovili da je za njih dual core dovoljan prema tome ova tema ih ne zanima.

Ne bi se reklo da je bas tako. Neko ko pogleda performanse Sandy-ja i nekog Phenoma u igrama (a gejmeri to itekako gledaju, pun net pitanja tipa da li ce npr 965 na 4gHz da bottleneckuje grafiku tipa 6970/570/580) tesko da ce bas ravnodusno uzeti procesor koji se u igrama ponasa znatno slabije.:trust:
Bilo kako bilo, sama cinjenica da ce Bulldozer imati vise jezgara nikako ne znaci da ce performanse po core-u biti slabe.;)

Ovo uopste nije HT, vec svako jezgro odnosno sada modul ima dva para izvrsnih jedinica. Intelovo jezgro moze da izvrsi jedan thread po jezgru, a ukoliko dodje do omaske u predvidjanju grananja ili cache miss aktivira se drugi thread kako izvrsne jedinice ne bi cekale da se instrukcije dovuku iz cache-a. Tako se na jednostavan nacin povecava iskoriscenost procesora.

Zeljko, slepo gledas iz svog ugla. Pre svega mnogi ni ne znaju sta je fps niti se opterecuju time, niti bi primetili razliku izmedju procesora. A i da li bi ti primetio razliku izmedju 80 i 100 frejmova?

neko ko je presao sa dual core na i5 i sa GTX460 primecujem stravicnu razliku u igrama... jednsotavno min fps je nesrazmerno bolji bez oscilacija i padova

Ako im performanse per core budu do 20% od SB i imaju podrsku za "AMD-Vi" eto mene na AMD platformi posle duzeg vremena (jos od bartona), posto me Intel posteno iznervirao sa uskracivanjem "VT-d" na K modelima, cist bezobrazluk i vacarenje. Koristim obilato i kuci 64bit virtualne masine i ovaj feature mi je prilicno bitan.

Kao sto je vec receno na ovom forumu, od AMD-a, niko ne ocekuje nista, pa sta god da naprave bice dobro:).
Ja bih bio zadovoljan i da buldozer dosegne i7 975(posto ga SB premasuje), nego, zna li se kada izlazi?Ne mog vise da trpim ove paklene cene SB procesora.

Pa kazu leto, znaci avgust zasigurno i na kasikicu mozda po koji primerak ranije

Ne bi se reklo da je bas tako. Neko ko pogleda performanse Sandy-ja i nekog Phenoma u igrama (a gejmeri to itekako gledaju, pun net pitanja tipa da li ce npr 965 na 4gHz da bottleneckuje grafiku tipa 6970/570/580) tesko da ce bas ravnodusno uzeti procesor koji se u igrama ponasa znatno slabije.:trust:
Tacno, a onaj ko ima para za gtx570 imace i za SB, medjutim koliko je takvih? Sta je sa onima koji imaju slabije karte tipa gts450? Da li ce i oni imati toliko benefita od jaceg procesora?

neko ko je presao sa dual core na i5 i sa GTX460 primecujem stravicnu razliku u igrama... jednsotavno min fps je nesrazmerno bolji bez oscilacija i padova
Aman, i ja sam skoro presao sa X2 na X3 i dobio lep boost u igrama (F1 radi dosta bolje pogovoto staza u Monaku koja mi je radila najlosije, novi MOH i COD BO sada rade odlicno, BC2 takodje radi dosta bolje ali ga ipak koci stara grafika itd). Uostalom ti si presao sa bese C2D Celerona? na SB, pa jos imas i solidnu grafiku koja se gusila sa starim procesorom, normalno da ces osetiti razliku! Ali mi ovde raspravljamo o high-end procesorima i razlikama izmedju njih, a ne o razlici dna i vrha ponude. I daj nemoj vise o igrama, mozda se tebi rad na racunaru svodi samo na igranje i vrtenje bench demoa, ali ne i nama ostalima.

@Wild Boy
Pa ne ali u igrama osetim najveci hendikep iako odigram 3-4 igre godisnje u full-u :)
E sad sto rendering ide sporije i slicno to me toliko ne pogadja, ali kad neko postuje neki bench e to me u srce strefi :p

Ako im performanse per core budu do 20% od SB i imaju podrsku za "AMD-Vi" eto mene na AMD platformi posle duzeg vremena (jos od bartona), posto me Intel posteno iznervirao sa uskracivanjem "VT-d" na K modelima, cist bezobrazluk i vacarenje. Koristim obilato i kuci 64bit virtualne masine i ovaj feature mi je prilicno bitan.

Pa ti bi da se baviš o/c-om i da koristiš V opcije???
Nemere to sinko, nemere...
Moraš biti decidan i znati da li hoćeš pare ili jare :d:d:d.

Postoji VT-x, što je IMHO sasvim dovoljno za "amatersku" upotrebu. AMD nudi IO virtualizaciju samo sa premium čipsetima (790FX/890FX). Tek sa AM3+ bi to trebalo doći do middle-class 970 čipseta. Drugo je pitanje koji virtualizator to danas koristi.

Poslednja izmena:
amddualcpunghybridcrossfire_2a_dh_fx57.jpg

Evo i Llana... navodno ;) Jos samo da rastumacimo sta grafik u stvari kaze :p

... otprilike da će Beavercreek (ugrađen u Llano) i Turks raditi u CF :)

... otprilike da će Beavercreek (ugrađen u Llano) i Turks raditi u CF :)

:)

Salu na stranu, to smo znali vec odavno, Makedon je dosta davno govorio o toj mogucnosti. Vise sam mislio na performanse samog Beavercreeka... ako pravilno tumacim grafik, kazu da je snaga tu negde sa 5550.

Pa ti bi da se baviš o/c-om i da koristiš V opcije???
Nemere to sinko, nemere...
Moraš biti decidan i znati da li hoćeš pare ili jare :d:d:d.

Sta cu oduvek sam bio alav :D

Postoji VT-x, što je IMHO sasvim dovoljno za "amatersku" upotrebu. AMD nudi IO virtualizaciju samo sa premium čipsetima (790FX/890FX). Tek sa AM3+ bi to trebalo doći do middle-class 970 čipseta. Drugo je pitanje koji virtualizator to danas koristi.

Xen
Ok ne kazem da je krucijalno ali me iritira.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno