Šta je novo?

AMD Unveils Bulldozer & Bobcat

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve je to u redu, ali ne gledati u buducnost i skapirati da je Imageon mogao da danas bude u ogromnom broju telefona je jednostavno glupo. Koliko sada telefona ima qualcomm procesore??

Izuzetno dobra vest, mozda i najznacajnija u istoriji komapnije...

Sa svim sto si napisao se slazem u principu, ali daleko od toga da je sve tako jednostavno. Cesto se daleko vise isplati praviti nesto slabiji cip koji ce se prodati u ogromnim kolicinama, nego po svaku cenu juriti jaci. Na kraju, nije lako napraviti nesto sto je najbolje na svetu, a jedini iz AMD-a koji je u tome nakratko uspeo bio je bas Meyer... doduse, posle toga je divizija za mikroprocesore naredjala niz promasaja, za koje je on kao predsednik direktno ili indirektno odgovoran ;)

Sudeci po inicijalnim testovima, Bulldozer je po performansama vrlo blizu intelovom hexa core pulenu (verovatno misle na Gulftown).

Tacno sam znao da ce ovo biti pusteno tokom jucerasnjeg dana, kao damage control mehanizam, da se donekle smiri trziste i korisnici. Nisam samo znao da li ce to uraditi Fudo, neko od rusa ili kinezi. Naravno, ovo je samo vrh ledenog brega, dostupnih informacija ima daleko vise... u odredjenim krugovima, naravno ;)

Te informacije ce biti siroko dostupne kog datuma?

Mislim negde krajem drugog kvartala, ako ispostuju trenutne planove... preciznije, kada istekne NDA. :)

Lako je posle bitke biti general, ali kada je AMD rasprodavao svoje delove bukvalno se borio za opstanak na trzistu i svaki dolar im je bio vazan... Da nisu bili u tolikom problemu ne bi ni fabrike prodali... Majerov problem je sto on vec dve godine obecava profitabilnost a ona nikako da se desi. Pre godinu dana prelomna tacka prelaska iz minusa u plus najavljivana je na 1.3 milijarde prihoda a sada su na 1.65 milijardi a i dalje su u crvenom...

Ovo sto razni analiticari zameraju Majeru da je promasio dimenziju fokusom na desktop trziste je tacno (mada nije on tu sam donosio odluke), oni sada imaju roadmap koji je totalno irelevantan...

Dakle sta ima AMD u najavi...

- Novi desktop CPU
- Netbook CPU / Low end notebook CPU (Intel od 3 milijarde prihoda 300 miliona napravi na netbookovima)
- High end graficke kartice

To moze biti relevantno jod 2-3 godine, ali trend ide u totalno drugom smeru.

Rezultati Buldozera koje je plasirao fudo me mnogo podsecaju na rezultate Barcelone koje je postovao Theo Valich svojevremeno - vise je AMDu time naneo stete nego li koristi. Kada god, AMD je danas generalno gledano nebitna IT kompanija - nemaju snagu da kreiraju bilo kakve trendove niti imaju neki znacajan revenue ili su stateski znacajni na bilo koji nacin. Njihova najveca vrednost trenutno je to sto su jedini Inteov konkurent i sto imaju Radeon i ako ih neko i preuzme preuzece ih zbog grafike...

Poslednja izmena:
Mislim da je možda najbitniji deo priče što je čovek čisto tehničko lice , setimo se da je intel veštim marketingom svojevremeno ubedio kupce da je bolje kupiti inferiorniji cpu ( era Pentium III i Pentium IV ) jer je Intel ime . Mislim da je AMD danas u lošoj poziciji i da se bori za opstanak i da traži nekog ko će poslovnom strategijom napraviti novac . Naravno bitno je da imaju procesor koji može da parira konkurenciji ali najveća zarada je na praktično office mašinama sa integrisanom grafikom . Nadam se da će strategija koju su primenili na ati pomoći da nađu put za rešenje izlaza iz sadašnje bule jer tržištu je neophodna konkurencija . Ja nisam ničiji fan ali bi voleo da AMD CEO nije otišao zbog priče kakva je bila Phenom I već zbog loše poslovne politike . U protivnom će AMD primiti težak udarac zbog poslovne strategije nadmetanja sa Intelom u High end segmentu jer i kad su imali bolji procesor nisu uspeli da ga unovče zbog sramnog ucenjivanja OEM proizvođača od strane Intela . Smatram da AMD-u treba čovek koji bolje prati trendove i kreira ideje koje donose novac a ljudi kao što je Majer treba da rade ono što najbolje znaju a to je da kreiraju čipove . U svakom slučaju nalazimo se na prekretnici i smatram da će ova godina biti odlučujuća kako po AMD tako i po nas krajnje korisnike .

Poslednja izmena:
Naravno, ovo je samo vrh ledenog brega, dostupnih informacija ima daleko vise... u odredjenim krugovima, naravno ;)

Ako ovaj smesko ima veze s karakterom tih "dostupnih informacija u odredjenim krugovima", bice da ce Bulldozer biti jako jako interesantan. :-devil-:

A i cim se pominje najava vracanja FX brenda, ima tu nesto divlje u najavi:party:

Ako ovaj smesko ima veze s karakterom tih "dostupnih informacija u odredjenim krugovima", bice da ce Bulldozer biti jako jako interesantan. :-devil-:

U pitanju su inicijalni rezultati koji su distribuirani pre nekog vremena, ali su stroga tajna. Verujem da je i Fuadova vest povezana sa tim brojkama i projekcijama. Naravno, videcemo jos sta ce od svega toga ispasti, dosta se ocekivalo i od Barcelona/Agena procesora, pa znamo kako je to ispalo na kraju. Sto se trzista tice, svakako da je AMD-u daleko vazniji ponovni prodor na serversko od jurenja high-end desktopa... vecini korisnika je i ono sto se dobije za 200e puna kapa, skuplji modeli ce se sve manje kupovati.

Bitno je i jedno i drugo. Velika je stvar da BD može konkurirati i5/i7 seriji, uostalom to će za godinu dana biti nova APU client platforma (doduše max. 2 modula, ako se ne varam).
A nosit će i Llano svoja iznenađenja iako je tek K10 derivat, npr. Turks grafički čip će savim slučajno imati isti broj sp-ova kao Llanova grafička polovica.

Dva modula ce i dalje biti sasvim dovoljna za vecinu korisnika, ali je interesantno videti koji ce GPU biti u Bulldozer APU-u... Turks, derivat Junipera mozda, ili nesto trece.

Ono sto me licno najvise interesuje, a ne mogu uopste da saznam, je zasto je uopste doslo do izmena u redosledu predstavljanja procesora... Bulldozer je bio Q3, pomeren je za Q2, a Llano za koga se verovalo da ce biti predstavljen prvi, bice u stvari poslednji. Pricalo se da je problem u GPU delu cipa i 32nm, sto mozda i pije vodu, mada ima i nekih drugih mogucnosti (losih, dobrih i odlicnih za krajnje korisnike ;)). U svakom slucaju, verujem da ce Bulldozer APU svakako imati neki eDRAM (512MB najmanje), jer bez nje nece biti svrhe od tolike compute snage.

Kada ste vec spomenuli servere http://ashentech.com/index.php/topic,2624.0.html daklem 4 HT magistrale*, quad channel u unganged rezimu, 16 core ce biti MCM (samo da ne bude "brz" kao Pentium D :p)
* je l' to znaci da ce sada svaki od 4 procesora komunicirati direktno sa svakim kao sto je to slucaj kod quick path-a, ?

Anti Patriota je napisao(la):
Sto se tice CEO-a, njemu ne treba ni buldozer ni amd. Mogao je sebi da zaradi sebi lepu penziju na short-anju akcija. 10% za dan, malo li je

Negde procitah da dobija 8.5 miliona otpremnine, malo li je ? :)

Dusan K je napisao(la):
verujem da ce Bulldozer APU svakako imati neki eDRAM (512MB najmanje)
Ovo zvuci zanimljivo

Poslednja izmena:
Pa BD treba da parira SB procesorima a ne i7, za to je zaduzen x6:-devil-:

Poslednja izmena:
Znam da je BD zamišljen kao flagship procesor koji treba da parira najboljim Intelovim procesorima , ali nabolja prodaja će biti nešto kao sadašnji I3 procesor . Dva jezgra koje sistem vidi kao četiri + integrisani juniper i mogućnost nekog hibrid crossfire-a . Zlatna sredina za većinu normalnih korisnika .

Pocelo je sa Editors' Choice. :)

Licno, jedva cekam 13" modele sa novom Fusion platformom. Ako ostane samo na netbookovima i jeftinijim 12" modelima nece biti dobro jer je pitanje koliko je interesovanje kupaca za 12" i manje modele pored najezde tableta.
Odlicno resene termalne karakteristike, dobre performanse, dobro trajanje baterije (uz malo tweak-ovanja i bolji izbor komponenti (recimo SSD diskovi) moze se izvuci bar jos 1h-1.30h vise), mislim da AMD moze da nadje svoje mesto medju Intel SU modelima. ;)

Ne pise koliko Wh ima baterija, ali prijatno sam iznenadjen trajanjem baterije kod ovog modela, obzirom da ima veci TDP (18W). Ocekivao sam da ce biti primetno losiji od C-50 npr, koji ja drzim na oku.
Definitivno lep napredak u ovoj sferi, znao sam ja da Intel ne nudi mnogo sa Atomom, ali da ih ovako razbiju uz nizu potrosnju nisam ocekivao :)

Definitivno lep napredak u ovoj sferi, znao sam ja da Intel ne nudi mnogo sa Atomom, ali da ih ovako razbiju uz nizu potrosnju nisam ocekivao :)

Pa potrosnja je niza od Atom + ION kombinacije, od samog Atoma verovatno nije. Naravno, kada se u obzir uzmu performanse, stvari izgledaju jos malo bolje po AMD, i Brazos je odlicna platforma u ovom segmentu. Jedini problem sa njom je tajming... da se pojavila pre 12 meseci, AMD bi imao win-win situaciju. Sada ce se takmiciti u segmentima za koje Bobcat bas i nije projektovan (tj notebook i tablet), jer netbook-ovi polako umiru, a pitanje je da li AMD ima snage da sam odrzi taj segment u zivotu, nezavisno od kvaliteta proizvoda.

Ne pise koliko Wh ima baterija, ali prijatno sam iznenadjen trajanjem baterije kod ovog modela, obzirom da ima veci TDP (18W). Ocekivao sam da ce biti primetno losiji od C-50 npr, koji ja drzim na oku.

Pishe u testu da je baterija 51Wh

Pishe u testu da je baterija 51Wh

Aha, nisam primetio. To je malo vise od standardnih 48Wh (uglavnom kad napisu 6-cell to bude to), mada mislim da je moja na Lenovo s10e 52Wh, ako se ne varam.
Ako neko izbaci C-50 sa recimo ~65Wh baterijom bice :banana:

“Zacate” (18 W max)

•AMD E-350 with AMD Radeon HD 6310 Graphics (dual-core CPU @ 1.6 GHz & DX11 SIMD @ 500 MHz)
•AMD E-240 with AMD Radeon HD 6310 Graphics (single-core CPU @ 1.5 GHz & DX11 SIMD @ 500 MHz)

“Ontario” (9 W max)

•AMD C-50 with AMD Radeon HD 6250 Graphics (dual-core CPU @ 1.0 GHz & DX11 SIMD @ 280 MHz)
•AMD C-30 with AMD Radeon HD 6250 Graphics (single-core CPU @ 1.2 GHz & DX11 SIMD @ 280 MHz)

Ovo su definitivno proizvodi za netbook i nettop segment ali performanse zaista nisu spektakularne. Nekako više predstavljaju zaokruživanje i definisanje ovog segmenta u smislu integracije i funkcionalnosti.

Asus E-350 Fusion board listed in Europe

Feature packed ITX board for €153...

Ovo je vec stvarno previse :( jeste u pitanju pasivno hladjenje, sto je sjajno za HTPC, ali opet... Naravno, mozda nesto padne cena kada se ploca stvarno i pojavi u prodaji.

Uzgred, koga interesuje, pojavio se video Acer netbook/tablet hibrida sa C-50.

amdbulldozerslide_dh_fx57.jpg

Zvanicni slajd AMD-a, sa koga je i Fudo dobio informacije za onu vest.

i7 950, a socket 1156?

Vatas se za sitnice, kao sad AMD treba da zna tacno sta konkurencija ima i nudi :)

Samo porediti 8 core procesor za intelom <2010 a ne ubaciti sandy bridge koji ce biti direktan konkurent ako ne i nesto novije iz intel kuhinje je smesno

Samo porediti 8 core procesor za intelom <2010 a ne ubaciti sandy bridge koji ce biti direktan konkurent ako ne i nesto novije iz intel kuhinje je smesno

Mozda da pogledas datum kada je prezentacija pustena partnerima ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno