Šta je novo?

Hardver AMD Ryzen 9950x konfiguracija

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

daxyco

Čuven
Učlanjen(a)
24.06.2009
Poena
515
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Brat konačno uzima novi komp za posao, odlučio se za AMD prvi put zbog problema sa Intel procesorima, i uzeće 9950X. Aplikacije u kojima radi su podeljene, neke su multi core optimizovane, dok neke rade samo sa po jednim jezgrom, pa je jako važno da ima što bolji single core performance (obrada zvuka).

1. Šta gledati prilikom izbora ploče? X870, x870E? Ili je dovoljno B850?

2. Da li je RAM u ikakvih vezi sa tim? Da ciljamo 64GB, 6000MHz CL30 ili nešto drugo?

3. Hlađenje bi trebalo da bude što tiše, aio 240 ili 360? Ili možda neki vazdušni kuler?

4. Napajanje neće biti preterano jako, nikakva grafika nije u planu, opterećenje neće preći 300-400W.

Odgovor na prvo pitanje me najviše muči iskreno, tu bi mi dobro došao bilo kakav savet.

1. Analizirajte da li će koristiti prednosti X870/E ploča (USB4, bolja konektivnost itd).
    Ako neće, onda je i B850 odličan.
    Što se CPU-a i VRM-a tiče, sigurno ima odličnih B850 ploče, bar je bilo sa serijama 400, 500 i 600, tj. B ploča koje mogu (po potrebi) lepo i stabilno overklokovati 9950X.
    Nikako nemoj uzimati u razmatranje nižu/jeftiniju klasu B ploča za 9950X, vrlo lako je moguće da pregreješ naponsku sekciju, jer takve ploče imaju slabiji VRM (manji broj faza, manje snage) i slabije hlađenje naponske.

2. 6000 MT/s CL30 je sweet spot.
    Kapacitet prema potrebama posla.

3. Definitivno AIO, min. 280 ili 360, može i 420 ako može da stane u kućište.
    Poželjno da je AIO koji reguliše rad ventilatora prema T tečnosti.

4. Bar neka bude Gold i da ima zero RPM mode.

Poslednja izmena:
Slažem se gore sa kolegom, s tim što bih dodao nešto u vezi kulera - možda može da se uzme na razmatranje Thermalright Peerless Assassin ili Phantom Spirit. Vrlo su tihi, a hlade odlično, plus će biti i male uštede novcu.

AIO 420 ne pravi nikakvu razliku u odnosu na 360. I kakvo merenje temperature tečnosti, kada je prenos toplote za cpu-a ba blok jedva moguć zbog debljine IHS-a.
Tek kada imam direct die hladjenje vidim koliko procesor bolje zagreje vodu nego ranije gde vazduh iz radijatora nije izlazio ni mlak.

Mali update:

Napajanje je Seasonic Prime 600 Titanium fanless.

Ima cooler NH-D15, da li će moći da ga drži pod kontrolom? Ja sam mu predložio da ga ostavi za početak, pa ako ne može da ga menja.

Grafička je GTX1050, takođe pasivna, samo da baca sliku na već broj monitora (u zavisnosti od broja izlaza na matičnoj može da ostane i integrisana, nikakav zahtev za grafikom ne postoji osim da baci sliku).

RAM bi uzeo 64gb ili 96gb, 6000MHz, CL30, gledamo neki G-Skill Trident, da li je sve isto ili da gledamo nešto konkretno?

Najveće pitanje ostaje ploča. Možda bismo uzeli i B850, ali baš nemam pojma šta odabrati. Uzeo bi 2x m.2 disk, može da ima wifi (ali nije presudno). Dajte neki predlog za ploču...

Ako ima kačenje za AM5 za D15, neka ostavi taj kuler. Ne mora ništa da uzima drugo.
Ram možeš G Skill taj CL30, sasvim dobar.
Ploče recimo MSI Tomahawk, Gigabute Aorus Elite, obe imaju Wifi i ima dovoljno m2 slotova.

U vezi D15, sasvim je dovoljan ali će imati svoje momente ,,zaletanja'' ventilatora kako budu skakale temperature (bilo jednog ili više jezgara).
Razmislite da nabavite Noctua offset mount za AM5, ima da se kupi kod nas i košta cirka 500 RSD. Montaža D15 sa offset mount-om zavisi i od izbora ploče, tj. pozicije PCIe x16 slota. Ovo napominjem za D15, sa D15s je drugačija situacija pošto je asimetričan hladnjak.

Sve ostalo se čini na mestu.

U vezi ploča, Hardware Unboxed na žalost nije uradio uporedni test B850 ploča.

Poručeno:

9950X
X870 Steel legend
Trident 64GB 6000MHz CL30
Corsair t700 2tb
KC3000 2tb
Nosač za AM4/AM5 za D15 (ne zna da li ima, neće da razmišlja).

Napajanje, kućište i grafička ostaju, i njegova neka dodatna oprema koje ne poznajem ("zvučna" kartica).

Ranije je ovaj komp radio kao potpuno pasivno hlađen, sada će morati da stavi ventove na D15, videćemo da li će biti buke.

Dodatno pitanje, koje ventilatore za kućište da uzme, da budu što tiši a da uspevaju da obezbede ok protok vazduha? Kućište je neko antec silent, postavljeno iznutra nekim sunđerima za utišavanje zvuka, dok nije imao ventova držao ga je otvorenim, sada će ga verovatno zatvoriti. Mislim da do 3 može da montira.

pa sto Asrock plocu???

sto se tice ventova, noctua nf-a12x25

onda je mogao i intel :)

Zdravo,
Iskoristio bih ovu temu ako može mala pomoć oko sklapanja konfiguracije. slična pitanja kao na početku teme :)

Komp je kućni, world of tanks od igara, moguće proširiti na još neki naslov kad se sklopi sve :)... internet...autocad...
kupovina u domaćim radnjama (ako ima nešto bolje kod mađara-tipujem na DDR5 memoriju ako je nema u domaćim radnjama)

Trenutno imam:
Kućište: Be Quiet Pure Base 500DX BGW37/BGW38
Napajanje: FSP HYDRO G Pro 750W PPA7505401 80Plus GOLD (da li treba menjati zbog sadašnjih priključaka...za ploču grafiku...2x8, 12 pinova...sta već sada ima...)

Ovo bih uzeo:
Procesor: Ryzen 7 9700X, koju pastu uzeti?
Ploča: tu ne znam šta uzeti (išao bih na atx verziju ne sviđaju mi se manje ploče)...cenovno do 300e B850 ili X, rog tuf tomahawk steel legend...sve su pominjane u temama i prosto nemam pojma...asus mi je tu najbliži...tj taj bios sam jedino čačkao...trudim se da što manje zalazim tamo :)

DDR5: uzeo bih 32gb, tu mi treba pomoć oko izbora modula, latencije...sta se uklapa uz procesor i ploču...oko 150e rang, to je valjda i ok cena sada...?
Hladnjak procesora: na temama se dosta pominje bequiet dark rock 5, noctua, arctic...
HDD: tu po preporukama kingston kc3000? imam vec ssd i dva obicna HDD što će ostati u kućištu
Grafika: po svemu sudeći rx9070 non xt... sapphire ili powercolor....pulse nitro, reaper hellhound....? na tolike novce koja hiljada gore dole...iste su a neka razlika ima čim postoje

monitor trenutno ne bih dirao...kad dođe vreme vidim neke popularne modele ovde na forumu pa ću izabrati...

i ako sklapanje može da prođe najjednostavnije, ubodem sve u svoje mesto i upalim :)

unapred hvala na izdvojenom vremenu :)

Pasta dolazi uz hladnjake. 1 Gram dovoljno za bar 2-3 aplikacije i sve su dovoljno dobre. 9700x nije vruć processor, svaki kuler sa 6 cevki i 120mm bi bio dovoljan, imaš dobar izbor u rubrici o hladnjacima.
Kingston kc3000 je jedan od najboljih.
Ploča. ne znam šta ti sve treba na njoj i zašto ATX, valjda zbog više PCIe slotova ili čega. ? To treba da razjasniš, marka nije presudna.
Memorija, 2x16 GB, 6000MHz i 30 ili 32 Cl, praktučno svuda rade, one sa EXPO možda lakše za nameštanje ali i XMP isto je dobro.

Sto se kulera tice, nema potrebe davati 100e na bq dark rock i noctua, posao radi arctic 36 od 45e?

Ploca vise mi se svidja atx zbog velicine, komocija pri kacenju ostalih delova.
po vasim utiscima sta valja...stabilnost u radu, jedan kc3000, 2x hdd, jedan ssd za kacenje...jedna grafika...za cenu od 300e vidim da moze da se uzme X i B cipset...koji bi bio best buy za te novce?

pa sto Asrock plocu???

sto se tice ventova, noctua nf-a12x25
Ako kućište ima mesta za 14-ice ne vidim zašto ih ne bi uzeo. Prave jaču promaju. Ili istu promaju na manjem broju obrtaja, tj. sa manje buke.

Sto se kulera tice, nema potrebe davati 100e na bq dark rock i noctua, posao radi arctic 36 od 45e?

Ploca vise mi se svidja atx zbog velicine, komocija pri kacenju ostalih delova.
po vasim utiscima sta valja...stabilnost u radu, jedan kc3000, 2x hdd, jedan ssd za kacenje...jedna grafika...za cenu od 300e vidim da moze da se uzme X i B cipset...koji bi bio best buy za te novce?
radi posao sve, radi posao i amd 7600, nema potrebe davati novac na 9950x
Ako kućište ima mesta za 14-ice ne vidim zašto ih ne bi uzeo. Prave jaču promaju. Ili istu promaju na manjem broju obrtaja, tj. sa manje buke.
moze, imaju ovi novi Noctua 140mm, jedino sto ih nema u black varijanti jos. a i ne znamo koje kuciste ima

Izgled je nebitan potpuno. Može da bude roze zeleno plavo i crno, sve zajedno. Pogledaću za te noctua fanove. Kakvi su silent wings?

4 pro su ok

ja ako bih trazio uncompromised onda Noctua (Phanteks T30 ako ima mesta za 30mm debljinu venta)

Nazad
Vrh Dno