Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Ploca je 33000 dinara (Asus X370 Hero) na KP (bese se pojavila u necijem cenovniku za 43k?), moze se uzeti i jeftinija ali tada mislim da na OC 1700 do 3800 ili vise moze da se zaboravi. CPU je 47000 dinara (R7 1700). Meni je 16 GB za posao postalo tesno, zato i gledam 8c CPU uz koji bi upario bar 32 GB. Kod nas Benchop nudi neku G.SKILL memoriju koja stize u 2x8 GB stikovima i kosta oko 20000 dinara. Pitanje je da li ta memorija odgovara ovom CPU. To sve zajedno izadje 120000 dinara jer je memorija skupa. Mislio sam da ce kao sto su ponudili povoljan CPU, ponuditi i ostatak paketa na tom nivou. Pa da sjajna ploca bude oko 200 evra ...

Samo najskuplja (svaka komponenta) ulazi u računicu, ova mb npr ne dolazi u obzir: https://shop.benchmark.rs/racunari_...um=eponuda&utm_campaign=direct_link&code=7b66

A i pre neki dan napisah da R7 1700 ima za 44.000,oo (što ne verujem da ti je promaklo).. Erik ti objasnio za DDR...
Znači, sada ćeš da spakuješ Ryzen mašinu?

Reportujem te za vanserijsko trovanje ušnih kanala :d

Mora malo, inace samo mogu da zamislim atmosferu da se svi nalazimo u jednoj sobi kada se dogadja rasprava.. sta bi tu sve usledilo :D Treba Zardamerija izmedju nas svih da bude :d xD

Jesu li se pojavili laptopovi sa CPU-om ove familije, i ako jesu ima li toga kod nas?

ps. lenstina sam i mrzi me da proveravam a znam da na benchu uvek ima jako dobro obavestenih ljudi. Hvala unapred.

Mora malo, inace samo mogu da zamislim atmosferu da se svi nalazimo u jednoj sobi kada se dogadja rasprava.. sta bi tu sve usledilo :D Treba Zardamerija izmedju nas svih da bude :d xD
Pricas gluposti :d, prvo diskutovalo bi se biranim recima.
Lako je ovako "preko zida" svasta covek sebi dozvoli.
Ne verujem da bi se olako koristilo ovde omiljeno "pricas gluposti..."

Samo najskuplja (svaka komponenta) ulazi u računicu, ova mb npr ne dolazi u obzir: https://shop.benchmark.rs/racunari_...um=eponuda&utm_campaign=direct_link&code=7b66

A i pre neki dan napisah da R7 1700 ima za 44.000,oo (što ne verujem da ti je promaklo).. Erik ti objasnio za DDR...
Znači, sada ćeš da spakuješ Ryzen mašinu?

Treba mi 8c za sto manje para. Pljuvacina u temi je samo ispravljanje krivih drina i internet prevara, mene iskreno briga za perf. Ryzen-a u igrama ja cu da teram VMs na njemu i kompajliram kod, izmedju ostalog. Igrice mozda upalim ako izadje neka vredna vremena a toga slabo ima u poslednje vreme.

Ta ploca je skupa za ono sto nudi a nisam siguran da li moze da se kvalitetno OC-uje R7 1700 na njoj. Jer to je moja ideja od starta, da zavrnem AMD i dobijem 1800X za duplo manje para uz minimalna ulaganja u okolni hardver. Ali necu da pretplatim plocu jer AMD naplacuje premijum na ploce u ovom momentu. Memorija je najbolnija stavka, jer je svakim danom sve skuplja o meni treba 4x8 GB...

X370Pro Prime je ploca od 120 evra realno. Takve 990X su kostale toliko dok je FX bio bunar. Sada kada su kao konkurentni zarezali cene ploca kao Intel. E pa neces bato. Cekam da pukne prodaja Rajzena i skresu cene ploca.

RAID kontroler mi je daleko bitniji i od gejming zvucne i od Killer mrezne i svih tih kerefeka sto za igranje igrica sluze. Voleo bi da procitam dobar test neke od AM4 ploca da vidim kakav je RAID kontroler. Znam da Intel ima vrhunski, oni mnogo ulazu u SSD tehnologiju i uklapanje diskova u RAID nizove.

Da sutra ima Intel 8c za 350 evra, ma ne bi pogledao AMD-a. Ali nema, ***a :)

Jesu li se pojavili laptopovi sa CPU-om ove familije, i ako jesu ima li toga kod nas?

ps. lenstina sam i mrzi me da proveravam a znam da na benchu uvek ima jako dobro obavestenih ljudi. Hvala unapred.

Bice APU i to krajem godine ili pocetkom sledece. Neces dobiti 8c/16t u laptopu, na to mozes da zaboravis. Bice 2c/4t cini mi se uz graficki cip pogodan za Dota2 igrice. U sustini glupost. Nisam siguran da li ce ponuditi APU sa vise jezgara, ali ce verovatno Intel i dalje biti bolje resenje.

Edit: Mada bi bilo kul kada bi neko pametan u AMD-u doneo odluku da ubaci Ryzen R7 1700 bez boosta (3 GHz fiksno) u neke pomalo vece laptope, workstation kategorija a da grafiku rese na drugi nacin. Jer dodavanje grafike ce uzeti mnogo prostora na chipu i ode mast u propast.

Poslednja izmena:
APU će sasvim sigurno biti do 4C/8T.

Što tiče samog Ryzen-a u (polu-profi/profi) prenosnim računarima, sasvim je moguće, već je kačena ova slika (ali po običaju se niko ne obazire na nju, jer je sve oko Ryzen-a FAIL, jelte :)):

9oVGc83.png

Od ovoga može biti samo bolje.

Zeppelin, zapravo Naples sa osmokanalnom memorijom, će biti monstrum. I u pogledu efikasnosti.

Poslednja izmena:
Nadji mi za Intel plocu od 100e matx sa 4 dimm slota i koja ti je prihvatljiva po konektorima :) Bas da vidim sta ti je potrebno. Btw. sacekaj lepo X300 cipset za small form factor, ali 2 dimm slota je generalno bolje od 4, jer mozes postoci bolje brzine ram-a.

Thunderbolt 3 ako moze i vikendica u Lungernu. :D

Sacekacu itx svakako, to mi je plan. U sustini mi nije potreban ni klok niti bilo sta slicno nalik vecini vas nego eto 4 slota ne bi skodila zbog ram-a jer je situacija specificna pa zbog kasnije nadogradnje da ne moram da se cimam oko preprodaje modula ili slicno ali izgleda da ne gine u startu neki dobar kit da ne bi bilo glavobolje kasnije. A sto se tice potrebe, usb 3, jedan M.2, jedan sata3, pcie jasno, fan control preko ploce za 2-3 venta i DP pozadi ako bi imala ploca zbog eventualnog APU-a ako budu kompetentni da bi se pregrmeo period kada se menja gpu i meni sasvim dovoljno, dakle nema potrebe za ekstravagancijama... b250 mortar od msi-ja bi legao ali drzim se toga da idem na itx i dalje. :)

PS Naravno ne ocekujem 4 slota na itx formatu... ;)

Poslednja izmena:
Moze neko da mi kaze kako se Ryzen ponasa u Adobe After Effects? nasao sam neke testove vezane za Premier ali nista za After.
trebalo bi da nadogradim moju masinu, pa se razmisljam izmedju i7 6850K i R7 1800X. do sada mi ne bi padalo na pamet da uzimam AMD, ali sada sam u dilemi.....
:)

Evo kako, odlicno!

Adobe AE.png

... Memorija je najbolnija stavka, jer je svakim danom sve skuplja o meni treba 4x8 GB...

Da, memorije su lagano skakale, duže vreme, da se tačno pogodi vrhunac cena memorija sa izlaskom ražanog.
Slučajnost ili ne?

...

X370Pro Prime je ploca od 120 evra realno. Takve 990X su kostale toliko dok je FX bio bunar. Sada kada su kao konkurentni zarezali cene ploca kao Intel. E pa neces bato. Cekam da pukne prodaja Rajzena i skresu cene ploca.

E *** druže.. pa koliko je bio jedan Sabertooth? Nemoj mi reći samo da je porediš sa M5A99X EVO...

Nemoj tako, to je citavih 3.3333333333333333% :D

P9 Lite TT

R7 1700 turbo na svim jezgrima 3.1? Hajde da pravimo bogalja filozofija. Jeste da se da oc-ovati ali 100mhz osnovni turbo, da se kaze da ima?

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Kako možeš takvo svetogrđe da napišeš? :zgran:

Brzo u ćoše i 100x "AMD oče naš" da recituješ za oprost grehova :smack::smack:

:p :d

Ryzen je revolucija i nije bitno na koliko se sam "diže" jer je sam sebi dovoljan. Zapravo, kad bi 8-jezgrani Snapdragon 810 stavio na isti klok kao R7 1700, 1700 bi bio brži! Je l si ti svestan toga??? :-devil-:

Kako možeš takvo svetogrđe da napišeš? :zgran:

Brzo u ćoše i 100x "AMD oče naš" da recituješ za oprost grehova :smack::smack:

[emoji14] :d

Ryzen je revolucija i nije bitno na koliko se sam "diže" jer je sam sebi dovoljan. Zapravo, kad bi 8-jezgrani Snapdragon 810 stavio na isti klok kao R7 1700, 1700 bi bio brži! Je l si ti svestan toga??? :-devil-:
Ogranicavam se, uglavnom, na prenosenje tudjih vesti i kad su povoljne i nepovoljne iako u neke manje verujem (kao ona o niskom taktu buduce R3/5 generacije) ali se tema pretvorila u "Zelje, cestitke i pozdrave" kao na lokalnoj radio stanici pri cemu se zanemaruju neke cinjenice i ako ukazes na njih ispadnes grbav. Ako pitas zasto nije brzi nadje se odmah neko da ti ukaze kako ti brzi CPU nije potreban i ako se samo igras treba ti I3/5 a ne neka zver i glupo je kupovati I7/R7 za igre. Pa glupo je, po meni, pusiti i tetovirati se (i opasno) pa pojedini kriticari na ovom forumu puse i imaju i sv Djordja i azdahu po sebi. Ako kazez nizak takt, a cena ista - jeste al lako se oc, pa nece valjda neko da stuca 400e i odma oc.
Jedan od nasih hardverskih gurua ima predstavljanje Asus ploce gde posprdno pokazuje kako se "iz mesta" oc-uje 7700k na 5GHz i sa time postaje "glavni baja" u kraju a kad pominje oc Ryzena nema sprdnje nego je to ocekivano stanje.
Uglavnom citam i zijam ko vrana na jugovini...

Oko 1/5 R7 1700 dostize 4.0 na podnosljivom naponu, po dosadasnjim podacima, tako da je lutrija, vece su sanse na nizim fr.

u buducnosti su sve vece sanse da ce biti normalno ovi 4Ghz, do nazad 3 mjeseca pricalo se da AMD nije mogao preko 3.5Ghz sad i najjeftiniji R7 ocito da moze na 4ghz usavrsavanjem proizvodnog procesa ovo ce biti realnost.

u buducnosti su sve vece sanse da ce biti normalno ovi 4Ghz, do nazad 3 mjeseca pricalo se da AMD nije mogao preko 3.5Ghz sad i najjeftiniji R7 ocito da moze na 4ghz usavrsavanjem proizvodnog procesa ovo ce biti realnost.
Zavisi, Intel je tek sa revizijama postizao malo bolje rezultate al i to je bilo mlako. Sto se revizija tice, mozda bude i samo jedna sa brzim prelaskom na am4+ jer se krajem 2017 pocetkom 18 ocekuje pcie4.0 i eto novih ploca.

R7 1700 turbo na svim jezgrima 3.1? Hajde da pravimo bogalja filozofija. Jeste da se da oc-ovati ali 100mhz osnovni turbo, da se kaze da ima?

Jedno noob pitanje: ako je turbo na r7 1700: "Consider the example of the AMD Ryzen™ 7 1700 processor. It has a base clock of 3.0GHz, a two-core boost clock of 3.7GHz, an all-cores boost clock of 3.1GHz, and a 2-core XFR clock of 3.75GHz."
koliki je turbo na i7 6900K na SVIM jezgrima?

Trebalo bi da je 3.5 na svim, 4.0 na jednom.

Poslednja izmena:
. Ako kazez nizak takt, a cena ista - jeste al lako se oc, pa nece valjda neko da stuca 400e i odma oc.
Jedan od nasih hardverskih gurua ima predstavljanje Asus ploce gde posprdno pokazuje kako se "iz mesta" oc-uje 7700k na 5GHz i sa time postaje "glavni baja" u kraju a kad pominje oc Ryzena nema sprdnje nego je to ocekivano stanje.

Meni je ovaj deo fantastičan :D

Overclocking!
Overclocking is a time-tested and beloved way to squeeze even more “free” performance out of a system. That’s why every AMD Ryzen™ processor is unlocked for overclocking.2

Consider the example of the AMD Ryzen™ 7 1700 processor. It has a base clock of 3.0GHz, a two-core boost clock of 3.7GHz, an all-cores boost clock of 3.1GHz, and a 2-core XFR clock of 3.75GHz. Many have reported all-core overclocks of around 3.9GHz, which is a full 25% higher than the default behavior of the CPU.

Pa sami ubijaju 1700x i 1800x. A ovde svi AMD "drveni advokati" kad im se pomene loš oc, kažu "to se uopšte ne očekuje od cpu-a i nije moranje".

A tek kad "squeezeeuuješ" celih 50-100 MHz na 1800x :D Ma milina :d

Jedino ovaj 1700 non X ima smisla kupiti, jako čudno pozicioniranje.

Poslednja izmena:
Vili si razmisljao da malo odmoris od ove teme, pretvorio si se u Intel advokata, uzmes par dana slobodno pa se vratis nekako vise u pasivnijoj ulozi!? :d

Jel postoji neko OC na nekoj 350 ploci?Ili moze samo na ploce od 300 e, msm prebudzena cena.

Inače, što se "vesti" o niskom taktu tiče, postoavoa sam pre par strana zadnji leak za 4/6 R5ice, ali je prošao neopaženo.

Izgleda da nije tačno, jer sad ispade da je 6/12 na 4ci :) Valjda će moći da se potera na 4.5-4.6 kao Intelovi cpuovi... Da barem imaju neki perf breaker u 6c klasi.

Vili si razmisljao da malo odmoris od ove teme, pretvorio si se u Intel advokata, uzmes par dana slobodno pa se vratis nekako vise u pasivnijoj ulozi!? :d

Ja samo hoću performanse, ne šarene laže. Možda r5ica spase stvari. To tada svakako nema smisla više ništa ni komentarisati...

Prilozi

• cpu.JPG
    cpu.JPG
    53.8 KB · Pregleda: 122
Pa glupo je, po meni, pusiti i tetovirati se (i opasno) pa pojedini kriticari na ovom forumu puse i imaju i sv Djordja i azdahu po sebi.

Drago mi je sto pratis, nadam se da si subovan :d
To je *******cija - "glavni baja" i poenta je da bude funny, ali ne umanjuje cinjenica da to tako funkcionise. Cekaj da vidis video za Crosshair Hero, tu OC-ujes na 4.0 iz jednog klika i glavni si baja u regionu!1!!1!shiftjedan
btw. Jos sam i istetoviran, doduse nemam zmaja i sv djordja, ali mozda jednog dana! Livin la vida loca!

Vrh Dno