1) niko ne spori
2) Pusti to "kad isključimo", niko to neće isključivati, niti je realno. Jako glupo poređenje. Niko ne ostavlja komp cele noći na idleu, nego da radi punom parom, a tada zen troši više.
3-4-5....
Otud je i koriscen sa ukljucenim turbo boostom i XFR-om kao default stanje. I dalje stoji cinjenica da je Ryzen radio na 200mhz visem kloku i maltene 300mv napona vise jer nije upeglano jos.
To za RAM ne stoji i nije uopšte normalno reći da je 64GB dovoljno za CPU koji je namenjen za "content creatore" i "radne stanice". Meni je 32GB malo, a ne koristim uopšte komplikovane stvari. I to što "ti nećeš da komentarišeš" nije relevantno, jer ti si gamer i tester. Ne baviš se ozbiljnim stvarima, tako da nisi kompetentan. Bez uvrede
Uostalaom, zar AMD nije ovde slagao? Gde je podrška za 128GB? To nema veze sa "nezvaničnim AMD" izvorima.
Ako hoces da se bavis toliko ozbiljnim poslom da ti treba najmanje 128GB rama, uzimaces neke dual cpu serverske konfe sa Xeon ili Naples CPU-ovima. Ovo je mainstream platforma. Mozda cpu IMC podrzava 128GB, ali ti trebaju moduli od po 32GB za to jer imas 4 slota za ram. Sto koliko ja znam jos nema.
Ja sam najmanje gamer, profesionalno sam programer, a honorarno radim montazu i testiranje.
To ne bavim se "ozbiljnim stvarima" i nisam kompetentan mi je malo smesan komentar i pokusaj skretanja price sa manjka dokaza i cinjenica.
Cena i računica...Ok, staviću ti u attach.
AMD 1800x + X370 PRO + Gskils 1T ("specijalni koji radi na AMD-u") izađu 116K.
Intel 6 core ( koji kida zena u bilo kojoj profesionalnoj primeni osim rendera ) i ploča izađu 61,500 + 33.000 + RAM (NON AMD SPECIAL EDITION) 15.500, što je 108K.
I ova prednost je dokazana već na netu. Nije gaming, niti sintetika, nego facts. Imaš na prošloj/pretprošloj strani.
https://viphouse.rs/proizvod/računarske-komponente/matične-ploče/msi-x99a-raider.111503
Uzeo si 6-core procesor sa manje pci-e linija, manje jezgara, generalno najjeftiniji hexacore i najgoru mogucu plocu i neki rendom ram koji nisi ni naveo vec samo opalio cifru protiv najskupljeg Ryzena sa kvalitetnom plocom. Interesantno.
Sjajan plan

A sta neko ko radi 3D modeling grafama, pa nema PCI-E linija dovoljno, ili nekoliko m.2 ili pci-e SSD-ova, pa ovo pa ono. Mogu da idem nasiroko koliko to tvoje "facts na prosloj strani" ne pije vodu. A sta kad se nekom ta ploca spali jer je krsina?

A sta ako uopste ne bootuje jer je to poznat problem sa MSI jeftinim X99 plocama? Ma nema to veze, idemo!
Za overhype je rečeno. Više troši nego intel (a rekli su da manje troši na New Horizonu), ne podržava 128GB RAM-a, magični XFR "koji ide koliko god ima mesta" ispade bednih 100MHz na kraju

Tuga...
Rekao sam sve za overhype od strane non-amd osoblja, slazem se. Vise trosi nego Intel jer radi na 200mhz visem kloku. Za ram nisam 100% siguran, stvarno nisam ni ulazio u to. XFR je 100mhz jer su procesori veoma zategnuti i ovako, kada bude napredovao proces bice i vise, ali je sama ideja ok.
Ja ne radim za ASUS ***, pa da forsiram priču da je ASUS BIOS najbolji i da je "zrela" platfroma. Platforma je daleko od zrele, a ASUS je daleko od najbolje x370 ploče po pitanju stabilnosti

Pun je Internet besnih ljudi, evo što kaže panonski u pre par postova.
Ja sam to govorio i kada nisam radio za ASUS. Radim za ASUS jer postujem firmu i ceo zivot koristim njihove ploce i grafe. Osim toga, nisam ja placen da forum trolujem, vec da pravim video klipove kao prezentaciju proizvoda.
Inace bas je interesantno da nas cetvorica koji smo 5 dana jahali plocu sa OC-om preko dozvoljenog limita dan-noc nismo naisli ni na jedan ozbiljan bug, cak ni na beta biosima. Mora da su mi dali dobru plocu jer radim za njih!!!
S druge strane neko "brickuje" plocu koju ne mozes brickovati usled bios flashback-a za koji ti ne treba ni cpu ni ram.
PEBKAC.
Rade, samo moras da imas profesionalan i ozbiljan click.
A što se "sviranja" tiče. Sada ni 100 azijata koji zevaju, ne mogu da prevare ljude da će se R5 i R3 ocovati dobro. Ako se zaista ispostavi da je isti oc cap i za ostale procesore, ugasili su ga načisto i tu nema opravdanja. Ako bude quad core na 4.2 u 2017. revolucionarni hit - onda stvarno bravo!
Prevareni su lakoverni i neupuceni, umesto da gledaju zvanicne informacije, gledali su neke izmisljene gluposti.
I posle se čudimo što intel daje 3% IPC poboljšanja na godinu dana. A i zaboravljaš da sam ja prvi poručio ASUS ploču i 1700x, očekivajući mnogo bolje rezultate i oc marginu, sa puno jezgara. Nadam se da im R7 nije nabolji proizvod i da će se r5 i r3 mnogo bolje pokazati, jer ovo sad nije ništa specijalno i ne razumem ljude koji (ako ne primaju kintu od AMD advocate programa) idealizuju ove sad ovo čudo od platforme.
Ti onda mora da spadas u grupu odozgore, jer je AMD rekao 40% veci ipc od Excavatora, a postigao preko 50% veci ipc. Ok, za tebe nije, drzi se 7700k i nadam se da onaj delider nije bio skup :d
Sto se tice r5 i r3, tako je, svi intel procesori ispod 7700k koji nisu ni mogli da se klokuju, imali mahom ispod 4ghz base/turbo clockove i kostali vise nego sto ce kostati r3/r5 su apsolutno besmislene kupovine i ne znam kako intel do sada nije zatvorio vrata. [/sarcasm]
Nema ljutnje naravno
:wave:
Zasto bi bilo
:wave: