Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Gde u zemlji Srbiji da kupim kvalitetne, nebrendirane stikove? Stvarno pitam, jer da mogu sve bi uzimao bez nalepnice pod uslovom da je sve ostalo isto jer mi se ne placa brend. U nekim slucajevima mi je brend jako odbojan. ASUS mi je kul ali ono ROG kad vidim prodje me jeza, to mi je klinacki od kako su to uveli. Vazi i za ostalu ekipu sa zmajevima, formulama i ostalim oznakama kojima nije mestu na hardveru. Uzeo bi TridentZ bez lajt showa da mogu, cak bi platio iste pare samo da ne moram da gasim led osvetljenje.

Lako je Rusima, oni se granice sa Kinom i Korejom i imaju sverc rute pa mogu doci do odredjene robe direktno iz fabrike dok im vendor jos ne zalepi nalepnice.

Edit: Ameri su imali dobru pricu pre par godina sa Samsung 4K televizorima u pola cene, samo su nosili drugo ime ali su izlazili iz iste fabrike uz nesto losiju kontrolu kvaliteta. Takvih stvari nikad nije niti ce ikada biti kod nas.

Poslednja izmena:
1) niko ne spori
2) Pusti to "kad isključimo", niko to neće isključivati, niti je realno. Jako glupo poređenje. Niko ne ostavlja komp cele noći na idleu, nego da radi punom parom, a tada zen troši više.
3-4-5....
Otud je i koriscen sa ukljucenim turbo boostom i XFR-om kao default stanje. I dalje stoji cinjenica da je Ryzen radio na 200mhz visem kloku i maltene 300mv napona vise jer nije upeglano jos.

To za RAM ne stoji i nije uopšte normalno reći da je 64GB dovoljno za CPU koji je namenjen za "content creatore" i "radne stanice". Meni je 32GB malo, a ne koristim uopšte komplikovane stvari. I to što "ti nećeš da komentarišeš" nije relevantno, jer ti si gamer i tester. Ne baviš se ozbiljnim stvarima, tako da nisi kompetentan. Bez uvrede :)

Uostalaom, zar AMD nije ovde slagao? Gde je podrška za 128GB? To nema veze sa "nezvaničnim AMD" izvorima.

Ako hoces da se bavis toliko ozbiljnim poslom da ti treba najmanje 128GB rama, uzimaces neke dual cpu serverske konfe sa Xeon ili Naples CPU-ovima. Ovo je mainstream platforma. Mozda cpu IMC podrzava 128GB, ali ti trebaju moduli od po 32GB za to jer imas 4 slota za ram. Sto koliko ja znam jos nema.

Ja sam najmanje gamer, profesionalno sam programer, a honorarno radim montazu i testiranje.

To ne bavim se "ozbiljnim stvarima" i nisam kompetentan mi je malo smesan komentar i pokusaj skretanja price sa manjka dokaza i cinjenica.

Cena i računica...Ok, staviću ti u attach.

AMD 1800x + X370 PRO + Gskils 1T ("specijalni koji radi na AMD-u") izađu 116K.

Intel 6 core ( koji kida zena u bilo kojoj profesionalnoj primeni osim rendera ) i ploča izađu 61,500 + 33.000 + RAM (NON AMD SPECIAL EDITION) 15.500, što je 108K.

I ova prednost je dokazana već na netu. Nije gaming, niti sintetika, nego facts. Imaš na prošloj/pretprošloj strani.

https://viphouse.rs/proizvod/računarske-komponente/matične-ploče/msi-x99a-raider.111503

Uzeo si 6-core procesor sa manje pci-e linija, manje jezgara, generalno najjeftiniji hexacore i najgoru mogucu plocu i neki rendom ram koji nisi ni naveo vec samo opalio cifru protiv najskupljeg Ryzena sa kvalitetnom plocom. Interesantno.
Sjajan plan ;) A sta neko ko radi 3D modeling grafama, pa nema PCI-E linija dovoljno, ili nekoliko m.2 ili pci-e SSD-ova, pa ovo pa ono. Mogu da idem nasiroko koliko to tvoje "facts na prosloj strani" ne pije vodu. A sta kad se nekom ta ploca spali jer je krsina? :D
A sta ako uopste ne bootuje jer je to poznat problem sa MSI jeftinim X99 plocama? Ma nema to veze, idemo!

Za overhype je rečeno. Više troši nego intel (a rekli su da manje troši na New Horizonu), ne podržava 128GB RAM-a, magični XFR "koji ide koliko god ima mesta" ispade bednih 100MHz na kraju :p :p Tuga...

Rekao sam sve za overhype od strane non-amd osoblja, slazem se. Vise trosi nego Intel jer radi na 200mhz visem kloku. Za ram nisam 100% siguran, stvarno nisam ni ulazio u to. XFR je 100mhz jer su procesori veoma zategnuti i ovako, kada bude napredovao proces bice i vise, ali je sama ideja ok.

Ja ne radim za ASUS ***, pa da forsiram priču da je ASUS BIOS najbolji i da je "zrela" platfroma. Platforma je daleko od zrele, a ASUS je daleko od najbolje x370 ploče po pitanju stabilnosti :D Pun je Internet besnih ljudi, evo što kaže panonski u pre par postova.
Ja sam to govorio i kada nisam radio za ASUS. Radim za ASUS jer postujem firmu i ceo zivot koristim njihove ploce i grafe. Osim toga, nisam ja placen da forum trolujem, vec da pravim video klipove kao prezentaciju proizvoda.
Inace bas je interesantno da nas cetvorica koji smo 5 dana jahali plocu sa OC-om preko dozvoljenog limita dan-noc nismo naisli ni na jedan ozbiljan bug, cak ni na beta biosima. Mora da su mi dali dobru plocu jer radim za njih!!!
S druge strane neko "brickuje" plocu koju ne mozes brickovati usled bios flashback-a za koji ti ne treba ni cpu ni ram.
PEBKAC.

I attachevi ti ne rade.
Rade, samo moras da imas profesionalan i ozbiljan click.
Trollface.jpg

A što se "sviranja" tiče. Sada ni 100 azijata koji zevaju, ne mogu da prevare ljude da će se R5 i R3 ocovati dobro. Ako se zaista ispostavi da je isti oc cap i za ostale procesore, ugasili su ga načisto i tu nema opravdanja. Ako bude quad core na 4.2 u 2017. revolucionarni hit - onda stvarno bravo!

Prevareni su lakoverni i neupuceni, umesto da gledaju zvanicne informacije, gledali su neke izmisljene gluposti.

I posle se čudimo što intel daje 3% IPC poboljšanja na godinu dana. A i zaboravljaš da sam ja prvi poručio ASUS ploču i 1700x, očekivajući mnogo bolje rezultate i oc marginu, sa puno jezgara. Nadam se da im R7 nije nabolji proizvod i da će se r5 i r3 mnogo bolje pokazati, jer ovo sad nije ništa specijalno i ne razumem ljude koji (ako ne primaju kintu od AMD advocate programa) idealizuju ove sad ovo čudo od platforme.

Ti onda mora da spadas u grupu odozgore, jer je AMD rekao 40% veci ipc od Excavatora, a postigao preko 50% veci ipc. Ok, za tebe nije, drzi se 7700k i nadam se da onaj delider nije bio skup :d
Sto se tice r5 i r3, tako je, svi intel procesori ispod 7700k koji nisu ni mogli da se klokuju, imali mahom ispod 4ghz base/turbo clockove i kostali vise nego sto ce kostati r3/r5 su apsolutno besmislene kupovine i ne znam kako intel do sada nije zatvorio vrata. [/sarcasm]

Nema ljutnje naravno

:wave:
Zasto bi bilo :)
:wave:

Poslednja izmena:
Hmmz, meni radi. Mora da ni ti nemaš profi click :p

Šalu na stranu, bacam novi upload:
Ryzen
ryzen.jpg

6900k
6900k.jpg

Otud je i koriscen sa ukljucenim turbo boostom i XFR-om kao default stanje. I dalje stoji cinjenica da je Ryzen radio na 200mhz visem kloku i maltene 300mv napona vise jer nije upeglano jos.

Ako hoces da se bavis toliko ozbiljnim poslom da ti treba najmanje 128GB rama, uzimaces neke dual cpu serverske konfe sa Xeon ili Naples CPU-ovima. Ovo je mainstream platforma. Mozda cpu IMC podrzava 128GB, ali ti trebaju moduli od po 32GB za to jer imas 4 slota za ram. Sto koliko ja znam jos nema.

Ja sam najmanje gamer, profesionalno sam programer, a honorarno radim montazu i testiranje.

To ne bavim se "ozbiljnim stvarima" i nisam kompetentan mi je malo smesan komentar i pokusaj skretanja price sa manjka dokaza i cinjenica.

X99 platforma je isti rang kao i X370 (barem x370 tako reklamiraju). Xenoni ne trebaju svima, niti ECC memorija. Za normalan profi rad je dovoljna X99 platoforma.

Radiš li nešto u CAD-u ili simulacijama, ili samo pakuješ i rendenuješ video, za šta je ryzen svakako super? :)

Programiranje ne zahteva preterano jak računar, osim ako ne radiš nešto sa VT-om. I ovde je problem što ploče ne podržavaju 128GB, a za CPU je pitanje.

Činjenice su ti na kraju odogovora u Quoteu i par slika u attachu.

Uzeo si 6-core procesor sa manje pci-e linija, manje jezgara, generalno najjeftiniji hexacore i najgoru mogucu plocu i neki rendom ram koji nisi ni naveo vec samo opalio cifru protiv najskupljeg Ryzena sa kvalitetnom plocom. Interesantno.
Sjajan plan ;) A sta neko ko radi 3D modeling grafama, pa nema PCI-E linija dovoljno, ili nekoliko m.2 ili pci-e SSD-ova, pa ovo pa ono. Mogu da idem nasiroko koliko to tvoje "facts na prosloj strani" ne pije vodu. A sta kad se nekom ta ploca spali jer je krsina? :D
A sta ako uopste ne bootuje jer je to poznat problem sa MSI jeftinim X99 plocama? Ma nema to veze, idemo!

Taj 6 core bije 8 core ryzen uzduž i poreko. da si pogledao testove, koje ću ti opet ovde linkovati, video bi i sam. Pričaš napamet. I opt, evo par slika u attachu da vidiš koliko se i7 6850 bolje drži od 1800x. Namerno sam uzeo slabiji cpu od Intela i najjači od AMD-a.

To da MSI se "samo zapaljuje" ne znam, ali znam da i Asus, kao i ostale ploče, imaju veliki broj reklamacija.

Uostalom, ta ASUS x370 je PRO ploča i uopšte nije preterano kvalitetna, niti najskuplja. Prosečna ploča, kao i ta MSI. Obe teraju CPU-ove na def clocku. I na defu i7 6850 bije 1800x u "ozbiljnim stvarim".

Rekao sam sve za overhype od strane non-amd osoblja, slazem se. Vise trosi nego Intel jer radi na 200mhz visem kloku. Za ram nisam 100% siguran, stvarno nisam ni ulazio u to. XFR je 100mhz jer su procesori veoma zategnuti i ovako, kada bude napredovao proces bice i vise, ali je sama ideja ok.

XFR je fail žešći, barem sada. Reklamirali su ga kao AI koji sa "neural net" tehnologijom gleda i "oseća" koliko i kako se cpu greje i hladi i sam boostoje clock u skladu sa tim. Na kraju ispade samo 100MHz. I što su reklamirali X kao OC verzije cpu-a, kad 200MHz ne mogu da izvuku preko 4GHz?

Rade, samo moras da imas profesionalan i ozbiljan click.

Ne razumem foru, ok...

Ti onda mora da spadas u grupu odozgore, jer je AMD rekao 40% veci ipc od Excavatora, a postigao preko 50% veci ipc. Ok, za tebe nije, drzi se 7700k i nadam se da onaj delider nije bio skup :d

Ja odavno cenu ne gledam za merak :) 5 GHz je 5GHz.

Sto se tice r5 i r3, tako je, svi intel procesori ispod 7700k koji nisu ni mogli da se klokuju, imali mahom ispod 4ghz base/turbo clockove i kostali vise nego sto ce kostati r3/r5 su apsolutno besmislene kupovine i ne znam kako intel do sada nije zatvorio vrata. [/sarcasm]

U tome i jeste problem. Takvo stanje traje 5 godina. Ako budu iste perf kao i Intel non K, šta smo dobili? Niko ih neće kupiti. Svakao se svi ti Inteli "dižu" do 4,3-4,5 GHz, zato se nadam da će to barem biti slučaj i sa AMD-om

SOLIDWORKS test

https://www.pugetsystems.com/labs/articles/SOLIDWORKS-2017-AMD-Ryzen-7-1700X-1800X-Performance-908/

If you do a significant amount of rendering in SOLIDWORKS, Ryzen might be a good choice if you are on a tight budget but anyone doing that amount of rendering can likely either justify purchasing the faster and more expensive i7 6950X or will be using a GPU-based rendering engine like SW Visualize to get faster render times by leveraging the power of their GPU. For the vast majority of SW users, it is clear that you should stick with the Intel Core i7 7700K. Not only is it less expensive and uses less power (so it should run both cooler and quieter), it is also much faster for everything short of rendering.

Lightroom test

https://www.pugetsystems.com/labs/a...15-8-AMD-Ryzen-7-1700X-1800X-Performance-910/

Overall, Ryzen is unfortunately not a great choice for Lightroom. If you are concerned about general Lightroom performance, the Intel Core i7 7700K is significantly faster for most tasks and only ~10% slower when exporting images. At the same time, if you do care about export times then the Intel Core i7 6850K is ~40% faster at exporting images along with being ~15% at everything else in Lightroom. Considering that Ryzen is also either slower or comparable to these two Intel CPU options in other programs like Photoshop, Intel CPUs are a pretty clear winner for photo editing and image processing workstations.

Photoshop test

https://www.pugetsystems.com/labs/a...2017-AMD-Ryzen-7-1700X-1800X-Performance-907/

Overall, if you are looking for a Photoshop workstation we would advise you to skip Ryzen and stick with the Intel Core i7 7700K. Not only is it more affordable and on a more established platform, but it should also be significantly faster for pretty much any task you might perform in Photoshop.

OStali profi alati...

https://www.pugetsystems.com/labs/a...2017-AMD-Ryzen-7-1700X-1800X-Performance-909/

Mnogo moraju da porpave micro code ili šta god da zeza. Lično se nadam da će u par meseci da se stvari poprave, pa da se ponove testovi. Lično kod mene u struci, razni inženjeri, raznih oblasti, su se radovali izlasku ryzena i svi su uglavnom computer freakovi. Sada su svi smoreni. Nije hate, samo činjenica. AMD je požurio sa izbacivanjem

Laku noć, odoh da spavam

EDIT: A i ta AIDA očitavnaja dok se BIOS-i ne ispeglaju bih uzeo sa debelom rezervom....

Prilozi

• pic_disp (1).jpg
    pic_disp (1).jpg
    95.6 KB · Pregleda: 96
  • pic_disp (2).jpg
    pic_disp (2).jpg
    68.4 KB · Pregleda: 93
  • pic_disp.jpg
    pic_disp.jpg
    67.6 KB · Pregleda: 93
Poslednja izmena:
fazon je u tome sto pravim crtace za klince... crtam u illustratoru sve, rigujem pa onda composing u AE, kad renderam u realtime-u da bih video sta gde treba da pomerim ili da sinhronizujem kako treba sa zvukom, to radi iz RAM-a. radim na mashini koja ima 64GB i cesto mi se desava da zbog kompleksnosti ne moze da radi u realtime-u, nego moram da cekam da prodje deo koji mi je bitan i slusam rastegnut glas... a to mnogo cesto koristim radi sinhronizacije.
Pogledajte prilog 224563
Druze, on i nije pravljen za realtime, uvek imas 0 za ram privju i spejs, a za svuk tacku ili koristis markere. Msm 64 gb rama je zaista mnogo, a tek 128 msm da bi se after pogubio.

@villy

Šta se prepireš, da mu je Ryzen tako dobar i vau, odavno bi rasprodao taj i7-5820k komplet. Ne bi bilo sile da ostane na njemu. Ovako veliča ryzen, a radi na intelu :)

@villy

Šta se prepireš, da mu je Ryzen tako dobar i vau, odavno bi rasprodao taj i7-5820k komplet. Ne bi bilo sile da ostane na njemu. Ovako veliča ryzen, a radi na intelu :)
Brutality and fatality [emoji16]
b8a45b5130456b72d987fbd8720856a5.gif

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
*** solidworks, a sta sa nama koji popalimo 20 razlicitih aplikacija da trce? :D

@villy

Znamo mi da je on Intelovac u duši :d Vratiće se kuči brzo :p

Druze, on i nije pravljen za realtime, uvek imas 0 za ram privju i spejs, a za svuk tacku ili koristis markere. Msm 64 gb rama je zaista mnogo, a tek 128 msm da bi se after pogubio.

Za AE ne znam, ali učitaj model celog vozila npr, pa da vidiš kako ode 64GB dok si rekao keks :D

Ovo imamo na poslu, kao da radimo sa Pentiumom 1 na 133MHz. Odma me vrati u 1999 :)

http://www.dell.com/us/business/p/p...1&filterCollapsed=true&c=us&l=en&s=bsd&~ck=mn

Willy, da budem posteni do kraja, Solidworks od momenta kad je ugledao svetlo poroda :d optimiziuje se iskljucivo za Intel platformu, tako da porediti platformu koja je trzisno stara 15 dana sa godinama i godinama optimizacije, nikako nije fer, jel' da!? ;)

Villy prducka... razocarao se covek pa sada drvlje i kamenje po AMD...
Milsim,ok je da izrazis svoj stav i misljenje,ali brate smorio si opet za medalju... prvo sa OC a sada sa pljuvacinom...
Lepo ti Erik objasnjava sta kako a ti uvek isto... a za etiketiranje Erika (ili bilo koga) svaka cast...

Ne znam sta si ocekivao,ali tako je kako je,pomiri se sa tim i ostavi malo i frugima prostora,ne davi vise temu...

Ove rezultate Ryzena u Photoshopu i Lightroomu, u kojima sam svaki dan, posebno cu da prokomentarisem drugom prilikom, pa cu da pojasnim zasto rezultati nisu razocaravajuci, kako gledano sa prakticne i upotrebne strane, a pogotovo ako se gleda odnos cena/rezultat.

@Villy
Ja radim AE+C4D+PP i sa 32 gb rama uradis sta hoces. E sad zagusenje dolazi sa renderom u Cinemi. C4D vrlo malo trosi rama, tako reci smesno, pa sam ja kombinovao sledece: 5x r 1700 sa najjeftinijom plocom i 4gb ram i najjeftinijim hardom dobija se masina za C4D sa 80 jezgara u tim renderu koje Cinema podrzava i to sve za nekih 3k evrica.Sto se tuznog PP tice, Adobe jos uvek vidi samo 8 tredova, tako da tvoj prockas ima da opegla i u tom programu kako stvari stoje bilo koji Ryzen.AE i on cudno kombinuje jezgra tako da ko uzima Ryzena za Adob nije mu toliko isplativo , bar za sada.po meni Ryzen je divota za MT programe koji traze jezgra i koji imaju koristi od mreznog rendera.

Nenade:

Ne kontram poredjenje 1700 od 360e sa i5 od 240e?

Test bas nije merodavan, i5 kosta samo 100e manje :smoke:.Ono što mene fascinira kod ovih Ryzena je opterećenje, Battlefield 1 ga malo više optereti ~55% dok sve ostale igre rade na leru :d

Zato sto nisu igre optimizovane, sto nije nikakva novost.

Kako budu nove igre izlazile i patch-evi za ove stare, tako ce bolje raditi, bilo je o tome reci, to je sve do developera same igre.

Sto se BF1 tice, vidi se da 6600k radi na makasimumu, sve preko same igre nece moci da sljaka, bilo kakav stream i slicno, dok na 1700 ima dosta prostora. Igra je kao i bf4, cpu i gpu zahtevna, nekim patch-om opterecenje kao i sam fps bi trebao da ode gore na ryzen-u.

Treba vremena da prodje da se malo ispegla, kao sto rece Erik, bice to mnogo bolje nego sto je trenutno.

A sto se linka tice, momak najverovatnije nije imao 7700k pa je poredio ovako, mada 7700k radi oko 70% pri punom opterecenju u bf4, bf1.

Poslednja izmena:
Da li je neko video neki test Ryzena sa iskljucenim ht, onako samo fizicka jezgra da sljakaju!?

https://community.amd.com/community/gaming/blog/2017/03/13/amd-ryzen-community-update?sf62107357=1

Good read, ako nije postovano vec.

We have investigated reports alleging incorrect thread scheduling on the AMD Ryzen™ processor. Based on our findings, AMD believes that the Windows® 10 thread scheduler is operating properly for “Zen,” and we do not presently believe there is an issue with the scheduler adversely utilizing the logical and physical configurations of the architecture.

Krajnje je vreme da kontaktira MS...

Vegeta: iako je prosek 40% opterecenja,cpu konstantno na 60°?
Nesto tu ne stima...

Ni onaj momak sto je kupio Ryzen da bi ga testirao, nije imao problem sa SMT tj. pod Win10 su sa iskljucenim SMT igre radile sporije osim jedne, ne secam se koje. Pod Win7 je nesto radilo brze sa SMT na off, cini mi se GTAV.

Sto se mene tice to je mit i jos jedan izgovor. Molim da obratite jos jednom paznju na boldovani deo teksta :)

Edit: Citam odgovor AMD-a i ne verujem. Ja mislio oni podmazuju ovu hajp masineriju od prvog dana kad ono, AMD fanboji su stvarno toliki idijoti da ce izmisliti gomilu netacnih informacija samo da ispadne da je AMD bolji od Intela. Tuzno, jako tuzno. Od sad sve testove neta i hajp masinu oko AMD proizvoda cu smatrati 100% neistinitim dok se ne dokaze suprotno.

Poslednja izmena:
Da li je neko video neki test Ryzena sa iskljucenim ht, onako samo fizicka jezgra da sljakaju!?

Przili smo i sa tim, rezultati su bili u gamingu do u 2 FPS razlike izmedju prelaza, dok za render i ostalu pro upotrebu, naravno gubi na performansama, pa nismo ni ubacivali rezultate tog trstiranja. Uspeli smo da izvucemo jos nekih 50MHz kada se ugasi SMT na svim jezgrima, ali tada neki test prodje, neki ne, sama granica stabilnosti.

Ni onaj momak sto je kupio Ryzen da bi ga testirao, nije imao problem sa SMT tj. pod Win10 su sa iskljucenim SMT igre radile sporije osim jedne, ne secam se koje. Pod Win7 je nesto radilo brze sa SMT na off, cini mi se GTAV.

Sto se mene tice to je mit i jos jedan izgovor. Molim da obratite jos jednom paznju na boldovani deo teksta :)

Edit: Citam odgovor AMD-a i ne verujem. Ja mislio oni podmazuju ovu hajp masineriju od prvog dana kad ono, AMD fanboji su stvarno toliki idijoti da ce izmisliti gomilu netacnih informacija samo da ispadne da je AMD bolji od Intela. Tuzno, jako tuzno. Od sad sve testove neta i hajp masinu oko AMD proizvoda cu smatrati 100% neistinitim dok se ne dokaze suprotno.

Mi smo bili dobili informacije pre kraja embarga i u prezentaciji pise koje se performanse ocekuju. Ako se pogledaju naravno fusnote i detaljno procita cela prezentacija i odgleda njihovo predstavljanje, AMD nije ni grama slagao i performanse su onolike kolike su obecali, vec su ljudi i net nahajpovali bez potrebe i prave sada dramu jer im je srusen snesko koga su oni podigli, a ne AMD. Sa druge strane, Intel svaku svoju generaciju precenjuje za bar 15% da je brza, a kada se ispostavi da je stvarno 5% ako i toliko brza, nesto ne videh da su ljudi gubili puno sna oko toga. Cak je i ocekivano, jer to rade godinama :d

Krajnje je vreme da kontaktira MS...

Vegeta: iako je prosek 40% opterecenja,cpu konstantno na 60°?
Nesto tu ne stima...

Temperature na Ryzenu nemaju veze sa zivotom, bar u vreme testiranja, nisam stizao da ispitam kakva je situacija trenutno. Inace, mi smo tokom testa vidjali da je temperatura u BIOSU od 60C do 80C, tako i u nekim programima za ocitavanje temperatura ( realtemp, coretemp, aisuite 3, aida64, hwinfo, hwmonitor), ali je CPU bio realno u idle bio na oko 25-30C ( to smo potvrdili bezkontaktnim termometrom sa donje strane ploce ispod socketa, i merili temperaturu IHS-a), dok je pod opterecenjem visio na oko 60C realno cak i prilikom debelog overvolta ( CPU je hladjen bio sa Cryorig A80 AiO hladnjakom).

Vrh Dno