Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Al ga tuce Intel [emoji1] [emoji1] [emoji14] [emoji14] [emoji1] [emoji1] ili drzi se protiv Intela na visem taktu u MT neoptimizovanoj igri [emoji1] [emoji1] [emoji1]
Bas se primetj u realnom radu. Poucan i nadasve upotrebljiv test.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:

Ti se sprdaj, 50 fps je 50fps :D

Da si napisao cenu na oglasu, uzeo bih ja ali sam mislio da ćeš da tražiš daleko više.

Posle bitke su svi generali :p

Kada sam svojevremeno kačio ovaj oglas

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?336866-5820K-X99-GA-UD3-sa-2x8-GB-DDR4-Crucial-Balistixa

Napisao sam cifru i bio niži za 200e (dvesta eura) nego an KP i tražio samo 520e da izvučem novac, za koji sam se "prebio".

Ljudi su mi nudili 400e, pošto "očigledno mi je hitno da prodam" (što naravno nije imalo veze sa životom), pa u fazonu ko te j.... daćeš i za manje para

Ovako lepo, imam cifru u glavi, ko pogodi - prodato. Bolje to, nego da se mlatim sa neozbiljnim ljudima....

Ustalom, jedno 10x sam pomenuo cenu ovde na forumu za koju sam nabavio delove...

EDIT: Mene je više začudilo, da mi niko sa bencha nije ni pustio poruku sa nekom bezobraznom cenom :D Ma ništa, ni jedna poruka.

Poslednja izmena:
Willy znas onu i vuk sit i koze na broju, tako i ti. Bitno je da su obe strane zadovoljne.

Bio je jedan fles i jedan eksterni hdd sto ja znam u nasim radnjama. Mozda u Svabiji ima vise pa bi bilo lepo da neko od tamosnjih, ako je dokon i uci jezik, istestira pa javi. Trebalo bi da su USB 3.1 tip C i thunderbolt kompatibilni ali ne znam kakav je odnos 3.1 vs thunderbolt sto se protoka tice.

Pa Kosta je u Svabiji :D

Moram sa Kompa da pogledam ovaj link za Thunderbolt 3 uređaje.

Koliko znam on je na usb c priključku i ide protok do 40 mbit-a.

Ako neko jos nesto konkretno nađe nek okači link.

Gesendet von meinem GT-I9295 mit Tapatalk

Otvori thunderbolt temu da tamo okacimo da ne spamujemo Ryzen temu.

Poslednja izmena:
Nakon priče sa kolegom DAS-om u drugoj temi dotakli smo se potrošnje Ryzen procesora koja na kraju ispada da i nije toliko manja od konkurencije.

U većini testova Ryzen troši manje od i7-6900K ali i dosta više od i7-7770K koji je slično deklarisan.

Nedavni test nemačkog sajta otkriva detalje o računanju TDP/Power consumption-u nevedene u media review guide-u koji sam linkovao pre nedelju dana:

amd_ryzen_tdp.png

Odnosno objašnjenje sa ovog testa (google translate):

With the specification of Thermal Design Power (TDP), most users have been connecting the maximum power consumption of processors for years. In the meantime, every manufacturer, whether with graphics cards or processors, has freed himself from freedoms, so the TDP can no longer be equated with the maximum power consumption.

AMD makes it clear that the TDP is to be understood as an indication for the cooler manufacturers who interpret their cooling concept. However, the TDP at these points is dependent on several factors, which are not communicated so publicly. And AMD now gives here a TDP specification of 95 and 65 watts for the three new CPUs, but also shows the following formula:

TDP (Watts) = (tCase ° C - tAmbient ° C) / (HSF Θca)

The tCase stands for the processor temperature, tAmbient represents the housing temperature, and HSF Θca is to be rated as a minimum temperature per watt for the cooler. AMD specifies this value with 0.189 and shows the following calculation example for the Ryzen 7 1800X:

(60-42) / 0.189 = 95.23 W TDP

AMD considers the 60 ° C as the optimal temperature for the CPU, for which, for example, XFR can still contribute to the performance increase, and 42 ° C as an optimal housing temperature and comes via this formula to the new TDP specification.

However, this no longer means that the processor does not require a higher electrical power consumption for itself. In the following, AMD makes it clear that there is a limit for the electrical power consumption for the AM4 socket and this is at 128 watts. The Ryzen 7 1800X is able to reach this limit with strong multi-core loads.

Thus, the understanding of the TDP today is absolutely different than before, although the TDP was also previously used as a guideline for the cooler manufacturers. The comparison of the TDP in our table above, in which the FX-8350 is called with 125 watts and Ryzen 7 1800X with 95 watts, is thus no longer directly comparable, because the FX-8350 had a maximum power consumption of 125 watts, the FX-9590 of 220 watts. Ryzen 7 1800X is a 128-watt and not a 95-watt CPU.

However, one must also keep - as we have already pointed out in the last articles - that Intel's top models are also beyond the scope of their power consumption with regard to TDP naming. According to our measurements, an Intel Core i7-6950X is rather a 197-watt CPU, instead of a 140-watt CPU.

Back to the R7 1800X: From the AMD declarations and the naming to the limit, however, it is also clear that here, apparently, protective mechanisms are set, and when countermeasures are taken. We know from a colleague that the CPU was reached when reaching about 125 watts throttle, thus clock and voltage were withdrawn.

Znači u slučaju 7 1700X i 7 1800X gledamo u stvari u ~120/130 W procesore, otud potrošnja blizu 140 W deklarisanom i7-6900K i velika razliku u odnosu na 91 W i7-7700K.

I dalje ostaje 7 1700 kao ubedljivo najbolja kupovina koji uz OC lutriju može da postane daleko skuplji brat.

Moze neko da mi kaze kako se Ryzen ponasa u Adobe After Effects? nasao sam neke testove vezane za Premier ali nista za After.
trebalo bi da nadogradim moju masinu, pa se razmisljam izmedju i7 6850K i R7 1800X. do sada mi ne bi padalo na pamet da uzimam AMD, ali sada sam u dilemi.....
:)

Moze neko da mi kaze kako se Ryzen ponasa u Adobe After Effects? nasao sam neke testove vezane za Premier ali nista za After.
trebalo bi da nadogradim moju masinu, pa se razmisljam izmedju i7 6850K i R7 1800X. do sada mi ne bi padalo na pamet da uzimam AMD, ali sada sam u dilemi.....
:)

Imaš na pudgetu.

Okačio sam sve ozbilne testove R1800x vs Intel 6/8/10 core vs 7700K. Zavisi šta gledaš, ali uglavnom se jako loše kotira zbog nedovrešenosti same platforme. Ja sam zbog toga i odustao. AE još i đene đene, jer ume da iskoristi jezgra, dok u renderingu blista. Ipak nije na nivou intela, ali za te pare, koga briga. Valjda su pametni da malo srede microcode, pa treba ponoviti testove.

https://www.pugetsystems.com/labs/a...2017-AMD-Ryzen-7-1700X-1800X-Performance-909/

Ovde sam okačio sve testove svih ozbiljnih alatki Ryzen 1800x vs Intel 7700k i ostatak 6/8/10 perjanice.

https://forum.benchmark.rs/showthre...-7-procesori&p=5023245&viewfull=1#post5023245

:wave:

EDIT: Naravno, ako radiš encoding u AE, to možeš pretežno preko GPU-a

Poslednja izmena:
Renderam iz Adobe Media Encodera, posto mi u proseku sve treba za youtube. Tako da ne guram visoke rezolucije niti prezahtevne kodeke.
Razlika u ceni kod nas izmedju ova dva proca je oko 8k dindzi.

128GB rama mi je pod obavezno zbog realtime rendera u toku rada.

po ovome sto vidim mogu da pazarim i R7 1700X....

Sa ryzen ti moze biti problem tih 128gb rama. Ipak am4 ima samo 4 slota za ram.

uzeo bih HyperX Predator Black HX430C15PB3K2/32 x4.
sa time sto bi sa I7 imao mogucnost dodavanja jos 128GB....

Renderam iz Adobe Media Encodera, posto mi u proseku sve treba za youtube. Tako da ne guram visoke rezolucije niti prezahtevne kodeke.
Razlika u ceni kod nas izmedju ova dva proca je oko 8k dindzi.

128GB rama mi je pod obavezno zbog realtime rendera u toku rada.

po ovome sto vidim mogu da pazarim i R7 1700X....

Ryzen je pravljen za YT-ubere is stremere, tako da je vrv logičniji izbog. Što se 128GB tiče, zar nije bilo priče da podržava samo 64????

Ako ne rendenuješ 4K što ti treba 128GB?

Ukoliko me sećanje ne vara CUDA je i dalje i mama i tata što se brzine tiče, Open CL je sporiji, ali manje brljavi, a CPU je vrv najgori izbor.

EDIT: Da, izgleda da je 64GB max za Ryzen, barem za sada
https://www.asus.com/us/Motherboards/ROG-CROSSHAIR-VI-HERO/specifications/

Nakon priče sa kolegom DAS-om u drugoj temi dotakli smo se potrošnje Ryzen procesora koja na kraju ispada da i nije toliko manja od konkurencije.

U većini testova Ryzen troši manje od i7-6900K ali i dosta više od i7-7770K koji je slično deklarisan.

Nedavni test nemačkog sajta otkriva detalje o računanju TDP/Power consumption-u nevedene u media review guide-u koji sam linkovao pre nedelju dana:

amd_ryzen_tdp.png

Odnosno objašnjenje sa
testa (google translate):

Znači u slučaju 7 1700X i 7 1800X gledamo u stvari u ~120/130 W procesore, otud potrošnja blizu 140 W deklarisanom i7-6900K i velika razliku u odnosu na 91 W i7-7700K.

I dalje ostaje 7 1700 kao ubedljivo najbolja kupovina koji uz OC lutriju može da postane daleko skuplji brat.

Uf, ako je ovo istina, onda je stvarno sramota i false reklamiranje! :zgran:

Poslednja izmena:
Ne podrzava 128 Gb

fazon je u tome sto pravim crtace za klince... crtam u illustratoru sve, rigujem pa onda composing u AE, kad renderam u realtime-u da bih video sta gde treba da pomerim ili da sinhronizujem kako treba sa zvukom, to radi iz RAM-a. radim na mashini koja ima 64GB i cesto mi se desava da zbog kompleksnosti ne moze da radi u realtime-u, nego moram da cekam da prodje deo koji mi je bitan i slusam rastegnut glas... a to mnogo cesto koristim radi sinhronizacije.
SS play from ram.jpg

Kazu da je 64GB ogranicenje dvokanalnog kontrolera, tako da ce se to tesko sa plocama promeniti.
Nego ovo za R3/5 malo razocaravajuce.
@ sam663 to je Gbit

Poslednja izmena:
Prenosim sa drugog foruma, nemojte odmah da me zapalite.
http://www.guru3d.com/news-story/first-ryzen-quad-cores-will-not-pass-3-2-ghz.html

Komotno mogu da zatvore firmu ako je istina, u šta čisto sumnjam.

fazon je u tome sto pravim crtace za klince... crtam u illustratoru sve, rigujem pa onda composing u AE, kad renderam u realtime-u da bih video sta gde treba da pomerim ili da sinhronizujem kako treba sa zvukom, to radi iz RAM-a. radim na mashini koja ima 64GB i cesto mi se desava da zbog kompleksnosti ne moze da radi u realtime-u, nego moram da cekam da prodje deo koji mi je bitan i slusam rastegnut glas... a to mnogo cesto koristim radi sinhronizacije.
Pogledajte prilog 224563

Nz šta da ti kažem, razumem muku.

Probaj da se ispružiš za intel ako je 128GB uslov, ***. Barem sada je tako....

Podržava, to je 16 GB. :D

Koja ploča podržava, ako ASUS ne podržava?

Evo šta se pominje na par mesta na netu...

https://community.amd.com/thread/213080

http://www.tomshardware.com/answers/id-3356584/amd-am4-motherboard-compatible-128gb-ram.html

Još uvek nema ploča sa podrškom za 128GB.

EDIT: Ovo je stvarno bzvz pošto je DR LISA SU reklamirala ceo zen kao "content creating cpu"... 64GB je hendikep za 8 core cpu... Pa to je tričavih 8GB po jezgru. Bula neviđenja. Nz da li mogu BIOS-om da reše ili moraju da prave 8 dimm matične ploče, kao što se spekuliše?

Prilozi

• X370.JPG
    X370.JPG
    75.3 KB · Pregleda: 123
Poslednja izmena:
Ček, u eri kada ljudi koriste u proseku 8gb na kompjuterima, vama je problem što ne može preko 64 da se stavi? Znači u tom slučaju komp treba za posao i da pravi pare, a zna se šta se u tom slučaju kupuje i koliko košta.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Komotno mogu da zatvore firmu ako je istina, u šta čisto sumnjam...

Koja ploča podržava, ako ASUS ne podržava?

EDIT: Ovo je stvarno bzvz pošto je DR LISA SU reklamirala ceo zen kao "content creating cpu"... 64GB je hendikep za 8 core cpu... Pa to je tričavih 8GB po jezgru. Bula neviđenja. Nz da li mogu BIOS-om da reše ili moraju da prave 8 dimm matične ploče, kao što se spekuliše?
Sto se komentara na zatvaranje firme tice :D:D:D. Inace to je nastavak ranijih glasina da R3/5 imaju problema sa dostizanjem visih taktova ali nema rzloga, cak je i Lisa Su reklamirala 1600x na 4GHz turbo iako je leak bio da ce biti na 3.7, meni je to bila potvrda visih frekvencija.
sam633 misli na na malo b u mom postu, kao da oznacava bit pa je 128Gbit-a u stvari 16GB iako formalno, po novom ISO bit nema skracenicu, ranije bila malo b a za bajt je veliko B.
Morace da prave nove ploce sa 8 dimm-ova ali niko ne zna da li Ryzen moze da izgura 128GB na dva kanala, nigde ne pise. Malo glupo od AMD, kazu procesori su za ozbiljnu upotrebu, sad ispade da u ozbiljnoj upotrebi ima ogranicenja kao u neozbiljnoj.

... Znači u tom slučaju komp treba za posao i da pravi pare, a zna se šta se u tom slučaju kupuje i koliko košta.

A zasto je AMD pravio Ryzen, saznali smo da nije za igre a sad ispade po tebi da nije ni za posao?

Pa nije bas da nijedan posao ne moze da se radi sa 64gb..

Vrh Dno