Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Sasvim OK cooler, dopada mi se što ide preko VRM i verovatno pomaže i njegovom hlađenju.

Milion puta ispricana stvar za ram, sve do gtx 1070, dakle zakljucno sa njom 2400 ili 2666mhz i nista vise, u mnogim naslovima je identicna situacija i sa 2133mhz. E sad to sto razni kanali, testiraju ram sa titanom ili gtx 1080ti to je vec cisto obmanjivanje potencijalnih potrosaca, za sta oni dobijaju fin kes od "sponzora". Da ne pricam tek o testovima procesora gde testiraju ryzen 5 sa gorepomenutim kartama.... Zbog tiga use i u svojr kljuse, skupljaj informacije ako vec ne mozes sam da testiras. Od YT kanala, sto se hardvera tice i testiranja istog, priznajem samo hardware unboxed.

Moje iskustvo sa memorijom na ovom systemu:
Ptest Memory mark 1 x 8GB 3000 @2133 - 1658.
2 x 8GB 3000 @2933 dual channel - 2214

Koliko tačno više? 5% u proseku? Vidi li se to golim okom, bez FPS brojača?
Isto kada bi rekao da osetis da je procesor topliji za 5%...

Za potrebe nekih igrica gde je fps utice na imput lag i 5% je nesto...

Sent from my A0001 using Tapatalk

U ime nauke skini Gta V i opici Benchmark na 2133 pa na 3k :D

Ja i dalje ne verujem da ljudi odbijaju da prihvate koliko ram utice na gaming pogotovo kod ryzen procesora...

Jedino ako idete na 1060 i slabije mozete da prodjete OK sa ramom na 2400mhz nikako ispod, cak i na toj jacini gpua 2133mhz jednostavno gusi sistem.

Bilo ko ko ide na sve jace od 1060 za ram jednostavno ne ide ispod 3000mhz i to je to, sve preko toga jesu vec sitni dobici.

Za kraj jos jedan plus za brzi ram a to je cena. Razlika u ceni izmedju 2133mhz i 3200mhz rama je oko 10% sto se itekako isplati dodati. Druga prica je nase trziste gde su cene ludacke i gde je jedini ram kingston :/
Sve kupujte kod nas ako zelite, ali ram preko "madjara".

Niko ne govori da ne utiče, ali ne gledaju svi isto na 5%-10% razlike u performansama. Ja se uopšte ne bih cimao zbog tih nekoliko frejmova, sekundi ili šta već. Jedini razlog zbog kog ja lično ne bih išao na 2400 MHz i niže, je to što mi je bezveze da vozim DDR4 na brzinima koje može imati i DDR3, tj. osećao bih se kao da nema upgrade-a :)

I naravno, ne mogu (i neće) svi da kupuju kod "mađara", pa je onda i razlika u ceni značajnija

U ime nauke skini Gta V i opici Benchmark na 2133 pa na 3k :D
Nemam ti ja grafičku za takve igre nit znam da igram takve igre. Jedino što upotrebljavam su flight simulatori i to stariji pa mi je i moj FX i R5 260 bilo i preko minimuma. Za CAD, Maxon i takve stvari je processor i količina memorije naj važnije.
Jedan od razloga što se i bakćem sa testovima je zato što volim da mi sistem bude dobro optimizovan za ono što jeste bez kupovine skupljih delova. Mogao sam recimo da uzmem 1800x i 3200Mhz memoriju i ostavim sve na default i to da bude još bolje nego klokovan i optimizovan 1600x.

@Grunt

2x4 gb koje je covek postavio kostaju 100e.

Za 10% razlike u ceni se uvek usplati.

Nisam siguran za novije Intel platforme ali za Athlon, Phenom i FX processore nije brzina memorije bila mnogo važna ali sa Ryzenom sam primetio da brzina memorije (ne samo freqvencije nego i single/dual channel) utiče na score samog processora.

Niko ne govori da ne utiče, ali ne gledaju svi isto na 5%-10% razlike u performansama.

Koliko sam pratio testove, igara pre svega, ne sintetike, nema govora ni od 5-10%. Više 1-5% i to samo u pojedinim igrama. Po meni, bolje uzeti duplo više RAM-a na 2400, nego preplaćivati RAM na 3000+ MHz. Skoro je tolika razlika, pogotovo sa ovim cenama memorije.

@CountMike

Gresis za FX, itekako je uticala brzina memorije na Gta V i slicne igre, kao i dual channel.

@toxicm

To je to o cemu pricam, za 100e moze uzeti na KP 16GB.
Da je 10, pa i 20% razlike, naravno 3k ram.

Ja i dalje ne verujem da ljudi odbijaju da prihvate koliko ram utice na gaming pogotovo kod ryzen procesora...

Jedino ako idete na 1060 i slabije mozete da prodjete OK sa ramom na 2400mhz nikako ispod, cak i na toj jacini gpua 2133mhz jednostavno gusi sistem.

Bilo ko ko ide na sve jace od 1060 za ram jednostavno ne ide ispod 3000mhz i to je to, sve preko toga jesu vec sitni dobici.

Za kraj jos jedan plus za brzi ram a to je cena. Razlika u ceni izmedju 2133mhz i 3200mhz rama je oko 10% sto se itekako isplati dodati. Druga prica je nase trziste gde su cene ludacke i gde je jedini ram kingston :/
Sve kupujte kod nas ako zelite, ali ram preko "madjara".

Posto se opet posta napamet, evo opet:

https://m.youtube.com/watch?v=U4k_ErEg-FU

Za one koji izbegavaju Madjare a vole da se igraju oc najbolje uzeti oem sasung b-die (stapovi po 16gb) ili c-die (stapovi po 8gb, nisam video kod nas da imaju b-die 8gb) pa kako se posreci (2666 ima da uzmu i na asrcok a320m pa da ih ****m :D) Sigurno bolje nego placati neke nenormalne cifre za brzi ram u domacim radnjama.

Poslednja izmena:
@djokosrb
Bas taj video pokazuje da 2133mhz nije dobro ni za jednu graficku kartu.
A vec za 1070 u igrama koje vise uposljavaju cpu ima oko 5% benefita kada se procesor upari sa 3200mhz.
Dok za 1080 i jace to skace do za mene velikih 10%.
Pa ljudi placaju po 100e vise za bolje izvedbe grafickih karti da bi dobili takav skok u performansama, a ovde kod rama je lose dodati 25e za to ?

Ponavljam da je 2400mhz ram jeftiniji od 3200mhz za neku veliku sumu pa ajde, nego je citavih 25 e jeftiniji.

Tako da ako se ide na klasu 1060 moze se ici na 2400mhz, ali za sve preko 25e za dodatnih 5-10% je a no brainer barem za mene.

Al naravno na kraju opet ostaje na ljudima da odluce sta i kako.

Svako vidi onako kako zeli da vidi, uvek bilo. Njegov izbor, realnost je da nista preko 2666mhz nije potebno za 1070icu i slabije. Koliko ljudi ima jace karte, koliko korisnika u procentima? Nedovoljno da bi se izvodili zakljucci ali dobro, svako trosi svoj novac kako zeli. Ja ne bih dao 20-25e za nesto sto bi mi donelo jedno veliko nista. Prosto zasto bih?! Bolje da dodam za "bolju" izvedbu karte ili kvalitetnije/jace napajanje, primer(i) samo. To nesto (moze da) znaci.

"Bas taj video pokazuje da 2133mhz nije dobro ni za jednu graficku kartu."-ja treba ocigledno da operem naocare, osim hitmana (koji je sam po sebi vrlo upitno optimizovan naslov i iz GPU i iz memory segmenta, gde je postoje neobjasnjive razlike), na GTX 1060 razlika izmedju 2133mhz i 3200 mhz ne postoji, na GTX 1070 je 2%. GTX 1080 ti je vec neka druga prica, to je jasno, ali koliko ljudi zanima i koliko ima novca za jedan takav gpu, da bi o njemu ovde uopste i polemisalo?! Ko ima novac za GTX 1080 ti/titana, sigurno da i sve ostalo kupuje najbolje sto je dostupno.

Poslednja izmena:
@CountMike

Gresis za FX, itekako je uticala brzina memorije na Gta V i slicne igre, kao i dual channel.

@toxicm

To je to o cemu pricam, za 100e moze uzeti na KP 16GB.
Da je 10, pa i 20% razlike, naravno 3k ram.
Ma na same igre da ali ne i na sam processor kao što je slučaj sa Ryzen-om.

@djokosrb
Bas taj video pokazuje da 2133mhz nije dobro ni za jednu graficku kartu.
A vec za 1070 u igrama koje vise uposljavaju cpu ima oko 5% benefita kada se procesor upari sa 3200mhz.
Dok za 1080 i jace to skace do za mene velikih 10%.
Pa ljudi placaju po 100e vise za bolje izvedbe grafickih karti da bi dobili takav skok u performansama, a ovde kod rama je lose dodati 25e za to ?

Ponavljam da je 2400mhz ram jeftiniji od 3200mhz za neku veliku sumu pa ajde, nego je citavih 25 e jeftiniji.

Tako da ako se ide na klasu 1060 moze se ici na 2400mhz, ali za sve preko 25e za dodatnih 5-10% je a no brainer barem za mene.

Al naravno na kraju opet ostaje na ljudima da odluce sta i kako.

Da obnovimo gradivo :) :

https://forum.benchmark.rs/showthread.php?373363-DDr3-1600mhz-vs-2400mhz-test!

U sustini, dobici su oko 5 - 15% za klokovanu 980Ti , sve u zavisnosti od igre.
Apsolutno se slazem sa tobom, da za nekih 25e vise love, isplati se uzeti brzi ram. U odnosu na to' koliko moze da se dobije na perfomansama. Placa se i vise 100e za neku grafu, za slicne dobitke na perfomansama.

Inace, skoro 30k pregleda za temu, ....na tom podforumu, ...prijatno sam iznenadjen...:beat:

Poslednja izmena:
Sve je to ok, ali opet govorimo top end karti prosle generacije, dalje test na intelu i trece ddr3 ram u testu. :)
Slozices se van svake polemike.

Ja govorim o aktuelnim best buy stvarima u svojoj klasi, dakle ryzen 5, ryzen 7, gtx 1060, gtx 1070, rx 570 i rx 580.
Kako god.

Sve je to ok, ali opet govorimo top end karti prosle generacije, dalje test na intelu i trece ddr3 ram u testu. :)
Slozices se van svake polemike.

Ja govorim o aktuelnim best buy stvarima u svojoj klasi, dakle ryzen 5, ryzen 7, gtx 1060, gtx 1070, rx 570 i rx 580.
Kako god.

Pa, gledaj, smatram da je situacija slicna.

Klokovana 980Ti je slicna kao klokovana 1070 kartica i onda je to neka referentna situacija, za grafike.

Kod memorije, gledamo brzine, pa, ako je razlika kod mog testa 800mhz, slicni rezultati ce se dobiti i sa DD4 memorijom na razlici od 800mhz.

Pogledaj ovde, vrlo zanimljivi testovi za Ryzen proceve sa razlicitim brzinama za memoriju :

https://www.purepc.pl/procesory/test_procesorow_amd_ryzen_5_1500x_vs_intel_core_i57500?page=0,43

https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_amd_ryzen_7_1700_cenowy_rywal_core_i7_7700k?page=0,42

Vrlo solidni dobici.

Da budem objektivan, sa slabijim karticama od 980Ti i 1070 , dobici su i nesto manji. Ali, i sa karticama jacine 1060 i 480, sigurno postoje odredjeni dobici na perfomansama.

Poslednja izmena:
Ja recimo imam drugacije iskustvo. Hteo sam da dopunim ovu moju temu i sa tim testovima ali kada sam provrteo nekoliko igara ni frejm nisam dobio a gledao sam da raspon bude izmedju 3200 Mhz i 3900 Mhz. Spustao sam i na 3000 Mhz memoriju i nista.

Dosta je veća razlika između 1600 i 2400MHz nego između 2133 i 3000MHz, ne možeš da kažeš samo 800MHz razlika pa mora da bude isto/slično. Diskutabilno je i koliko posle 2666MHz i ima uticaja brzina memorije osim u sintetici.

Ja sam probao DDR4, nisam imao brzu memoriju za DDR3. E sad ovde se povela polemika oko Ryzen koji je takodje na DDR4 platformi pa bi to trebalo da ima neku slicnost. Doduse ja sam radio na GTX 1080 to stoji.

Poslednja izmena:
Dosta je veća razlika između 1600 i 2400MHz nego između 2133 i 3000MHz, ne možeš da kažeš samo 800MHz razlika pa mora da bude isto/slično. Diskutabilno je i koliko posle 2666MHz i ima uticaja brzina memorije osim u sintetici.

Dobro, rekao sam slicni rezultati, ne mora da bude isto.

Ali, opet, pogledaj rezultate sa ovog sajta :

https://www.purepc.pl/procesory/test_procesora_amd_ryzen_7_1700_cenowy_rywal_core_i7_7700k?page=0,42

Za procesor Ryzen 7 1700, dobici u perfomansama sa 1080 Strix, su oko 12 - 15%, za razliku u brzini memorije od oko 1.000mhz. To su rezulati priblizni onima koje sam i ja dobijao u mojim testovima.

Pricam kao intelovac, pokusavam da budem objektivan. Sigurno se dobija od 5 - 15% na fps-u i sa ovim novim Ryzen procevima sa brzom memorijom. Naravno u zavisnosti od igre ....i, ono sto je zanimljivo, postoje i u nekoj igri scene koje su manje ili vise zavisne od brzine memorije.

Kako je kod Intela tako je i kod AMD-a. Tako da, mislim, da oni koji kupuju Ryzen i imaju grafu tipa 1070, trebalo bi da idu i na brzu memoriju.

Poslednja izmena:
@PCBeast
Pa to kažem, i tu gde ima razlike, ona bude do 5%. U većini igara je mnogo manja, a u dobrom delu je i nema. Ne može tu Ryzen platforma nešto ne znam koliko bolje da iskoristi memoriju, čak bi kod tebe sa GTX1080 SLi razlika trebala da bude još veća. reviewsrb poredi ~800MHz razliku u taktu u oba slučaja, a to se ne može tako da poredi. Za početak, 1600 je dosta manje od 2400, nego što je 2133 manje od 3000.

@reviewsrb
Taj poljski sajt je relevantan u PM, sa njega je Caridze kačio rezultate kad nas je ubeđivao da je FX-8300 bolji od i7 2600, a daleko od i5.

Poslednja izmena:
PCBeast
Kolega ja ne znam na kojim igrama si vrteo al kada sam ja testirao na (AC Unity,TR benchmark,CS GO) 2400vs 3600Mhz imao sam po 15+frejma sa 980ti nadrkanu na 1530/9000,kazem za ove igre jer te sam probao tada za druge ne znam

Nazad
Vrh Dno