Pa ne baš "X" verzije, baš kao i "K" verzije Intel-a su bolje binovane verzije bez tih slova i lakše se ako ne i bolje klokuju, (naravno ne računjajući "Silicone lottery"). To je stara isprika za štekovanje malo para jer razlike nisu velike.Što se X verzija tiče, one su namenjene ljudima koji ne žele da se bave OC-om (npr. mogu i na A320 ploče bez gubitka performansi) ili ljude koji baš žele bolji primerak za OC (100-200 MHz više). I njihova isplativost zavisi od slučaja do slučaja.
Meni je pristojno radio na 3.8 sa kulerom od FX 6350 dok mi nije stigao adapter za Nepton-a koga sam već imao. Sada može i na 1.6v što se temperature tiče ali je nezdrav napon. U stvari, neznam da li je neko držao Ryzen-a na 1.6v ili preko dovoljno dugo da ga pokvari. I za FX je bilo ono, ne ići preko 1.5v a moj 6350 je bar 2 godine radio na 4.8Ghz i 1.572v i nije se ni malo pokvario.Koja je razlika u naponu za 3.8GHz izmedju 1600 i 1600X?
Svakako ce i jedan i drugi udariti u 3.9-4.0GHz zid, a radice na 3.8-3.9GHz bez problema, verovatno sa malom razlikom u naponu.
Naravno da je bolji izbor 1600X, pogotovo kada je mala razlika u ceni, po meni je veci problem sto uz 1600X ne ide box hladnjak.
Obojica i sami znate da je mucno cekati mountove dok sve ceka spremno.
Pravo da ti kažem nisam ga ni puštao da ide toliko daleko osim u nekoliko kratkotrajnih slučajeva dok sam experimentisao sa LLC-on. U svakom slučaju nisam ni išao preko 41 množioca. Probao sam jedan put da ga namestim na 42 ali je on ostajao na 41. Probao da upišem 42, restartujem, vratim se u BIOS a on se vratio na 41. Nebih baš da ga spalim a niko još nije siguran koliko daleko može da ide i koliko dugo da opstane manje više živ. Neznam ni koliko je ovaj moj primerak dobar ili loš.Za FX na vodi 1.55V valjda, na vazduhu 1.5V.
Do kog kloka ide tvoj proc sa 1.6V naponom?
Pa i ono je praksa, SL je testirao gomilu procesora i dobio te rezultate, sa datim naponima. Nisu ih računali, pretpostavljali ili nešto slično, pa da kažeš da je to teorija.To su samo teorije ovo je praksa, bez po muke 1600X
Pa upravo to i govorim - Ne da non-X može na 4GHz, već da je za 1600 3.8 GHz realno, dok je za 1600X to 4 GHz, što je 5% razlike u kloku i sigurno ne više od toga u performansama (da ne kažem manje). Ako misliš da tih 200 MHz vredi ili da hoćeš na psihološku granicu od 4 GHz, to je skroz ok. Ali sam prilično siguran da kad bi odradio blind test da (niko) ne bi video razliku.Pogledajte prilog 231167
Prolazi svaki test i radi 24/7 ovako, nagurati non-X na ovo je veliki posao i ne prolazi svaki primerak. Imao sam ga i na 4.1 (4092) ali napon skače za 0.1 - 0.125v. I još jedna razlika, ne mora da se klokuje da drži istu brzinu kao klokovani 1600. Gde 1600x počinje, 1600 se skoro završava. Za 3.8 1600x treba samo 200MHz a 1600 500 MHz OC. to nije mala razlika a tu su još i naponi i TDP.
Slično je i sa FX-ima ali razlika u ceni nešto manja.
Kod Intela-, K modeli ne samo što se klokuju nego i imaju višu frekvenciju na startu, procentualna razlika u ceni otprilike ista.
Šta je na kraju preporuka, 1600 ili 1600x?
Sasvim dobar box hladnjak, uzeti cc 120? Sta je sad poenta?Sa ovakvim cenama definitivno 1600, 45e jeftiniji plus ima sasvim dobar box hladnjak, stim sto treba uzeti lv power cc 120. Realno X ne bi smeo biti skuplji vise od 20e, tada bi bilo opravdano uzeti njega i a320 plocu, ovako ne.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari