Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

@nenad 970, hoces reci da bi neko nesto znao i mogao da posavetuje mora to obavezno da poseduje? Ja mogu navesti dosta primera, a da bude obrnuto (pocev od klasike: moj *bilo koja marka i model automobila* trosi *nerealno malu kolicinu*l na 100km, pa preko: moje lampasko pojacalo kida sa kvalitetom zvuka, pa sve do: svaki i7 7700k ide na stabilnih 5GHz bez delida). Ima dosta takvih gluposti kada se vlasnici "tese" i pricaju bajke.

Poslednja izmena:
@djokosrb:
U radnjama je oko 25-30e jeftiniji. Obzirom da je ploca za OC vise od 30e skuplja meni i dalje 1600X deluje kao bolji izbor, plus je maltret free. Ne znam po kojoj racunici ne sme da bude vise od 20e skuplji kada je 10% brzi? Koliko je skuplji toliko je i brzi a ko hoce OC to dodatno kosta.

Poslednja izmena:
Da ali ti kad uzmes plocu za OC ti ne dobijas samo mogucnost OC-ja.

Dobijas bolju naponsku, vise konektora, lepsu plocu.
Nije jedino merilo za plocu to da li ce procesor moci na 3.8 ili na 3.9GHz..

bolja naponska je sviranje u frulicu ako vec arhitektura ima jako skroman OC potencijal. sto se tice konektora, za normalnu masinu niko nece ostati uskracen i sa A320 osim ako mozda ne zeli M.2 SSD. jedini OC mogu da priznam za R7 1700 da je isplativ zbog jako niskog default kloka i dosta skupljih X modela. OC R5 je potpuno neisplativ, osim ako nekome to nije hobi.

Ocigledno da imamo bas razlicite poglede na stvari.

Na jednoj strani imas bolju plocu, na drugoj strani imas bolji CPU s tim sto se CPU-ovi maltene mogu izjednaciti sa nekim blagim oc-jem ovog drugog, a ploce nemas nacin da izjednacis.

Jasno je da je za onog ko zeli da ima plug&play 1600X bolji izbor, ali svakako on je taj koji placa premiju na plug&play u odnosu na onog ko ce uzeti 1600 i solidan hladnjak za isti novac, koliko je drugi platio 1600X.

Svakako je mala cenovna razlika, pa i nema bas smisla uzimati 1600, osim ako se neko vec nije "protegao" do 1600 sa 1400/1500X ili nekog i5..

Poslednja izmena:
placa premium i onaj ko hoce OC, samo ne u vidu vise cene CPU-a nego u vidu vise cene ploce. a i ko hoce OC sigurno to nece raditi sa stock hladnjakom. u teoriji je moguce kao sto je moguce otici ficom na more ali je u praksi traumaticno iskustvo. i onda dodjemo do toga da barem CC-120 mora da se kupi stizao CPU sa boxom ili ne. na kraju kada se podvuce, ko nema hladnjak mora da ga kupi hteo OC ili ne, sa klot modelom i boljom plocom ce dobiti 200MHz vise nego default X. razlika u brzini zanemarljiva, postavlja se pitanje zasto bi se to radilo? ozbirom na jako skroman OC potencijal arhitekture i na zanemarljivo skuplji X model koji je vec blizu maksimuma ja nikako ne mogu da opravdam kupovinu bolje ploce i klot modela. ne kazem da je deb*l ko kupi takvu masinu, voli covek pa neka se igra, ali nema realne potrebe za time.

Zaboravljas da ce i dalje revizije Ryzena ici na iste ploce, ako se ne varam AM4 ima podrsku do 2019?

Da, u svakom slucaju se isplati uzeti hladnjak, ako ni zbog cega drugog zbog 20c razlike u temperaturi procesora.

Lemljenje cini cuda :D

sve i da mi CEO AMD-a garantuje kompatibilnost u narednih 50god, nemam nameru da me sahranjuju sa plocom. svakako cu za 2-3god hteti da kupim sve novo. prica o zalogu za buducnost je u IT-u stara od vajkada. tako se pricalo i za FX-8350 kada je izasao pre 5god da ce biti u buducnosti bolji od i5 a nikada nije ni i3 stigao u igrama (sada ga i 2C/4T G4560 delje :)).

Kako kazes [emoji4]
Ja se ne bih zalio da mi ploca potraje 4-5 godina, ako vec moze. Pogotovo ako je razlika 30-40e za bolju plocu.
Drug ima G4560, ja sam imao klokovan FX 6300 i FX je davao bolje rezultate u GTA V koji je cpu intenzivna igra, imam i klip na youtube o tome kako se klokovan FX ponasa, tako da je G4560, osim u ST, daleko od 8350.
One plug&play testove za FX macku o rep, FX na stock podesavanjima je 0.

Poslednja izmena:
osim ako ne mislis da je tvoj klokovani FX-6300 drasticno brzi od default FX-8350 koji ima vise jezgara i kesa (da kazemo da su tu negde), onda je ovaj test relevantan:

:)

Koliko sam razumeo tvrdite da bez oc na R5 1600 svakako treba pazariti custom cooler?

Sent from my A0001 using Tapatalk

treba na svakom procesoru (osim mozda na celeronima i pentiumima) osim ako ne zelis da imas ugodjaj poletanja aviona u sobi kada se isti optereti. nije moranje kao sto rekoh ali je preporucljivo tim pre sto ce hladnjak trajati nekoliko masina a nije skup. stekarenje na kuleru je stvarno bzvz jer ih ima solidnih i povoljnih.

Bez oc nema potrebe, cak i sa oc do 3600-3700 takodje. Jedino ako zelis da vidis manju temp ili tise da radi pri oc.
U medjuvrenu I.N. je istestirao asrock a320m-dgs i a320m. Obe ploce su izdrzale r7 1700 uz stock cooler na open stand cak i pola sata occt small data set, ali a320m je ipak dosta hladnija pod opterecenjem (ima podrsku i za X modele uz 95w cpu, dok dgs - samo za 65w cpu): najtoplija tacka 72 stepena, dok kod a320m-dgs 97 stepeni. Obe maticne umeju da oc ram. I vec poseduju na sajtu bios 2.50 koji je doneo agesa 1.0.0.6
https://www.overclockers.ru/lab/850...k-a320m-dgs-amd-a320-razgon-vse-taki-est.html ovde dole imate tablicu - prikazani su test, temp cpu, najveca temp vrm sa obe strane ploce
Iz zanimljivog: ploce/mozda cipset imaju neko ogranicenje na brzinu citanja/upisa (180-190/150-160mb/s za 4k qd32) manjih fajlova kada se poveca qd.
Ploce ne trotluju. Kao dokaz I.N. je na forumu prilozio rezultat linx na a320m-dgs
_20170616_012002.JPG
Treba uzeti u obzir da je u pitanju stock cooler i on ipak hladi pomalo vrm. Tako da bolje je ici na asrock a320m, i po mogucnosti izbegavati 95w cpu (pogotovo ako koristite tower cooler)
p.s. produbliracu post u temi po vrm info za am4 ploce. Ipak je korisna informacija za one, koji se odluce za stock ryzen.

Poslednja izmena:
@nenad 970, hoces reci da bi neko nesto znao i mogao da posavetuje mora to obavezno da poseduje? Ja mogu navesti dosta primera, a da bude obrnuto (pocev od klasike: moj *bilo koja marka i model automobila* trosi *nerealno malu kolicinu*l na 100km, pa preko: moje lampasko pojacalo kida sa kvalitetom zvuka, pa sve do: svaki i7 7700k ide na stabilnih 5GHz bez delida). Ima dosta takvih gluposti kada se vlasnici "tese" i pricaju bajke.

Ne znam kolega ko se "tesi" i prica bajke,sve sto si naveo postoji i niko nikada nije reko da svaki model ide 5ghz bez delida barem ja to nisam ovde procitao...

Naravno da cu reci da verujem ovde ljudima koji poseduju i poznajem ih a ne onima sa "copy-paste" jer ce oni uvek nekog citirati umesto da uzmu nesto i sami istestiraju i vide sta ,kako i koliko moze...

Ja se izvinjavam ako si se osetio prozvanim jer nisam te nigde spomenuo :p

Poslednja izmena:
Bolje ti je odmah na 3000 - 3200 da ideš. Nema bog-zna-kakvog OC memorije na Ryzenu. Video sam neke od tih Vengeance na 3066MHz ali neznam da li može na toj ploči i u svakom slučaju je teško. Primetio sam da Ryzen "voli" brzu memoriju i dual channel. Moje iskustvo do sada je da je moj 1600x sa dve 8GB Kingston 3000MHz memorije na 2933MHz, dual channel ima 20% bolji CPU score nego na istoj memoriji ali samo jedna 8GB na 2133MHz.
Tu su još nezreli BIOS-i i AGESA pa će se možda promeniti nešto u skoroj budućnosti.

@nenad 970, Sto se tice 5GHz bez delida - ja sam citao, i nigde nisam spomenuo da je to licno tvoja izjava. I daleko od toga da shvatam to kao prozivanje, jednostavno imam drugaciji stav koji sam izneo uz obrazlozenje i to je sve. Znas sigurno ono staro: glup se uci na svojim greskama, pametan - na tudjim. T.j. za mene je jednostavno glupo ogranicavati sebe iskljucivo licnim iskustvom i sacicom prijatelja. I nemoj shvatati kao uvredu, ovo je samo diskusija.

Poslednja izmena:
Zdravo , posto kupujem uskoro novi PC zanima me koj je ram bolji . Kupujem RYZEN 1400 /B350 TOMAHAWK pa me zanima koj ce bolje raditi na ryzenu i koj ima vecu/bolju sansu za bolji OC ?
http://www.emmi.rs/ram-memorije-mem...66mhz-kingston-savage.11.html?productId=58969
http://www.emmi.rs/ram-memorije-mem...mhz-kingston-fury-bla.11.html?productId=56664
http://www.emmi.rs/ram-memorije-mem...z-corsair--vengeance-.11.html?productId=61553

Da se i ja malo ukljucim. :)
Od te tri memorije moja preporuka ti je da ides na Kingston Savage ali obavezno dva modula. Ta memorija je double date rate sto dodatno poboljsava performanse Ryzen platforme i skoro sve ploce je imaju preporucene i testirane bas za tu brzinu. (sa agesa 1.0.0.6 neces imati problem ni sa ostalim memorijama).
Za ostale clanove, od cooler ja sam uzeo ovaj model:
http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00002931
Sjajno parce hrdware-a, apsolutna tisina a hladi 1700x@3,[email protected] opusteno.

@nenad 970, Sto se tice 5GHz bez delida - ja sam citao, i nigde nisam spomenuo da je to licno tvoja izjava. I daleko od toga da shvatam to kao prozivanje, jednostavno imam drugaciji stav koji sam izneo uz obrazlozenje i to je sve. Znas sigurno ono staro: glup se uci na svojim greskama, pametan - na tudjim. T.j. za mene je jednostavno glupo ogranicavati sebe iskljucivo licnim iskustvom i sacicom prijatelja. I nemoj shvatati kao uvredu, ovo je samo diskusija.

Ma kaki uvreda kolega,ja verujem ljudima koje znam al najvise sebi,daleko od toga da se ne treba informisati i nauciti ponesto ali ne od ovih placenickih sajtova...

Zato kazem kada sam ispitam znam sta sam dobio a ne rekla-kazala...

Da ne gusimo temu vise jer ovo nije mesto za tu polemiku :)

@nenad 970, ja sam 10 godina na forumu overclockers.ru i I.N. nije primecen u lazi, za razliku od nekih drugih autora. Tako da njemu i jos par ljudi odatle verujem vise nego bilo kome.

Da se i ja malo ukljucim. :)
Od te tri memorije moja preporuka ti je da ides na Kingston Savage ali obavezno dva modula. Ta memorija je double date rate sto dodatno poboljsava performanse Ryzen platforme i skoro sve ploce je imaju preporucene i testirane bas za tu brzinu. (sa agesa 1.0.0.6 neces imati problem ni sa ostalim memorijama).
Za ostale clanove, od cooler ja sam uzeo ovaj model:
http://www.thermaltake.com/products-model.aspx?id=C_00002931
Sjajno parce hrdware-a, apsolutna tisina a hladi 1700x@3,[email protected] opusteno.
Hmmmmm. mala primedba, sve DDR memorije su Double Data Rate (što DDR i znači) i to nema veze sa dual channel.

Коначно се и ја прикључујем дружини. :)
DqrG80p.jpg

Mislim da ako nemas GTX 1080 pa navise da je kupovina 8GB rama za 12.000 nevidjeno bacanje para. Cak i da imas, i dalje mislim da je bacanje para.

2.400-2.666MHz ram za bilo koju normalnu grafiku i to je to.
Pa za slicne pare mozes uzeti 2x8GB...

Ono sto sam ja ispitao nije bacanje para za ram koji ide preko 3200Mhz+,u igrama dobijas vise FPS-a neko da kloknes CPU na 6+ghz...grafika je 980-ti

Hvala na savetima . Nista onda idem direktno na 3200mhz
Misljenje o ovom ram-u https://www.ekupi.rs/KINGSTON-DIMM-...X432C16PB3K28-HyperX-XMP-Predator-345903.aspx ?
@Preacher Inace planiram da uzem Riing Silent 12 Pro Red CPU Cooler kao sto ti imas pa me zanima me jel ce moci domah da se montira na maticnu ili ce mi trebati neki novi deo zbog novog am4 soketa ?
Nova pakovanja dolaze sa AM4 kitom za montiranje. Ovako izgleda:
http://ttpremium.com/product/frio-silentnicriing-silent-12-series-am4-bracket/
Moj nije imao pa sam se obratio dirktno TT supportu. Njihov dogovor je bio sledeci:
Hello Sir,

that depends on when you bought your cooler.
If you have bought it prior to August 2016, we will send an AM4 kit for free.
Ja sam im objasnio da kod nas ne moze da se kupi sa AM4 kitom (tj da su stari boxovi) i oni su mi trazili racun o kupovini i nakon toga mi poslali AM4 kit.
Mislim da sam cekao oko 10-ak dana da dodje.
Inace cooler je asimetrican tako da neces imati problema sa memorijom (kada se montira ne prelazi memoriju nego ide preko mosfet hladnjaka - vidi slike :))
Sto se tice te memorije, koliko sam pratio, sa agesa 1.0.0.6 je taj Patriot proradilo na 3200MHz. (govorim za Asus prime x370 pro)

Prilozi

• IMG_20170526_195424.jpg
    IMG_20170526_195424.jpg
    1,017.2 KB · Pregleda: 135
  • IMG_20170526_195437.jpg
    IMG_20170526_195437.jpg
    1 MB · Pregleda: 128
  • IMG_20170526_195739.jpg
    IMG_20170526_195739.jpg
    1 MB · Pregleda: 129
Nazad
Vrh Dno