Šta je novo?

AMD Ryzen 3000

@NastyB
Dati tolike pare na bezveznu ATX plocu... ako vec dajes solidan kes na novi PC napravi sebi uslugu i juri ASRock B550 Phantom Gaming-ITX ako moze negde da se nadje i smesti ga u CM NR200, sve uz solidno AIO vodeno koje moze da stane. Ja sam uzeo klasicno midi tower kuciste i vec razmisljam kako da ga se resim. Ne razumem poentu X570 u ovom momentu pored B550.

Ne kupujem ceo kompjuter, menjam samo ploču, procesor i memoriju. Par strana pre ove sam pitao ljude da li je pametnije sada uzeti 3600 i X570 matičnu ili čekati, na primer, mart pa ganjati 4000 seriju koja će biti bar 50% skuplja od ovoga danas uz jedva 15% poboljšanja. I kakva su iskustva ljudi koji imaju starije Ryzen procesore i ploče, koliki je dobitak između generacija, itd. Očekivao sam sasvim drugačije odgovore od dobronamernih i pametnih predloga koju ploču uzeti, te je trebalo da objasnim da od kada sam kupio prvi PC tamo 1995/1996 (kako je tada bilo skupo, majko moja!) NIKADA nisam imao ploču sa najjačim čipsetom i da je to neki hir koji želim da isprobam. Šta znam, možda za godinu dana padnu cene PCI 4 NVME SSD-ova pa kad već može... Mislim, znam da su B550 isplativije, ali da ponovim, želim da probam X570 iako me UŽASAVA to što postoje aktivni ventilatori na njima.

A što se tiče prostora u kućištu i hlađenja, mislim da to nije tako loše...
5700-XT-03.jpg 5700-XT-02.jpg 5700-XT-01.jpg

Ako imas pare za x570, uzimaj i ne slusaj sta pricaju. Kad budu stavljali 4000 seriju u b450 i bude problema (sto uopste nije iskljuceno), drugi ce biti krivi. Ja sam uzeo Aorus Elite upravo da sledece godine ne bih razmisljao ako budem hteo da stavim neki jaci Ryzen, ili m.2 koji ce biti znacajno brzi od ovog Kingstona kog sad imam. Da je u martu bilo opcija za b550, verovatno bih neku od tih odabrao i zbog postojanja ventilatora na x570, ali se uopste ne kajem sto nisam odabrao b450. Ventilator se uopste ne pali, tako da opusteno.

Nije isključeno ni da X570 neće imati problema, oba čipseta će biti zvanično podržana tako da su im "šanse" iste.

Ako imas pare za x570, uzimaj i ne slusaj sta pricaju. Kad budu stavljali 4000 seriju u b450 i bude problema (sto uopste nije iskljuceno), drugi ce biti krivi. Ja sam uzeo Aorus Elite upravo da sledece godine ne bih razmisljao ako budem hteo da stavim neki jaci Ryzen, ili m.2 koji ce biti znacajno brzi od ovog Kingstona kog sad imam. Da je u martu bilo opcija za b550, verovatno bih neku od tih odabrao i zbog postojanja ventilatora na x570, ali se uopste ne kajem sto nisam odabrao b450. Ventilator se uopste ne pali, tako da opusteno.

Par strana unazad sam napisao ovo "Jednostavno, plan mi je da ovo uradim sada, a sledeće leto (ako sve(t) ne propadne) neki Ryzen iz 4000 serije i neki monitor na jedno 120 Hz osvežavanje, pa one tamo neki Radeon 7700XT ili Nvidia 4070 ili kako se već budu zvali..."

Ma sve je to ok, ali pre ce biti problema na b450 nego na x570.

dean87
Ja mu uvek u centru stavim onako u prečniku od 1cm malo deblji sloj pa mu hladnjak to lepo rasporedi pod pritiskom.
Nikad nisam imao problema.
Hvala i ja cu tako da uradim

NastyB
Nikako ne kupaj sad B450 ako ces juriti seriju 4000,ne obraci paznju sta pojedini preporucujuj i meni su govorili da uzmem tomahavku B450 nisam ih poslusao i uzeo x570
Kad izadje ryzen serija 4000 svi koj kupili B450 kukace i vec imalo tema gde su svi kukali sto 4000 serija nece podrzati B450,svako ima pravo na svoje misljenje ne bih da me mrze pojedini
I ako kupujes x570 idi asus,gigabajt ili MSI
nisam neki strucnjak ali dosta pratim ovaj forum ploce procesori itd po pisanju drugih ja ti rekoh svoje misljenje

Poslednja izmena:
msi b450max ce podrzati 4000 ryzen bez problema.Koriste bios cip 32mb,tako da vrv ce moci da se koristi bez problema..Ovi ostali sa 16mb videcemo..

Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока

Tehnicki preduslovi postoje osim ako namerno ne osakate. Po meni je iskljucivo za igranje 3600+B450 i dalje najbolji kombo, a ostali Ryzeni su vise za profi upotrebu.

nisam neki strucnjak ali

Ali ipak delim savete :)

Svako ima izbor da kupi šta želi ali suludo je tvrditi stvari koje se još nisu desile. X570 nema nikakve preduslove za bolju podršku Ryzen-u 4000. Oba čipa će biti zvanično podržana tako da...

Po meni X570 ima smisla za top end 3000 procesore, i PCI4 SSD kome treba za posao (tu je i 550 sada za ovo)

msi b450max ce podrzati 4000 ryzen bez problema.Koriste bios cip 32mb,tako da vrv ce moci da se koristi bez problema..Ovi ostali sa 16mb videcemo..

Послато са Redmi Note 8 Pro помоћу Тапатока
Na to sam i ja računao pri kupovini max plojke.

Svako ima izbor da kupi šta želi ali suludo je tvrditi stvari koje se još nisu desile. X570 nema nikakve preduslove za bolju podršku Ryzen-u 4000. Oba čipa će biti zvanično podržana tako da...

Čitam sve ove postove i, zanimljivo, svi ste u pravu u mnogim stvarima. Da, nema neke velike razlike u performansama između B450 i X570, ali ima u "propratnom materijalu". Za X570 se odavno znalo da će podržavati Ryzen 4000 seriju koja će biti poslednja na AM4 podnožju i na tome AMD-u treba čestitati na podršci ove 3-4 godine. Takođe se odnedavno saznalo da će i B450 i X470 podržavati nove Ryzene, ali...
Znam da PCI 4 što se tiče grafičkih karti ne znači ama baš ništa, baš kao što sa SSDovima nema neke velike razlike u igrama ili Windows-u pa da se upitaš čemu to. Ali sam se svojim očima uverio u razliku između NVME i SATA SSDova (imam i jedan i drugi M2) prilikom rada u Fotošopu, lejerima i svemu onome što treba za "privremenu" upotrebu. Jednostavno sam bio zapanjen koliko brže radi NVME od "klasičnog" SATA 3 SSD-a. U svemu drugom su razlike zanemarljive, ali u ovom slučaju to je zapanjujuće. A kad je tu PCi 4 zašto ne iskoristiti, za godinu ipo dana će cena tih SSD-ova verovatno dosta pasti u odnosu na danas. Pre nešto više od godinu dana sam uzeo Samsung 970 EVO i platio ga dva puta više nego što košta danas!
Jedino što nisam uspeo da pronađem jeste nekakav test kako funkcioniše PCI 3/2 grafika sa softverom/igrom koja je na klasičnom SATA 3 SSD/hard disku i isti softver/igra na PCI 4 grafici i PCI 4 SSD-u, a to bi bilo zanimljivo videti...

Poslednja izmena:
PCI4 je bio podržan i na B450 kad je izašao, pa je AMD naterao partnere da to uklone iz biosa. Pošto koristiš PS za rad svakako imaš tu prednost sa X570 i treba je iskoristi.

Jači 12c procesor + OC i tu je X570 nesumljivo bolji.

Za sve ostalo racionalnije bi bilo razliku i ceni usmeriti na bolji procesor, jaču grafiku, više skladišta ili RAM-a...

Poslednja izmena:
Jači 12c procesor + OC i tu je X570 nesumljivo bolji.
Za sve ostalo racionalnije bi bilo razliku i ceni usmeriti na bolji procesor, jaču grafiku, više skladišta ili RAM-a...

Znam to, ali finansijski ne mogu da ispratim. A i danas ljudi koji rade ovo što i ja moraju da LJ.D. gospodi drugovima članovima, a to mi baš nije po volji.
Eto, iako bih možda mogao i da prodam svoju dve godine staru konfiguraciju dajem svoj stari Intel i5 8500 + Asrock B360 Pro + 16 GB Geil Evo Forza 2400 + WD Green M2 120 GB SATA III (pola od ovoga još pod garancijom) za 4 X 8 GB nekog RAM-a od 3600 i u mom gradu nemam ljudi koji bi pristali na to. A nisam ljubitelj oglasa.
Pa, onda razumi i kako je teško kad je posao u pitanju van BG. Ima ga, ali kad je plaćanje u pitanju to je druga priča...

"Nemaš pare", a hoćeš da 6 core coffee lake menjaš uz doplatu, za 6 core rizen, i još inZistiraš na high segment matičnoj?

Tvrdoglavost, neznanje i nerealna očekivanja. Ipak ništa neće da te otrezni bolje, nego da kupiš upravo to što si "poželeo".
Ubuduće se više čuvaj svojih želja nego tuđih loših saveta.

Poslednja izmena:
Napisao sam čoveku da nemam pare za 12 core procesore, više većih SSDova, AORUS Extreme ploču (na primer) i druge fenserizacije. Ali nešto do 400-500€ za to mi nije veliki problem. Tvrdoglav možda jesam što želim ploču sa njjačim čipsetom (kakvu nikad nisam imao) koja je daleko od najskuplje ploče sa istim. Da li ne znam šta radim - moguće, ali to mi ne pravi nikakav veliki problem. Nerealna očekivanja? Moguće, ali, eto, želim da isprobam da se lično uverim, pošto nemam drugačiju mogućnost da istražim ono što me silno zanima. Hoću da koliko-toliko držim korak sa modernom tehnologijom, onoliko koliko mi finansije dozvoljavaju.
Da mogu da priuštim Ryzen 9 3950X, Asrock X570 AQUA, 128 GB Trident Royal i 2080Ti grafiku o tome ne bih razmišljao, ali moje želje su mnogo skromnije... I nikada se nisam pokajao zbog istih.

Poslednja izmena:
Znaš onu od novih fosila "bilo mi je prvi put..."

Uglavnom, odradio sam Ingame testove za RDR2, AC:Odyssey, Shadow of Tomb Raider, GTA V (mada je tu bespredmetno) i CineBench 20, kao i temperature procesora, grafičke i svega onoga što pruža HWinfo sa trenutnom konfiguracijom. Pošto ću u početku morati da koristim istu Geil memoriju, koristiću i AMD-ov Wraith Stealth kuler pa da vidim kako će to funkcionisati i kakve su temperature. Ako zamenim stare delove za memoriju, onda ću da vidim kako će sve to da radi sa CM 212 Black i bržom memorijom, pa ću tek tada znati koliki je dobitak/gubitak.
Ono što sada znam jeste da imam dobre performanse sa i5 8500 i B360, ali će za godinu dana to biti zastarelo. I nenadgradivo, jer prokleti Intel sa svakom generacijom menja i podnožja i čipove matične ploče. A sa x570 mogu bez problema da kupim za godinu-dve neki ryzen 4000 i da ne razmišljam o tome. I da li još uvek mislite da je neisplativo???

Poslednja izmena:
Neisplativo je. Sa 3600 i bez PCI4 SSD bukvalvno nema svrhu.

Memoriju ako možeš juris sa Samsung B-Die čipovima, latencije su ti jako bitne za performanse.

Ali što kaže kolega @lepi klokan nema pomoći dok se sam ne uveriš u naše tvrdnje :) nek je sa srećom isključujem se iz diskusije :)

Ono što sada znam jeste da imam dobre performanse sa i5 8500 i B360, ali će za godinu dana to biti zastarelo. I nenadgradivo, jer prokleti Intel sa svakom generacijom menja i podnožja i čipove matične ploče. A sa x570 mogu bez problema da kupim za godinu-dve neki ryzen 4000 i da ne razmišljam o tome. I da li još uvek mislite da je neisplativo???

Uf, zastarelo je i vise nego prejaka rec...

Svaki prelazak sa novijih 6c/6t Intela na 6c/12t Ryzen (ili opet noviji Intel) je neisplativ.

Predji sada na R7 3700X i neces morati za godinu-dve-tri da prelazis na R7 4700X. ;)

Poslednja izmena:
Neisplativo je. Sa 3600 i bez PCI4 SSD bukvalvno nema svrhu.

Memoriju ako možeš juris sa Samsung B-Die čipovima, latencije su ti jako bitne za performanse.

Ali što kaže kolega @lepi klokan nema pomoći dok se sam ne uveriš u naše tvrdnje :) nek je sa srećom isključujem se iz diskusije :)
B Die se ne proizvodi neko vreme.
C Die ima sada od Samsunga.

Da li je neko poredio x470/570 sa B450 , ima li bolji chipset više opcija u bios-u i konkretno koje su...
Meni se čini da je MSI solidno pokidao što se tiče izbora svih ploča za AMD.

Ja uzeo Trident Z B-die 130€ 16GB preko madjara pre 2 meseca

I koliko je to bolja opcija od mog Flare X-a cl16 16GB(2x8) 3200mhz za 75e ili 80e ne mogu da se setim tacno lol ? c die samsung proizvedeno u maju 2020 , pise na stikeru.

Trenutno OC na cl18 1.360v 3600mhz stabilno sve.

Ima li taj trident z senzor za temperaturu ?

To izgleda nema na ovim amd optimizovanim memarama , ali kosta znacajno manje a to sto ne sija to mi samo plus bilo :)

Poslednja izmena:
Ima senzor za temp. Ovaj je model F4-3600C17D-16GTZSW.

Držao na sam na 3800 CL16 @1.38 ali nije mi bilo stabilno u Idle režimu verovatno zbog IF clocka. Nisam hteo da dižem još SOC napon. Možda probamo opet sa 1.45v za RAM :)

Trenutno je na 1.38v 3600 CL15, i uz ostale tajminge po fast opciji iz DRAM calculatora...

Opali bench is tog programa da ga merimo.

Na 3600mhz.

Ja taj program ne mogu da koristim zato što nema setup za c die Samsung.
Mogu da stavim kao B Die ali ne znam koliko je to onda tačno jel..naime c Die je lošiji ali ne očajno losiji u odnosu na b Die.

Moram da se zezam sa tapatalk uploud-om, ne mogu preko bencha da ubacim fotku, užas.

fcf67f6e2344c8216f022d4b3597460a.jpg

Solidno ti to, znaci vredi tih 50e više?

Poslednja izmena:
Ja sam zadovoljan, po meni vredi doplatiti - hteo sam baš B-die jer planiram ram i ploču da ostavim 4-5 godina, procesor bi posle menjao za 4000 seriju a računam da će imati brži IF clock pa taman da se uklopi...

Imaš za D-die opciju

Sačuvaj ovo što je ti stabilno u biosu, pa probaj, prvo safe pa fast. Ne znam kako D-die podnosi napon, za B-die je bezbedno do 1.5v 24/7 (ipak puno za moju ukus...), probaj da iskopaš podatak pa verovatno i nju možeš podici na 1.40-1.45v. Verujem da možeš to još dotegnuti. Probaj i nižu brzinu sa zategnutijim latencijama pa testiraj - možda dobiješ i bolji rezultat, tRFC je jako bitan koliko se sećam...

Posto je C - Die , na bilo koju drugu opciju za samsung mi izbaci not supported.

Mogu samo b -die da selektujem.
Ocigledno nedostaje taj tip memorije u tom programu.

Trenutno samo novi Crucial Ballistix E-die, kida sve osim najboljih B-die za mnogo manje pare.

Nazad
Vrh Dno