I ja sam upgradovao moj 2700X na 3700X. S tim da sam pride upgradovao i watercooling loop u istom cugu. Zamenio sam AlphaCool creva, pumpu i GPU blok sa EkWb delovima. Par sličica kako sada to izgleda ispod.
Što se procesora tiče, 2700X je imao PBO enablovan i undervolt od 0.05V kako bi boostovao više i duže. Efektivno single core turbo je išao do 4,35 GHz a all core tokom loada tipa Cinebencha i CPU-Z multicore je bio između 4,00 i 4,05 GHz.
S druge strane 3700X na default setovanjima sa latest BIOSom za moju ploču (AGESA 1.0.0.2) single core turbo ide 4,3 do 4,35 GHz, dok je all core između 4,1 i 4,125 GHz.
Probao sam da enablujem PBO na 3700X, međutim to nije podiglo bench skorove, niti efektivne frekvencije.
Undervolt na 3700X ne pomaže, čak odmaže. Kada undervoltujem CPU sa -0.05V vcore offsetom efektivne frekvencije single core i all core opadnu za jedno 50 MHz.
S jedne strane cool je što 3700X već na default setovanjima izvlači svoj maksimum. S druge strane za sada ne deluje da je zabavan za tweakovanje, jer mi se čini da se to svodi na ceđenje suve drenovine.
S obzirom da efektivne frekvencije na kojima kod mene rade 2700X i 3700X su manje više iste, onda rezultati u benchmarcima reflektuju IPC poboljšanja koje Ryzen 2 donosi.
U sintetičkim benchmarcima tipa GeekBench, UserBench, AIDA, CPU-Z dobijam 5-15% bolji score sa novim procesorom. Ako nekog interesuje mogu da okačim pojedinačne rezultate.
Takođe cool je što taj rezultat 3700X postiže dok se solidno manje greje nego 2700X. Meni pogotovo znači s obzirom na malo kućište i to što CPU i GPU dele isti loop, pa GPU ima više termal headrooma da se razmaše.