Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Odlican cpu, odlican tdp, katastrofalna cena. Ako bude oko 200$ u USA za one njihove praznike mozda ga uzmem, odlican je za neki itx build sa malim case.

pa jeftiniji je od 7800x3d koliko je losiji

this is the new normal, thanks to AI leader in the world

Ja stavih 420mm AIO na OC 7700 i idle ode sa 45 na 39. Nisam očekivao toliku razliku u odnosu na solidan Raijintek Ereboss. Pod opterećenjem je slična razlika, ali je sad max 85° i stabilan je sa CO -20 za dva najbolja jezgra i -25 za ostala, a ranije je pucao kad stavim bilo šta niže od -15/-20.

Probao sam, pre nekog vremena, 240mm AIO, pre nego što sam montirao drugaru i nije bilo uopšte razlike u temperaturi u odnosu na Ereboss, pa sam mislio da će ovde da bude možda 2-3 stepena i to je to.
Dobio sam 6-7 stepeni manje i stabilniji procesor. Malo je veća buka, zbog pumpe, u idle, ali je zato drastično tiše pod opterećenjem.
Nisam očekivao da je tolika razlika u odnosu na 240mm. Nije da sam se baš ubio od konfiguracija sa vodenim, pa da imam iskustva. Kod mene većinom dolaze oni sa manjim budžetom. 😁

Uzeh prekljuce 7800x3d, sa dark rock 4, da ne pisem sve ima u my gear. U igrama sjajan, sad sam odigrao jednu sesiju cyberpunk 2077, temperature izmedju 65-70, grafa malkice undervoltovana sve skoro besumno. Znaci cpu temp idu vise na desktopu (kad palim neke programe, nove tabove, instaliram stvari) nego u igrama. Po preporuci kolege @Twi$teR samo sam stavio u all curve optimizer -20. Podesio sam krive ventova da bude sve to sto je tise moguce (dark rock 4, napred 3x sicklefow, pozadi 1 isto sickleflow). Za sada je ovako, jos cu malo da cackam. Znaci idle je oko 44c, kad surfam netom, youtube 55c, igre sam vec napisao 65-70, ali ti neki spajkovi gde ode na 70+ kad krene da se radi nesto na kompu (i ventovi krenu ko turbine, pogotovi sickleflow, znam jezivi su) To me uzasno smara al ajd. Plasim se samo kad krenu leti vece temperature kako ce se izdrzati :D Ako imate neki predlog kako da se obore temp ili je to to sto se tice 7800x3d?
p.s. a da nije AIO

Evo i ovaj spajk od 80c na screenshotu nije u igri nego kad sam instalirao nesto i samo pljusne u crveno.

Prilozi

• 7800x3d.JPG
    7800x3d.JPG
    168.8 KB · Pregleda: 60
I za sledeće leto spremi neku klimu u prostoriji ako je nemaš, biće lakše i tebi a i kompu 😁

Odlične temperature, taj spike je zbog toga što je samo jedno jezgro bilo opterećeno a pokazuje kao ceo processor. Možeš slobodno da namestiš processor kuler fen curve da ide 100% tek na 85-90c i ako BIOS ima opciju za "delay" namesti na nekoliko sekundi tako da kratkotrajni pikovi temperature ne utiču na obrtaje, toliko im treba da se uspore, Ubrzavanje traje kraće nego usporenje.

I za sledeće leto spremi neku klimu u prostoriji ako je nemaš, biće lakše i tebi a i kompu 😁
Ima klima, nego da se ne pali ako bas ne mora :D

Odlične temperature, taj spike je zbog toga što je samo jedno jezgro bilo opterećeno a pokazuje kao ceo processor. Možeš slobodno da namestiš processor kuler fen curve da ide 100% tek na 85-90c i ako BIOS ima opciju za "delay" namesti na nekoliko sekundi tako da kratkotrajni pikovi temperature ne utiču na obrtaje, toliko im treba da se uspore, Ubrzavanje traje kraće nego usporenje.
Ovaj "delay" me spasio, tj kod gigabyta je to "Temperature Interval", stavio sam na 3, i sad se ventovi uopste ne zalecu. (y)

sredi malo sa fancontrol, ogranici im rpm, vidi recimo kada ih necujes kakve su temp. njemu ne smeta nista do 85C

Šta fali AIO :D

Evo kod mene 7950x3d sa Corsair iCUE H150i Elite Capellix XT , sa yt 1440p videom koji ide u pozadini.

193802.png

Ako ima nekog zainteresovanog sa 7800x3d ili 7600 7500f id moze da se javi u temi ;)

Pozdrav svima,
posto sam sad skoro uzeo 7800x3d pa resio da ga undervolt...Odradio sam preko AMD Mastera za sva jezgra -30, verifikovao sam da prolalzi.
Otisao u bios i vidim tamo je vec setovano sve.Jel treba nesto dodatno da setujem.
Odradio sam Cinebench 2024 single i multi sve super.
Da li da ga testiram jos necim i cime da potvrdim da je sve stabilno?

Takodje nevezano za to, sta sve je na Ryzenu ok da pogasim u biosu?Posto pre ovoga sam imao Intel pa nemam pojma.Da je ono ukljuceno, a nema potrebe

treba ti undervolt tog cpu sa tim aio?

treba ti undervolt tog cpu sa tim aio?
Ma jok skoro i da neke primetne razlike nema.Nego ono pametujem :D resio malo da se igram.Ako ne steti sto da se ne zezam.
U idle sam od 20-25c dok max sam oko 75c nego bilo mi dosadno.
Pa reko aj cackam novu igracku

@cimi
Da li si prvo na globalnom nivou undervoltovao procesor, pa tek onda krenuo da radiš CO. Ima velike razlike i nije svejedno za vrednosti kloka i stabilnost procesora.
Da li si proverio koliki je max. broj za CO.
Na mojoj ploči max. CO je -60. Trenutno mi je CO -36 i sva jezgra 5814 MHz. u pikovima. Temperature u mirovanju 28-32 C kod sobne temperature 22-26 C. Pri max. opterećenju 68 - 72 C.
Ima i drugih setovanja BIOS-a koja su veoma bitna za rad i stabilnost procesora. Čim pitaš za njih, verovatno je da ih nisi primenio.
Ako te interesuje, mogu ti poslati moja setovanja, pa ih primeni kod sebe, bez obzira što nisu iste matične ploče. Funkcija je bitna.

@cimi
Da li si prvo na globalnom nivou undervoltovao procesor, pa tek onda krenuo da radiš CO. Ima velike razlike i nije svejedno za vrednosti kloka i stabilnost procesora.
Da li si proverio koliki je max. broj za CO.
Na mojoj ploči max. CO je -60. Trenutno mi je CO -36 i sva jezgra 5814 MHz. u pikovima. Temperature u mirovanju 28-32 C kod sobne temperature 22-26 C. Pri max. opterećenju 68 - 72 C.
Ima i drugih setovanja BIOS-a koja su veoma bitna za rad i stabilnost procesora. Čim pitaš za njih, verovatno je da ih nisi primenio.
Ako te interesuje, mogu ti poslati moja setovanja, pa ih primeni kod sebe, bez obzira što nisu iste matične ploče. Funkcija je bitna.
Na globalnom nivou?Ne znam :) uradio sam kako ovi tutorijali kazu.U ovom AMD Masteru all cores>-30
Probao sam -40 ali se iskljucio racunar.
Ako mozes bio bih zahvalan da mi posaljes settings iz biosa, posto bas nista ne znam oko AMD, poslednji put sam imao AMD kad je bio fx8300

Sad sam probao moze da ide na -35, vec na -36 mi puca u ovom amd masteru

Poslednja izmena:
@cimi
I ja sam poslednji AMD Athlon 1 Ghz imao pre 16 godina, kada sam prešao na Intel i7 920 - podnožje 1366. To radi savršeno i danas, jer ovo pišem na tom računaru.
Ni ja ništa nisam znao o Ryzen procesorima, kada sam kupio 7700X i krenuo da učim.
Poslaću ti moja setovanja i iskustva, koja sam skupljao godinu dana.
Verovatno će i tebi koristiti.
Ja nisam koristio Master, već sam direktno sve menjao u BIOS-u
Poslaću ti sutra sva BIOS setovanja.

@cimi
I ja sam poslednji AMD Athlon 1 Ghz imao pre 16 godina, kada sam prešao na Intel i7 920 - podnožje 1366. To radi savršeno i danas, jer ovo pišem na tom računaru.
Ni ja ništa nisam znao o Ryzen procesorima, kada sam kupio 7700X i krenuo da učim.
Poslaću ti moja setovanja i iskustva, koja sam skupljao godinu dana.
Verovatno će i tebi koristiti.
Ja nisam koristio Master, već sam direktno sve menjao u BIOS-u
Poslaću ti sutra sva BIOS setovanja.
Moze odlicno hvala puno, mislim sve radi savrseno i ovako.Nego mi zanimljivo da se igram malo
Ovako mi stoji trenutno

Screenshot_2.png

@cimi testiraj sa corecycler i prime95 small FFTs avx, gledaj effective clock u hwinfo, proveravaj da li imas clock stretching. eventualno mozes i preko occt, tu isto imas corecycler

@cimi
Puca ti u CO na -36, jer nisi prvo skinuo voltažu na globalnom nivou, pa tek posle krenuo sa CO.
Tako je i meni bilo, i nisam znao zašto, pa sam mislio da je CO glupost, i nisam ga koristio.
Onda mi je član foruma rekao da probam CO, i pomislio sam, zašto da ne. I uspelo je. Dogurao sam do 5814 MHz.
Ali sam prethodno morao da to omogućim sa setovanjema u BIOS-u, da bih mogao da koristim CO.
A to ti niko neće reći "na izvolte" niti ćeš to pročitati na stranim forumima.
To moraš sam da zaključiš, i da izabereš koja setovanja su bitna.
Kada staviš setovanja kao i ja, i ti ćeš izvući max. iz tvog procesora, koliko ti je dobro hlađenje.
Mislim da ćeš biti zadovoljan i izvući max. iz svog procesora.

PS. Uđi u BIOS i idi do Curve Optimizer-a, i menjaj vrednosti za CO do kraja, da vidiš dokle može. Ja mogu do -60. Čim si i ti išao do -40, znači da ćeš i ti moći do -60, mada ti to nećeš nikad koristiti. Ali lepo je znati. Možda to možeš videti i u Masteru. Ja ga nikad nisam koristio, pa ne znam.
Kad konstatuješ dokle može, vrati na CO sa kojim možeš da boot-uješ.

Sad vidim da na you tube savetuju da se stavi balance power plan(ja do sad gurao high ili ultimate), takodje kao da se ukljuci game bar?:oops:

Nema potrebe za high performance power planom.

PP ne utiče više mnogo na novijim Ryzen (posle 3000 serije), jedino "Maxixmum processor state" ispod 100% smanjuje maksimalnu frekvenciju. 99% na baznu a još niže proporcijalno. Ryzen Power Plan još uvek dolazi sa chipset drajverima ali se ne instalira kada "primeti" Ryzen 5000 i noviji. U PP može i da se neposredno ograniči ali ne i poveća maksimalna dozvoljena frekvencija.
U svakom slučaju, Ryzen ga skoro potpuno ignoriše a ostalo radi kao ipre.

@cimi
Puca ti u CO na -36, jer nisi prvo skinuo voltažu na globalnom nivou, pa tek posle krenuo sa CO.
Tako je i meni bilo, i nisam znao zašto, pa sam mislio da je CO glupost, i nisam ga koristio.
Onda mi je član foruma rekao da probam CO, i pomislio sam, zašto da ne. I uspelo je. Dogurao sam do 5814 MHz.
Ali sam prethodno morao da to omogućim sa setovanjema u BIOS-u, da bih mogao da koristim CO.
A to ti niko neće reći "na izvolte" niti ćeš to pročitati na stranim forumima.
To moraš sam da zaključiš, i da izabereš koja setovanja su bitna.
Kada staviš setovanja kao i ja, i ti ćeš izvući max. iz tvog procesora, koliko ti je dobro hlađenje.
Mislim da ćeš biti zadovoljan i izvući max. iz svog procesora.

PS. Uđi u BIOS i idi do Curve Optimizer-a, i menjaj vrednosti za CO do kraja, da vidiš dokle može. Ja mogu do -60. Čim si i ti išao do -40, znači da ćeš i ti moći do -60, mada ti to nećeš nikad koristiti. Ali lepo je znati. Možda to možeš videti i u Masteru. Ja ga nikad nisam koristio, pa ne znam.
Kad konstatuješ dokle može, vrati na CO sa kojim možeš da boot-uješ.
A ja mislio da sam završio sa čačkanjem. XD
Šta znači spustiti napon "globalno"? Imam 17 raznih napona (prešao sa Intela i7-8700 gde je sve bilo jednostavnije). Menjao sam VDDIO, VDD_SOC, VDD Misc i VDDP po preporukama koje sam našao na internetu, ali mislim da ništa od toga nije napon jezgara. A u OC podešavanjima sam stavio CO na -35 za sva jezgra. Prošao je Cinebench čak i na -45 ali ipak je sistem bio nestabilan. Nisam nigde našao opciju manual cpu voltage, cpu voltage offset ili nešto slično. Jel moguće da su te opcije izostavljene za X3D procesore? Inače imam Asrock ploču.

Vrh Dno