Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

@Dogzilla u pravu si to se zove fluks (koliko nečega prođe kroz jedinicu površine, zapremine...), a ima veze i impuls. Zato esker može da probije tanju fosnu iz prve,a čekić ne može :)....tako i za procesor sigurno da je manje povoljno kada je toplotni fluks veliki, isto važi i za impuls...ali da ne davim..Za mnogo ventilatora ok ok...to je malo šatrovački...:)...ajde da kažemo delovanje spoljne sredine u odnosu na sistem procesor,hladnjak :)...
To, to fluks + impuls, nisam mogao da se setim naziva, niti tacno da objasnim kako je sve povezano xD. Takodje kad sam rekao leden, vise sam mislio hiperbolicno (ne da ce ici ispod ambijentalne temperature [sto je nemoguce], heh, realnije receno je da nije vrelo na dodir, da nije preterano toplo na dodir, nego umereno u odnosu na ranije procesore na tim temperaturama, kad su cevi. aluminjumski listovi/radijatori bilo punokrvno uposleni). I nije isto ko za razbijanje konvekcije naravno, trebao malo vise okretanja ventilatora i broja ventilatora, al opet je nista specijalno (ne mora neka buka velika da se pravi)

Poslednja izmena:
To, to fluks + impuls, nisam mogao da se setim naziva, niti tacno da objasnim kako je sve povezano xD. Takodje kad sam rekao leden, vise sam mislio hiperbolicno (ne da ce ici ispod ambijentalne temperature, heh, realnije receno je da nije vrelo na dodir, da nije preterano toplo na dodir, nego umereno u odnosu na ranije procesore na tim temperaturama, kad su cevi i aluminjumski listovi bilo punokrvno uposleni). I nije isto ko za konvekciju naravno, trebao malo vise okretanja ventilatora i broja ventilatora, al opet je nista specijalno (ne mora neka buka velika da se pravi)
Matematika nije ista za prelaženje, prolaženje i provođenje toplote ali je Q1 je uvek jednako Q2.

Ma tolani debilizam. Kupis sve skupe komponente i na kraju moraš provesti mesec dana da ih dovedes u normalu. To je posao od AMD a ne nas. Ako nešto kupim skupo mora od samog početka da radi odlično.

Ma tolani debilizam. Kupis sve skupe komponente i na kraju moraš provesti mesec dana da ih dovedes u normalu. To je posao od AMD a ne nas. Ako nešto kupim skupo mora od samog početka da radi odlično.
Istog sam mišljenja. Da sada uzmem i popišem sve postove i sav troubleshooting koji sam radio kada sam pazario svoj trenutni računar, i šta sam sve morao da izguglam, verovatno bih imao za 10 A4 stranica da saberem. Očigledno je to neki fazon koji fura AMD, vole sirovu snagu ali im fali malo finesa. Utezanje i igranje i eksperimentisanje prepuštaju korisnicima. Neki to prihvataju oberučke jer obožavaju BIOS da gledaju, a drugi čupaju kosu i grizu nokte. Tako je to :)

Ako nešto kupim skupo mora od samog početka da radi odlično.
Onaj link reddit bas to potvrduje, samo istreniras sebe da ne registrujes temperaturu kao koncept (A plus za 7600x u igrama, ni to, zato sto su temparature solidno ispod 95c svejedno, ...) A uz 2 minuta podesavanja (ako imas srece), sredis curve optimizer malo i jos bolje. Srecni i oni koji nece da se igraju, i oni koji hoce malo (curve optimizer na sva jezgra pa koliko dao), i oni koji hoce puno (curve optimizer za svako jezgro pojedinacno). Svi dobiju sve, svi su pobednici.

Poslednja izmena:
Dotle će procesori da budu mini fuzioni reaktori...NVidija će grafikama da greje delove gradova...

Za to su krivi recenzenti i masa korisnika na netu, gde se minimalna razlika gleda kao nesto masivno. AMD je implementirao nesto kao "Auto OC" sa 7xxx serijom koji je visi sto je bolji kuler a posto third-party recenzije obicno koriste high-end AIO 360mm+ kulere, to znaci da ce i procesori dobiti najbolje rezultate ako mogu do maksimuma da iskoriste svaki kuler sa kojim ih upare.

Zato se i dobijaju tako dobri rezultati sa Curve Optimizerom (u slucaju Optimum Tech videa). Ali, ti rezultati su i dalje malo nizi nego kada se odvrne snaga do kraja, razlog zasto AMD i Intel guraju svoje procesore do maksimuma out-of-the-box.

Razumem ja i jedne i druge. Oduvek je bilo ko hoce da se igra u biosu uvek je bilo oko OC, dok danas da se procesoru smiri temperatura. Ljudi koji se razumeju oni će to podesiti dok većina korisnika to neće znati posto su kupili jaku mašinu za određenu vrstu posla i ne razumeju se u takve stvari osim onoga sto rade.

OC je uvek bio gimick (ovo što proizvođači zovu OC ustvari nije OC) isto kao i budženje motora na kolima....mala dobit a potencijalno mnogo problema.

Ranije si sa OC-om dobijao mnogo performansi, a sada se podešava procesor da se ne bi grejao. :D

OC je uvek bio gimick (ovo što proizvođači zovu OC ustvari nije OC) isto kao i budženje motora na kolima....mala dobit a potencijalno mnogo problema.
i5 750 sa 2,66Ghz na 4Ghz pre nekih 10 godina. To bi bilo isto kao da sada moze neki CPU da se OC sa 4,2-4,3 na 6,5GHz. 2500K je isao sa 3,7Ghz na 5Ghz ako si imao srece itd.

Ma nema više toga odavno. Prošlo neko vreme.

Nazalost je tako. Sada se i onako jedino dobija nesto vecim brojem jezgara i vecim kesom, a na to nemozemo nikako uticati sem kupovinom/placanjem. Bar da mogu neka jezgra da se otkljucavaju, da im se "omakne" da jedan 7600x moze u 7700x ili 7900x u 7950x ili makar "pola" bloka u neki hibrid sa 14 jezgara. :)

Pa nisi bas u pravu. Ima milion primera od kojih je mozda najpoznatiji Celeron 420 koji je mogao da digne frekvenciju skoro 100%.

OC mogućnost je bila i pomalo još uvek jeste posledica nepreciznosti u proizvodnji i arhitekturi. Morali sz da navedu naj niži prosečan takt da ne ispadne da lažu ali veliki broj primeraka je mogao i (puno)više pa su mogli da se hvale kako eto to je nameran "feature" .
Druga stvar je primena algoritma za boost, štednju energije itd. koji usima u obzir iste stvari (i više) koje su se primenjivale za manuelni OC. Kad se još izvešte i ovo nešto malo što je ostalo će nestati.

Poslednja izmena od urednika:
Hero je top ploča i koštala je na početku oko 800 evra (bar poslednja generacija za Intel) pošto je ovo nova generacija naravno da je sada skuplje...kao što je to običaj sa novim generacijama.

^ jeste top ali daleko od normalnih cena. Ja sam za 8086k uzeo asus maximus x code i platio je 380€ koja je iznad hero. Tako da ove cene nisu ni blizu realnosti.

^ jeste top ali daleko od normalnih cena. Ja sam za 8086k uzeo asus maximus x code i platio je 380€ koja je iznad hero. Tako da ove cene nisu ni blizu realnosti.
Ja rekoh za poslednju iteraciju z 690...pre je bilo manje...bilo je vreme kada je Hero bio 200 evra...ali nema toga više...

Kod Intela Hero je slabija ploča nego kod AMD-a. Hero kod Intela je budjava ploča :D
Z690 Intel Maximus ploče su koštale papreno isto. Apex skup kao djavo, a pre nekoliko godina je bio oko 300e, možda i manje.

Pa da Z690 Intel Maximus Hero je baš buđica :)...ako izuzmemo cenu.

Otkad sam video da stavljaju slabiju naponsku nego u Apex, meni je budjava. Mada svakako meni je Apex najbolja Asusova ploča, ali to je moje mišljenje.

Otkad sam video da stavljaju slabiju naponsku nego u Apex, meni je budjava. Mada svakako meni je Apex najbolja Asusova ploča, ali to je moje mišljenje.
Apex u 8-moj generaciji intela je mogla memoriju do 4500mhz i imala samo dva slota za memoriju. Klasirana je mislim ispod Hero

Nema Z790, jer nema ni potrebe. Raptor lake radi na Z690 :)
@Lemaja , pa šta će ti više od dva slota. Postoje veliki štapovi dovoljno za dva slota. Možda je klasirana ispod Hero, ali što se tiče OC-a je najbolja ploča ubedljivo kod Asusa.

Nazad
Vrh Dno