Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Kad ono bese izlaze recenzije? Sutra, prekosutra?

Ima već nekih slika na netu, ko ne želi da čita, neka ne otvara:

Pri nekom load-u, 5,2 GHz za sva jezgra na oko 1,3V, 85°C, 190W, mislim da je 360 vodeno.

Dragon Range će biti opasna zverka. Opasna. Ako bude i 3D varijante, uf!

Pri ECO modu od 65W u CB23 MT, 7950X je od brži od 12900K na def-u (241W).

Malo je presmešno (u pozitivnom smislu) videti da je nešto brži od Zen 2 32C TR u blenderu. (jedan test, mislim)

Igre nit smrde, nit mirišu, evidentno je da se čeka 3D izvedba.

Čini se da na 65W, radi isto (ili nešto bolje, ali uz dosta bolji ST) kao i 5950X, praktično može da se stavi intelov hladnjak u tom slučaju. :)

Svi podaci su iz jednog review-a, tako da možda negde bude neke značajnije promene.

Poslednja izmena:
Rezultati na sve strane...u nekim igrama između 12700K i 12900K (samo?), u nekim gubi od 12400. Huh?

Pa ja sam iskreno očekivao malo više...ali dobro ovo je tek prvi test. Ispda u proseku da je kao 12900k(s)...

373W i 95C u overkloku. Lele...

Svakako nece ni Intel ni AMD moći da se hlade bez vode. Intel video na delu kako se greje. AMD još nisam uživo.

DLSS 3.0 ce smanjiti CPU potrosnju (uz smanjenje GPU potrosnje) za vise FPS-a. Uz dodatnu latenciju. Po onome sto pricaju Nvidia ljudi na twitter-u (definitivno nam trebaju review-ovi sto pre).

Bolje da ja jurim neki Ryzen 5000 i menjam ovaj moj 3600 dok su cene normalne.

Cene i 5000 serije u skočile u poslednje vreme. Bilo je recimo 5900X za oko 350-360e, ali sada je oko 420.

Sve otišlo...ploče još grđe. Nekad si mog'o da uzmeš B550M TUF za 110-115e kod Mađara i završiš posao za sve sem jačeg overkloka ili specifičnih konekcija. Ne znam koliko je sada...

Na osnovu ovog procurelog reviewa 7950X deluje malo meh u igrama (Blender rezultat je skroz ok, barem meni), ali se takodje vidi da Eco mod (65W) daje maltene iste rezultate u igrama kao regularan TDP od 170W. U svakom slucaju, izgleda da ce neki 7800X3D (ili kako god da ga nazovu) vrv biti top CPU za high-end gejming. Sa druge strane, bolje da cutim, mozda 13900K iznenadi, videcemo.

Sve otišlo...ploče još grđe. Nekad si mog'o da uzmeš B550M TUF za 110-115e kod Mađara i završiš posao za sve sem jačeg overkloka ili specifičnih konekcija. Ne znam koliko je sada...

ja sam tu ploču kupio za 93€ preko Mađara

Sa druge strane, bolje da cutim, mozda 13900K iznenadi, videcemo.

Šta je, tu je. verovatno će i novi čip set na matičnim pločama da donese veću kompatibilnost i bolje rezultate. Činjenica je da smo se svi nadali da će biti osetno bolje (y)

Raptor Lake ubija, samo da se vidi kako će da se ohladi. Biće klanje izmedju AMD-a i Intela.

Ja sam naručio za Rapot Lake (13900k) 360mm vodeno hlađenje mnogo više od toga baš i ne može a da nije custom loop....nadam se da neće da trokira na default vrednostima...

Ja sam naručio za Rapot Lake (13900k) 360mm vodeno hlađenje mnogo više od toga baš i ne može a da nije custom loop....nadam se da neće da trokira na default vrednostima...
Ako ti nije zao para za još 3 ventilatora pa uradi push/pull sistem. Ja sa 5900x u igricama maksimalno bude 63c, cinebench R23 62.8c . Sve je na auto bez diranja biosa

Neće skoro ništa dobiti push/pull varijantom.

Ja koliko sam gledao dobije se možda 1 do 3 stepena ali u pricipu to može da bude i greška merenja...posle 360 aio ja bih rekao samo kustom lup....

Ima mnogo vise varijabli izmedju tvog i njihovih primeraka procesora nego samo push/pull vs. push
Skini pull ventove na svom pa uporedi

@Lemaja , nisi dobio 15 stepeni sigurno zbog push/[pull, to ti garantujem. Uzmi testiraj i videćeš i sam.
Zavisi na kom naponu je tebi, a na kom drugima. Meni kada je all cores load napon oko 1.18v recimo i jezgra su oko 4600mhz. Temp je oko 62,63 stepena.
Ako se stavi jači PPT, on će onda procesoru dati veći napon za all cores load i kada mi je bio na oko 1.3v onda mora da bije na blizu 80 stepeni. A pritom hladim sa 2x 360 radijatora, custom loop je u pitanju.

^ ima kolega isto 5900x pa mu temperature na 360mm kao i kod mene lagano idu na 75-80c. Ne može biti moj primerak toliko dobar. Bas ću danas pogledati napone. U cinebench radi na 4.1 dok u igricama idu core od 4850

Ne gledaj napone nego samo skini set ventova sa hladjenja i uporedi

Od varijabli imas, vcore kao sto je @Gulftown rekao, PPT/TDC/EDc limiti, naponi za memorijski kontroler VSOC, VDDP/G, itd koji uticu na temperature, boost i stabilnost

Zen 4 nece biti mnogo drugaciji po tom pitanju

Vrh Dno