Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Pa tako sam i mislio, jer ako se sada uzme AM5 ploca, moze da se iskoristi onda i za sledece generacije, za par godina i na taj nacin opravda visu cenu. Vidim da ima nekih dobrih modela za 200e, jos malo da slegne i moze da se razmislja o DDR5 sistemu onda, bar meni koji posle 10 godina planira upgrade.

Ma ovo da se obezbedim da kada u 2027. izađe neki Ryzen 9800X3D i kad mi optički internet projvajder poveća brzinu paketa još 3-4 puta pa prebaci i 2.5Gbps.
Tako da sad ulaganje u ploču od 1100e ne ispada toliki strašno 😉.

Cekamo cene :)

Vidim da se žena neće radovati 14. februara. :ROFLMAO:
Ipak hoće :D

Sad gledam ovaj link i ove procesore, po statistici na primer 7700x i 7700 su isti osim sto je 7700x 0.1Ghz brzi, a 7700 trosi 40W manje struje i jeftiniji je 70$. Kes im je isti.
Koji bi bio razlog onda kupovine 7700x?

Kako koji razlog, pa par fps-a više u 1080p gamingu :D

bolji je za overklok

Sad gledam ovaj link i ove procesore, po statistici na primer 7700x i 7700 su isti osim sto je 7700x 0.1Ghz brzi, a 7700 trosi 40W manje struje i jeftiniji je 70$. Kes im je isti.
Razlog bi bio nepostojanje drugih modela.
Moje mišljenje je da je prava ponuda modeli bez X kao jeftinija i hladnija opcija i X3D modeli kao top ponuda. X modele mogu slobodno da ukinu...

Veći boost.
Takođe, MSRP im se razlikuje za toliko ali X verzije mogu da se nađu jeftinije tako da je trenutno razlika u ceni tipa 30-ak dolara...što znači da nema mnogo smisla uzeti non-X.
Pretpostavljaju da će AMD da smanji cene non-X verzija da bi održali tu neku cenovnu razliku i dali ljudima razlog da ih uzmu (sem nižeg TDP).
Mada, za igre i nema razloga da se uzme X verzija...

X moze uz adekvatan undervolting da drzi veci boost pod loadom, za razliku od nonX ekvivalenta.. koji je osakacen TDP-om.
ko razume , shvatice... :)
Ovi testovi sto se vrte (99% njih) po poznatim YT kanalima i na netu su cist deafult vs deafault BIOS.

Mene zanima jel su napravili neku igranku sa temperaturama nakon koje obara boost. Na 5600x je to bilo mizernih 65C, možda i non-x Zen 4 modeli imaju neku takvu caku?

U svim testovima sto sam video, sve je bilo default.. pokazace vreme.. ali ono sto ja vidim na wattmetru u zidu mi govori
da nonX 7600 nema boga da sa sve undervoltingom drzi sva jezgra na 5.4GHz.
Tada X ostaje pri nekim noramlnim temp (~80c) ali prelazi TDP nonX pandama...
Pricam o 7600, ali kapiram da moze da se preslika i na 7700 i 7900, koji briljiraju na diflot podesavanjima.
pametno je to AMD odradio (sve osim debelog IHS), i na kraju ce 3D verzije da dodju kao grobari Intela (na kojem sam inace bio zadnjih 10tak godina)

Za "normalne korisnike" je , po meni licno, nonX nobrainer kupovina (osim ako je cena kao sto je gore navedeno tipa samo $30 jeftinija od X, tada bolje ici na X).
Obicni korisnici nece ni primetiti neku razliku, a OC je druga dimenzija vec.

Mene vise zanima na koliko je VCore na nonX pri loadu, sto nisam uspeo da vidim ni najednom od online testova
(jer direktno je vezano i za thermal, boost...)

Poslednja izmena:
Kada se aktivira PBO R7 7700 dolazi po brzini do samog R7 7700X uz svega 2.5% razlike. To je premala razlika da bi 7700X opravdao svoju cenu. Treba li napomenuti da 7700 dolazi sa Prism coolerom koji na def. korektno obavlja posao?

1673952287562.png

Samo da podelim jedno ikustvo.
Upravo sam sastavio jednu mašinu sa 7950x. Kroz opise se pominjalo dugačako POST vreme što je posledica "trening memorije" ali uživo to je mučenje. Svaki restart traje skoro minut. Jedino što pomaže je isključivanje XMP profila ali to nije rešenje. Jedno od rešenja je i Advanced BIOS (F2) > Settings Tab > AMD CBS > UMC Common Options > DDR Options > DDR Memory Features > Memory Context Restore ali ljudi su prijavljivali blue screen ako se ovo omogući.
Nije bitno pošto će mašina i onako raditi non stop ali nisam očekivao.

Trenira i na Intelu solidno dugo, to sam primetio. Jeste da je ram bio podešen više od XMP-a, ali to sam primetio da traje malo.
Meni stiže 7900X sa B650 Aorus Elite, pa ću da vidim kakva će priča biti kada budem podešavao.

Znači, to je za očekivati sa DDR5, nezavisno od platforme...
Verovatno će malo poboljšati stvari kroz BIOSe i slično.

Samo da podelim jedno ikustvo.
Upravo sam sastavio jednu mašinu sa 7950x. Kroz opise se pominjalo dugačako POST vreme što je posledica "trening memorije" ali uživo to je mučenje. Svaki restart traje skoro minut. Jedino što pomaže je isključivanje XMP profila ali to nije rešenje. Jedno od rešenja je i Advanced BIOS (F2) > Settings Tab > AMD CBS > UMC Common Options > DDR Options > DDR Memory Features > Memory Context Restore ali ljudi su prijavljivali blue screen ako se ovo omogući.
Nije bitno pošto će mašina i onako raditi non stop ali nisam očekivao.
AM5 asus b650e e gaming ovde,7600x u cekanju x3d modela,nema dugorocnog cekanja memorije bilo je prvih par puta,posle se znatno ubrzalo,kad se memory context restore stavi na off nem BSOD-a nikad,koristio inicijalno 2x8gb fury beast kingstone 6000mhz cl 40,veceras sam presao na gskill trident z 6000mhz cl 36 takodje ista situacija evo prva dva boota sporija sad kida kako buta sa memory context off.

Kažu da zavisi i od količine memoriju. U mom slučaju je to 2x32GB (Fury Beast 5600 CL40). Inače ploča je Strix B650E-E, sa najnovijim biosom. Videću kako će se ponašati, mada kad se sve podesi mašina se neće ni gasiti.

Da, prilicno dugo traje boot i na Intel-u, isprobano sa par kom 13900K i 64/128GB DDR5, s’ tim da se situacija popravlja sa novim bios-ima.

Probao sam Memory Context Restore Enabled i situacija je nebo i zemlja. Nema više "treninga" memorije. Ostaviću ovako pa ću videti kako se ponaša na duže staze.

Zar nije preskakanje treninga na OFF kad se namesti,ili sam previse mamuran pa sa zaboravio :D

Zar nije preskakanje treninga na OFF kad se namesti,ili sam previse mamuran pa sa zaboravio :D
vlcsnap-2022-09-24-18h06m57s529-1024x576.png

Ovako je kod mene. When enabled, DRAM re-training is avoided when possible and the POST latency is minimized.

Inače sve je radilo super sa enabled i onda je zakucalo sve posle jednog restarta pa je morao da padne clear CMOS. Imaju oni ovo još da peglaju.

Vrh Dno