Šta je novo?

AMD Ryzen™ 7000 (Zen 4)

Moraju da naprave mesto za 3D modele. Svakako je nova platforma preskupa ali to je sto je.

Naravno da ide loše prodaja, samo nije 40%, već ~20%.

Skupe ploče, (bolja) konkurencija i na kraju - sve što su napravili do sada odgovara velikoj većini korisnika, nema potrebe da išta menjaju
Upravo tako:

Newegg, malo drugačija slika:

Bes to, nigde se ne spominju 3D modeli.

Jedno 12 sati. Dodati 9 sati unapred za nas.

Poslednja izmena:
Zanimljivo testiranje.

Ah...taj video. U suštini, Intel je efikasniji, pogotovo u nižem loadu gde Ryzenovi čipleti gutaju više struje, i ima "ispeglaniju" krivu performanse/potrošnja...

Počelooo...

Samo da dodje u prodaju da konacno sklepam kantu.

sta uzimas?

Poslednja izmena od urednika:
Znači na jednom čipletu je V-cache i mi trebamo da se uzdamo u Microsoft i AMD da će optimizovti igre da koriste V-cache kako treba.

I Doubt It Richard Hammond GIF by DriveTribe

Znajući Microsoft, neka aplikacija će biti schedulovana na IO die umesto na CCD

Znači na jednom čipletu je V-cache i mi trebamo da se uzdamo u Microsoft i AMD da će optimizovti igre da koriste V-cache kako treba.
Sumnjam da ce to bas raditi kako bi trebalo.
Skoro sam uzeo 13600k, na w11 sam i naleteo sam na nekoliko igara gde imam mnogo bolje performanse kada ugasim e-cores.
Ako MS ni to ne moze da ishendla, tesko da ce i ovo.

Znajući Microsoft, neka aplikacija će biti schedulovana na IO die umesto na CCD
Linux to the rescue :) Postavlja se pitanje, odakle im onda brojke koje pominju? Da li je u pitanju aktuelna verzija Window 11 pa su uradili cherry pick nekoliko scenarija ili moramo cekati neki unicorn KB koji ce da donese performanse. Kapiram da je V-Cache na oba chipleta jos uvek veliki zalogaj (mozda na ZEN5?) a opet su napravili kompromis koji im donosi dovoljno performansi kako bi mogli da kazu da imaju najbrzi CPU. U svakom slucaju, testovi ce pokazati istinu.

Poslednja izmena:
Poenta posta je...?
Ako ne razumes slobodno mozes da pitas, ovako si samo grub bez razloga.

Mislim da nikako nije dobro to sto ceo procesor nema pristup L3(ili nekoj visoj) cache memoriji pa mora da vuce podatke iz RAM-a. Sad na njihovu srecu, igre retko kad koriste vise od 8 jezgara koliko ima u chipletu pa onda mogu da spinuju pricu da imaju chiplet za cache favoring workload i chiplet za frequency favoring workload i to se mozda i pokaze tako u praksi, tj mozda u praksi se ta mana nece toliko ispoljiti, ali na kraju krajeva svakako imaju polu proizvod.

Vidiš, sad post ima smisla. Ukoliko igre uvek koriste tu dodatnu keš memoriju, nema greške. Videćemo...

Kapiram da je V-Cache na oba chipleta jos uvek veliki zalogaj (mozda na ZEN5?)
Verovatno, ali samo u slučaju da oba Zen5 chiplet-a budu Zen5, a ne mešavina Zen5 i Zen5c.

Odnosno, Zen2 je već imao mogućnost da se stavi Vcache, ali je AMD odlučio da to ne radi. Ako gledamo tim tempom (od Zen2), možda bi sad imali Vcache na oba CCD-a.

Rešenje vidim u kupovini najslabijeg modela, jedan ccd 8/16 više nego dovoljno za igre ako je to primarna namena.

Zašto je problem da oba ccd imaju v-cache?

Rešenje vidim u kupovini najslabijeg modela, jedan ccd 8/16 više nego dovoljno za igre ako je to primarna namena.

Zašto je problem da oba ccd imaju v-cache?
Predpostavljam da je problem u yieldu jer cache je prestao da skalira sa smanjenjem proizvodnog procesa.
Mozda je problem i ohladiti to kako valja.

Verovatno, ali samo u slučaju da oba Zen5 chiplet-a budu Zen5, a ne mešavina Zen5 i Zen5c.

Odnosno, Zen2 je već imao mogućnost da se stavi Vcache, ali je AMD odlučio da to ne radi. Ako gledamo tim tempom (od Zen2), možda bi sad imali Vcache na oba CCD-a.
Izvini, moram da priznam da ne kapiram sta je Zen5c

Vrh Dno