Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Da, pogledaću da to još peglam preko Fan Control, sada nije tako učestalo kao kad je bilo po defaultu, jer sam u BIOS-u malo popravio, ali moraću još. Blesavo mi je to kako temperatura na CPU zna da skoči samo na koju sekundu pa se opet stabilizuje, i to dok ne radim ništa naročito, samo surfam na webu ili slično, a CPU zauzeće ni ne skoči pa da mi bar bude jasno da se nešto dešava (mada opet ne bih znao šta se dešava na sekund-dva). A kad igram neku igru to se desi rijetko, bar tu koju sam igrao u zadnje vrijeme, dok se ovamo u polu-idle u Windowsu dešava.

Da nisu ovo malo velike temp. za procesor pri igranju pes21..? a idle zna da bude dosta nizak sto je kontrast? a i cpu fan zna da zavrti jako moze li to da se limitira?

123.jpg

p.s r5 5500 nzm zasto i dalje pise r5 1600 > sdsadsdsads.jpg

@dzonihsv 1213121.jpg

Poslednja izmena:
Narucio sam ryzen 5600 imam plocu B450 aorus pro, da li ce to da radi kako treba, trenutno koristim 1600 ryzen, valjda nece biti problema?

Treba da radi. Mada, bolje da pitaš pre nego što naručiš. :D

brizi je u single tread zbog tih 32 kesa

al *** ovaj je 90e a taj 130

p.s bar bili u trenutku kad sam narucivao (14ti , 4)

5500 je po performansama isti kao r5 3600, jedino ako zabodes bas dobar mem.kontroler na 5500 pa poteras memoriju na 4000mhz sa IF na 2000, tu jedino moze neka razlika da se napravi. 5500 je 5600g bez grafike

@fingon82 a sta znaci "ako zabodem dobar mem. kontroler" ?

Poslednja izmena:
Memorijski kontroler je na procesoru, ne na ploči, i od njega će najviše zavisiti koje brzine ćeš moći da izvučeš iz memorije i kako će se slagati sa njom...

@jurodivi da li se vidi na ovoj slici koji je? hvala mogu i cpu z da prinesem

1213121.jpg

IMC Iliti memoriski komtroler je na odvojenom chiplet-u u procesoru a svi (u tvom slučaju sa Cezanne jezgrom) imaju isti chiplet i rade ba 3200MHz, tek preko toga je OC. Trebalo bi da može do 4000MHz kao i ostali. Malo zavisi i od "Silicon lottery" kao i sve ostalo.
Na ploči zavisi od toga koliko BIOS dopušta i koji XMP prihvata.

@nes Slaba je ta memorija 3000mhz cl 16-20-20. Na njoj sigurno neces moci da poteras ni blizu 4000, to moze samo na samsung bdie memorijama na nekim pristojnim latencijama.

@danilo989 nisam na poslednjem BIOS, kod mene je F15d(AGESA V2 1.2.0.7) ima dva posle toga(F15 i F16b(AGESA V2 1.2.0.8)).
Ako imaš neki savet možemo u drugoj temi.
Mislim da je i 1207 pogodjen sa sleep voltage bug. Prilikom prvog paljenja racunara pokreni Cinebench render i posmatraj napon (VID, SVI2 TFN, Core Voltage) u HWInfo. Nakon toga stavi racunar u sleep mode, i nakon budjenja ponovo pokreni Cinebench render i gledaj napone (resetuj statistiku i HWInfo pre ponovnog testiranja)

Po onome sto sam ja video i cuo od drugih, nekih 30-40mV je manji napon nakon sleep. Da li ce to dovesti do nestabilnosti na tvom primerku je pod znakom pitanja, ali svakako nije lepo od AMDa sto nam daje skrivene "poklone" ispod jelke.

Moguće da nisam iskusio problem jer ne koristim sleep.

... samo da znate eventualna garancija puca ako ste prodali kuler za procesor kupljen kod Madjara :)

ima li sam kuler neku oznaku ili serijski?

Slobodno mozes uzeti polovan ako zatreba za reklamaciju, nisam nigde video serijski na kuleru

tako sam i mislio kutiju naravno imam :) tnx

Pozdrav ljudi
ako može savet.

Imam 5700G koji je kupljen sa namenom jer ima iGPU.Međutim odlučim se da posle nekog vremena dodam 6700XT, e sad ja sam zadovoljan kako radi jedno sa drugim ali bi ipak pitao ovde vas da li se isplati zameniti CPU za 5800x recimo. Ono što sam ja video na raznim testovima da je razlika premala da bi se zezao sa time(zavisno od igre,negde manje negde više).Najviše me nervira što 5700G podržava PCIe 3.0 a ne 4.

Poslednja izmena:
^ tako je, sto se tiče pcie 3.0 i 4.0 neće videti nikakve razlike

Instaliran 5700x na MSI Tomahawk Max plocu (uz prethodno flesovanje najnovijeg bios-a dok je bio ryzen 3600 na ploci) i hvala Bogu sve radi OK....(bar koliko sam do sada probao)

Hladi ga lc cc 120 rgb kuler (sa artic p120 bionix ventilatorom kojeg sam uz silne mule zakacio na procesor) i koliko vidim u idle je temperatura 39-42,a u loadu oko 55-65 zavisi od igre,opterecenja......da li su to OK temperature?

Takodje,posto sam ispao iz fazona klokovanja (sa prethodnim 3600 sam malo nesto petljao ali kad sam video da su dobici 5% batalio sve to i godinama ga koristio na defaultu) zanima me koja su najbolja (najstabilnija) default podesavanja za 5700x u biosu?....ja sam samo CPU Core voltage (SVI2 TFN) stavio na 1.237V,da li je to OK?...(negde sam citao da ryzeni 5000 serije ne podnose dobro veci napon od 1.250)

Memorija ram radi na 3200mhz 16 18 18 38.......imam dva "stapa" od po 8 gb,razmisljam da li da kupim neku brzu memoriju npr 3600 mhz 2x16gb da li bih time dobio nesto performansi?

Umesto manuelnog ograničavanja napona probaj sa Curve Optimizer Control, max je -30, bolje raspoređuje napone dinamički. Nije da ne podnosi više napone nego višu temperaturu. Sve temperature do 80c su više nego OK. Ni na 10c ne bi ništa bolje radio.

Da li ganjati Dual Rank 3600MHz RAM za 5900X ukoliko trenutno imam Single Rank 3200MHz za X370 plocu? Najvise sam poterao 2933MHz sa Ryzen 7 1700.

Mislio sam da zamenim sa 2x16GB nesto od G.Skill-a i da postojece Single Rank stapove stavim kod kolege u racunar, a ukoliko mi se ne isplati, onda jednostavno da dodam slicno postojecim samo 2x16GB.

Prilozi

• 1685544265094.png
    1685544265094.png
    110 KB · Pregleda: 9
  • 1685544324598.png
    1685544324598.png
    140.8 KB · Pregleda: 11
  • 1685544383213.png
    1685544383213.png
    703.4 KB · Pregleda: 16
Ograničenje je zbog same ploče i arhitekture dela za memoriju na pločama sa 300 čipsetom.

Ako ti ne treba 32GB RAMa onda nema potrebe da trosis. Mozes i da dokupis jos 2x8GB pa da ti efektivno bude Dual Rank. Bice bolji rezultati u programima koji su CPU bound, ali ne ocekuj cuda od Dual Rank memorije. Ti vidi koliko ti se isplati.

Ako budes uzimao 2x16GB znaj da nisu svi stikovi Dual Rank.

Vrh Dno