Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Hahahahaha 😂😂
Uzeo sam laptop za faks vezan za softversko inz. i programiranje, sa spec amd r5 5500u, 20gb ili 24gb ram (cekam da mi jave da li i koliko moze da se prosiri mem) i 512gb ssd. Pa me najvise zanima kako se pokazao ovaj proc u tim zadacima i da li sam pogresio sto sam uzeo verziju sa ovim proc.

Pa zar se ne pita prvo, pa onda uzima? :)

Da, ali sam ocekivao da je dobar. Ako sam pogresio j8g onda. Isti laptop je bio u pitanju, samo sam birao izmedju amd r7 4700u i amd r5 5500u i uzeo sam r5 zato sto je noviji i mislio sam da je dovoljno 6 jezgra za sve. Igrice ne igram ako je bitno.

Ako ti je bitna brzina procesora i broj tredova (8c/16t) onda se ide na Rizen 4800H procesor ili 5800H. Ovi sa ultra niskom potrošnjom imaju mnogo kompromisa ali daleko od toga da ti neće završavati posao.

Mislio sam da mi nece trebati amd procesori sa H oznakom i da ce mi U biti dovoljan za sve sto mi treba.

Znam, znam.. U sam prvenstveno uzeo zbog manje potrosnje i duze baterije.

Linpack StressTest, 8GB, All threads.
AGESA 1.2.0.3b (sa kojom imam u proseku ~100MHz manje allcore freq. nego sa 1.2.0.0)
Curve optimizer: -20, -30, -30, -30, -30, -27 (promenjeno od ranije, nova AGESA nove V/F krive i cuclanje kore)
Max Boost Clock Override: +200 MHz
PPT: 125W, TDC: 90A, EDC: 130A
Screenshot 2021-08-19 015823.png

@sgt.Psyho ^ako zelis da se merimo :D

Hahahahaha 😂😂
Uzeo sam laptop za faks vezan za softversko inz. i programiranje, sa spec amd r5 5500u, 20gb ili 24gb ram (cekam da mi jave da li i koliko moze da se prosiri mem) i 512gb ssd. Pa me najvise zanima kako se pokazao ovaj proc u tim zadacima i da li sam pogresio sto sam uzeo verziju sa ovim proc.
Bices prezadovoljan :)

Ja sam prosao kroz studije sa laptopom sa i5 5200U (slabasan 2c/4t) procesorom i 8GB ram i nisam osetio da mi treba bolji.

Kod mene je 3600 Dual rank RAM, možda ga utegnem još sa tajminzima pa okačim opet rez.

Poslednja izmena:
5800X i 3600 CL16

Prilozi

• 1629631676073.png
    1629631676073.png
    34.4 KB · Pregleda: 83
Koristi li neko 5900X?

Set up:
-5900X (Arctic liquid freezer 2 360 rev.3 imam novi kit za 3000/5000 ryzen offset na vrhu je instaliran RAD kao exaust.
-X570 tomahawk
-Corsair pro venegance 3600 cl18 (neklokovan)
-Lian li D011
-6x Silent wings 3 svih 6 intake 3 na dnu 3 sa strane.
-1000w psu seasonic gold 80+
-3080 suprim X montirana na srednjem pci-e
Planiram da je spustim dole.

Naime zadnjih par dana pokusavam da ga obuzdam sa temperaturama,prvo sam greskom koristio standard AM4 mounting za arctic pucao je u idle oko 40-50 a u loadu i do 85,igrao se sa pbo disable/auto/advanced/curve opt. -5/10/15/18/20 kako god temp divljaju znam da je za 80c dizajniran ali sa idle imam problem trenutno,kad sam promenio 3000/5000 offset mounting za arctic malo se stabilizovala situacija u gamingu itd prosek oko 75c,sad sam stabilan samo sa pbo advanced negative -18,ALI sad trenutno je problem sto 5900x nekad zaboravi kad se load zavrsi da i on izadje iz load-a :)

2 scenarija posle zavrsene gaming/cine 23 sesije

1) ili padnu odma temp na idle oko 35-40 i ostanu tu oko 5min i onda iz nicega skoce na 66-70 i nema sanse da ih spustim osim kad otvorim task manager samo to spusta temp na nivo 35-40

2) ili posle zavrsene load sesije,padnu temp za par stepeni i ostanu samo malo manji klokovi kao u load-u i takodje temp. Malo manja i stoji tako ne mrda OPET dok ne otvorim Task manager i onda sve pada odmah na 35-40 nivo totalno ludilo,nista mi nije jasno,nista u task manageru nije pod high usage cak.je vrlo nisko sve.

u cine23 single core temps su oko 68 a multi core oko 75.

Za monitoring samo koristim argus monitor jer i sa njim kontrolisem fanove i cpu cooler,takodje su tu afterburner i riva (samo za gpu)

E sad koje temp su prave temp spbzirom da bios i riva osd koriste tctl/die temps gledam ih i ja,znaci konstantno imam u monitoringu core temp/tctl

Koja je ovo fora sa T.managerom sa ovim se nikad nisam susreo,odradio i clean win install nista,skinuo argus monitor,pa stavio hwinfo64 samo u kombinaciji sa msi AB/riva sve isto,AIO cooler nema uticaj na temp na 50% ili na 90% za ovaj problem opisan sa T.Managerom,5 puta sam namestao blok sa AIO,pasta je Thermal grizzly kry. Na sredini ne spread,cini mi se da blok lezi ok probao sam da vidim bez paste kako lezi.

Poslednja izmena:
Ovo sa Task managerom sam primetio na svom 5800x ali nisam provalio u cemu je stos. Kako udjes u task temperatura ode dole. Menjao sam bios videcu ovih dana ima li nesto novo ;)

Ma sto cpu ne izlazi iz load-a kad nista ne radi u pozadini,neko mi rece da verovarno blok ne lezi dobro,ali da ne lezi dobro valjda u gamingu bi dolazio do blizu 90c a ne 75c,u cine23 isto ok su temp za cine23,i sto skace iz idle stabilnog 35-40 na 70 i nece da ide dole dok ne opalim t.manager idiotizam

kako vam je podesen power plan i onaj slajder u power opcijama?

Dizajniran je za 90c ako se ne varam.

Cudno je da imas vece temperature od mene koji sam na vazdusnom hladjenju (2xnf-a14 front intake, 1+1 out/in gore i BQ SW3 out pozadi) - uz malo cackan fan curve (35% <60C, 65%<80c, 80% 90C+) kod mene je 38-40 u idle (+gledanje filmova), ~50/55C surf i yt mada zna nekada da skoci na 75c ali obori.
Gaming 68-72C (starije naslove 60-62C), nekada skoci na 75-6C (uglavnom loading screen). Takodje sam na balanced power plan.
Mislim u stress testovima koje sam radio kada sam sklopio masinu mi nije prelazio preko 80c

Inace na predzanjim chipset drajverima od AMD-a (iz juna, zadnji juce iskocili) i predzadnjem Biosu od MSI-a (april/maj za X570 Unify, posle toga je beta koja je jos aktuelna), kod mene je sve stock + PBO on (cekam jos uvek utiske za aktuelni BIOS)
Ako se dobro secam sa pretposlednjim oficijelni AMD chipset drajverima malo oborena agresivnost boost-a i pisao sam u tome u drugoj temi.

Mozda je i do silikonske lutrije, na hwluxx forumu sam vidjao ljude sa Arctic 360-420icama da idu ispod 30C u idle. Kod kolege 5900x+Arctic 420ica u Fractalu Def 7XL 29-32 idle i ~62-65C tokom igranja CP2077

Probaj nesto od ova dva:

Sortiraj procese po CPU usage ili jos bolje, pokazi graf zauzeca po jezgrima. Verovatno imas neki SW u pozadini koji ti pravi problem.

Probacu sa novim chipset drajverima,i PBO off,nisam raspolozen za jos vece temperature od ovih

5800x (4.5ghz) 4x8gb 3800mhz cl16.....

Ok rez?

Prilozi

• Capture1.JPG
    Capture1.JPG
    81.6 KB · Pregleda: 40
Sredio se problem sa ne izlaskom 5900x iz load-a,dal zbog novih chipset drajvera ili je proslo nekoliko ciklusa od stavljanja paste ne znam al je idle i gaming dobar sad 35-75c,odlucio sam da se samo zabavljam za curve optimizerom,na all core negativ ne mogu vise od -20,pa sad idem negativ per core i stavim svaki core na -20,pa onda povecavam samo jedan core pocevsi od 0 za 5 vise tj -25 i restart i odmah testiram sa cine23 prvo Multicore pa onda gaming test,medjutim sad je svaki multi core na cine23 extremno visok sa temperaturama ,odmah poleti na 82 i skoro non stop udara 89-90 x360 arctic freezer 2 je cooler i na 100% rada sa cine23,jel znate neki bolji nacin od ovog sto sam opisao gore za testiranje stabilnosti ili je to to,gledao sam neki video gde je lik testirao i svaki put kada mu je padalo,isao je u event viewer i pravio custom view za WHEA,i svaki put kad bi mu palo isao je da vidi WHEA gresku koja je u formatu proccesor APIC ID: i delio je broj sa 2 i dobijao koji core je pao,ali sta kad je apic id 5 :)

Ma dzabe, kod mene sa -30 za sva jezgra ali CoreCycler ne prolazi. Realnost je po jezgru od -5 do -20 pa vrtim CoreCycler bar tri puta (toliko imam vremena) ako to prodje tako i ostavljam.

Ako prodje CoreCycler bar 3 kruga onda pustam CB20/CB23.

Meni je ne jasno iz svega da na stock podesavanjima cine23 ima single oko 64c a multi oko 70c,a sa curve optimizerom koji undervolutuje procesor ide na 90c,meni se cini da ovaj cine23 i nije toliko validan za testiranje multi cora,prolazio mi je dva puta neka per core setovanja na negative u curve optimizeru a u toku gaminga mi se restartuje comp,odem u event i vidim da je procesor,znaci ovaj core cycle je pravi pokazatelj kao?

Poslednja izmena:
Curve optimizer povecava frekvenciju za isti napon tj smanjuje napon za istu frekvenciju. Temperature ti pre svega zavise od PTT/TDC/EDC podesavanja i koliko prostora procesor ima da poveca frekvenciju.

CoreCycler opterecuje CPU na vece frekvencije jer ne koristi AVX i multicore opterecenje pa simulira light load scenarije kod gaminga i svakodnevnog opterecenja.

Vrh Dno