Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

to sa usb je reseno cini mi se na f11n ali xmp nece nikako, dok oba rade na f11g sa malim izmenama

to sa usb je reseno cini mi se na f11n ali xmp nece nikako, dok oba rade na f11g sa malim izmenama

ipak se pogorsalo stanje, nigde vise nije stabilan. U biosu iz nepoznatog razloga ne zeli da sacuva disabled c states podesavanje i mis i tastatura su neupotrebljivi.
Opet sam se vratio na najnoviji bios, sve je na auto i prijavljuje WHEA error i bsod. I na linuxu kresuje

Trenutno radim memtest, ali ne verujem da ce mi nesto pomoci.....Celo jutro pa do sad mi je komp neupotrebljiv!!!

5900x i 2x16gb cl16 hyperx fury koji izgleda nije na qvl listi.
Peoblem je sto nisam jedini, video sam i na reditu da se ovo drugima desava

Imam isti CPU i memoriju, nikada problem. U koje slotove si stavio memoriju? Preporucujem da stavis u A2/B2 ako nisi.

slot 2 i 4 kao sto kaze ploca. Nemam predstavu sta pravi problem...samo se sve nadam da je do biosa

slot 2 i 4 kao sto kaze ploca. Nemam predstavu sta pravi problem...samo se sve nadam da je do biosa

Pogledaj da li imas ovde noviji BIOS:

https://www.tweaktownforum.com/foru...te/28656-gigabyte-latest-beta-bios#post975938
https://www.hardwareluxx.de/communi...4-uefi-bios-agesa-Übersicht-10-12-20.1228903/

Za pocetak, ja bih uradio clear CMOS, ostavio sve na default (XPM off!!!), probao sa modulima u 2/4 slotovima. Ako opet zeza, onda (suprotono onome sto prozivodjac kaze :d) u slotovima 1/3. Ako i tada zeza, probaj samo sa jednim modulom u raznim slotovima.

Poslednja izmena:
AMD Ryzen[emoji769] 5000 (Zen 3)

To sam i bio uradio (sve na off i auto, clear cmos, najnoviji bios)
ram je HX432C16FB3K2/32 i ipak je na qvl listi.
Ostaje samo jos da vidim to sa slotovima sto mi iskreno ne uliva nadu...[emoji2]

Ako i sa biosom na default i ramom na default (2133MHz) imas probleme, imas hardverski problem (reklamacija).

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

resio sam za sad, pronasao sam drugo pojavljivanje(u advanced cpu settings) global c states koji kada se onemoguci, zaista sacuva ta podesavanja i sve radi za sad cak i sa XMP.
Suma sumarum nista novi bios nije ispravio. Jeste da bez onemogucavanja c states radi mis i tastatura, ali oni opet pravi problem, sada sa restsrtom kompa...

Poslednja izmena:
Da li ima 'smisla' kupiti sada 5600x, kada je na početku života, ili je ipak bolje čekati da se naštanca više serija, jer neko nepisano pravilo kaže da su bolji primerci kada se proizvodni proces ustali?

Ako ne mislis ici na takmicenje s njim i ako si prosjecan korisnik, nemas za cilj pucati neki ekstremni OC, nema i nece biti neke primjetne razlike.
Ja to uopste ne bih gledao kao odlucujuci faktor za kupovinu.

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

Bolje je čekati da se ispeglaju BIOSi, pre nego da "sazri proces"...

Gledam sa aspekta R5 3600 kupovine - uzeo sam primerak relativno 'sveže' serije i ispostavilo se da kasniji 3600 idu na više brojke sa dosta manje napona. Ok, moj primerak je prilično ok, ali nije golden sample-ish. Naravno, pričamo o gaming/editing/programming primeni (mada za ovo poslednje koristim MacBook 95% vremena), tako da nikakvo ceđenje nije cilj, ali kao prosečan ambiciozni korisnik želim da dobijem najbolje za svoj novac, je l'...
B550 koju imam svakako podržava Zen 3, ali o realnoj upotrebi ne mogu da pričam sada, naravno. Kako planiram i GPU upgrade u neko 'stabilnije' vreme, izgleda da ću tako i za CPU uraditi... strpljen - spašen. :)

Budući da posedujem sledeću ram memoriju
G.SKILL Ripjaws V 16GB(2x8GB) DDR4 3000MHz CL15 - F4-3000C15D-16GVGB
koja je optimizovana za rad sa intelovim procesorima, da li će ona moći nesmetano da radi sa x570 pločom i Ryzen R5 5600x.

Budući da posedujem sledeću ram memoriju
G.SKILL Ripjaws V 16GB(2x8GB) DDR4 3000MHz CL15 - F4-3000C15D-16GVGB
koja je optimizovana za rad sa intelovim procesorima, da li će ona moći nesmetano da radi sa x570 pločom i Ryzen R5 5600x.

pogledas listu odobrenih memorija od konkretne ploce i saznaces. Recimo na mom ramu pise xmp intel ali se taj ram nalazi na listi odobrenih memorija tako da ne bi trebalo da bude problema

Ta lista samo znači da je proizvođač ploče testirao te module, ništa više. Ne znači da neće raditi s drugim modulima, i najverovatnije hoće.

Nigde niko nije ni rekao: "nije na listi <=> ne radi". Samo su vce sanse da hoce

Poslednja izmena:
Nema nikakve veze, dovoljno je da je DDR4 i da za "obične" systeme nije serverska memorija. Jedino ako je ploča ograničena frekvencijom onda je bacanje para brža i skuplja memorija koja će da radi na nižem taktu. Sve memorije su pravljene po standardima a to poštuju i ploče/BIOS-i.
Primer:
Ako recimo ima Kingston 3600, 16.17.17.38 u QVL nema razloga da recimo Patriot 3600 16.17.17.38 koga nema u QVL neće da radi isto tako dobro na tim postavkama.

Da li ima 'smisla' kupiti sada 5600x, kada je na početku života, ili je ipak bolje čekati da se naštanca više serija, jer neko nepisano pravilo kaže da su bolji primerci kada se proizvodni proces ustali?
S obzirom da je isti proizvodni proces kao Zen2 sumnjam da će biti ikakve razlike u budućnosti.

Jedini eventualni razlog za ne uzimanje sada su cene koje prodavci nabijaju jer su svesni da će prodati. Kad se stabilizuje ponuda ići će to dole.

Sent from my OP 7t Pro using Tapatalk

Poslednja izmena:
Do sad su mogli i sami da isprave grešku.

Sklopih na kraju 5600x, G.Skill Trident Z Royal, 3600MHz, Asus B550-E i RTX 3060 Ti.
Sve je na auto osim memorije kojoj je ucitan profil. Nakon sat vremena igranja, temperatura je 52/3c za CPU, max boost 4652MHz, max napon koji je ploca dala, 1.280 V.
Ono sto mi je cudno je to sto ima skokove i na 1.380 cak i dok sam ovo pisao.
Ja sam generalno zadovoljan.

Sklopih na kraju 5600x, G.Skill Trident Z Royal, 3600MHz, Asus B550-E i RTX 3060 Ti.
Sve je na auto osim memorije kojoj je ucitan profil. Nakon sat vremena igranja, temperatura je 52/3c za CPU, max boost 4652MHz, max napon koji je ploca dala, 1.280 V.

Ti skokovi napona su normalni bar za Ryzen 3000 seriju, tu se nije nista promenilo ni na novim procesorima koliko vidim.

Skroz normalno. Napon moze da ide do 1.5V u zavisnosti od opterecenja:

https://www.notebookcheck.net/AMD-d...ils-about-the-Ryzen-5000-series.502429.0.html

Ti skokovi napona su normalni bar za Ryzen 3000 seriju, tu se nije nista promenilo ni na novim procesorima koliko vidim.

Znam da su imali skokove, ali ako se dobro secam, to je bilo resivo fiksnim naponom, ne znam da li je isto i za 5000 seriju.

Skroz normalno. Napon moze da ide do 1.5V u zavisnosti od opterecenja:

https://www.notebookcheck.net/AMD-d...ils-about-the-Ryzen-5000-series.502429.0.html

1.5v je realno mnogo za bilo koji default. :D

Koliko izaslo zadovoljstvo,i koja cena graficke?

Zadovoljsvo nema cenu. :D
Graficka je bila 494e, Gigabyte RTX 3060 Ti Gaming PRO OC.

1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg

Brt sve je fantazija osim ove podloge [emoji846]

Sent from my LYA-L29 using Tapatalk

Podloga je vrh za 20e. :D Bila je malo zguzvana pa je tako talasasta na fotki, ispravi se sama nakon nekih sat vremena.

Nazad
Vrh Dno