Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Videh u jednoj nasoj radnji ima "AMD Ryzen 5 5600X" bez kulera kosta 39.000 din. Tray, a sa kulerom pakovanje 49.000 din. Nije valjda da taj kuler vredi 10.000 din. Ja taj box kuler ionako ne bih koristio, imam od sadasnje masine "Cosmo Cool LC-CC-120" i njega bih stavio.

Sad videh u A**** AMD Ryzen 5 5600X 6 cores 3.7GHz (4.6GHz) MPK za 41420 rsd.

Pa to je isto bez kulera, ako smo isto gledali "atom", u monitoru je 39.000.

Hvala erik na pojasnjenju pokusacu da se pomirim sa tim....
Pitanje dva: da li je recimo Z73 kraken bolja opcija od ovog sto imam noctua nh-U14s za hladjenje 5800x ?

Ja isto merkam Kraken za 5600x.

Hvala erik na pojasnjenju pokusacu da se pomirim sa tim....
Pitanje dva: da li je recimo Z73 kraken bolja opcija od ovog sto imam noctua nh-U14s za hladjenje 5800x ?

Gore napisah moje savete kako mozes resiti problem, posto isto imam drugara koji voli svoje ventove na 500RPM da drzi i nervira ga gore dole kad ide.

Bolja da, neophodna ne :)
Da, brze ce uspeti da spusti temp i mozda nece toliko visoko skakati, ali nece resiti skakanje temperature skroz. Nema tog kulera koji moze to da spreci usled termalne gustine kao sto pomenuh i zbog nacina na koji radi i nabija napon za single threaded bursty load-ove.

AMD-Ryzen-5000-Volt.jpg

Poslednja izmena:
Sad videh u A**** AMD Ryzen 5 5600X 6 cores 3.7GHz (4.6GHz) MPK za 41420 rsd.

Pa to je isto bez kulera, ako smo isto gledali "atom", u monitoru je 39.000.

Mislio sam i ja da je bez kulera, ali bez obzira odlucio da uzmem kod njih... na kraju se ispostavilo da je sa kulerom, jedino se ne dobije kutija, vec ide odvojeno, tj cpu u tray pakovanju plus kuler zapakovan u obicnu kutiju...

Dobro, to je ok. ali ja bih ipak uzeo u ovoj dr. firmi po manjoj ceni i dodao jos 1.000 ili 2.000 din. za tu razliku i uzeo "Lc cc 120" umesto tog stock kulera, a verovatno cu tako i da uradim.

Poslednja izmena:
Uzeo bih ja u toj drugoj firmi, ali je stajalo kao rasprodato kad sam gledao danas, posle se pojavilo na stanju... Ovaj kuler ce svakako ici na prodaju, jer vec imam zamenski, tako da ne gubim nesto mnogo.

Stigao Ryzen 5800x sve montirano, zadovoljan, temperatura dok kuckam i otvaram 35-50c, podesio ventilatore u Ai suite i to dobro radi (trenutno je tiho a to mi i treba za vece). E kad se pokrene igra ostavio sam da se ventilatori bude i tad je naravno bucnije. Sve u svemu nista ne diram - za sad ostajem pri Noctua U14s.

Gore napisah moje savete kako mozes resiti problem, posto isto imam drugara koji voli svoje ventove na 500RPM da drzi i nervira ga gore dole kad ide.

Bolja da, neophodna ne :)
Da, brze ce uspeti da spusti temp i mozda nece toliko visoko skakati, ali nece resiti skakanje temperature skroz. Nema tog kulera koji moze to da spreci usled termalne gustine kao sto pomenuh i zbog nacina na koji radi i nabija napon za single threaded bursty load-ove.

Pogledajte prilog 293594

Stigao Ryzen 5800x sve montirano, zadovoljan, temperatura dok kuckam i otvaram 35-50c, podesio ventilatore u Ai suite i to dobro radi (trenutno je tiho a to mi i treba za vece). E kad se pokrene igra ostavio sam da se ventilatori bude i tad je naravno bucnije. Sve u svemu nista ne diram - za sad ostajem pri Noctua U14s.

Kakve su temp u cb 20 sa tim kulerom?

samo info da je na iponu popust na 5600x i da moze da se nabavi ful pakovanje za ~350e (spusteno sa ~400e)

@Stilgar

Temperatura cb20 5800x + Nh-u14s

Prilozi

• cb20.jpg
    cb20.jpg
    542.8 KB · Pregleda: 174
ljudi, ako vam je nesto pozitivno u svemu ovome, to je da su biosi jos uvek u beti, tako da bolje po vas sto cekate.
Ja se nerviram jer 5900x drzim na -16 curve optimizer, ali to nije idealno, moze to bolje..al cekam finalni bios da sve podesim i utegnem [emoji16]

Mogu li se u Srbiji nabaviti Ryzeni 7 u 9 5xxx i koja je cijena?

Vidio sam da se trenutno od vodenih hlađenja 280mm najbolje kotira Artic Liquid Frazer II, mnogo je bolji od Krakena x62.

@Stilgar

Temperatura cb20 5800x + Nh-u14s

Malo sam dosadan ali moram da pitam, da li si pratio kako se kreće boost u hevi loadu, kad krene da vrti cb20 i temperatura da raste, kada dohvati 80c koliki klok drži?
Pitam da uporedim kretanjem odnosa busta i temperature sa 3800x. Kod mene npr krene klok od 4.400mhz i kad se temp zaustavi oko 70-71c drzi oko 4.200mhz do kraja.

Ako ti ista znaci :
U bios drzim ukljuceno D.O.C.P.

CPU Pocne sa 4500Mhz i posle 2-3 sekunde sve vreme drzi 4474.9

CB20 za jedno jezgro drzi 4850Mhz ostala se drze na 3880Mhz

Sto se tice manuelnog oc amd jednostavno nisam probao jer ne znam sta podesiti a sad nesto posebno da istrazujem kad imam problema sa biosom ne vredi...

Trenutno problem mi je bios koji sam nadogradio na Version 1401 tako da kombinacija Aura i njenih podesavanja + USB2 / USB 3 portovi zezaju te u nekim situacijama imam crn ekran i peripetije. Beta verzija biosa je bila nesto bolja ali USB2.0 portovi nisu funkcionisali kako treba. Trenutno se sa tim zezam a verovatno da cu vratiti beta verziju biosa...

Poslednja izmena:
Ja mislim da je Ryzen Master u Basic view praktičniji pokazatelj freqvencije, temperature i napona zato što pokazuje neke srednje vrednosti i tretira processor kao da je single core, ne samo najviše vrednosti za svaki core koji je trenutno najviše opterećen. U večini slučajeva nije toliko važno koliki je boost jednog jezgra koliko je važan učinak celog processora. Čak i kada se radi test ili benčuje Single core performance, mnogo toga se događa i u ostalim jezgrima koji utiču na rezultat.
Probajte Cinebench u Single core testu i videćete da jesta da je jedan core opterećen najviše ali i da se na još nekoliko digne frekvencija a ne da su u sleep modu.
SC CB23.JPG

Cena kod nas slicna, jedan dostupan drugi nedostupan. Slicne cene odgovarajucih ploca. AMD manje struje trosi ali mu svejedno treba mnogo dobro hladjenje, kao sto treba i Intelu za 5.2 Ghz. Nista bolji nije po tom pitanju. Dostize jako visoke temperature, kao i Intel. Prednost Intela su dva jezgra vise i generalno bolja softverska podrska. Takodje prednost Intela je soket, jer ce na Intel plocu moci i naredna generacija a sto se tice AMDa to je sto je.

Jedino sto ide u korist AMDa su korisnici koji su vec na AM4 platformi, inace ne vidim zasto bi neko ko kupuje sve novo u ovom momentu izabrao 5800X. Okej razumem 5900X i 5950X, imaju vise jezgara. 5600X je jedva nesto bolji obzirom da za njega traze 400 evra sto je zaista bezobrazno za 6 core. Jos se hajp nije stisao ali vec se nazire da je 5000 nista specijalno kada se sve sabere i oduzme. Kao i njihove graficke. Drugi izbor za drugorazrednu softversku podrsku, kako kod procesora tako i kod grafickih.

Gledam KP oglase, 5800X za 575 evra aktuelna cena i to jedan oglas. 10900K za oko 500 evra i to ima da se bira od koga, nema nestasice. Ovo je onaj momenat kada se ide suprotno od razularene i omadjijane mase, hladne glave i prodje mnogo bolje na kraju.

Poslednja izmena:
5800x sam uzeo za 56400din ok i to je mnogo . A pc nemam od Septembra tako da cekam tamo april 2021 bas i ne bih. Ok za ljude koji imaju pc oni mogu cekati i AM5.

E sad za sebe pricam : uzeh 5800x jer je u datom momentu box 5600x kostao 48000din a jednostavno sam hteo zapakovan proizvod. I da 5800x je meni licno bespotreban nikad ga necu ni iskoristiti a planiram da pc ostavim sebi duzi niz godina pa mi 5600x iz tog razloga ne odgovara tj ne zelim za dve - tri godine da se zezam sa prodajom 5600x ne bi li uzeo 5800-5900x.
5900x jeste isplativiji ali zaista mi nije potreban necu ga apsolutno nikad uposliti.

Cena kod nas slicna, jedan dostupan drugi nedostupan. Slicne cene odgovarajucih ploca. AMD manje struje trosi ali mu svejedno treba mnogo dobro hladjenje, kao sto treba i Intelu za 5.2 Ghz. Nista bolji nije po tom pitanju. Dostize jako visoke temperature, kao i Intel. Prednost Intela su dva jezgra vise i generalno bolja softverska podrska. Takodje prednost Intela je soket, jer ce na Intel plocu moci i naredna generacija a sto se tice AMDa to je sto je.

Jedino sto ide u korist AMDa su korisnici koji su vec na AM4 platformi, inace ne vidim zasto bi neko ko kupuje sve novo u ovom momentu izabrao 5800X. Okej razumem 5900X i 5950X, imaju vise jezgara. 5600X je jedva nesto bolji obzirom da za njega traze 400 evra sto je zaista bezobrazno za 6 core. Jos se hajp nije stisao ali vec se nazire da je 5000 nista specijalno kada se sve sabere i oduzme. Kao i njihove graficke. Drugi izbor za drugorazrednu softversku podrsku, kako kod procesora tako i kod grafickih.

A mene kad sam trazio predlog za intel konfiguraciju ispljuvase kao da sam u najmanju ruku nekog ubio

Cena kod nas slicna, jedan dostupan drugi nedostupan. Slicne cene odgovarajucih ploca. AMD manje struje trosi ali mu svejedno treba mnogo dobro hladjenje, kao sto treba i Intelu za 5.2 Ghz. Nista bolji nije po tom pitanju. Dostize jako visoke temperature, kao i Intel. Prednost Intela su dva jezgra vise i generalno bolja softverska podrska. Takodje prednost Intela je soket, jer ce na Intel plocu moci i naredna generacija a sto se tice AMDa to je sto je....

.
Zavisi. Po prethodnim najavama sledi refresh 5xxx serije za sada poznat kao Warhol sredinom 2021. Još se ne zna podnožje. Ako ne bude ddr5 za siroke narodne mase pitanje da li će biti na AM5 ili AM4

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Poslednja izmena:
Da, Zen3+ refresh bi trebao da bude na istoj platformi, tako da nas ocekuje jos jedna "generacija", ali sumnjam da ce biti podrske ispod x570/b550 plojki... (izletelo se par puta tech 'cuberima)
Takodje kod Intela nema pcie4.0 podrske i to treba da uvedu sa 11th gen, tako da sumnjam da ce moci da se bode na trenutnim plocama -> sto znaci opet nove plojke.
5900x moze da se upari sa nekom jeftinijom (dobrom) plojkom tipa X570 Tomahawk (b550 gaming edge wifi) i to ce opet biti jeftinije od Intela... Intel 10900k rekao bih da ne ide bez plojke od 250-280e.

Ova nova 5000 serija se mozda vise greje, ali opet ni priblizno kao 10900k (posebno klokovan), high-end AMD cpu jos uvek moze uz air cooler da se ohladi, Intel 10900k bas i ne bih uzimao bez vode... (10850 da)
Ne vidim bas puno poente uzeti arhitekturu iz koje je iscedjena suva drenovina, iako je mozda bolje optimizovana.
Ko uzme AMD u tom cenovnom rangu dobija procesor koji je bolji za "produktivnost" odnosno non-gaming aplikacije.

Ovo pisem kao neko ko je vec razmatrao 10900k/10850, kada je AMD izbacio 5000 seriju... I opet mi je na papiru delovalo da je bolje uzeti 5600x/5900x od Intela.

Za "nizi" segment tu je i dalje r5 3600 i neka pristojna plojka, koji su opet jeftinije opcije od intela... Ko uzima takvu konfu verujem da mu je krajnji domet neka 3070/3060ti, sigurno ga ne interesuje 3080/6800xt, mada i sa tim grafama za 1440p 144hz moze da ih upari.

Poslednja izmena:

Gledam KP oglase, 5800X za 575 evra aktuelna cena i to jedan oglas. 10900K za oko 500 evra i to ima da se bira od koga, nema nestasice. Ovo je onaj momenat kada se ide suprotno od razularene i omadjijane mase, hladne glave i prodje mnogo bolje na kraju.

Da se razumem ova tema AMD procesori i generalno AMD hardver je nesto sto me zanima tek informativno da bi znao sta se desava... A trenutno se desava da je AMD iscepa intal u single-core performansama sto je dovolo do toga da je neki od ovih 5xxxX proceso bolji izboro od cenovno konkurentnog intel procesora, gotovo za sve pa i za gaming... Optimizacija vecine softvera verovatno je na strani intela to je od uvek bilo tako, ali i pored toga AMD ovom najnovijom serijom pravi bolje rezultate u vecini testova... Mislim da ce se ti rezultati popravi jos malkice kad proizvodjaci ploca utegnu bios.

Kada bi sklapao novu high-end konfiguraciju u tri zivota u ovom trentku to ne bi bila intel masina i zbog blage hardverske inferiornosti i zbog sigurnosnih propusta u samom procesoru koje su doveli nakon zakrpa da opadnu performanse i do mnogih drugih probleme kod mnogih korisnika, koliko ce ovaj AMD trenutak trajati to ce tek da vidimo... AMD je bolji izbor, ne toliko bolji da svi rasprodamo svoje intel konfiguracije, ali je bolji sto godinama jos malo i decenijama :D nije bio slucaj.

Razlog zasto sam se ukljucio u ovu diskusiju je ovaj test...
Aj malo da se uozbiljimo i pogledamo ko je "radio" ovaj test "Hi, my name is Andrei, I work in a computer store where I take various components for tests in my videos." nekada sam radio i ja isti posao, nisam imao vremena nizasta a kamoli da radim ovako puno zahtevnih testova, da to snimam, editujem itd... Pogledao sam ceo kanal, nigde ni jedne slike tog silnog hardvera, nigde snimka neke od konfiguracija na kojima radi, nista sto bi makar ukazalo na to da ovaj lik stvarno nesto testira, samo lepo slozeni klipovi za ono sto im je namena, da deluju verodostojno, informativno na jedostavan nacin i cao, bukvalno prilagodjen svemu sto vole ovo nove gneracije sto su ih roditelj od trenutka kada prohodaju posadili uz neki mobilni uredjaj gde ih je baka prase ucio zivotu i ostali instagram i yotube life coach-evi :d
Ocigledno je da dobro prati sta se desava po pitanju performansi hardvera i kako se pojedine igre ponasju u odnosu na hradver... Prati ove koji se bave ozbiljnim testiranjem, a kako pravi ove klipove u to necu da ulazim jer ne znam, ali jedno je sigurno, koliko god da u ovom testu 10900x radi na 5.2 a amd 4.8, ta razlika i razlika od 2 jezgra u korist intela ne moze u testiranim igrama da pokaze kada se sve sabere i oduzme bolje rezultate u korist 10900x... Razlika je minimalna i nije vredna pomena na cijoj god da je strani, ali je dovoljna da neko pomisli kak je 10900x bolja kupovina, losa nije sigruno, ali nije ni bolja.

I ako znam da je omladini tesko nesto konstruktivno da procitaju, valjda se stvara neki bol u glavi u trentkiu kada pocnu da razmisljaju :d ipak moja preporuka je da se malo potrude i pogledaju sta kazu malo ozbiljniji testeri... Nije ni da su oni za sve u pravu, ali pogleda se na 2~3 relevantna mesta pa moze neki zajljucak da se izvede, daleko merodavniji nego na osnovu ovog sto radi ovaj prodavac hardvera :p Nije on ni bitan u celoj prici, poenta je da treba izbegavati ovakve prezentacije jer je velika sansa da se u pozadini krije samo posvecen rad u editovanju klipova.

https://www.youtube.com/channel/UCI8iQa1hv7oV_Z8D35vVuSg
https://www.youtube.com/channel/UChIs72whgZI9w6d6FhwGGHA
https://www.youtube.com/channel/UCFLFc8Lpbwt4jPtY1_Ai5yA

Ima ih jos nisu ovi jedini...

Poslednja izmena:
Samo da javim da je beta bios na gigabyte b550 aorus pro blagi uzas.
Na jednom(f11g) mi je seckao mis na svim usb portovima, pa sam to resio sa disable global c states. Sistem iako je gulio cinebench i prime95 bar jednom dnevno je izbacivao bsod.

Uradim update na f11n (najnoviji trenutno) i sistem ne moze da se pokupi. Smanjim curve optimizer sa -16 na -10 ma jok, stavim na -5 ma jok, iskljucim, ma jok. Sve ostavim na auto ma jok, kresuje odmah u roku od 2 min.
Iskljicm XMP i ono radi. Najosnovnija funkcija pravi ovoliko problema.... Za plocu od 160e je meni ovo uzas iskustvo...Nadam se da ce se to ispeglati kasnije...

Pao je downgrade na f11g..

Koji CPU i RAM je na ploci?
Ja sam na F11i verziji BIOS-a i nikakvih problema nemam. To sa misem nisam imao ni na BIOS-u koji je dosao sa plocom, cini mi se da je bio F4.

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

5900x i 2x16gb cl16 hyperx fury koji izgleda nije na qvl listi.
Peoblem je sto nisam jedini, video sam i na reditu da se ovo drugima desava

Da, i ja sam to procitao, i to tek kad sam narucio plocu, medjutim kad sam je skopcao, nisam imao problem sa usb portovina.
Jako cudno, ali u svim betama F11 pise da je rijesen problem sa usb konekcijama, ocigledno nije i javlja se u sporadicnim slucajevima.
Jesi pokusao skopcati periferiju na neke druge portove?

Sent from my Mi Note 3 using Tapatalk

Vrh Dno