Cena kod nas slicna, jedan dostupan drugi nedostupan. Slicne cene odgovarajucih ploca. AMD manje struje trosi ali mu svejedno treba mnogo dobro hladjenje, kao sto treba i Intelu za 5.2 Ghz. Nista bolji nije po tom pitanju. Dostize jako visoke temperature, kao i Intel. Prednost Intela su dva jezgra vise i generalno bolja softverska podrska. Takodje prednost Intela je soket, jer ce na Intel plocu moci i naredna generacija a sto se tice AMDa to je sto je.
Jedino sto ide u korist AMDa su korisnici koji su vec na AM4 platformi, inace ne vidim zasto bi neko ko kupuje sve novo u ovom momentu izabrao 5800X. Okej razumem 5900X i 5950X, imaju vise jezgara. 5600X je jedva nesto bolji obzirom da za njega traze 400 evra sto je zaista bezobrazno za 6 core. Jos se hajp nije stisao ali vec se nazire da je 5000 nista specijalno kada se sve sabere i oduzme. Kao i njihove graficke. Drugi izbor za drugorazrednu softversku podrsku, kako kod procesora tako i kod grafickih.
Gledam KP oglase, 5800X za 575 evra aktuelna cena i to jedan oglas. 10900K za oko 500 evra i to ima da se bira od koga, nema nestasice. Ovo je onaj momenat kada se ide suprotno od razularene i omadjijane mase, hladne glave i prodje mnogo bolje na kraju.
Da se razumem ova tema AMD procesori i generalno AMD hardver je nesto sto me zanima tek informativno da bi znao sta se desava... A trenutno se desava da je AMD iscepa intal u single-core performansama sto je dovolo do toga da je neki od ovih 5xxxX proceso bolji izboro od cenovno konkurentnog intel procesora, gotovo za sve pa i za gaming... Optimizacija vecine softvera verovatno je na strani intela to je od uvek bilo tako, ali i pored toga AMD ovom najnovijom serijom pravi bolje rezultate u vecini testova... Mislim da ce se ti rezultati popravi jos malkice kad proizvodjaci ploca utegnu bios.
Kada bi sklapao novu high-end konfiguraciju u tri zivota u ovom trentku to ne bi bila intel masina i zbog blage hardverske inferiornosti i zbog sigurnosnih propusta u samom procesoru koje su doveli nakon zakrpa da opadnu performanse i do mnogih drugih probleme kod mnogih korisnika, koliko ce ovaj AMD trenutak trajati to ce tek da vidimo... AMD je bolji izbor, ne toliko bolji da svi rasprodamo svoje intel konfiguracije, ali je bolji sto godinama jos malo i decenijama

nije bio slucaj.
Razlog zasto sam se ukljucio u ovu diskusiju je ovaj test...
Aj malo da se uozbiljimo i pogledamo ko je "radio" ovaj test
"Hi, my name is Andrei, I work in a computer store where I take various components for tests in my videos." nekada sam radio i ja isti posao, nisam imao vremena nizasta a kamoli da radim ovako puno zahtevnih testova, da to snimam, editujem itd... Pogledao sam ceo kanal, nigde ni jedne slike tog silnog hardvera, nigde snimka neke od konfiguracija na kojima radi, nista sto bi makar ukazalo na to da ovaj lik stvarno nesto testira, samo lepo slozeni klipovi za ono sto im je namena, da deluju verodostojno, informativno na jedostavan nacin i cao, bukvalno prilagodjen svemu sto vole ovo nove gneracije sto su ih roditelj od trenutka kada prohodaju posadili uz neki mobilni uredjaj gde ih je baka prase ucio zivotu i ostali instagram i yotube life coach-evi :d
Ocigledno je da dobro prati sta se desava po pitanju performansi hardvera i kako se pojedine igre ponasju u odnosu na hradver... Prati ove koji se bave ozbiljnim testiranjem, a kako pravi ove klipove u to necu da ulazim jer ne znam, ali jedno je sigurno, koliko god da u ovom testu 10900x radi na 5.2 a amd 4.8, ta razlika i razlika od 2 jezgra u korist intela ne moze u testiranim igrama da pokaze kada se sve sabere i oduzme bolje rezultate u korist 10900x... Razlika je minimalna i nije vredna pomena na cijoj god da je strani, ali je dovoljna da neko pomisli kak je 10900x bolja kupovina, losa nije sigruno, ali nije ni bolja.
I ako znam da je omladini tesko nesto konstruktivno da procitaju, valjda se stvara neki bol u glavi u trentkiu kada pocnu da razmisljaju :d ipak moja preporuka je da se malo potrude i pogledaju sta kazu malo ozbiljniji testeri... Nije ni da su oni za sve u pravu, ali pogleda se na 2~3 relevantna mesta pa moze neki zajljucak da se izvede, daleko merodavniji nego na osnovu ovog sto radi ovaj prodavac hardvera

Nije on ni bitan u celoj prici, poenta je da treba izbegavati ovakve prezentacije jer je velika sansa da se u pozadini krije samo posvecen rad u editovanju klipova.
https://www.youtube.com/channel/UCI8iQa1hv7oV_Z8D35vVuSg
https://www.youtube.com/channel/UChIs72whgZI9w6d6FhwGGHA
https://www.youtube.com/channel/UCFLFc8Lpbwt4jPtY1_Ai5yA
Ima ih jos nisu ovi jedini...